Dollarn rasar från sin högsta kurs mot kronan någonsin medan euron stärks. Börsfallet fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen och Konjunkturinstitutet spår recession och krympande real ekonomi nästa år. Inflationssiffror från EU väntas idag.
Stockholmsbörsen rasade vidare under torsdagen och nedgångar på -2.41% för OMXS30 och -2.40% för OMXSPI visar på hur snabbt det kan gå när stödet väl föll. Dock rasar även dollarn, antagligen på de fallande amerikanska räntorna, som dock studsade upp något igår. USDSEK är nu nere på 11:17 medan euron stiger till 10:97.
Guldpriset håller dock emot på 599:- SEK.
I USA föll börserna hårt med S&P-500 på -2.11% och Nasdaq 100 på -2.86%. FAANGST-aktierna dök. Facebook -3.67%, Apple -4.91%, Amazon -2.72%, Netflix -2.24%, Google -2.63%, Spotify -6.50% och sin lägsta notering någonsin och Tesla -6.81%.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börsrasen nu under fredagsmorgonen.
I skrivande stund går ASX 200 -1.30%, Hang Seng +0.13%, KOSPI -0.49%, Nikkei 225 -2.10% och Straits Times -0.30%.
Konjunkturinstitutet spår recession och att svensk BNP faller med -0.1% nästa år, och realt -0.7%. Inflationen i år blir 8.3% KIX-vägt för att det inte ska låta så illa, och 5.8% nästa år. Man tror att Riksbankens styrränta stannar på 2.3% (2.25% avrundat till de hela tiondelar KI redovisar), dvs bara 0.50 procentenheter högre än idag, och att Riksbanken sedan sänker tillbaka till 1.75% som ska gälla till och med år 2026. Den ponduspostuleringen avviker en del från andra gissningar.
Som vanligt ska inte statens finanser påverkas och det ska inte heller bli någon väsentlig ökning av arbetslösheten, utan svensk ekonomi ska magiskt klara av detta också. Svenska kronan ska rent av stärkas enligt kronindexet KIX 2024 och framåt.
Allt blir alltså bra, bara 2023 är avklarat. Det var väl skönt.
Nu släpper snart EU sina inflationssiffror. I augusti var siffran 9.1% i eurozonen och beroende på siffrorna väntas ytterligare höjningar av ECB:s ränta.
66 kommentarer
Hur vore det med en konsekvent terminologi här för oss som är lite bakom det ekonomiska flötet? Stundom kan man på bloggen läsa något i stil med “…kronan försvagas…”. Man kunde då misstänka att en motsatshändelse skulle uttryckas som att “…kronan stärks…”. Men icke. Istället heter det då att “dollarn faller”. När anser du att kronan stärks respektive försvagas och när anser du att dollarn stärks respektive försvagas?
Grundfilosofin är ju att allt går åt helvete i Sverige. Att kronan stärks kan ju tolkas som positivt.
Om du bara läser inlägget upp och ner så kommer du ju att uppfatta att kronan stärks när den faller nedåt.
Det krånglar till det att en valuta kan stärkas/falla mot en specifik valuta, eller mot en grupp av valutor. Den kan så att säga både stärkas och falla samtidigt. När det gäller kronan så faller den alltid på lång sikt så där är det enkelt….
När dollarn faller men euron stiger så är det dollarn som faller. När kronan faller mot både dollarn och euron är det kronan som faller.
Billigare krona ger mer svensk export. Allt svenskt blir billigare utomlands.
Det stora hotet mot svensk ekonomi är den av reglerade elmarknaden. Hade ryssarna sprängt kabeln till Tyskland så hade svensk ekonomi klarar sig bra. Men en elmarknad som är lika verklighets förankrad som kryptovalutor så kan det bli hyperinflation och total kollaps.
Men den oreglerade ohämmade marknaden har ju tydligen alltid rätt.
Känns som ett något snävt perspektiv. I stort sett hela världen brottas med samma problemmix med stigande inflation, räntor och energipriser. Senaste veckans valutaförändringar av dollarn mot övriga världens valutor kan nog mycket härledas till spexarna i GB, Liz och Kwasi.
Svensk exportindustri är beroende av import numera och handelsbalansen brukar ligga runt nollan. Som det är nu kommer vi rent av alltså få negativ bytesbalans vid svagare krona.
