Gården är sedan typ en vecka självförsörjande ekonomiskt på el. Även dagar med nettoinköp av el så får vi nettobetalt för elen, på grund av att inköpen sker till lågt pris nattetid, men överproduktionen säljs till högt timpris dagtid. Detta kommer fortsätta hela sommaren. Däremot har den utbyggda anläggningen orsakat att vi som sist på kraftledningen och långt till transformatorstationen får höga spänningar och solkraften stängs av när säkerhetsgränsen nås. Ellevio har varit här och mätt och de är skyldiga att ordna detta då spänningar över 253 Volt inte är god kvalitet i elleveranserna.
Elen är som bekant billigare nattetid, och ofta kostar den bara en tiondel av de fortfarande skyhöga dagpriserna. Vi kör timdebitiering av elen och betalar alltså timpriserna och laddar elbilen nattetid. Med 10 310 Wp solkraft igång och i princip själförsörjning dagtid så här års även vid mulet eller regnigt väder så köper vi alltså nu bara el till nattpriser, möjligen undantaget små toppar dagtid.
Istället säljs elen till dagtida priser.
Just idag laddades elbilen t ex för 13 öre per kWh medan vi just nu matar ut ca 3000 W på elnätet och får betalt 165 öre per kWh för detta. Detta oräknat moms. Exempel från i förrgår nedan.
Enheterna är fel, det står euro för priset, men ska vara ören. Trots att vi igår alltså köpte in netto nästan 14 kWh, mestadels via elbilsladdningen nattetid, så fick vi 44:- SEK betalt netto för de 36 kWh av 53 kWh producerade som vi matade ut på elnätet.
Igår var siffrorna 45 kWh producerat, 6 kWh inköpt netto och 31 kWh utmatat på elnätet. För det fick vi 23:- SEK betalt. Dagen innan dess fick vi betalt 11:- SEK, fast då nettosålde vi 23 kWh och elpriset var väldigt lågt, samt att vi inte laddade bilen.
Dock var produktionen sämre igår, trots mer sol. Anledningen till det är att sedan i slutet av mars gör den nya anläggningen att vi får för höga spänningar i elnätet. Växelriktarna höjer spänningen för att mata ut energin på elnätet, och det finns flera solenergianläggningar på vår transformator. Vi sitter längst bort och drabbas således av höga spänningar. Detta trots att vi har en kabel till gården som skulle stödja 63 Ampere per fas (vi har 25 A huvudsäkringar och matar som mest ut cirka 15 A – 10310/3/230=14.94).
Lagkraven (eller förordningen från EI iaf) stipulerar att 10% avvikelse av spänning är okej, dvs 253 V från 230 V standard.
Växelriktarna bryter som de ska av säkerhetskäl vid 255 Volt, och stänger då ner i fem minuter innan de långsamt börjar starta upp igen. Således ser nya anläggningens produktion ut som följer där dipparna ner till noll alltså sker pga att 255 V uppnåddes under bråkdelen av en sekund.
Elnätbolaget Ellevio har än så länge varit väldigt professionella och skickade ut för att göra en mätning. Återstår att se om professionalismen består eller om man måste ta ärendet till Energimarknadsinspektionen. Antagligen behövs en ny transformator på vår vägförening, vilket tidigare nätägaren Fortum hade tänkt göra, men som sedan inte gjordes.
Problemen var mindre när folk fortfarande körde uppvärmning, men från slutet av mars har antagligen allt färre kört värme samtidigt som solkraftanläggningarna ger allt mer.
Detta är exempel på hur elnäten kan bli dyrare pga solkraft – de är helt enkelt inte byggda för att det ska finnas många producenter på konsumenttransformatorer. Det är dock ett övergående problem, och antagligen inte ett problem annat än på landsbygden – i tätorter är det betydligt tätare mellan transformatorerna och kortare överföringssträckor.
Jag har lagt in programmering i Home Assistant så att olika stora förbrukare ska dras igång om spänningen går över 253 Volt, t ex slås varmvattenberedaren på om den var avstängd pga prisregleringen. Tidigare körde jag även igång värme, men nu är det för varmt så de delarna är borttagna för stunden. Kanske borde jag skaffa en enorm 2000- 3000 W doppvärmare till spabadet som man kan använda för spänningsreglering, men jag har inte hittat någon sådan för svenskt bruk än. Spabadet värms ju ändå upp, det blir bara en flytt av när det sker, plus kanske lite varmare temperatur i badet än annars …
En variant är att slå på AC:n tidigare än den normala 24 grader, men AC drar inte särskilt mycket energi och gör inte så stor skillnad. Kanske ett 2500 W värmeelement i den ouppvärmda källaren, som slår av och på runt 253 Volt? Eller i ladan? Känns lite trist dock, men det vore den enklaste regleringen och går att köpa direkt över disk.
