Valueguard rapporterar om stora och breda prisfall på bostäder i Sverige under maj månad, med de största procentuella nedgångarna där priserna är som högst, dvs Stockholm. Raset ökar i takt preliminärt under andra halvan av juni och kommer sedan april fallit sju procent om siffrorna står sig. Mäklare uppger till SvD att det verkliga prisfallet snarare är upp till 20% i centrala Stockholm, men osäljbara objekt påverkar som bekant inte statistiken. Raset i Stockholm i maj är det största någonsin för maj månad enligt Valueguard.
Valueguards prisindex för bostäder i Sverige föll med -1.6% i april, där bostadsrätter gick -2.1% och villor -1.3%. Bostadsrätter i Stockholm föll med -3.0% och villor i Stockholm med -3.2%. Villor steg dock i Göteborg med +0.3%.
Att rasen är störst i Stockholm när räntorna sticker iväg är inte förvånande – det är där som det biter mest. Det är skillnad med en halv procentenhet högre ränta på sju miljoner i lån, kontra en miljon i lån.
Valueguard uppger också att priset tilltar under första halvan av juni i Stockholm och Göteborg. Bostadsrätter i Stockholm föll med 3.3% och i Göteborg med 3.9%. Man uppger också att sedan sista veckan i april fram till nu har priserna fallit med 7% även om det finns “en tendens till utplaning” de senaste två veckorna.
Till SvD uppger mäklare att prisfallet i centrala Stockholm är ännu större, upp till 15%. Anledningen är som bloggen tidigare påpekat att statistiken baserar sig på faktiskt sålda objekt, medan en del objekt helt enkelt är osäljbara då ingen köpare vill betala det säljaren kräver. Konkreta anekdoter från SvD:s artikel är ettor på Åsögatan som gått från 3.5 till 2.8 miljoner, tvåor på Södermalm från 5.5 till 4.6 MSEK och tvåord i Vasastan som gått från 8.6 till 7.6 MSEK sedan i vintras. Det handlar om nedgångar på direkt jämförbara objekt, och är alltså upp till 20% för ettorna enligt exemplet.
Inflationsjusterat kommer lägenheter i Stockholm fallit 11.2% i juni preliminärt, oräknat mäklaruppgifterna om 20% utan bara baserat på Valueguard.
Tittar man säsongsmässigt är majsiffrorna för lägenheter i Stockholm den största nedgången för månaden i Valueguards historia tillbaka till 2005, värre än våren 2007 och den påbörjade finanskrisen med Bear Sterns krasch. Röd linje nedan är alltså sämsta maj någonsin.
Normalt brukar lägenhetspriserna bara falla 0.10% i Stockholm i maj.
Men annars är det förstås frid och fröjd i bostadsbubblan. Räntorna har trots allt bara börjat höjas. Att priserna faller i maj är alltså normalt, men storleken är inte normal.
Vi ska inte prata om ränteprognoserna från regeringen samt Konjunkturinstitutet, utan det gör vi i en separat artikel. Man vill ju inte bidra till dålig stämning.
72 kommentarer
Bor själv i en populär villaförort söder om Stockholm. Villor är i princip osjälbara senaste tiden, trots väsentligt mycket lägre utgångspris. Läggs ö h t några bud, är det bud under utgångspris.
Innebär att inte många får lånelöften på de nivåerna.
Villa i grannsskapet sex rum, ganska nybyggd 2018, mycket bra planlösning 185 m2, begärt pris 5.3 MSEK, högsta bud just nu 5 MSEK. Pantbreven är på 3.6 MSEK, så ingen risk att säljaren hamnar under ytan.
Så 6% under begärt pris, och normalt brukar det ju bjudas över istället för under.
Har det någonsin, procentuellt, gått såhär fort neråt på rullande 2-3 månader?
Tänker både på Valueguard och anekdoterna om specifika ettor i innerstaden som tappat ~20%?
