Börsveckan inleder negativt i de asiatiska tidszonerna efter en positiv vecka. Det rapporteras om allt färre genomförda bostads- och fritidshusaffärer med 30% färre avslut än för ett år sedan och exempelvis tapp med 40% för fritidshus i Dalarna. Utmärkande för en fallande bostadsmarknad är frånvaron av affärer, vilket också snedvrider statistiken.
Stockholmsbörsen steg vidare i fredags och veckan gick +1.41% för OMXS30 och +1.80% för OMXSPI. Den svenska kronan tappar något till 10:85 EURSEK och 10:48 USDSEK, vilket ter sig lite motsägelsefullt med tanke på veckans räntehöjning. De långa amerikanska räntorna backar nämligen rejält och 10-åringen är nu nere på 3.68% att jämföra med toppen i år på 4.25% för en månad sedan.
Guldpriset hittas på 590:- SEK per gram.
I USA var veckan också positiv trots svag avslutning och S&P-500 gick +1.53% medan Nasdaq 100 gick +0.68%. Inte direkt några kraftfulla uppgångar, men små rörelser och lugn börs präglar normalt stigande börser. Fast många menar nog att det är för tidigt att ropa hej och att den stora smällen kommer i vår med boksluten för fjärde kvartalet.
I de asiatiska tidszonerna backar börserna under morgonen. I skrivande stund är ASX 200 -0.42%, Hang Seng -2.14%, KOSPI -1.41%, Nikkei 225 -0.42% och Straits Times -0.59%.
Sverigers Radio rapporterar om rejält minskande antal bostadsaffärer, med 30% minskning i oktober jämfört med oktober förra året och 15% i antalet affärer nedgång totalt i år. Dagens Industri har en artikel om fritidshus, där exempelvis antalet affärer fallit med 40% i Dalarna. Säljtiden har också ökat, t ex med nästan 50% längre tid för att få ett fritidshus sålt i Jönköpings lön. Mäklarstatistik redovisar nu bara årsmedel för priserna, på grund av att statistiken ger för få affärer per månad, även om Mäklarstatistiks statistik som bekant är grovt missvisande till att börja med även på månadsbasis då den är en kvot av (innevarande månad + förra månaden + förrrförra månaden) dividerat med (förra månaden, förrförra månadade, förrförrförra månaden) och alltså till väldigt liten del speglar senaste månadens utveckling.
Överlag så innebär fallande volymer att premiumobjekt viktas upp som andel av antalet affärer, vilket gör att statistiken blir missvisande. Osäljbara objekt är ju i princip värda noll kronor, men eftersom de inte blir sålda då ingen vill köpa dem så påverkar det inte prisstatistiken. Därav visar exempelvis historisk statistik från 90-talet på lägre prisfall än vad som faktiskt gällde för vanliga villor, lägenheter och fritidshus, pga dominansen av premiumobjekt. Vill man faktiskt se priserna får man gå in och läsa annonserna i tidningarnas artikelarkiv, och det är inte så uppmuntrande kanske.
68 kommentarer
Alldeles korrekt att statistiken blir snedvriden, och att prisfallet egentligen är större. Huruvida valueguards modell som troligen är framtagen i en evig uppgång stämmer vid nedgång, får lämnas som en övning till statistiken.
Själv så flyttar jag idag, tydligen 20% spekulation i nästa nybygge. Verkar svårt att få tillbaka pengarna där. Verkar vara tufft att vara flippade idag, eller för den delen mäklare
Valueguard har inte med några kommuner med under 50 000 invånare i sin statistik. Vilket inkluderar rätt många storstadskommuner. De kommunerna är för små för att kunna kvalitetsjustera även vid normala försäljningsvolymer.
Så stora delar av Sverige ingår inte ens i Sverigeindex från Valueguard.
Lycka till med flytten!
Kommuner under 50000 är väl inte storstadskommuner. Men du menar väl kommunerna som omfattar Stor-Malmööö, Stor-Götlaborg, Stor-Tokhom och Stor-XXX, alltså 30 min med fossilbil utanför rusningen?
Ja. Härryda kommun med gräddhyllan Mölnlycke exempelvis. Vellinge kommun, Malmös gräddhylla är inte med. Lidingö kommun är inte heller med i statistikens beräkningar. Bara som exempel.