Problemet bör vara övergående, men frågan är väl mest när Ellevio kommer åtgärda. Eller om de tänker bråka.
Ironiskt nog får vi således lite bättre solkraftproduktion om det är lite molnigt eftersom vi då inte når 255 Volt lika fota. Igår gav den gamla 4760 Wp-anläggningen 29 kWh och den nua 5550 Wp-anläggningen 16 kWh pga avbrotten. Produktionen borde varit typ 15 kWh bättre annars. Den sextonde blev produktionen 27 respektive 26 kWh pga färre avbrott pga viss molnighet.
Trots dessa ständiga avstängningar av solelen går vi ändå plus ekonomiskt just nu och få alltså nettobetalt dagligen även om vi laddar elbilen nattetid.
Sedan blir det inte fullt ut timpriserna då Södra El säljer två tredjedelar av elen till vinterterminpriser. Sedan de ändrade sitt kontrakt har de ännu inte fått ordning på fakturorna, så jag kan inte ge ett faktiskt facit förrän bedömt juni. Sett till vad bundet elpris i SE3 är enligt Compricers annons nedan bör det fortfarande vara runt 100 öre.
Oavsett är det rätt gott att just nu alltså inte betala ett öre för elen per dygn, utan tvärt om få betalt, netto.
Angående batterier så ser jag främst nytta med dem ur preppingsynpunkt vid strömavbrott – med timdebitering så behöver man inte spara solelen i batterier dagtid till ett pris på 150 öre för att förbruka elen nattetid till ett pris på 15 öre. Bättre sälja svindyrt och köpa svinbilligt och skippa batterierna.
38 kommentarer
Frågan är om det funkar om det är mer produktion än konsumtion under en transformator. Då skulle man behöva köra transformatorn baklänges vilket iofs är möjligt, men kan bli problem med att synka in på nätfrekvensen för producenterna. Förmodligen kommer det inte att funka om det är för mycket produktion under en transformator.
Det får du fråga någon kunnigare än mig om.
Jag kan lista minst tio solkraftanläggningar på vår transformator, varav en är kommunens.
Jag kan förstås ha fel men jag misstänker att samtliga leverantörer på transformatorn har samma problem som du.
Det ger förstås lite ner tyngd i behovet av att byta ut transformatorn.
Dessutom lär de kunna återanvända den gamla transformatorn någon annan stans.
De mätte nere på transformatorn också, men vet ej resultatet. Vet att de mätte upp samma spänningar ute på ett skåp en bit från gården och hos närmaste granne, så nog sticker spänningen ut på nätet och det var inte bara hos oss.
Då är det mest bara en tidsfråga innan de byter ut transformatorn.
Jag undrar hur “mjukt” ditt nät är egentligen?
När du matar ut måste du trycka på med över 250 volt för att få ut nån ström, men vad blir det för spänning hos dig om du kör åt andra hållet? Det borde sjunka lika mycket då, alltså ner till under 210 volt. Ett sånt nät skulle inte jag vilja ha
Alltså, om du lastar ditt nät med t.ex. 15 eller 25 A på alla faserna på natten när inget kommer från solcellerna. Det jag far efter är Ri på ledningen plus transformatorn, plus ev på nätet bortom transformatorn.
En vanlig transformator har ingen riktning i sin drift utan kan mata energi åt båda hållen.
Detta ska inte vara något annat än ett ekonomiskt problem för elleverantören. Om man får problem med att det är för många på transformatorn så får man ökar storleken eller lägga till fler, det senare eventuellt genom att köra ut 690V eller mer till en bättre lokaliserad transformator.
En sak som troligen inträffat är dock att den nominella spänningen ut från transformatorn troligen är satt till en bit över 230V, kanske runt 240V, fungerar så länge alla kopplade på den är rena konsumenter. Vilket det med sannolikt var när trafon installerades en gång i tiden.
Ja, antagligen kör de 245 normalt för att kunna hantera hög förbrukning på långa ledningar vintertid. Blir kasst med mikroproducenter sommartid. En lösning är kanske att variera spänningen sommar/vinter.
Hur lång tid tar det att tjäna in alla investeringarna din produktionsanläggning?
En sekund. Värdet på fastigheten ökar med mer än investeringen. https://cornucopia.se/2020/02/avhandling-solkraftanlaggning-okar/
Och det var innan elpriserna stack iväg.
OK, men man har inte blivit rikare av att ens fastighet har blivit mer värd. Inte förrän man säljer den, och det finns många faktorer som påverkar hur praktiskt det är att sälja sin bostad.
Jag syftade på hur lång tid det tar att tjäna in investeringskostnaden förutsatt att man bor i sitt hus. Innan den tiden har gått så är ju produktionsanläggningen en boendekostnad.
