Ellevio höjer nu priserna för elnät med för min del 10% i fast avgift och 17% för den rörliga avgiften. Man skyller på ökade kostnader för överföringsförlusterna när elpriset höjts. Om man också höjer den så kallade nätnyttan för den som säljer solel, och där lokalproducerad el alltså inte får några överföringsförluster att tala om framgår ej.
Bolaget uppger att man prissäkrat 80% av sina överföringsförluster men att Svenska Kraftnät inte gör detta utan dumpar kostnaden på de lokala elnätsägarna. Därav höjer man i mitt fall den fasta kostnaden med 10% och den rörliga med 17%.
Jag anger min egen förändring, då Ellevio justerat priserna runt landet de senaste åren för att nu slutligen ha lika stora elnätsavgifter oavsett var man bor. För våra 25A blir det 505:- SEK per månad plus 30 öre per kWh, bägge inklusive moms.
Exakt förändring kommer variera över landet. Med vår egen förbrukning är de factohöjningen 13.5%, eller exakt medlet av 10% och 17%, vilket antyder en sorts medelförbrukning på säkringsstorleken.
Eftersom Ellevios terminssäkringar av överföringsförlusterna successivt kommer behöva säkras om, ska man räkna med fortsatt höjda elnätsavgifter framöver. Då stigande räntor kommer höja kapitalkostnaderna för fortsatta investeringar i elnätet kommer också möjligheten för elnätsmonpolen att höja de egna vinsterna att utnyttjas framöver.
Ellevio försöker i sitt informationsmaterial spela på att det bara handlar om några tior eller hundralappar i månaden. Vilket förstås gäller det mesta. Problemet för hushållen är förstås att allt blir dyrare och Ellevios och andra elnätbolags höjningar är förstås bara ännu en liten spik i kistan för de svagaste hushållens ekonomi.
69 kommentarer
Kostnader för överföringsförluster får elnätsägaren debitera kunder rakt av. Dessa kostnader kommer alltså SVK tillgodo, men om SVK inte tar ut dessa kostnader kan inte Ellevio ta ut dem. Detta är hårt reglerat och därför inget Ellevio kan tricksa med.
Skyll på politikerna som inte styrt SVK att bygga bort flaskhalsar och nätförluster.
Eller kanske bloggaren tycker att Ellevio skall ta kostnaden själva?
Det är ju förluster, någon har producerat den elen som inte kommer fram utan blir värme.
Förlusterna är väl ingen kostnad för producenten, vattnet rinner igenom turbinera och vinden blåser genom vindkraftverken. Det är ju något som är gratis tillskillnad om man eldat olja eller kol.
Om förlusterna i nätet på något magiskt sätt (superledare vid rumstemperaturer t.ex.) varit noll, så hade man kunnat få betalt även för den elen som ju trots allt producerades någonstans. Så allt som behövs är att Ellevio tar fram superledare som inte behöver superkylning, så behöver de inte debitera för förlusterna eftersom förlusterna försvinner. 🙂
Jo men då kan man väl räkna in verkningsgraden i turbiner och generatorer. Kanske ska vi konsumenter också betala för utebliven vind då de kunde blåst och skapat stora intäkter.
När det inte blåser så budas dyrare elproduktion in i mixen, så det gör vi på sätt och vis redan.
Klart vi betalar för utebliven vind redan nu.
Dessutom “betalar” vi ytterligare en gång extra för elen via PPA avtalen till de som investerat i utbyggnaden av vindkraft.
Eftersom de köper el för cirka 35 öre kWh oavsett om det blåser eller inte.
Förlusterna är proportionella till överförd mängd energi, liknande om du cyklar i låg hastighet eller hög hastighet.
Nu när Sveriges styrande inte anpassat mängd el som ska tryckas genom ledningarna så ökar förlusterna. När förlusterna nu ökar in i det oacceptabla så skjuter de över Svarte Petter till oss konsumenter för att de kan.
“Förlusterna är proportionella till överförd mängd energi,…”
Nej, förlusterna öka inte linjärt utan med kvadraten på effekten.
Om förlusten är 1% när man överför 1kW, blir den inte 2% utan 4% om man i samma ledning överför 2kW och 9% om man överför 3 kW (för P=RI2 där P är effekten, R motståndet och I2 strömstyrkan i kvadrat).
Alltså är det bättre att överföra 2kWh jämnt under en timme än att under halva tiden göra det med 1 kW och under den andra halvan med 3 kW (1+9=10/2=5% förlustenheter mot 4% vid jämn överföring).