Detta gäller alltså Sverigeindex och Mellanstora svenska städer-index. Valueguards index Stockholm-Göteborg-Malmö avser ENDAST kommunen ifråga.
Volymen kommer igång igen, de naturliga behoven driver marknaden och kan inte hållas på halster speciellt länge.
Japp, och bra lägen, inte bara premiumlägen , är alltid säljbart. Med bra lägen menar jag då städer, oavsett storlek, med full service och anständiga skolor och där det inte brinner bilar varje vecka och där försäljning av otillåtna substanser inte pågår öppet.
Sedan är ju 50% längre försäljningstid endast några veckor längre i dagsläget så det ser jag inte som ett problem för den som bara skall flytta och inte har två objekt samtidigt.
Handelsbanken annonserade glatt på hemsidan igår att det inte höjer bolånen för stunden och att ettåringen har sänkts marginellt, så kanske ser vi ljuset i slutet av tunneln!
Däremot tror jag inte på en förnyad rusning på bostadsmarknaden, utan den som säljer idag får nog räkna med 10%-20% tapp om man inte hade oturen att köpa på toppen våren 2022 för då kan det bli mer. Men detta kompenseras i viss mån av att du köper billigare.
I dagsläget verkar arbetslösheten ännu vara låg och bankerna fortsätter låna ut om än till högre räntor. Håller detta i sig, till skillnad mot det tidiga 90-talet, tror jag de flesta kommer ut det här helskinnade även om det lär lägga sordin på shoppinglusten några år. Vi får väl se hur det går med julhandeln i år. Jag noterar att till och med dyrbutiken Coop har Aladding och Paradis på 39 kr asken redan nu före jul och det indikerar ju att läget är allvarligt. Normalt sett rear de bara ut återstående lager till det priset efter trettondagen.
Och finansieringen av de haussade elbilarna lär bli jobbig för den som inte har förmånsbil. Kanske blir det så att folk hoppar över elbilar och i stället åker kollektivt och går med i en bilpool. Åtminstone att villafolket går ner på en bil. I så fall blir det jobbigt för bilhandeln.
@RIKKI – sedan heter det Gôtlaborg, det franska ööööööö-ljudet gör hela skillnaden!
Just Handelsbanken tror på 20% nedgång i denna fas och att det gått ned 10% hittills. Men det är nog samma prognos alla banker har, dvs intet värt talande i egen bok.
Jag kollar slutpris på hemnet för mitt eget område (lägenheter) och justerar för storlek på bostad. Då går alla som köpt innan 2020 fortfarande plus (om man får till en affär). För större lägenheter (4>=) ligger avsluten fortfarande på 2021 års nivå medan smålägenheterna har tvärstopp på affärer, men de avslut som finns ligger på prisnivån för sommaren 2020.
Så det finns gott om folk som “har råd” att sälja och gå plus även när mäklaren fått sitt.
Kollar man SCB’s historik över rörliga boräntor så var det omkring år 2012 som de var 3% senast. Om priserna skall ner till 2012 år nivå (hox) så skall de sjunka 60% till.
Nu har både inkomster och hyror stigit sen 2012 så priserna skall väl inte sjunka så mycket. Men det finns nog en hel del luft kvar att pressa ut (om drömbostaden kommer ut på marknaden får man väl ta chansen och helt enkelt lägga in en prisnedgång i bokostnads-kalkylen).
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/statistiknyhet/finansmarknadsstatistik-november-2021/
https://valueguard.se/indexes
Glöm inte att man får betala skatt på ”prisökningar” som endast beror på inflation.
Gå plus gör man endast om man kan sälja för en inflationsjusterad vinst som överstiger kostnaden för vinstskatten och andra kostnader.
Det är skillnad på behov och begär, så det är nog många affärer som inte blir av för att de potentiella köparna väljer att bo kvar där de gör i stället.
Men det är klart, behovet att sälja till vilket pris som helst kan ju bli tvingande. Om inte annat genom försäljning på exekutiv auktion.
En kompis la ett bud på 2.8 miljoner för en trea i Majorna (kabelgatan) och köparna tog det. 5 januari i år såldes en liknande lägenhet för 4.1 miljoner. Detta innebär alltså att min kompis betalade 68% av priset som gällde för mindre än ett år sedan.
