Börserna och då särskilt de amerikanska rasade igår medan marknadsräntorna fullkomligt skenade i USA. Börsnedgågngarna fortsätter i Asien under morgonen, men inte lika brutalt som nedgångarna i USA igår.
Stockholmsbörsen rasade måttligt med -2.08% för OMXSPI och -1.72% för OMXS30.
Mer fart var det i USA där S&P-500 stängde på -3.88% och Nasdaq 100 på -4.60%. Mest relevant är att indexen rasade ner genom tidigare botten från maj och fullbordade ännu en huvudskuldra och förnyad köpsignal. Index i USA är tillbaka på nivåer från 2020, och hela förra årets uppgångar är därmed utraderade. Som svensk kompenseras man dock något av starkare dollar – högre räntor i USA ger ju starkare dollar i växelkurserna, då finansmarknaderna handlar med obligationer och ränta, inte med konsumentpriserna.
Och igår tog räntorna extrema kliv. Marknadsräntorna steg cirka 0.3 procentenheter på en dag. 10-åringen hittas nu på 3.43%, upp från 3.15%. Tvååringen ökade med 0.34 procentenheter till 3.40% och vi är på väg att få en upprepad invertering av räntan vilket brukar sägas föregå en recession eller för den delen börskrasch.
Dollarn har stigit ytterligare till 10:17 SEK och en av de bättre investeringarna har varit att hålla dollar, som stigit 11.6% sedan årsskiftet och 22.2% på tolv månader. Så mycket för att TINA gäller för börserna. Det amerikanska bankkontot har alltså slagit börsen ordentligt senaste året.
Guldpriset hittas på 597:- SEK per gram nu på morgonen, ner från igår trots starkare dollar. Kanske en effekt av att räntorna ter sig attraktiva, trots att de är realt negativa. Rusande räntor på detta vis innebär förstås att obligationsmarknaderna också tokrasar och det enda som håller är penningmarknader och kontanter.
Då har inte konkurserna inom t ex fastighetsbranschen kommit än och mycket obligationsfonder hittas med obligationer mot den sektorn, sedan räntan utplånats på statspapper. Nu ska dessutom Federal Reserve börja dumpa de obligationer man köpt på sig det senaste decenniet för att rädda marknaderna och driva upp börsen.
I Asien fortsätter nedgångarna. Hårdast faller ASX 200 med -4.29%. Hang Seng går -0.51%, KOSPI-0.51%, Nikkei -1.70% och Straits Times -0.93%. Som västerländskt är kanske ASX 200 en indikation på vad som ska hända i Stockholm idag.
För egen del har jag avvecklat mina obligationsfonder i pensionssparandena, PPM och övriga platser där det är möjligt och gått likvid eller bytt till penningmarknadsfonder i de fall man inte får sitta med likvider, som PPM. Nedgångarna i obligationsfonderna har totalt sett inte varit brutala, då de bara utgjort 10% av de berörda portföljerna, men någonstans får det vara nog. Internationella fonder har dock kompenserats av den starkare dollarn, men nu är jag i görligaste mån ute ur obligationsmarknaden. Likvider gäller trots skenande inflation, så får man gå in på börsen igen med dem tids nog. Hellre tappa 9% på KPI-inflation om året, än 30% plus 9% via börsen eller obligationsmarknaderna. Visa av erfarenhet av att jag alltid gör fel gör nu alla läsare tvärt om och köper obligationer.
10 kommentarer
Hur fungerar Lysa här? Man kan väl inte ligga likvid där? Kan man styra vilken löptid man vill ha på ränteplaceringar (om man bara vill ligga i korta räntor)?
Nej, det kan man inte.
Stor andel utländska obligationer och stigande dollar kompenserar delvis, men Lysa Ränta faller förstås den med.
Nu kanske jag snurrar till det så rätta mig gärna i sådant fall; räntefonden faller initialt på stigande räntor då obligationerna som fonden för tillfället äger sjunker i pris. Men på längre sikt ger högre marknadsräntor fonden möjlighet att återinvestera avkastningen i nya obligationer med högre avkastning. Så är man långsiktig i räntefonder så är det kanske inte så farligt
Lite rådvill och oerfaren här. Kör Lysa och har gjort det sen några år tillbaka, månadssparar och tänker långsiktigt, 10 år, fördelning 95/5.
Är egentligen inte så särskilt intresserad av börsen och svängningar hit och dit och har fått det hamrat in i skallen “sitt still i båten” men är ju i viss mån känslostyrd jag också även om jag mestadels alltid investerat i Index som inte direkt rör upp känslor.
Bör man agera nu, eller bara låta det vara? Sälja av halva portföljen? Hela? Inget? Pricka botten är ju omöjligt. Men man kanske kan undvika att följa med i raset?
Det fortsätter säkert ned ett tag till och om du säljer idag kanske du lyckas undvika att hänga med ned i raset. Det svåra sen blir förstås att veta när du sen ska köpa igen, då kommer du sannolikt köpa igen efter det gått upp ett tag och då förmodligen på en högre nivå än när du sålde. Extremt svårt med marknadstajming med andra ord.
Rådet från en amatör är att återinvestera lite i taget, kanske 10 % varje månad för att sprida riskerna att råka pricka en topp. Det är inte optimalt att vara likvid när inflationen närmare sig 10 % och inlåningsräntan är 0 %.
Om du kan göra en stock-pick i ett utdelningsbolag som kommer kunna fortsätta dela ut under hela björnmarknaden så får du “ränta” och slipper tajma marknaden vad gäller själva aktiekursen.
Är ett bra alternativ på sikt så länge man inte blir nervös och köper ut sig till lägre ingångkurs.
Olja, diesel och gas går nu så pass starkt i USA att kongressen tittar på att straffbeskatta bolag som gör för stor vinst. Tänk om man kunde göra samma sak med Norge 😉
Aktien ligger stadigt. Upp 200% sedan krigsutbrottet.
Johan No 1. Jag tror många med mig vill se ett fint inlägg från dig här. ♡