Det gäller dock inte Sveriges för närvarande största exportframgång, elen. Tyvärr sysselsätter väl inte den industrin så många.
Högre elpris ger inte fler sysselsatta, nej. Tvärt om i övriga industrier.
Som jag tidigare skrivit kan kanske två saker stämma till eftertanke:
1. I ljuset av krig i Europa och covid, är det bra med just in time-leveranser, privatiserad sjukvård och annan samhällskritisk tjänst som inte ingår i beredskapssystemet? Normalt ingår inte beredskap i många kontrakt och gör de det kan man hävda force majeure och hålla på och orma sig. “Skriv in det”, säger den marknadsfrälste. Ja, problemet är då att kontrakten blir väldigt dyra. Det ter sig rimligt att den personal som ska hållas i beredskap är disponibel och gripbar genom ett direkt anställningsförhållande istället t ex, samma sak med materiel, den kanske ska lagerhållas på plats istället för att man ska betala nån annan att lagerhålla den så att den kan levereras vid tidsnöd och extraordinär händelse? Det här är ett problem som vårdprivatiseringar, NPM och outsourcing för med sig. Sen kan vi väl också diskutera hur länder med privatiserad och väldigt kostsam sjukvård (USA) egentligen klarade pandemin? Inte så bra va?
2. Det liberala evangeliet att om vi handlar med varann så krigar vi inte ter sig felaktigt. Alla de marknadsivrare som absolut tyckte att vi ohämmat skulle göra affärer med t ex Ryssland (och Kina) alldeles oavsett har finansierat Putins invasion av Ukraina. Svenskt näringsliv var t o m beredda att gå till domstol för att arbetare skulle fortsätta lossa ryska oljeprodukter i svenska hamnar när kriget varit igång ett tag. Att man inte ens efter aggressionskrig och massavrättningar tycker att det är läge att tona ner, hålla käften och rätta in sig i ledet från den sidan tyder ju på en total förlust av verklighetskontakt.
“Handel ger fred”, skrev Timbros Benjamin Dousa den 13 juli 2022, långt efter Butja, Irpin osv:
https://www.di.se/ledare/handel-ger-fred/
Man tar sig för pannan. Som av en händelse motsätter han sig också den “elnationalism” som han menar att VÄnsterpartiet gav uttryck för i sitt utspel:
https://timbro.se/smedjan/vansterpartiets-elnationalism-ar-en-usel-ide/
Fråga gärna Benjamin om det här, men fråga inte gärna om hans morfar trots att han tidigare drog upp honom i tid och otid som ett exempel på en hårt arbetande invandrare.
All ideologi som dras till sin extrem resulterar i vansinne. Nu säger jag inte att man skall ha lager av kol och järnmalm på fabriksgården och eget stålverk men frågan är hur mycket mer det hade kostat med att ha vissa lager samt att vi bör fråga oss om det inte är värt något med en cviss trygghet.
Hela marknadstänket har ibland drag av religiös fanatism. Men jag tror vi är överens om att vi skall ha en marknadsekonomi, det där med planekonomi har visat sig inte fungera så bra där det prövats.
Ganska ointressant och meningslöst att blanda in ideologier här. Privatiseringarnas högborg USA har ju påpekat från dag ett hur vansinnigt det var att göra sig beroende av rysk gas. Men visst, ordet ‘liberal’ verkar idag vara nån slags mishmash och synonym för sunt förnuft i goda tider och en ständig ursäkt “jamen vi såg det inte komma” när det skiter sig.
Oavsett ideologi så gäller förmågan att stå på egna ben i både goda och dåliga tider, detta verkar gått helt förlorat.
Vem har ersatt ryska gasen? USA….
Jamen exakt, det är ju det som är min poäng. Inte var det väl kapitalisterna i Tyskland som la ner kärnkraften?
Att en privat aktör producerar något till oss utesluter väl inte att vi har lager och beredskap. Ideologier här är ren nonsens.
Merkel, som genomförde det s k “Energiewende” eller hur fan det nu stavas, företrädde väl det kristdemokratiska partiet CDU. Är de inte kapitalister, menar du? Är de kommunister?
BD: jag är inte jätteinsatt i Energiewende, men det var väl tillsammans med SPD?
Jag tycker detta bekräftar att idioter finns i alla partier?
Sluta klamra dig fast vid en ideologi, du blir bara besviken.
Det var inte svar på frågan tycker jag.