SBABs 3 månaders ränta var 1.67% i januari räntekostnaden innan avdrag var då 5705 kr i månaden för ett lån på 4,1 miljoner. Nu är 3 månaders räntan hos SBAB 2,97% räntekostnaden för min kompis innan avdrag för lägenheten som gått ner 30% i pris är 6930 kr i månaden trotts att priset gått ner betalar han alltså mer för sitt lån nu.
Med avgiften på 5270kr och amortering på 2300kr i månaden blir det 14500kr i månaden han måste betala för sin 3 rummare. Jag hyr en liknande lägenhet från allmännyttan 200 meter bort för 6000kr i månaden. Han betalar alltså 8500kr i månaden mer än mig (6200 kr mer om man räknar bort amortering) för lika stor bostad i samma område. Även om min hyra går upp 10% så är det långt kvar tills jag skulle tjäna på att köpa.
Priserna går ner för folk har inte råd att betala mer. Folk kollar på månadskostnaden, inget annat. Tror man på en vändning de närmsta året så kommer man bli besviken. Räntan kommer gå upp mer nästa år och ligga kvar i åtminstone något år.
Ja, Riksbanken har att höja ett par procent till, minst. Ligger rejält efter.
@STOREBROR
Sitter i samma sits som dig. Visserligen räknar jag med 5-10% hyreshöjning i år. Men om jag skulle betala begärda priser skulle månadskostnaden gå upp med minst 50% (exklusive eventuell höjning av BR-avgift). Och räknar man in amorteringskravet så närmar det sig en fördubbling av månadsutgifterna.
Men jag måste erkänna att jag spanar in “icke jämförbara” objekt ändå. Om prisnivån sjunker lite till så är jag villig att ta en ordentlig ökning av månadskostnaden för en roligare bostad. Men då räknar jag med att få en fet förlust om bostaden behöver säljas de närmsta 15 åren.
@mindrevetande
Tänker på exakt samma sätt. Skulle en perfekt fyra dyka upp så skulle jag slå till även om jag var tvungen att mer än dubbla den månatliga bostadskostnaden.
Så än är den siste lånetorsken inte född.
30% färre?
På Gräddhyllan är det snart 20 hus ute, två har bud men eftersom man numera måste registrera sig för att se dem så… 3 avslut i november. Alla ner 5-10% från utgångsbudet.
Läget, läget, lägeeeurgh…
(dödsrossling tystnar)
Där är några osäljbara objekt, ex tomter med strandskydd och hus prissatta i ett annat universum.
Prisnivåerna är nog tillbaka på pre-corona snart.
Svindyrt att ha fritidshus i fjällen. Höga elkostnader, höga bensinkostnader vid resa dit och höga avgifter för tomt och anläggning och plogning/skottning.
Ja och räntor på lånen…
Fritidshus öht är ju alltid en viss ekonomisk belastning. Försäkring, abonnemangsavgifter, underhåll… Sen kan man ju säga att “Ja men den ersätter ju en familjeresa på 50kkr om året så det går jämnt ut” men det är ju svårare att bli av med kostnaderna för huset (dvs sälja det) än att bara skippa resan ett dåligt år.
Sen kan man ju alltid hyra ut det men det tar ju en del tid det också. Det är inte direkt bekymmersfritt.
Dock, i södra Sverige används allt fler fritidshus som permanentboende.Vilket för övrigt kan vara ett problem för infrastrukturen, särskilt vatten och avlopp.
Kan vara ett problem för fritidshusägaren, och närmiljön beroende på avloppslösning eller vattenlösning för den delen.
Eller så är det tom ett problem med permanentboendehus såsom i Båstad som används som fritidsboende där infrastrukturen inte hunnit med pga skatteintäkterna är någon annanstans. De får vattenbrist sommarveckorna för alla skall vattna gräsmattan de 3 veckor man är i Båstad.
Kommunen skulle kunna neka vatten och avlopp till adresser där ingen är skriven. Så får storstadsborna nöja sig med att hämta vatten i dunk och gå på offentliga toaletter under de få veckor de är.
Om man hyr ut sitt fritidshus och hyresgästen inte har råd med den dyra elräkningen och stänger av elen i panik? Vi har en unik situation med den enormt dyra elen just nu och ingenting kan uteslutas. Har man svart på vitt i kontraktet att den som hyr ansvarar för att hålla huset varmt oavsett kostnad? Eller betalar för de dyra skadorna från spruckna rör och VVB? Kan man logga husets runstemperatur i smyg?
