På grund av en ovanligt kombination av vind och helgdag med stängda arbetsplatser så är elpriserna rekordlåga idag och bara några procent av de 100-300 öre som gällt dagtid de senaste veckorna. Således har jag idag noterat en del rekord för både energiproduktion från solkraften, såväl som min elförbrukning. Lika bra att passa på att köra allt när elen kostar 3 – 6 öre per kWh och ingen vits att sälja solel.
Sedan i förmiddags har elen kostat från sex öre och nu ner knappt fyra öre. Om en timme kostar den 3.41 öre.
Detta är mycket ovanligt att se dagtid även om vindkraftskramarna kommer föra fram det som ett argument för vindkraft. Annars har priserna på el dagtid varit i intervallet 100 – 300 öre de senaste veckorna, men ner till 10 – 50 öre nattetid – med vissa undantag – då jag med timdebitering av elpriset brukar ladda elbilen.
Men idag är det både helgdag med många arbetsplatser nedstängda och friska vindar, så då blir elpriset obefintligt och vindkraftverken får betalt därefter.
Själva laddar vi elbilen dagtid just nu, och jag har dragit upp gränsen till 85% laddning mot normala 60-80% beroende på elpriset och behovet för att nyttja den nästan gratis elen maximalt – punktskatterna hade jag fått betala ändå vid ett annat tillfälle. Att sälja solel för några öre per kWh känns inte meningsfullt.
Även diskmaskin, flera tvättmaskiner och omgångar torktumlare körs. Jag har också dragit upp temperaturen i spabadet, för att buffra upp lite extra värme där så man slipper värma lika mycket när elpriset blir normalt igen.
Det har blivit en del rekord idag.
Inköpt kraft blev som högst 13 648 W klockan 11:53. Samtidigt producerade solkraften 6 196 W, så förbrukningen i hushållet var alltså nästan 20 000 W eller 19 844 W. Annars ligger den förenklade teoretiska gränsen på inköpt el på 25*3*230=17 250 W med 25 A huvudsäkringar. Elbilsladdning, tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spabad, varmvattenberedare, värmepump och kanske även vattenpumpen med sina ca 1200 W var igång samtidigt. Rätt svårt att samordna rent av, men nu gick det.
Det var även rekord för solkraften. Eftersom det är växlande molnighet och tidigare även regnade så är panelerna nedkylda, och svala solpaneler ger mer el. Så när solen går ur moln kan man prestera bättre än märkeffekten som baserar sig på 20 graders temperatur när solen står som högst och med en perfekt vinkel mot solen.
Installerad potentiell effekt på de två solkraftanläggningarna är 4760 Wp + 5550 Wp = 10 310 Wp. Klockan 12:47, eller några minuter innan solen teoretiskt står högst klockan 13:00 (ej justerat för breddgrad) uppmätte anläggningarna sammanlagt 10 403 W.
Då slog den nya anläggningen på maskinhallen rekord klockan 11:20 med 6 291 W av installerade 5550 Wp.
Sedan ligger inte produktionen särskilt högt totalt, då det mestadels är moln idag och det är bara 17.4 kWh producerade än så länge att jämföra med 56.9 kWh på årets bästa dag. Det förutsätter dock att spänningen inte spökar och bryter solkraften på grund av för hög spänning – vilket inte är någon risk vid nuvarande förbrukning. Skulle tippa att om Ellevio fixar spänningen så kan jag ligga på 60-70 kWh i produktion bra dagar.
Ellevio konstaterade för övrigt att jag hade rätt och ska börja med att ställa ner spänningen i transformatorstationen, så får vi se om det hjälper och när det sker. Igår kväll när varken jag eller närmsta granne hade någon sol rullade 253 Volt-varningarna in ändå – antagligen pga någon annans solkraft riktad mot kvällssolen.
Vad gäller rekorden så krävde de här lite aktiva åtgärder, undantaget solkraften. Som förvisso annars hade brutits på grund av för höga spänningar antar jag.