@ BADDERBOWSER,
Det var strålningsfobiker som la ner kärnkraft i så väl Tyskland som Sverige.
Strålningsfobiker lyssnar inte på vetenskapen som man ju ska göra.
Så särskilt mycket fri marknad var det ju nu inte eftersom Ryssland var den helt dominerande leverantören av gas till bland annat Tyskland, ett slags kvasimonopol pga de stora infrastrukturinvesteringar som krävs. Om det hade funnits 10 (eller så) ungefär lika stora leverantörer av gas till Europa, med fri konkurrens sinsemellan (svårt att fixa den fria konkurrensen pga den infrastruktur som behövs) så hade man kunnat tala om fri marknad.
Jo du.
–
Den helt privatiserade vården i NL verkade ju klara av pandemin lika bra som länder med helt förstatligad vård som t ex UK. Eller Tyskland med blandade vårdgivare.
Det är ju just internationaliseringen av produktion och leveranser som har gjort att vi alls ens har vaccin, material och mediciner tillgängliga _även_ under pandemin. Isolationism är en dålig idé. Det är ju därför vi ens bryr oss om att ha sanktioner mot Ryssland. För att det har de effekterna det har.
För övrigt – det är väl klart det är dyrt med beredskap? Det lär ju inte bli billigare bara för att staten ska stå för lagerhållning, leveranskapacitet eller personal t ex?
–
Kol & stålunionen brukar nämnas ibland som exempel på att om vi handlar så krigar vi inte. Jag kan ju tycka att det är ett rimligt framgångsrikt exempel. Allt annat lika är det enligt min åsikt alltid bättre att ha relationer med andra än inte. Av precis samma anledning tycker jag det är rimligt att vi upprätthåller diplomatiska förbindelser med ett strikt skitland som Nordkorea. Och handlar!
Vården i NL levereras av privata aktörer men befinner sig under ett strikt regelverk som kräver en hel del administration. Dock inte fler än vad som ryms inom regionernas svällande byråkrati. Jag har ett Sofinummer, så jag vet.
Internationalisering och handel är inte samma sak som att ha beredskap.
Naturligtvis skall vi befrämja handel men vissa strategiska funktioner och resurser måste vi ha i beredskap. Att förlita sig på att privata aktörer skall hålla beredskap kommer inte fungera utan att de får betalt för det och ärligt talat, vad säger att de är bättre på detta? De har INGET intresse av att pressa kostnaderna om staten täcker deras utlägg för att ligga på lager.
Sedan är det en rent praktisk, säkerhetspolitisk fråga.
Kan vi LITA på privata aktörer.? I HELVETE HELLER.
Jag är helt med BD i detta.
Det ligger nåt i det, är man för isolationistisk kommer man ha en ständig misär. Med handel – som ofta men inte alltid – ger fred, klarar man sig bättre på det stora hela. Ungefär som vaccin, man kan bli sjuk ändå men det betyder inte att man ska bli anti-vaxxare.
Jo, det är ju ett vanligt motargument:
Vi kan absolut ha en privat marknad som mäts mot en strikt kontrollapparat. Det kan fungera Varenda gång nån skandal rullas upp ursäktas det från marknadsivrarnas håll med att det är det offentligas fel, de borde ha kontrollerat, mätt, vägt och undersökt bättre.
Frågan man då kan ställa sig är om det finns en nytta i att privatisera nånting kritiskt om man samtidigt ska anställa en massa statliga kontrollanter som skuggar varenda anställd stup i kvarten? Blir det billigt och effektivt, verkligen?
En annan fråga är i vilken mening “valfrihet” är meningsfullt. När det gäller t ex el, avlopp eller sjukvård ser jag inte direkt nåt mervärde i en “valfrihet”. Ingen har nånsin önskat sig en toalett med en sexvägsventil så att man kan välja vilket reningsverk som ska ta hand om ens bakfylleskit just idag. Det är, menar jag, ett tomt argument tills dess förespråkare berättar varför valfrihet i just det fallet är bra. Vilket det givetvis kan vara i vissa fall.
Vidare kan man ju titta på vissa privatiserade branscher där valfriheten ändå urholkas (oavsett hur meningsfull den är) genom att det så småningom bildas ett oligopol.
Problemet i sverige (och stora delar av europa) är väl att vi har för mesiga kontrollapparater.