Det gick rätt fort 2008 och 2017 också. Inte just runt maj dock.
2008 kunde CBs toksänka räntan med 5%-enheter och pss rädda upp situationen. Nu går det inte sparka burken längre ner.
Man ser objekt som sänkt 10% som haft två visningar efteråt och ändå inga bud,
Men det är smart av mäklarkåren att va öppna med prisjusteringen snabbt då det finns många objekt till salu men man tjänar inget om det inte blir affär, vilket då kräver att mäklarna rätt snabbt ändå får säljarna att sänka sina förväntningar så affären går igenom
Blir spännande att se aug efter semester och två räntehöjningar på detta
Något jag märkt också i just Gbg är att det poppar upp nybyggda hyresrätter i relativt oattraktiva områden, t.ex Angered med obscena hyror, t.ex 8000 för en 2:a. Söktrycket på dessa är uppenbarligen mycket mycket lägre än andra lägenheter i samma område.
Ser ut att vara lite motgång för 150-miljonersvillan i Täby med helikopterplatta. Spekulationsbygge?
Ryss som äger?
Nej, men helikopterplattan ligger på kommunens mark.
Åh, just det där när man inte har helikopterplattan på sin egen mark suger ju!
Vet ingenting om helikopterplattans vara eller icke vara, mer än att jag sett ETC:s reportageklipp på twitter, men däremot verkar hyran dra in rätt mycket hyrpengar till influensers och andra personligheter som hyr för att spela in content eller ha fester. Står väldigt många olika bilar där ständigt, speciellt på helger.
Tillbakadragen från Hemnet nu…
Hopp, aldrig kan man få ha det bra – förklarat för frugan att det är dags att börja amortera friskt iallafall. Då blev det att skjuta på att skaffa barn ett tag till.
Spara mer till en ekonomisk buffert i alla fall.
Barn ska man ha man är ung. De är jättejobbiga de första åren.
De är tufft att ha barn de första 18 åren.
22 – fortfarande ett hopplöst fall… 😉
Min 22-åring har knappt styrfart…:)
Om ni vill skaffa barn är det dumt att vänta på att alla faktorer runt omkring är upplevt perfekta. Visst innebär det extra kostnader samt inkomstbortfall med barn men det är inte värre än att det brukar lösa sig.
Det kommer att bli en brutal slakt. Jag kommer själv inte drabbas särskilt hårt, men som högkänslig empatisk individ känner jag ändå en klump i magen. Just nu är förnekelsen plågsamt påtaglig bland vänner och bekanta.
Lagom till den traditionsenliga julklappsutdelningen kommer de flesta att ha känt av skadeverkningarna av “kvadrupelsmockan” (räntekostnader, drivmedelskostnader, elpriser samt inflation på julmat och julklappar) . Usch! Det kommer att bli fruktansvärt plågsamt att få ta del av människors lidande och kval.
Glöm inte prisfall på alla tillgångar.
Det också. Nu kan det låta lite drastiskt att det ska bli “fruktansvärt plågsamt att få ta del av människors lidande och kval”. Med kriget så nära inpå är givetvis allt relativt. Men jag tänker främst på barnfamiljer som redan idag har små marginaler.
Ja, vi pratar verkligen om I-landsproblem ovan.
Höjda priser genom inflation men prisfall på alla tillgångar? 🙂
+1
Det är rejäl stress i svenska bostadsobligationer som handlas på historiskt höga nivåer i förhållande till statsobligationer.
Stressen tror jag delvis utgår från förvärvsfastighetsbolagen på Sthlms-börsen som svävar i osäkerhet pga hävstång.
Då jag har deltagit i bostadskarusellen i något årtionde (härtill nödd och tvungen som inflyttad) i Stockholm så har jag lärt mig att man ska köpa dyrt. Dyrt i den bemärkelsen att man ska i största möjliga mån gå efter de attraktivaste objekten på “rätt” adress och vad gäller lägenheter så ska de vara högt belägna i fastigheten.