Bostadsmarknaden/byggindustrin har varit tämligen urspårad sista åren. Att jämföra med för ett år sedan ger ju två olika extremvärden. Är det inte rimligare med ett mer rullande snitt över fler år, eller är underlagen för det svårare att komma över utifrån rimlig arbetsinsats?
Och PPI på månadsbasis är negativt. Vi har alltså _prisfall_ i producentledet.
https://scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/prisindex-i-producent-och-importled/prisindex-i-producent-och-importled-ppi/pong/statistiknyhet/prisindex-i-producent–och-importled-oktober-2022/
Likadant i hela Euro-zonen, som trots USA-fixeringen är viktigare för Sverige.
–
Med tanke på hur vår RB fungerar så löper vi risk för stagflation till sommaren.
Jag har propagerat för att råvaror och sjöfrakter faller som en sten, men folk med 19 år i skola verkar inte se sambandet att inflationen ökar när råvaror stiger med 100tals% på någon månad eller när de faller med 50-75% 9 månader senare, även få som verkar veta att man mäter inflation 12 månader tillbaka inte 6 eller 18, kanske inte bättre i plånboken men för statestik har det betydelse, det finns ju lögner, förbannade lögner och sedan statestik fick jag lärs mig av en ekonomiprofessor
Snart kommer vi in i perioden då vi ligger 12 mån efter explosionen i “inflation”. Blir en svår pedagogik för Riksbanken att fortsätta höja räntan då CPIF sjunker rejält.
PPI på månadsbasis sänks av främst två saker.
1. Energipriserna har gått ner
2. Importpriserna har gått ner vilket i sig sannolikt beror på att energipriserna gått ner där varan producerades.
1 finns redovisad i datat från scb.
Intressant ledare av Anders Lindberg om hur matpriserna stiger mer i Sverige än i de andra nordiska länder. Trots sjunkande världsmarknadspriser fortsätter Ica, Coop och Axfood att höja priserna eftersom de kan, det finns ingen konkurrens. Greedflation in action.
“Statliga Konjunkturinstitutet, som hade räknat med lägre matprisinflation, påpekar även att priser på varor som vete och matolja gått ner sedan Ukrainakrigets början i och med att exporten återigen kommit igång. Till och med världsmarknadspriset på kaffe har minskat, vilket vi ju inte ser ett spår av i butikerna.”
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/6943MO/vilken-maffia-satter-priserna-pa-maten
En sådan överraskning. En orsak är förstås att prisändringar ska anmälas flera månader i förväg, så om priset faller idag kommer inte leverantörerna få igenom sina prisförändringar förrän om tre månader.
Där är en stor skillnad för byggaren,åkaren bonden osv där smäller prisökning eller prisfall omedelbart vilket det gjorde, först corona hysteri, sedan felparkerad båt i Suez, torka,hetta och översvämningar som sedan toppas med ett vansinnigt anfall på Ukraina, alla råvaror skenar, vissa med över 100% flera och med flera 100%, ok alla är förvånade att mat, byggvaror, bränsle el osv blir dyrare, men värst är att Riksbanken är helt oförstående till hur det blev så här
Nej, just kaffe stiger ju fortfarande. Nu är två Zoegas för 99 kr “Extrapris/Erbjudande”…
Men självklart kommer svenska större kedjor höja priset maximalt. Vi har också en valutaeffekt på priset.
Stärks kronan igen till pre-warnivåer kommer vi se en omvänd effekt på runt 10%.
Då får Riksbanken kicka upp räntan ett par procent extra först.
Banker börjar ju propagerara för att binda räntan då det är liten skillnad på lång och kort nu, men man propagerade inte för ett år sedan då det oxå var liten skillnad på lång och kort ränta, då var räntan på väg upp, nu är den på väg ner, 0 eller negativ lär det inte bli igen men 5 ,% statslåneränta blir det inte heller
När skall folk lära sig att bankerna är INTE deras vänner?