USA som länge haft privat drift på väldigt mycket har helt andra kontrollapparater (tänker här på t.ex. FCC, SEC, osv men även kommuners kontrollapparater för lokala saker) jmf här där mycket länge var enbart offentlig verksamhet.
En ordentlig kontrollapparat gör att du får stänga verksamheten om du inte sköter dig. Omedelbums och inte efter år av misskötsel.
Kontrollapparaten måste dock finnas även om verksamheten bedrivs av t.ex. region eller kommun. Mer för att bekämpa inkompetens än fusk för att göra större vinst i det fallet. Men den behövs fortfarande.
Valfrihet kan vara bra för vissa saker. Tandläkare och vårdcentral är sådanna. Om en är kass kan man välja en annan. Här är folktandvården kass så då går jag till annan tandläkare.
Ett stort regionsjukhus däremot finns det inte samma behov av valfrihet för.
Fast infrastruktur finns det väl ingen normalt funtad som vill ha valfrihet inom.
Där finns det skräckexempel från USA, antingen kan man ta den dåliga motorvägen som går en liten omväg gratis eller så kan man betala för att åka på den finare motorvägen bredvid. Nej det är inget skämt, jag har åkt där.
Enklast är att köra all skattefinansierad vård i statlig regi och sen tillåta privata aktörer som gör sin grej finansierat av patienterna. Då kan man pröjsa 46000 för en knäoperation om man vill ha nåt speciellt det offentliga inte kan erbjuda.
Apropå kontrollapparater. Felet är väl att man måste styra allt med regler på förhand, istället för att ha en ordning där man tillsätter en chef som ska styra med gott omdöme och som blir ansvarig ifall saker går snett. Alla dessa upphandlingar, prislistor på vad man får ta betalt för osv leder till vansinne. Ett äldreboende “kan” inte rensa bajs under naglarna på en gamling som river sig i sina sår eftersom “nagelvård inte ingår i uppdraget” (jo jag svär). Men det kanske går att drg:a vård av infekterade sår i ett senare skede…
För att skapa en kontrollapparat som fungerar behövs
1. En jävla massa pengar.
2. En totalt omskriven lagstiftning.
Det är en total omöjlighet.
Vill vi ha ökad förmåga och beredskap i allmännyttiga sektorer så behöver vi
1. Sköta det 100% inom det offentliga.
2. Tillföra resurser till de som som utgör/skapar förmågan.
3. Ge tillbaka befogenheter och tillit till de på golvet som skapar förmågan.
4. Skära i administrationen vilket följer av 1.
@MBL: USA:s vård är dock dyr och relativt dålig, det är de flesta experter eniga om.
Se t ex:
https://www.healthsystemtracker.org/chart-collection/health-spending-u-s-compare-countries-2/
Att jämföra livslängd och vårdens resurser säger inte mycket alls om sjukvårdens kvalitet. Det säger kanske dock ganska mycket om att sjukvården inte klarar att kompensera för hur folk i allmänhet lever sina liv. Det är en minoritet av livslängden som styrs av faktiska sjukvården. Befolkningen i USA är helt enkelt, i genomsnitt, mycket osundare (fetma, ohälsosamma levnadsvanor m m.
Själva sjukvården i USA är inte dålig – jämför du utfall/resultat vid behandlingar av många sjukdomar är mycket väldigt bra i USA (bättre än i Europa). Ofta också i medicinteknisk framkant. Om man vill (och har rimlig forsäkring) så får man här också en väldig massa mer screenings och check-ups än i t.ex. Sverige utan någon direkt egenavgift. Konstigt vore det ju annars med tanke på hur mycket resurser som läggs på sjukvården. Sen lockas ju också väldigt duktiga läkare till USA från hela världen med tanke på löneläget.
Är det ett rimlig system? Nej, det tycker jag inte. Det är fruktansvärt dyrt jämfört med Europeiska och östasiatiska länder och läggs enorma resurser på insatser med mycket tvivelaktigt värde. Men att säga att sjukvården i USA är dålig jämfört med i Europa är helt enkelt inte sant (om man med dålig menar kvaliteten på själva sjukvården, och inte systemets värde som helhet). Sjukvården klarar bara inte av att kompensera för allt osunt leverne.
Kan inte kommentera kring det liberala evangeliet eller höger/vänster och vem som har rätt i den politiska ankdammen.