Under de kriser som kommit då och då, och som slagit mot bostadsmarknaden, så kan man enklare sälja ett toppobjekt och de drabbas inte heller av samma prisfall. Min erfarenhet är att lägenheter långt ned i fastigheten och framförallt på nedre botten är mer svårsålda under en kris och faller även mest i pris. Det finns alltid de som har pengar i alla lägen och som passar på att köpa, om ett toppobjekt kommer ut på marknaden.
Tydligt så som @darkness skriver i Örebro där vi bor. De absolut bästa lägena går fortfarande bra, men övriga objekt betydligt mer svårsålda.
Vi sålde bostadsrätt i vintras och har letat hus sedan dess. Tydligt att marknaden vänt. I februari fick man ringa och be snällt om förhandsvisning för att överhuvudtaget ha möjlighet att köpa. Nu ringer mäklare vi varit i kontakt med tidigare upp och ”har ett objekt / chans som sällan dyker upp”. Vi har varit i process med tre-fyra objekt som gått från runt 7 M på förhand till att gå ut som ordinarie försäljning för 6.3-6.4.
Marknaden här är rejält avvaktande och det känns rätt bra att ha sålt i februari och inte vara tvungen att köpa på ett tag.
Oavsett vart det tar vägen hoppas jag inte att vi går tillbaka till den galna marknad där folk köper 50-100 år gamla hus ibland osedda för 6-8 M…
Och naturligtvis i en stabil förening, med god ekonomi.
Läget. Läget. Läget.
Hoppas att detta kan gynna ungdomarna som är på väg ut från skolan med möjlighet att kunna köpa eget boende till lägre pris samt att vi får upp lönerna med inflationen. Nu är jag ett par år fram i tiden med dessa funderingar. Även om det kan bli stökigt i närtid så kan det ju ändå komma något positivt ut av det.
Svårt att tro. Unga är ju också räntekänsliga då de har lägre inkomster. Kollade lite i mitt område och även om priserna skulle falla 20% så har boendekostnaderna flerdubblats med de högre räntorna.
De som inte bundit sina räntor, antingen pga av högmod eller att de står utanför marknaden, är rökta.
Inga vinnare här utom möjligtvis någon som är helt utanför marknaden med en massa likvider.
Det spelar ingen roll vart man har pengarna.
i bostad -> prisnedgång
i aktier -> stockholmsbörsen -30% sen årsskiftet
i kontanter -> kraftig inflation
Det finns inget vinnande scenario just nu.
Eftersom allt mäts i SEK i listan så går kontanterna bäst.
Jo jag är glad att jag sålde av alla fondinnehav för en dryg månad sen. Gjorde en förlust om 9 % räknat från toppnoteringen, men slapp raset därefter. Jag räknar dessutom kallt med att det blir värre innan det blir bättre. Det är inte roligt att ha en jävla massa pengar i likvider, men hellre det än alternativen.
Hedgefonder?
Men samtidigt är det ju en annan hävstång i bostaden. Men blir jobbigt först om man måste sälja bostaden, eller om man köpt för två månader sedan och nu försöker sälja
skog är nog hyffsat om man har gård och kan avverka lite. min far har 70 hektar skog, dvs för ca 3.5 MSEK. han avverkar för 100 000 om året i dalarna på helgerna. men då är det ju traktor och vagn för 700 000 till då, men den tappar inte mycket i värde. sen har vi skaffat en helautomatisk vedmaskin nu som kan dras bakom bilen. den ger 5 kubik ved i timmen, säljs sedan för 700/kubiken, mestadels svart. hyr ut för 1500/dygn och historiskt har skogsmark ökat lite mer än inflationen senaste 50 åren eller nåt
Jag köpte skog utanför Uppsala för 5 år sen. Men det är tveksamt om det har varit en bra investering då granbarkborren har skadat en del träd.
Jepp. Jag har försäkring så ingen panik.