En anledning att nätkostnaderna ökat är de senaste årens kraftiga utbyggnad av vindkraften vars produktion är så ojämn. Dessutom kräver vindkraften ett mycket större elnät. Jämför bara när Skåne fick sin el från Barsebäck, ett enda ställe i närheten av alla elkonsumenter i Malmö, Lund, Landskrona och H-borg. Jämför detta med att nu ska elen komma från tusentals vindsnurror hundratals mil därifrån i hela vårt avlånga land.
Flaskhalsarna o brist i överföring kan inte bara byggas bort med nya ledningar. Det måste finnas svängmassa som tar emot i andra änden. Det är anledningen att Sydvästlänken inte får till 100% av kapaciteten. Nu bygger vi kabel från Hurva till Tyskland och kanske kanske kan vi nyttja deras kolkraft som mottagare, men troligtvis kommer vi få fortsatt höga priser i Södra Sverige
Bygg minst 6 reaktorer i prisområde 3&4
Fick precis mejl av Ellevio. De får det till och med att låta som att det nog allt är lite synd om dem. Visst, de måste låta kostnader tas av kunderna, men tonen är lite väl…
Dela gärna!
Ett stort fel i helheten är prissättningsmodellen för el i Europa och Sverige. Det dyraste blir normsättande för elpriset. Kostnaden för vattenkrafts- och vindkraftsproducerad el har inte ökat i samma omfattning som där bränsle är inblandat i produktionskostnaden.
Om jag köper 1 kWh försvinner det ett antal Wh på vägen som någon måste betala och det naturliga är så klart att det hamnar hos kunden. Så långt är jag med. Det jag inte förstår är hur man höjer den fasta avgiften med den här motiveringen. Nätnyttan för mikroproducenter borde ju också öka med motsvarande summa eftersom förlusten borde bli mycket lägre när min överskottsel skickas till mina grannar istället för genom hela landet.
Man kan fråga sig vad förlusten uppstår och vem som ska betala? Om något produceras längst i norr och exporteras längst i söder ska förlusten debiteras för priset i SE01 eller SE4? Hur räknar man av alla lokala kraftverk inom varje elområde som ligger nära konsumenten? Det låter för mig som ett ytterligare sätt att blåsa oss konsumenter då förlusterna existerat sedan elnätet infördes.
Överföringsförlusterna och påslaget ökar genom varje elprisområde. Naturligtvis förekommer de hela vägen ut till kundens mätare, men det vi talar om här är överliggande näts förluster, dvs SVKs stamnät.
Ellevios egna snålkablar får de hantera själva och även om det är jätte-jättemycket bråk om varje gång det skall kostnadssättas med EI angående vilka dessa är och vilka värden investeringarna har och de stora nät-ägardrakarna har marginaler på 30-50% så…
De största förlusterna uppstår mellan närmast dig på lågspänningsnätet.
För mig förefaller det naturliga att man bakar in det i priset när man lägger sitt bud. För mig förefaller det naturliga också att man bakar in det i priset på elen som man överfört istf att bara lägga på det som fast avgift.
Hur skulle det accepterats ifall ICA agerade liknande? I kyldisken står att mjölken kostar 10kr, men sedan i kassan får man betala 20kr med motivationen att det minsann kostar pengar att köra mjölken till butiken? Eller för att ta det ett ytterligare ett steg: att kräva alla i butiken på en slant för att betala för mjölkfrakten aldeles oavsett om de köper mycket eller lite mjölk?
I mycket låter det som att elmarknaden är aaaningen dysfunktionell.
Vilka fina elnätspriser ni har. Vore synd om något skulle hända med dem!
Baylan försökte det men så kom Inkompetente Ygeman och slarvade bort bollen genom att ge bort en massa av kundernas pengar alldeles gratis eftersom det hela byggde på en överenskommelse som elproducenter, elnätsägare och socialdemokraterna tjänade på.
En höjning med 30 öre per kWh måste ju bli rejält mycket mer för många? Eller hamnar det nya priset på 30 öre?
Vi får väl hoppas att den utbyggda kärnkraft moderaterna genom Svantesson lovat oss placeras rätt geografiskt, så att vi överföringsavgifterna. Den 21/12 är det dags, en slags tidig julklapp!
Följ den borgerliga regeringens arbete på harvikärnkraft.nu
😆
Skärp dig.
Jaha, idag bryr du dig inte om tonen? Är du varannandags-tonpolis?
Ett talande citat.