Vad jag däremot kan kommentera är punkt 1, inte minst eftersom jag själv på fina firman och även i efterföljande linjeroller har både outsourcat och privatiserat och det du skriver är i sak korrekt. När du refererar till den marknadsfrälste som argumenterar för att man ska skriva in beredskapsdelar i t.ex. ett outsourcingkontrakt så är det helt korrekt att det blir lika dyrt eller till och med dyrare (leverantören ska ju också göra vinst) än innan.
Outsourcing/Just in time/mm bygger på grundtanken att det är kärnan som “carvas ut” i kontraktet och att man således enkom fokuserar på driften av normalläget, dvs. när allt relevant går bra, rullar på och inga större störningar blurrar till bilden. Ska man helt plötsligt börja ta en massa oförutsedda händelser i beaktning så stiger ju prislappen direkt då man måste ha reservbemanning (usch en massa avlönade FTE:er som sitter och dräller i ett hörn fy fan!!! Säkert en massa fackligt anslutet slödder också!), lager på plats (working capital, finans kommer få spelet), backup siter (fatta vad bara fucking underhåll kostar) etc. Därför står man nu med k***n i handen och undrar “men nu då?” när det visar sig att en simpel nedstängning av Shanghai ett par veckor tydligen slog ut stora delar av den globala leveranskedjan för ett inte osignifikant antal nyckelkomponenter. Håll i hatten den dagen Peking börjar segla österut!!!
Dessutom att bygga upp reservlager och annat blir ju skitjobbigt för man måste hålla på att rotera ut produkterna hela tiden i takt med att de åldras och sånt är ju superjobbigt och svårt, NOT. Ta i ena änden och fyll på i andra med nytt så har man löst det, har faktiskt fungerat i typ 200 år och kallades plocklista förr men WORKING CAPTIAL FÖR FAN!!!! Har det funnits varningar för detta? Jajamensan, men vem fan bryr sig om det när kulorna rullar in och bonusarna är stora och det är ju inte vi som gör det som blir lidande, vi har stålar att dra, köpa privat sjukvård, ha hus på Cayman, Holländska Antillerna eller Saint-Barthélemy. Till er andra lycka till och ring inte oss vi ringer er…
Har du ingen ”skin in the game” så varför i helvete ska man bry sig om konsekvenserna?
Att man sen helt har misslyckats med att läsa av t.ex. de säkerhetspolitiska implikationerna av de senaste 50 årens riktning är en annan fråga och jag vill också tillägga att min bonus skulle menligt påverkas om vi slutade outsourca och privatisera och jag tror att vi alla kan ta varandras händer och förenas i att min bonus är viktig (för mig) och att den måste prioriteras (min och alla andras i ”gänget”).
[sic!]
Mycket osammanhängande text.
En sak kan man dock konstatera. Verkningsgraden kan skilja 100-tals gånger mellan en väl fungerande organisation och en dåligt fungerande organisation.
Därmed faller resonemanget att det per automatik blir dyrare att outsourca än att drifta det själv.
Och du var inte osammanhängande och ovidkommande i ditt inlägg utan exempel och så vidare?
Tack för din konstruktiva kritik @MEGGA, jag tolkar det som att det är OK för mig att fortsätta som vanligt vilket är skönt för ibland får jag faktiskt lite dåligt samvete över att jag drar in miljoner varje år (jodå faktiskt är det så) på att sälja/lägga ut verksamheter som jag på förväg kan garantera kommer fungera sämre sourcat.
Din slutsats “Därmed faller resonemanget att det per automatik blir dyrare att outsourca än att drifta det själv” tyder på att du behöver läsa texten en gång till även om jag naturligtvis förstår att det är jobbigt för en skald på din nivå men vi når inte alla verkshöjd med våra inlägg.
Om personalen är direkt gripbar, så riskerar man att det totalt sett finns mindre personal. Jag känner för övrigt flera sjuksköterskor och läkare som bara är kvar inom vården för att dom kan jobba “privat” (skattefinansierat via SKR) och därmed jobba under andra arbetsvillkor än man får från regionerna. I regionerna är allt one size fits all, men människor är olika. I privat regi kan man på ett ställe vara flexibel med arbetstider som är viktigt för någon, på ett annat tillåta mycker vidareutbildning, på ett tredje kortare opertionstider med nya metoder som inte går att baxa igenom i en stor organisation, osv. Blir det krig på riktigt tror jag folk bjuder till, det gjorde dom ju under pandemin.