Men självrisken ligger på 20% om jag kommer ihåg rätt.
Det är ju valår, så snart kommer väl S med utspelet om slopat amorteringskrav samt höjt ränteavdrag till 90% istf 30%. Så kan alla shoppa vidare i bostadsbubblan ett tag till.
Ja, teorin om att “flyttskatten” är en bov och bör avskaffas, med egentliga syftet att få upp priserna såklart, är inte lika enkel att dra till med när flyttskatten är historia pga fallande priser. Det vara bara en pseudodiskussion.
Räntebidrag är klassiskt S, eller hur. Folk röstar i egenintresse. Hur enkelt som helst.
nedgången kommer med all sannolikhet tvinga fram justeringar i amorteringsreglerna. Men några vallöften tror jag inte på och absolut inga höjda räntebidrag. Magdalena Andersson inser också garanterat som den kvalificerade ekonom hon är att den här smällen inte går skydda hushållen från. Och snart kommer troligen staten ha egna ekonomiska problem som minskar möjligheterna till stora kostsamma stöd i form av bidrag och avdrag till stora grupper av invånare.
Statens utgifter för ränteavdraget ökar med tiotals miljarder kommande år.
Justeringar i amorteringsreglerna kan mycket väl innebära att alla måste amortera, så vi kan hålla uppe nyutlåningen. Skuldbergets storlek spelar plötsligt roll när luften pyser ur marknaden.
Detta personliga exempel är anekdotiskt förstås, men likväl tror jag en rätt bra illustration till hur ränteläget och allmänna förväntningar tillsammans med efterfrågan styrt bostadspriserna i Stockholm senaste kvartsseklet. Så länge sen är det i princip (1996) jag köpte min första bostad i Stockholm: Minitvåa i väldigt bra närförortläge (både socialt och kommunikationsmässigt in till stan). Betalade 350 000 SEK. Stor förening, lägenheterna hade varit uppe och nickat mot miljonen kring 1989/1990 och som lägst varit nere lite under 300 TSEK enligt mäklaren. Sålde två år senare för 575 000 och tyckte jag gjort en fantastisk affär.
.
Dessa lägenheter har nu i några år gått för ganska exakt 3 MSEK. Således en ökning kring 850%. Under samma tidsperiod har KPI gått upp med cirka 40%. Den genomsnittliga reallöneutveckllingen har varit 62%. Det är uppenbart att den största delen av prisuppgången förklaras med en investering i en förväntan om fortsatt låga eller åtminstone hyfsat låga räntor. Sen har den också till viss del varit självgenererande då många har gjort stora vinster på bostäder man ägt ett fåtal år och därför haft stora kontantinsatser som möjliggjort att man kunnat betala mer för de nya bostäder man köpt.
.
Var detta nu kommer att ta vägen är inte lätt att sia om. Men att köpfesten och prisrallyt är slut och att nedgången inte stoppar här kan vi nog vara säkra på.
Det låter som de gamla arbetarbostäderna till Värtaverket i Hjorthagen?
I tillägg till det du skriver så ska man komma ihåg att eftersom räntekostnaden är det som beaktas i inflationsstatistiken så har bostadspriserna _sjunkit_ i inflationsstatistiken till följd av sänkt ränta, fast priserna ökat.
“men osäljbara objekt påverkar som bekant inte statistiken”
Men detta antyder du att det är de billigare objekten som är “osäljbara” och att priserna därmed skulle hållas uppe av att det är de dyrare objekten som är “säljbara”. Men borde det inte va precis tvärtom, dvs att det är de dyrare objekten som faller mest i pris (t ex att Sthlm faller mest) och därmed borde vara mer “osäljbara” än de billiga.
Ja och nej. Valueguard kvalitetsjusterar. Annars är det ju som en läsare skriver ovan att premiumobjekt är lättare att sälja i en svag marknad – de är ovanliga och premiumköparna skiter i större utsträckning i priset. Samtidigt vill ingen köpa ettan med Stockholmsdusch i markplan.