I skrivande stund är medelpriset på inköpt el på gården idag nere på 15 öre mot dagsmedlet på 24 öre. Lite solkraft har smitit igenom och 1.2 sålda kWh har gått för i snitt sexton öre då de såldes i förmiddags innan priserna helt kraschade.
Alla skärmdumpar från Home Assistant. För mätning av huvudcentralen används Shelly 3EM.
13 kommentarer
Undrar om det skulle löna sig med en vattenspridare som kyler ner panelerna om det blir för varmt?
Smart tanke. Inte lönt för min del dock.
Har sett att det kommit vätskelkylda solceller. Som sen växlar det kylda mot värme. Som en kombo av solfångare/solcell.
Det stämmer, en bra lösning ifall nån har bergvärme.
Då kan man värma berget samtidigt som solcellerna ger mer effekt.
Kombinationen varma solpaneler och kallt vatten från en vattenspridare känns inte OK. Skall man kyla måste det nog ske underifrån.
Eller så kyler man innan de hunnit bli så varma.
Jag råkade se att det skulle vara låga elpriser mitt på dagen idag och satte ena elbilen på laddning tills de steg lite igen. Men i morgon eftermiddag ska det bli lågt igen, då får den andra bilen sig en stöt. Plus lite byk lär det bli.
.
Här har det gassat hela dan i motsats till gårdagens avbrott för regn. Rejält blåsigt, styv kuling uppemot storm i byvindarna. Tillsammans med att befolkningen är hemma från jobbet och nyktrar till drar det ner förbrukningen. Kristi Him är ju traditionellt en solig, blåsig dag lämpad för drakflygning 🙂 eller bara picknick på Gärdet.
Min solel är hur som helst mest ideologiskt motiverad, inte ekonomiskt. Timmätningen kom så att säga på köpet.
Glöm inte skattereduktion på 60 öre/kWh såld solel som i princip alla småhusägare får. Om elpriset är lågt är det ju relativt mindre förmånligt att sälja den, men i absoluta mått aldrig olönsamt..
Aktiv kylning av panelerna är nog inte lönt i Sverige. Vattendroppar reflekterar dessutom ljuset, de paneler som har aktiv kylning brukar ha kylslingor på baksidan.
Jag kan tänka mig att en del vindkraftsförespråkare jublar nu.
Fast, om man har alla indianerna i kanoten, så inser man vilken dålig affär det egentligen är för vindkraftsbolagen.
I stort sett verkar det som att de gånger de verkligen kan leverera energi är när ingen vill köpa.
Kanske inte den bästa affärsstategin?
Lite som att försöka sälja sand i Sahara?
Har du byggt ihop någon automatisk styrning för att prioritera användning av egenproducerad kraft vid låga elpriser?
Ex
Nordpool spot X Kw
=
Starta elbilsladdning/Forcera laddning av VVB till maxtemp eller motsvarande förbrukare som går att automatisera?
Min formel verkar ha försvunnit under postningen, innebörden var att ifall spotpris är under X Kr och exporten över Y Kw
Utför valfri elförbrukande åtgärd för att dra ner exporten och hålla förbrukningen inom fastigheten.
Jag misstänker att du använde “less-than” och “gt” vilket brukar filtreras bort eftersom de tecknen används i html som kan ge ovälkomna resultat? Vet inte hur just den här maskinen funkar.
Det skulle ju vara ganska kul om systemen var tillräckligt smarta för att använda batterier (t.ex elbilens) för att mellanlagra ström när störningar, i stil med spänningsskyddet, gör att produktionen inta kan skickas ut. Men det kanske inte går att är få lönsamt med tanke på batteriernas livslängd osv. Det är naturligtvis inte optimalt på något sätt. Men störningar kommer att inträffa av olika skäl och då är det synd att slänga bort energi.
Ett elhushåll har ju rätt mycket batterierkapacitet redan. Elbilens + elverktygens samlade. Sen kan man lägga till ett “prepperbatteripack – light” med egna ledningar till frysar och värmepumpar.
Typ, nästa liv när EU’s standardiseringsorganisationer har gjort de som EU är bäst på…