Blir nyfiken men vet inte om någon här kan det hela. Jag testar iaf 🙂
Som jag förstår det så stiger spänningen när den effekt du levererar till elnätet stiger och blir hög.
När det motsatta förhållandet råder, dvs stort eller för stort uttag, genom en ledare så sjunker ju spänningen. Är det så att kabeln mot transformatorn har för liten area så att solkraften för att nå ut med effekten inte kan öka strömmen tillräckligt utan att det då istället leder till spänningsökning?
Att dra på lite extra värme i källare och krypgrunder (om du ändå måste slösa lite kW) så här års kanske ingen dum idé med tanke på relativa fuktigheten när varm luft utifrån drar in i den kalla grunden.
Kollade lite på Ellevio kring överföringskostnaden. Ser ut som att överföringskostnaden inte påverkas av att du också är en säljare. Det är därmed inte självklart att batterier inte lönar sig beroende på hur hög energiöverföringskostnaden är. Skattereduktionen ska ju ställas mot den kostnaden. Har bestämt för mig att batteriinstallationen är bättre subventionerad än solpanelerna (men här är jag ute på tunn is). Dessutom så kan ju batterierna ge nytta året runt så länge du kan ladda och sälja obehindrat via batterierna.
Där har du förvisso rätt. Jag får 2 öre för utmatning av el från Ellevio, men måste betala en massa för inmatningen.
Har en hästgård i stockholm som förbrukar cirka 40000 kwh per år och det är ju faktiskt helt ohållbart så något måste göras.
Säljare som lovar guld och gröna skogar litar jag inte på. Lars har du beskrivit din anläggning mer i detalj i något tidigare inlägg?
Kanske här? https://cornucopia.se/2022/02/nya-solkraften-inkopplad-garden-drog-50-w-natel-trots-mulet-i-februari/
Har en anläggning med 20 paneler som ger 30-35kW/ dag nu. Har ett “fondavtal” med Telge för köp och sälj och som läget är nu drar vi in mer än vi förbrukar. Vi laddar bil och kör disk och tvätt när solen lyser vilket innebär att vi inte belastar nätet (finns fler anläggningar i området) på det som skickas ut. Är med på tanken med timpris, köpa billigt och sälja dyrt men är nöjd som läget är. Batterier för lagring är svårt att räkna hem men priserna kommer säker sjunka med tid. Borde kanske vara något för nätägarna att sponsra, eftersom belastningarna på nätet skulle jämnas ut. Vätgasceller kan kanske bli ett alternativ i framtiden. Läget igår 17/5 var: Köpt 12kWh, producerat 35, sålt 24kWh.
Jättebra och tydligt exempel i det lilla formatet på problemet att distribuera el med många elproducenter som varierar snabbt i hur mycket de kan producera. Det påverkar överföringskapaciteten. I områden som dessa lär man dessutom behöva minska det önskade tillåtna spänningsintervallet för att ta höjd för att elbilsladdning avslutas/solen plötsligt lyser fullt vilket påverkar belastningen i nätet. Med mer sol och vind så får vi motsvarande utmaning på alla nivåer i elnätet. T.ex. har överföringskapaciteten från norra till södra Sverige minskat de senaste åren pga detta. Att lösa detta är inte billigt eller enkelt även om det tekniskt går.
Toppa upp bilbatterierna när spänningen toppar? Borde väl vara bättre än att vaska produktionen, även om du bara sparar in det billiga nattpriset.
Hm. Borde man inte med batterier också verkligen kunna optimera försäljningen så att man matar ut elen när den är som absolut dyrast?
–
Om en månskensbonde skördar solsken, är han då inte en solskensbonde?
Jag är sugen på solpaneler men vi förbrukar bara runt 6000 kWh på ett år då vi har fjärrvärme (elektrisk golvvärme i kök och badrum). Om vi skaffar en elbil så kanske det skulle bli 2000 kWh till men frågan är om det är direkt lönsamt att sätta upp paneler för oss? Någon som har tankar om det? Får man sälja mer än man förbrukar på ett år?
Som jag förstått kan man inte sälja mer än man köper, eller du kan sälja för spotpris men du får inte kompensationen på 60 öre/kWh. Innan våra paneler låg förbrukningen på 10000kWh/år. Teoretiskt kommer vi producera 6000kWh/år varav ca 60% kommer säljas. Blir på en förbrukning på ca 7500kWh och en försäljning på 3600kWh/år. Alltså inga problem. Så det handlar om att balansera antalet paneler med förbrukningen.
Jag har haft samma tankar som du – förbrukar ca 6 000 kWh/år p g a uppvärmning med pellets. Har dock hamnat i kläm med leverantörernas oförmåga att hålla leveranstiden p g a komponentbrister. Inledningsvis utlovad leveranstidpunkt är nu skjuten minst ½-år framåt och det varnas för att det kan bli ännu värre. Har en paranoid tanke att leverantörerna drabbats av så stora prishöjningar att de försöker komma ifrån tecknat avtal. En bad mig faktiskt att söka annan leverantör!