Kass kvalitetsjusting alltså. Eller vad nu valueguard håller på med. 20% minus eller 3% kvalitetsjusterad. Y2Y är det plus, men inte anekdotiskt kanske.
man kan undra vad man ska ta sig till med kapital just nu.
bostad – nä
aktiemarknad – nä
räntefond – nä, 1 %=ingenting med dagens inflation
vad ska man göra då? köpa sig materiella prylar som jänkebilar och hoppas vi kommer ur lågkonjunkturen snabbt nog?
mina föräldrar äger nu hela 3 hus. tur det bara är lån på 1.5 miljoner men ingen vidare investering. däremot är nog deras 70 hektar skog bättre. blir mycket ved att sälja svart. vi gör 5 kubik i timmen med nya vedmaskinen. 700kr/kubik är det som gäller för björkved + uthyrning av maskinen 1500/dygn. det ska nog sälja som smör framöver. bra sätt att dryga ut min studentekonomi.
jag reflekterar även över hästfolket. många är ju så kära i sina hästar, när ekonomin tryter för samtliga kommer det finnas en avsaknad av köpare för djuren de det redan nu är svindyrt med häst. djurmänniskor kommer inte avliva djuren i första hand då de är för kära i dessa, utan prioriterar mat till hästen framför tak över huvudet (nåja, ni förstår nog vad jag är inne på iallafall). kommer hästarna slaktas framöver eller kommer hästmänniskorna orka hålla i dem? dessa har redan nu riktigt kass ekonomi i många fall. man får nog räkna med att hobbyn kostar minst 5000/häst och månad iallafall. och man kan ju inte bara strunta i att mata hästen när ekonomin är tuff. kanske intressant att ta upp för bloggen. det blir ju ett dilemma här känner jag
Det finns en sekundäreffekt av detta och som vi kan se idag. Tjänstemän på våra myndigheter och andra samvetsgranna föreningar bor och verkar ju på Södermalm, Uppsala och Umeå. Alltså högkostnadsområden. De här makthavarna kan få panik och detta påverkar oss alla, främst genom att de behöver visa att just deras arbete är viktigast i världen.
Exempel från idag: Natuskyddsföreningen stämmer Sverige till EU eftersom vi har skogsbruk. (vem kan sparka en människa som är för miljön och är man för miljön så är skogsbruk dåligt)
Det kommer att komma fler exempel där tjänstemän och makthavare inom diverse organisationer nu får panik att visa sig oumbärliga. Dock kommer aldrig danska lådcyklar förbjudas i Sverige, det sätter jag en tusing på.
Förresten hinner ej lägga in fler inlägg idag. Pga av våra tjänstemän som alltid vill var bäst i EU klassen och därmed ha kvar sina jobb så går jag just nu omkring och frågar fåglarna vad de heter och var de bor. Viss språkförbistning sker….
Jag sköt en skata i självförsvar som attackerade mig. Säg inget till polisen vore en perfekt pinne för dem.
Det är aldrig fel att hålla efter svartfågel.
Ja, jag vet inte riktigt. I ett par dagar hade vi hundratals kajungar som flaxade omkring här på tomten och ovanför den. Vi drog för alla gardiner för att minska antalet flyga-in-i-fönster-krascher, men det eliminerade dem inte helt. Ingen fågelunge tog dock permanent skada. Då och då såg man hundratals kajungar mycket högt i det blå som susade omkring och uppenbarligen undrade vad livet gick ut på.
Det var ett sevärt spektakel, men efter två-tre dagar försvann de allihopa. Jag hade dock inte velat vara utan denna show.
Villa / parhusområde 3-4 mil utanför Sthlm… En granne sålde sin bostad i måndags och fick 3% mindre jämfört med en annan granne som sålde i November 2021 för rekordbelopp i området. Fortfarande högt tryck på visningar och många spekulanter i och omkring området.