Det är de senaste decenniets ohämmade pengatryckande som satt oss här. Elmarknaden var det som puttade ut oss över kanten. Hur var, 20-25% av all SEK skapades de senaste 2-3 åren? Hyperinflation innebär total kollaps så räntehöjningarna lär fortsätta..
Exporten räknas inte in i KPI, men det gör de nu dyrare importerade konsumentvarorna. Så billigare krona tror jag ger ett år till av hög inflation.
Hur RB reagerar på det vet nog ingen.
Oreglerad? Ohämmad?
–
Den sk “elmarknaden” är ju inte en marknad öht. Hyperreglerad. Som så mycket annat så verkar vissa tillåtna marknadsmekanismer under hårda begränsningar från politiken.
–
Att politiker ska leka biznizz med folkets pengar ibland gör inte att det blir någon “marknad” av någonting. Bara korrupta skitsystem. Ibland är det vad man får ta eftersom alla tillgängliga alternativ är sämre men kom inte och kalla det för “oreglerad” marknad.
Ja, det är ju ytterligare ett vanligt argument, om en marknad inte fungerar så är det för att den inte är tillräckligt mycket marknad. Nu tror ju inte jag att det skulle byggas särskilt mycket mer kraftproduktion (vilket ju är det man har brist på, enligt uppgift) om man avreglerade ytterligare. Anledningen till det är att det inte finns särskilt många som har hundratals miljarder att bygga ett kärnkraftverk för. Det är en oligopolmarknad, där det finns få producenter av vikt, och ytterligare avregleringar tror jag inte ändrar på den saken i det här fallet.
I och för sig Ben, om man verkligen släppte loss marknaden så skulle den nog efter tag balansera sig själv (eventuellt) men med konsekvensen av att ett gäng banker går under, stora samhällsstörningar etc. Idag har vi ju faktiskt privatiserat vinster och förstatligat förluster men jag ska inte gnälla, drar in grymt med stålar själv tack vare det. Lite som Gordon Gekko berömt säger “Mixed emotions, buddy. Like Larry Wildman going off a cliff in my new Maserati.”…
Ja, så dagens “socialism” är således inte bara en omfördelning till de fattiga utan även en garanti för företagen, i gammal klassisk sosseanda.
Alla “fasas” nu av att elmarknaden är så volatil.
Men sanningen är att med dessa priser så börjar ju faktiskt alternativa lösningar kunna räknas hem. Om man lagrar energi som vätgas, så bör man kunna göra vinst när elpriserna stundtals är 3-4x så höga.
Om vi ponerar att vi kan vätgaslagra tillräckligt med energi, så gäller det ju i så fall bara att tillverka så mycket vindkraft så att vi uppnår ett rimligt prismål. Prismålet skulle kunna vara säg under 1:50 kr / kwh, 99% av tiden.
Nej, ska vi ge lite kärlek till liberalerna? Visserligen är det in en amerikansk kontext så innebörden är lite annorlunda, men men:
https://www.youtube.com/watch?v=8nGJ3AjFF1Y
“I cheered when Clinton was chosen
My faith in the system reborn
I’ll do anything to save our schools
If my taxes ain’t too much more
And I love Blacks and Gays and Latinos
As long as they don’t move next door”
Inflationsmåttet är ett skämt som vanligt och Svennes inflation är mycket högre. Man kan grovt säga att inflationen är högre ju fattigare du är. Men jag antar att RB substituerar bilen mot kollektivtrafiken.
just bil mot kollektivtrafik är ju en rätt vanlig substitution, jobbigt för mig som inte haft bil på 20år eller något.. Har iofs sen några år knappt åkt kollektivt heller, har numera gångavstånd till jobb och det mesta annat. Men ja inflationsmåttet (om vi menar KPI i allafall) har rätt mycket tappat vad det från början avsåg att mäta, hur mycket kostnaden förändras om du ska fortsätta leva med samma standard.
Nu har ju iofs SL-kortet stigit mycket mer i pris än bensinen under de senaste decennierna. 1980 kostade 70-kortet just 70 kr, och idag nästan 1000kr, dvs en höjning med 14 gånger. Samtidigt kostade bensinen 2.88 kr/liter. Hade den stigit lika mycket som SL-kortet hade bensinen kostat 40 kr idag.
https://www.mitti.se/nyheter/sa-mycket-har-sl-kortet-hojts-sedan-1971/reprkm!7Uxz7c7D5KCBbK6klFjzQ/
Tja, du vet vad det är som är kostnadsdrivande i sverige. Det är inte råvaror i alla fall.