“Cynism är att gå längre än så, det är att göra bitterheten till sitt vapen och slipa det i alla lägen. Det är att gå ifrån sin offerroll – men inte för att ta itu med saker – utan för att göra alla till offer och åtminstone själv kunna stoltsera med titeln “upplyst och intelligent offer”.
Cynism är att inte nöja sig med att vara missnöjd med sitt eget liv, utan vilja bre ut sitt missnöje över hela världen, och smitta så många som möjligt på vägen.
En bitter människa vänder sig emot sig själv, en cynisk människa vänder sig emot världen, för att dölja sin sorg i hat. Från offer till förövare.”
Åh, är det citat-maraton?
“Kom med mig, så ska jag visa dig vad som ska hända med den ökända, prostituerade kvinnan, den väldiga staden vid stora vatten.
Jordens mäktiga män har haft förbindelser med henne, och människorna i hela världen har blivit berusade av hennes oanständighet och skamliga förslag.”
“Ur sina bakhåll rusar de ut och överfaller plötsligt dem som går förbi, vilkas kött de gnager av. I brist på levande varelser, gräver de nattetid upp lik som de äter.”
@Sjunkbomben: Vem citerar du?
(Det är brukligt att ange upphovspersonen när man citerar)
En postmodern, superwoke, överspänd, gymnasieintellektuell bloggare verkar det som om man googlar.
Själv citerar jag klassisk litteratur – bibeln, alltså Julia Kronlids främsta rättesnöre, samt Tusen och en natt.
Ja, Ben vi kan iallafall trösta oss med att elpriset imorgon går ned för det inte längre är vindstilla. Dina kompisar med MP i spetsen har väl gjort allt för att det skall bli kaos på elmarknaden. Men det är en annan historia…
Åh, är det nåt slags guilt by association-marston där du ska hitta på vilka mina kompisar är, och sen ställa mig till svars för vad de gjort?
Återigen, det var S+V+C+MP som röstade mot att behålla Ringhals 3e reaktor i drift och göra det som krävdes för att återstarta den tidigare stängda. Detta hade varit det logiska, mest ekonomiska och i förlängningen det mest resilienta av alla förslagen. MAn visste redan då att det skulle ta till slutet av 20-talet innan det fanns dyr och dålig vindkraft på plats.
Sedan kan du komma med trams om du vill, det förändrar inte det faktum att vänstern krashade Sveriges elförsörjning
jävligt duktigt i SE3 och 4 .
Verken fungerade till 2025/26 och hade därmed räddat mycket nu.
Tycker det låter som misogyni och politikerförakt att påstå att M:s ekonomisk-politiska talespersons löften under valrörelsen är “trams”. Men det får stå för dig, vi andra tar naturligtvis M på allvar och förväntar oss att de ska infria sina vallöften.
R3 är den enda reaktor som är drift. Menar du R1 och R2?
Dessutom verkar personalen på Ringhals själv reglera antalet reaktorer i drift genom kvarglömda dammsugare eller torrkörning av värmepatroner, oberoende av politiska beslut.
Jag bevakar den här sidan (https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2022/kort-stopp-for-arligt-underhall-pa-ringhals-4) hos Vattenfall. Tycker att de borde plocka bort den för D:s och J:s skull…
Phat phingers. Ja, naturligtvis ettan och tvåan. Minns inte vilken ordning Ben Dovers polare stängde dem. Det kvittar nu, de är körda och går aldrig att starta. Precis som Ben Dovers polare vill.
Jag håller med om att de lyckades verkligen med Ringhals 4.
Men det är desto större anledning att INTE stänga dem i förtid för de behövdes. Alla insatta var negativa, utom bönräknare och miljöpartister och några förvirrade centerpartister.
Hö hö dina polare gjorde ditten och datten.
Vad gör dina polare, Rikki?
https://aktuelltfokus.se/har-forsvarar-alexander-bard-barnsexhandel/
Vad är det för tramsinlägg?
Jaa.. nu när du skriver det för fjärde gången fattar jag ironin.
Å andra sidan med S+MP vid rodret så hade man med höga elpriser tvingat fram en sekulariserande lösning,
populärt kallad ‘when hell freezes over’..
Men what about what about what about MP?
Är det bara jag som inte fattar sambandet mellan en icke-religiös stat och elpriset? Motkraft mot Julia Kronlid?
“Vi får väl hoppas att den utbyggda kärnkraft moderaterna genom Svantesson lovat oss placeras rätt geografiskt, så att vi överföringsavgifterna. Den 21/12 är det dags, en slags tidig julklapp!”
–
Kanske att den andra tidiga julklappen kommer 21/12-2037, då det påstås att det tar minst 15 år innan någon kärnkraft är på plats i landet.