Sätt upp en förhållandevis liten anläggning så räknar du snabbt hem den.
Använder du merparten av den genererade elen själv blir den snart lönsam.
Jag undrar om man kan räkna mer än 10 års livslängd på växelriktarn, finns det några som redan har gått sönder?
Bättre med microinverters, blir billigare i längden samt gör anläggningen skalbar.
Jag hade tre stycken av det Tyska märket SMA. Två av dem gick sönder efter 4,5 år. De lagades på garantin. Den tredje gick sönder efter 5 år, ingen garanti så jag fick köpa en ny.
Två år senare gick de lagade SMA invertrarna sönder igen. Blev inte SMA igen om man säger så.
SMA var dessutom arroganta när man försökte prata med dem. Ville inte ens diskutera problemet utan att jag skulle ta dit en certifierad installatör först fast jag hade felkoden och allt de behövde.
Jag kikade lite på en Tysk (tillverkad i Kina) SolarEdge växelriktare hos en bekant och det såg förvånansvärt klent ut när man kikade på komponenterna, har dock ingen direkt kunskap om sådana här saker.
Dock såg jag att SolarEdge på produktbladet lämnar 12-20 års garanti vad det nu innebär men kan tänka mig att de svenska leverantörerna kortar ner denna garantitid.
Angående växelriktare ska de placeras svalt och välventilerat. Omvandlad effekt ökar och du slipper grilla omvandlaren.
Just nu är det väldigt tacksamt att vi har höga elpriser dagtid.
Min anläggning har hittills dragit in lika mycket (i pengar) som hela förra året. Det är tacksamt och innebär förhoppningsvis att den buffert som byggs upp kan användas till de kallare månaderna i slutet på året.
Har en känsla av att det kan bli ännu dyrare vintermånader detta året än i vintras…
Tyvärr har du nog rätt där. Höga priser nu betyder antagligen ännu högre priser i vinter.
Som mest har min anläggning producerat el för 140 kr på en dag i år. I december hade jag en förbrukning på 200 kr en dag.
Blir till att komplettera med alternativa energikällor, annars blir det ingen vinst på panelerna.
För några år sedan, var jag och träffa ett företag som tillverka avancerade mätinstrument för el kvalité på nätet. En av de anställda bodde ute på landet, längs ut i obygden. Efter en test med instrumentet upptäckte det att elen var full av transienter och spikar (smutsig el med andra ord).
.
Firman påstod att Sverige var en av få länder i Världen som inte ”lagstiftat” om minsta nivå på el-kvalitet för konsumenterna. Detta skulle tvinga bolagen att göra förbättringar i sina elnät. Jag har ingen aning hur det är idag (jag är ingen el kille). Lars; bra med batteriköret dock
Ett sätt att omvandla överbliven el till pengar är att hålla på med krypto-mining. Kan själv väldigt lite om det men huvudkostnaden brukar vara elförbrukningen. Tillkommer givetvis hårdvaran i form av ett grfaikkort till PC:n eller en dedikerad mining-rigg. Har man bara billig el lär det vara lönsamt.
Hög spänning beror på att det är för mycket reaktiv effekt i nätet inte aktiv effekt. Så en doppvärmare i poolen gör tyvärr ingen skillnad då den är helt resistiv (100% aktiv effekt) och endast kommer sänka frekvensen i nätet, inte spänningen. Reaktiv effekt behöver konsumeras mer lokalt via induktiva laster (tex elmotor). Så om du har en 3fas motor så dra igång den så blir det bättre.
Vissa moderna växelriktare kan även styra förhållandet mellan aktiv och reaktiv effekt (Q-värde), så om du har den möjligheten är det värt att undersöka. Annars är det som sagt att byta transformator då de kan användas för att konsumera reaktiv effekt, men då behöver de vara designerade till det från början.
Jag har en 15kW anläggning på ingång och kör också timavtal. Övervägde detta med batteri och kom fram till vad de flesta gjort gällande ekonomin ,, men jag utgick då från den sedvanliga kalkylen där man laddar med solel och säljer på natten. Med timavtal betalar man ofta vara 1/10 av dagpris under natten. Så efter att ha läst på lite noterade jag att vissa batterisystem går att ladda från nätet. Det innebär att om jag laddar mellan 2-6 på natten och sedan laddar ur från 6 så kan jag sälja tillbaka överskott från och solel för 10x vad jag köpt den för på natten. Detta borde väl ändra kalkylen avsevärt?, även vintertid då jag slipper köpa el den dyraste morgontimmen utan kan istället köra den på den billiga ”nattelen”. Någon här som har funderat i samma banor ?