–
Utöver det så är ju ca 50% av SL-kortet betalt med andras pengar. Alltid lätt när andras pengar ska betala.
Vi ska väl vara glada att vi har haft bättre löneutveckling än inflationen, eller vad tycker du?
Symptomet att ta bästa möjliga utfall i en analys och presentera som det sannolika utfallet. Jag tänker alltså på Riksbankens normala arbetssätt. Sprider detta sig till andra finansinstitut?
Har KI svängt eller ligger denna prognos i linje med tidigare?
KI har väl alltid gjort prognoser med bästa möjliga utfall för statsfinanserna?
Fast en prognos borde ju vara det sannolika utfallet utifrån de parametrar man har med sig in, inte det bästa.
Den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 uppnådde äntligen sin fulla effekt på 1 600 MW tidigt i morse. Hela kärnkraftverket Olkiluoto täcker nu 40 % av Finlands elbehov. O1:893 MW, O3: 884 MW, O3: 1591 MW. Hoppas att det håller i sig, vi håller tummarna.
Framgången för O3 kan kanske mildra den kommande permitteringsvågen i Finland:
Enligt finska Näringslivsförbundets företagsundersökning planerar nästan vart fjärde medlemsföretag att permittera sin personal under det närmaste halvåret. Detta är ett mycket hårt besked om företagens snabbt försämrade ekonomiska situation. Cirka 80 procent av företagen bedömer att ökade energipriser har minskat deras lönsamhet antingen något eller avsevärt.
Trots det importerar Finland 15% av sitt elbehov, men det kan ju bero på att vindkraften nu ger ca 0,3% av den installerade effekten 🙂
Kraftvärmen har taktat ner, det är inte så kallt.
OL3 ersätter dyrare kondenskraft, jag tror inte Finland har planerat att bli självförsörjande på el med OL3 och därför kommer man fortsätta importera höga elpriser.
Trots det importerar Finland 15% av sitt elbehov, men det kan ju bero på att vindkraften nu ger ca 0,3% av den installerade effekten 🙂
Kraftvärmen har taktat ner, det är inte så kallt.
OL3 ersätter dyrare kondenskraft, jag tror inte Finland har planerat att bli självförsörjande på el med OL3 och därför kommer man fortsätta importera höga elpriser.
Ändå förutspår Nordpool day ahead rejäla flöden österut från SE1 och SE3?
https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic
Ja, och utan OL3 hade flödet varit det dubbla, om ledningarna klarar det. Om man har ett underskott på 3000MW så kommer man fortfarande ha ett underskott även om man tillför 1600MW. Inte så svår matematik…
Nu förstår man av sammanhanget vad du menar men O1-3 är oftast reaktorerna i Oskarshamn. De finska brukar benämnas OL1-3.
Ursäkta en antagligen dum fråga. Hur kan BNP gå nominellt -0,7%, realt -0,1%, med inflation på 5,8%?
Det är Ingves som har en alldeles egen ekvation…
BNP är redan justerat för inflation. -0,7% avser prognosen för 2023 per capita.
SvD skriver om butiksdöd i framför allt Hufvudstan https://www.svd.se/a/2B3E54/tomma-butikslokaler-i-stockholm-hyrs-ut-till-kontor-och-restauranger
Har inte tillgång till hela artikeln men det kanske finns något intressant uppslag.
För en som följer Youtubern Dan Bell och hans Dead Malls-serie samt läst Jan Jörnmarks ”Övergivna Platser” så undrar jag när fenomenet övergivna köpcentrum och köpcenterdöden kommer till Sverige på riktigt… Borde inte vara inom en allt för lång framtid?
I Sverige har väl så gott som samtliga externa köpcentra kollektivtrafik så det underlättar ju att få in kunder. Sedan tycker jag mig se en rätt bra blandning av butiker, det finns typ oftast ett par mataffärer, lite kläder och annat som det alltid finns en efterfrågan på.
Kan någon förklara, hur vi ska kunna ha sådan blygsam reell minskning i BNP, när inflationen är så hög?
Vi backar väl 7 år nu, på bara ett halvår?
BNP trollen kanske, samma troll som ljuger om inflationen.