Stockholmsbörsen föll till sin lägsta nivå sedan 2020, men i USA och nu under morgonen i de asiatiska tidszonerna är börserna på plus. Idag är det dock midsommarafton och Stockholmsbörsen är därmed stängd, liksom börsen i Helsingfors.
Stockholmsbörsten stängde med -1.60% för storbolagen på OMXS30 och -1.44% för OMXSPI. Kronan är relativt oförändrad och guldpriset likaså på 595:- SEK per gram.
I USA stängde det dock på plys med S&P-500 på +0.95% och Nasdaq 100 på +1.47%.
Den svenska stängningen var den lägsta sedan 2020, men är bedömt fortfarande kvar i det stödområde som toppen innan coronakraschen utgör, så det handlar än så länge inte om något avgörande genombrott nedåt. Men den som köpte alldeles innan kraschen på coronapaniken för två år och tre månader sedan är nu tillbaka där man började. Återstår nu att nå botten från coronakraschen också, men det ser vi nog först till hösten.
Räntan ställer till det rejält. När marknadsräntor låg på 1% var ett bolag med p/e 50 i teorin 2% i avkastning och dubbla mot obligationer. När marknadsräntor sticker till 5% så behövs p/e 10 för att få det dubbla mot obligationer, eller för den delen p/e 17 om man ska få 6% avkastning och 1% bättre än obligationer. Eller en tredjedel av tidigare värdering på p/e 50. Detta är ett förenklat exempel, men visar på effekten av räntan.
Det tar inte hänsyn till inflationen på 7-9% beroende på land och att man vill ha högre avkastning än så. Då börjar vi prata om bolag med lägre p/e än 10 om de inte kan visa tillväxt.
De amerikanska marknadsräntorna backade dock något igår, så att USA-börserna steg är rimligt.
I de asiatiska tidszonerna är det också uppåt på morgonen. Rejält.
ASX 200 +0.74%, Hang Seng +2.02%, KOSPI +2.33%, Nikkei 225 +1.23% och Straits Times +0.37%.
Beroende på hur husse stänger ikväll kan det alltså bli uppåt på måndag för att hinna ikapp.
9 kommentarer
Med tanke på att börsen i Sverige och utlandet har gått så starkt utan några större dippar sedan finanskrisen 2008-2009 så är det inte helt ohälsosamt att det blir en viss återhämtning. Likaså på bostadsmarknaden.
Svenska statsfinanserna har varit mycket starka under många år men kronan tar ändå stryk i förhållande till tungviktarna EUR och USD vilket kan tyckas lite märkligt. Jag har en viss skepsis till flera av EU ländernas budgetarbete och anar lite luft här och där. Det fanns en orsak till att Italien, Spanien, Grekland och Portugal hade en massa nollor i sina valutor före Euron.
Det är väl standard att mindre valutor som SEK tar stryk i oroliga tider.
Visst är det så, men det är lite av en falsk trygghet att luta sig mot de stora valutorna. I USA går sedel tryckpressarna varma i kristider och budgetunderskottet där har så många nollor att man blir lätt yr i huvudet av att räkna dem. Och EU ekonomierna som sagt, är jag i flera fall inte så imponerad av alls. Jag tror att man vill man riktigt värdesäkra så är skog och vattenmarker långsiktiga kort men kanske inte så sexigt i mångas ögon. Guld, alltså riktigt guld och inte pappersoptioner på det, är också en försäkring.
Fast SEK har aldrig varit en vinnare förutom i riktigt korta perioder.
Sedan andra världskriget har den svenska kronan fallit. Och den fortsätter med det.
Långsiktigt har SEK alltid varit en valuta med fallande värde. Det är i princip bara riktiga skitvalutor i länder med skurkregimer som gått sämre. Och det här gäller även i förhållande till valutorna i PIIGS-länderna som i huvudsak inte finns längre. När de fanns förlorade SEK i förhållande till dem också.
Förr fanns det ett metallvärde i mynten som en bas för värdet. Den svenska enkronan bestod av 80% silver fram t o m 1942. Därefter 40% och efter 1968, ingenting.
Det som kunde krascha i den monetära världen förr i tiden var oftast sedlar, som man enkelt kunde pressa mer av. I Sverige hade vi en privatbanks boom på 1800 talet. Men det blev en krasch förstås för man överetablerade branschen med alltför många banker som tryckte sedlar lokalt i var och varannan stad.
När K-O Feldt som finansminister på 1980 talet la fram ett förslag om att avreglera finansmarknaden så poppade det upp ett otal nya finansbolag. Strålande tider i några år med våldsam utlåning där varje koncern med självrespekt skulle ha ett eget finansbolag. Det höll tills det kraschade våldsamt med den berömda 500% styrräntan som kulmination. Feldt har själv sagt i efterhand att det var hans största misstag som minister.
Människan är alltför girig i många fall och vi bygger gärna upp ekonomiska modeller som mer ter sig som pyramidspel.
Jag tror att SEK kommer att återhämta sig mot euron. Detta med anledning av att Sverige kommer att höja räntan mer än euroländerna. Sydeuropa klarar inte av en högre ränta, utan kommer att få dras med hög inflation istället.
Då ska de få tyskarna att köpa hög inflation.
Glad midsommar Lars, du är inte ensam bland bloggens läsare att arbeta midsommarafton. I min kalender är det en helt vanlig fredag inom vården.
Tack för din tjänstgöring.