Kollar på grafen. Det var alltså MYCKET “värre” i april 2020 än april 2022? Och snäppet värre än maj 2022?
Ni som har lite koll på bostadsmarknaden: Om man bara vill köpa och inte har nåt att sälja, när är det dags att ge sig in? När kan man tänka sig att utbudet blir som bäst och priserna som lägst? Ligger det flera år bort, eller går raset fortare än så?
–
Jag menar ur rent ekonomiskt perspektiv då; i verkliga livet finns självklart andra och viktigare hänsyn också.
Blir inbromsningen kraftig så kan räntorna sänkas kanske om 6-12 mån och då kanske det är bra köpläge? Tror på fortsatt ras en bra bit in på hösten. Sen får vi se.
2023/24 tänkte jag ev köpa en mindre BRF till barnen för uthyrning några år. Jag tillhör dock inte klientelet som pratat om bostadsbubblan i drygt 15 år. Tror också noll räntan kommer med lågkonjunkturen. Timing är dock svårt
Det har aldrig funnits en bostadsbubbla i Sverige, priserna har i princip alltid lirat med obligationsmarknaden och disponibel inkomst.
Ja det är ju också en definition. Men visst är det så att obligationsmarknaden ihop med disp. inkomst sätter priserna idag. Sen har vi dock politiken, fråga 90-talet så ser du vad som kan hända. Nu har man säkert lärt sig något av de misstagen. Men det vore såklart önskvärt med en fastighetsskatt och avskaffade ränteavdrag samt skatt på inflationen s k vinstskatt. Men det lär ju inte hända den närmsta tiden,, tyvärr. Populism likt RB räntebana.
Prisbubblor finns inte, håller med. Priser sätts alltid efter logik. Skuldbubblor däremot, de finns. En sådan har vi i Sverige.
Killgissar på om ca 24 månader
Första året kanske det sjunker mest men folk tror fortfarande att det snart kommer en uppåtrekyl igen.
När det gått 24 månader börjar även optimisterna att tvivla och det är då du kan pruta rejält.
Omvänd budgivning blir det nya svarta i Sverige. Lycka till!
Det man ska tänka på är att information är makt. Så vad gäller fastighetsaffärer så är det smartaste att röra sig på marknaden kanske redan från hösten.
Lär känna områden man gillar (läge läge läge)
Se hur trenderna ser ut. Titta på historiken på Booli (de får in alla lagfarter i sitt system).
Samtidigt kommer oftast smällen på kort sikt. Det är nu alla personliga katastrofer sker. De som köpte före de sålde.
Köpa innan marknaden kraschar och sälja efter.
Generellt sker “fynden” och “tur” efter många timmar och visningar och kunskap om marknaden.
Jag tror man kan göra fynd redan nu. Speciellt innanför tullarna i Sthlm som verkar ha dött helt (utom just de fina objekten med utsikt/balkong/klass.
Priset på pengar kommer inte sättas i Sthlm utan av Putin så det är en helt ny kortlek vi spelar med nu.
Vad tycker du talar för Sthlm innerstad? Tror du Putin kommer att avgå fredligt i närtid?
Sanktionerna mot krigsförbrytaren Putin som begår brott mot mänskligheten kommer så klart inte upphöra vid en fred. Det går inte att lita på Putin och EU måste köpa sin energi från andra håll och Ryssland får sälja till mindre nogräknade regimer.
Anekdot…. Sålde precis vår lägenhet i centrala Göteborg, gick ut “defensivt” i pris för att väcka folks intresse, fick dock ändå bara bud under utropspris, tog dock budet och skrev på. Vi kommer göra som författaren och flytta från stan och har köpt ett hus i betydligt billigare del av landet så lånen försvinner mer eller mindre. I samma BRF har det varit stendött på bud på den andra lägenheterna som gick ut mer aggressivt än vi. Nya visningar verkar inbokade på dessa istället.