Å andra sidan behövs den, oavsett om det tar 5, 10, 15 eller 20 år innan den är på plats. Industriomställningen kommer bara att kräva mer och mer el.
Varför matar folk trollet?
Människan har Ben Dover som nick (Bend Over), drar upp samma barnsliga ordmärkande harang vid varje vändning, och fokuserar på att försöka göra folk upprörda (sannolikt så att de ska svara).
Det är ett internet-troll… Mata det inte.
Med en genomsnittsförbrukning på 1500kwh/mån blir detta en total höjning på ca 7-8 öre/kwh. Samtidigt brukar ju bloggaren hävda att borttagande av energiskatten på 45 öre (ink moms) inte spelar nån roll för hushållen.
Det spelar stor roll att elföretagen äter upp skattesänkningen då syftet är att avlasta hushållens ansträngda ekonomi.
Elnätsbolagen kan inte ta den skattesänkningen.
Har inget problem med att denna kostnaden finns för såbser det ju ut.
Men är kostnaden jämnt fördelad? Eller vem betalar för förlusterna som uppstår när vi skickar el från mellersta Sverige till tex Tyskland?
Givetvis ska det vara köparen.
Är inne lite på om det procentuellt har blivit betydligt större förluster i nätet med de nya kablarna till kontinenten och om det är så att det proportionellt betalas motsvarande kostnaden för detta av det land som importera elen som det görs av tex bloggaren.
förlusteran betalas väl när elen passear elområdes gränser, så med perfekt marknad osv så borde elen vara 8% billigare i se1 än se4 om förlusten är 8% och det ligger i allafall i närheten. man får ju hoppas att Tyskland köper el i se4 om de ska importera sem är förlusten lägre till tyskland då det är både kortare och det är lägre förluster i HVDC. Det är ju så klart inte sant att all förlust uppstår i gränsen men det är så jag tror att modellen ser ut. Antagligen har nätägaren på det egna förlsuter i sina egna nät.. Men nu blev det mycker postulerande här..
Ellevio är nätleverantören i Norra Halland. Där jag bor annonserade man att ombyggnad och upprustning av elnätet skulle påbörjas efter att ett öppet hus som hölls våren 2018 där man berättade om vad som skulle ske. Därefter har inget hänt.
Ett antal broshyrer har kommit under årens lopp. En av dom beskrev att arbetet skulle påbörjas och vara avslutat under 2020. På Ellevios hemsida kan man läsa att arbetet i mitt område skall vara klart Q3, 2022. Hittills har inget hänt.
Klickar man på en länk som skall leda till kartmaterialet så att man ser exakt vilka luftledningar som skall rivas, mm. finns ingen info. “404”.
Nätet i området ÄR ganska risigt. Vi har haft återkommande strömavbrott under senare år. Gamla luftledningar och delsträckor med svajiga luftledningar. Ett av dom på nyårsafton och det varade tillräckligt länge för att förstöra nyårsfirandets middag.
Så länge elproduktion och eldistribution har gått från att vara ett samhällsansvar till vinstdrivande verksamhet finns inga incitament att åtgärda brister. Genom att underlåta att investera kan man genom marknadsmekanismerna öka vinsterna. Inte ens när detta faktum blir uppenbart verkar samhället kunna agera på annat sätt än att diskutera kompensationer för flaskhalsavgifter trots att exvis SKN har en mer än välfylld kassa som SKULLE användas för att förbättra situationen…
Noterbart är att elpriserns sjunker rejält i södra Sverige ikväll.
Det är fantastiskt märkligt att Putinpriserna helt råkar sammanfalla med lite vind. Nästan så att man skulle kunna tro att elpriset i Sverige relaterar till produktionskapaciteten och att priset hade varit lägre hela tiden om vi hade haft någon magisk maskin som kunde producera el hela tiden. Men det vore ju häxkonster och svart magi antagligen.
Det Putin påverkat är behovet av export till kontinenten.
MP i Mörbylånga kanske kan kanske ha någon variant på regndans där det även blåser?
https://www.svd.se/a/x3n/mp-politiker-fick-fullmaktige-att-dansa-regndans
@Heasm66
Och våra svenska politiker har påverkat inhemsk kraftproduktion. Och som morgondagens priser visar, går spotpriset ned när tillgänglig effekt ökar.
Nja, tillgäng effekt i kombination med att det inte är så kallt är det som sänker priset. Vänta bara tills kylan kommer.