Bankaktierna är i alla fall mina vänner…
@RIKKITIKKITAVI
Ja, att banker sysslar med kommersiell verksamhet borde inte vara okänt för någon. Frågan “vilken bank har du?” eller liknande, som man ofta hör, tyder dock på motsatsen. Om fler flyttade sina pengar till en annan bank oftare skulle bankerna känna av konkurrensen tydligare. Man behöver inte heller samla alla sina penningaffärer i en enda bank.
Banktjänstemän ska man betrakta som de försäljare de är.
En kvinnlig bankrådgivare kallade oss till PK-banken i början på 90-talet och försökte få oss att binda räntan på16 procent, vilket jag tyckte var ett vansinne. Hon hade kjol, strumpbyxor och höga, vassa klackar och hon såg inte ut att vara äldre än 19 år. Är det någon kund som binder på den nivån, frågade jag. Ja, det finns de som gör det pga att de då vet exakt hur mycket pengar som de ska betala till banken varje månad, svarade hon. Utgiften blir PLANERBAR! Men det är vansinne så jag sa NEJ TACK!
Dra ut en familjs samlade kostnader för livsmedel är det inte dyrt att köpa livsmedel, inte så länge sedan som 50 % av den samlade inkomsten gick till mat, och då var kött i princip bara för överklassen
Inte så länge sen? Vi lär väl prata över 50 år här eller?
Syftar på “då var kött i princip bara för överklassen”
Köttpriserna har väl vänts på huvudet sedan dess; nu för tiden kan man köpa fin helgmat som fläskfilé till extrapris för 60 kr/kg var och varannan vecka, samtidigt som köttfärs och inälvsmat är långt dyrare.
Det skulle vara bra om kött vore rejält mycket dyrare. Bättre för folkhälsan, bättre för miljön och bättre för enskilda individer, som lär sig uppskatta det goda i livet bättre om det inte tillhandahålls i obegränsad mängd.
Ja vad i hela helskotta har hänt med köttfärs och kyckling.
En tegelsten köttfärs kostar ju 250kr idag och kycklingen kan gå på över hundringen.
Jag minns när laxen och torsken gjorde det bytet, lax när man växte upp var finmat och torsken snorbillig.
Är det någon skillnad på köttfärs och inälvsmat idag?
Johan, hur stor tegelsten köttfärs syftar du på? 2,5-3 kg?
De tegelstenar köttfärs jag köper kostar dyga fetmiolappen för matkedjans egna eller dryga 60 för finfärs (som är dubbelmald och grymt mycket godare och bättre).
Då får man ett halvkilo. Räcker fint till middag för familjen plus en till två matlådor.
Ok skulle butikerna sälja fryst köttfärs kan priset sänkas, man maler då kontinuerligt och inte efter behov.
Packa den i korvar eller puckar som med färsk hundmat, tinar snabbt.
Visserligen har den vaccade eller gasade färsen ersatt den färska för att svinnet ska minska.
Kan bli sura miner den dagen man misstar hundmaten för högrevsfärsen:)
Köttfärsen i butikerna är ju också rejält grovmald nu för tiden, för att minska snittytorna och öka hållbarheten lite.
För de flesta användningsområden kan man ju se detta som en kvalitetsförsämring; något som med största sannolikhet inte återspeglas i KPI dock.
@FREDRIK.F
Högrevsfärs är ungefär i hundmatsklass. 🙂
Ja högrevsfärs är ett nytt sätt att locka till en exklusivare produkt, bästa är att mala själv. Men vem gör det förutom svågern som är jägare.
Jag gillar dock grövre färs om den är till typ soppa, con carne, tacos etc.
En liten börsgissning (stockholmsbörsen OMXS30) baserat på min högst ovetenskapliga analys.
Botten är avklarad och det kommer att långsamt tuffa uppåt under 2023. Summan för 2022 blir ett tapp på ca 10% men toppen från börja av 2022 passeras under våren.
Långtidsriktningen är sen uppåt fram till 2028-2030.
Brasklapp. Kina. Om protesterna tar ännu mer fart och övergår i något större så är all bets off.
Är 50 år länge sedan? Livsmedelspriser har i princip haft deflation de senaste 50 åren, vi åt definitivt mindre med kött för 50 år sedan och drar du ut kurvan med 50 år till så åt vi ändå mindre
50 år är länge i de perspektiven ja. Tyckte du 1930 talet var “länge sedan” på 1980-talet? Det tyckte iaf jag.