Den närmaste månaden har vi de traditionella höstvindarna i kombination med inte alltför kallt väder vilket lär leda till låga elpriser och ett belåtet leende fråm MP att vindkraften räddar allt och så slipper Ulf ett tag ifrån att prata elprisstöd.
En snabb fråga.
När elen går från, exempelvis, elområde 2 till elområde 3 så blir elen dyrare.
Vilka är det som tar mellanskillnaden?
Som jag har förstått det, Svenska Kraftnät.
Nu måste de väl ändå ha mer pengar i sitt valv än Joakim Von Anka?
40 miljarder, hittills i år – https://elstatistik.se/nordpool/congestion-rent-se.html
Så, det är elbristen som skapar förlusterna och därför måste vi höja avgiften? 🤔 Eller är det mängden vindsnurror som belastar? Oavsett, varför ska kunden drabbas?
Nej, förlusten värderas till spotpris där den uppstår och spotpriset har som bekant stigit något på sistone.
Denna förlust betalar nätbolaget, Ellevio till överliggande nät som ägs av SVK. De har enligt regleringen rätt att ta ut denna förlust i sin tur av sina kunder rakt av. Lite lustigt sätt att göra det på att höja både abonnemanget och nättariffen , alltså överföringsavgiften. Jag skulle tro att den förra är pga intäktsramen och den senare är överföringsförlustrelaterad. Men det är detaljer jag inte är helt insatt i .
Tack och ja, kan bara hålla med dig. Det är orimligt!!
https://m.youtube.com/watch?v=a7ZYB088uyo
I detta klipp är det bla en konsument som har sett konstiga värden på elmätarens påstådda förbrukningar. Undra om det finns något scoop här?
I någon mening är ju svenska folket ansvariga för detta. Vi har röstat fram politikerna som skapat den här situationen. Att gå från en fungerande modell vad avser utsläpp och priset på el till en modell som smutsar ner oc ger dyrare energi.
Det lät ju bra när vi tillsammans röstade fram våra representanter. Tyvärr är det ju så att i princip alla partier vek ner sig bara för att dom trodde att dom skulle förlora röster annars.
Om nu alla med villa gör som Wilderäng och undertecknad, har solceller och kamin.
Tror någon att det gör behovet av skatteinkomster från oss med hyfsad ekonomi mindre?
Nej samhällets behov av pengar är konstant eller ökande.
Mängden icke självförsörjande ökar kontinuerligt.
Ellevio verkar ha en gångbar affärsidé ! Kan de tänkas ha något rekryteringskontor man kan besöka ?
En orsak till att nätavgifterna stigit så kraftigt under senare år är ökningen av vindelen i vårt elsystem. Vindkraften gör att nätkostnaden ökar genom att
1) kräva mycket större nät
2) utnyttja det större nätet dåligt och
3) genom att el-förlusten i nätet inte ökar linjärt utan med kvadraten.
1) Att vindkraften kräver mycket större elnät är lätt att förstå om man som exempel tar Skånes elförsörjning. Förr kom det mesta av strömmen i Skåne från ett enda kraftverk (Barsebäck) som låg nära de flesta el-konsumenter i Malmö, Lund, Landskrona och H-borg. Nu kommer strömmen till stor del från tusentals vindsnurror utspridda i hela vårt avlånga land. Följden har blivit att elkonsumenterna förra året tvingades betala över 20 mdr kr till Svenska Kraftnät i “flaskhalsavgifter” mot aldrig mer än 800 milj kr 2019 och tidigare år då Ringhals 1 & 2 levererade ström. “Flaskhalsavgifter” är priset för att överföra el från ett elområde till ett annat.
2) Det tyska elnätet kan illustrerar hur dåligt ett elnär används om landet för sin elförsörjning i hög grad förlitar sig på ett så oberäkneligt kraftslag som vindkraft. Endast under 40 timmar per år används mer än 50% av Tyskland elnät. Under resten av tiden, dvs 0,5% året, står nätet oanvänt och bara kostar pengar.
3) Om förlusten är 1% när man överför 1kW, blir den inte 2% utan 4% om man i samma ledning överför 2kW, och 9% om man överför 3 kW (för P=RI2 där P är effekten, R motståndet och I2 strömstyrkan i kvadrat). Alltså är det bättre att överföra 2kWh jämnt under en timme än att under halva tiden göra det med 1 kW och under den andra halvan med 3 kW (1+9=10/2=5% förlustenheter mot 4% vid jämn överföring).
Ryckigheten i vindkraftens produktion leder därför till större elförluster och därmed högre kostnader, vilket nätbolagen för vidare till elkonsumenterna.