På samma sätt är början av 1970-talet “länge sedan” nu…
När jag växte upp var det kött nån gång i veckan.
Nu får man anstränga sig att inte leverera kött varje dag.
Inte jättekul att sitta med fritidshus och direktverkande el just nu kan jag tänka mig.
Kan nog bli en del frysningsskador 2023.
Men herregud, har man ett fritidshus och är beroende av direktvärkande el så måste man hantera frostrisken på något sätt, det kan bli strömavbrott hur som helst.
Värmepumpar idag fungerar ner till -25C och ställer man in den på underhållsvärme, dvs 10-12C är inte COP så dålig då.
Om man inte kallställer huset helt.
Det är bostäderna för en stor del av befolkningen i sin vardag som har problem med elpriserna.
Direktvärkande el var ett träffsäkert uttryck för det som ägare av eluppvärmda hus kan drabbas av. 🙂
Vi är hemma dagligen och eldar i våra braskaminer (jag jobbar och pluggar på distans) och som backup har vi en stor fotogenkamin Corona. Det gäller dock att kaminen och skorstenen blir godkända i samband med sotningen och att nån av oss är hemma och eldar. Ett ordentligt vedförråd behövs också, förstås, annars får man elda upp möblemanget.
Helt OT men åt på en asiatisk buffet i helgen till lunch, sushirullen var från tonfisk burk och det var 30 sätt att tillreda en kyckling, en biffrätt och noll fläskkött. Vet av erfarenhet att i kina är dom rätt glada i gris så tyckte den buffen var lite märklig.
På tal om Kina och svin:
Såg ni svinfarmerna som de håller på att bygga/byggt?
https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/25/chinas-26-storey-pig-skyscraper-ready-to-produce-1-million-pigs-a-year
650.000 svin kan hållas samtidigt i dessa 26-vånings-svinhus.
Personal jobbar en vecka i stöten och får inte lämna farmen – för att minska risken för att sjukdomar kommer in.
Är detta peaken av köttproduktion?
Det är ett tecken på att kineserna får det ekonomiskt bättre.
Eftersom diktaturen behandlar människor som svin kan man diskutera om de har fått det bättre dock.
Jo, jag har läst om höghusen för grisuppfödning och kan krasst konstatera att utvecklingen i fall som dessa, på flera sätt går helt åt fel håll och därför är djupt tragisk.
Jahapp. Morgondagens spotpris på el ser i princip likadan ut över de fyra elområdena. Priset går aldrig under 223 öre/kWh och uppgår maximalt till 545 öre/kWh vid 17-tiden. Snittet är 372 öre/kWh för område SE1 och SE2, och 390 öre/kWh.
Går man in på Hemnet och väljer att enbart visa objekt där budgivning pågår så ser man hur illa det är.
Antal objekt med bud kontra totala antalet objekt är långt ifrån samma. De som därutöver har bud är det sällan på utgångspris eller över.
Har spanat lite på hemnet och mäklarnas realitycheck på elpriser, jag har i medel 1400kr det senaste kvartalet, lägenhet till salu längre bort, med 2/3 yta av min påstås kosta 350 i månaden..
Klassiker just nu är “budgivning pågår” och ingen mer info
Oftast garanterat ordentliga skambud mäklaren vill inte visa
Samt “ny visning” ovanpå objektet
Ska bli intressant hur konsumtionen blir i fattiga januari
Och Älvsjö hus har inte sånt ett ända hus sedan sep
https://www.svd.se/a/xgl9d8/husforsaljningen-stortdyker-inte-salt-ett-hus-sedan-september
Snart konkurs i någon av dessa med ytterligare osäkerheten spiral ovanpå det redan tuffa läget, med folk som betalat för hus som bli konkursbo inom 6 mån
Min killgissning
Natt natti
Anekdotiskt, men för ett tag sedan såg jag en villa på Hemnet med ett fåtal bud och “budgivning pågår”, men nu efter ganska lång tid efter att annonsen försvann, finns inget “slutpris” att hitta. Man tyckte sannolikt att man fick för dåliga och för få bud och helt enkelt la ned försäljningen och väntar in “bättre tider”. Ska tilläggas att det var en dyrare villa på runt 4 milj. kronor, så det kan ha gjort sitt.