Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
Igår kopplades våra nya 5 550 Wp solkraft in efter installationen förra veckan. Gården drog därmed i morsen 50 W nätel, trots att det var halvmulet utomhus och mitten av februari, och när solen tittar fram i skrivande stund säljs över 2000 W ut på elnätet.
Effekten av att gå från tidigare 4 760 Wp till 10 310 Wp är tydlig och helt avgörande så här års.
Det var mulet i morse, men det räckte för att göra gården nästan neutral elmässigt.
Då elpriset är högt är värmepumpen i huset avstängd och varmvattenberedaren likaså och vi betalar alltså inte höga dagspriser för varmvattnet från morgonens duschar, men värmepumpen i maskinhallen är fortfarande igång.
Ändå förbrukades bara 50 W. Notera att solkraften på huset bara uppdateras far femtonde minut, medan den nya växelriktaren rapporterar i någorlunda realtid.
Huset värms med ved för stunden, vilket generellt görs om dagspriset på el är över 100 öre. Veden är dock lönsam redan runt 50 öre för den oskattade elen, men det är också en bekvämlighetsfråga.
December – januari kommer det nog fortfarande behövas köpas in el, men större delen av resten av året kommer vi nog främst köpa in el till billig timtaxa nattetid, samt på kvällen då våra anläggningar är riktade mot öster och morgonsolen. Solkraften gav dock trots februari fortfarande effekt fram till 17 även så här års och kommer via diffust och indirekt ljus även ge kraft framåt 19-20 på kvällen sommartid.
Den nya växelriktaren går att läsa av direkt via sin inbyggda webserver över det lokala nätet, till vilket den är kopplad med ethernet. Det betyder att i Home Assistant används integratrionen solaredge_local, som behöver konfigureras manuellt i configuration.yaml.
Det betyder också att den rapporterar i realtid utan att vara beroende av Solardges molntjänst, utan datat och effekten uppdateras var trettionde sekund. För faktisk energiförbrukning hämtas förstås siffrorna över total produktion så finmaskigheten i datat spelar ingen roll där.
Solen tittade fram i några minuter och visade vad som händer i februari med full sol på morgonen.
En ordentlig nettoförsäljning, även stor nog att hantera en punktförbrukare som varmvattenkokare, spis, ugn, diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare utan elinköp. Men då behöver det alltså vara sol så här års. Under sommarhalvåret kan produktionen mycket väl ligga på de nivåerna fastän det är mulet.
När taket på ladan är bytt så blir det ytterligare ca 7 000 Wp och fulla 25 A huvudsäkringar. Därav är växelriktaren ovan en 12.5 kW växelriktare och som man ser finns det plats för att koppla in ytterligare en slinga. Nästa installation blir alltså bara av solpaneler, som kopplas till befintlig växelriktare. Eventuellt behöver kabeln från gruppcentralen till huvudcentralen dras om då den kommer belastas med som mest 17 A och gruppcentralen behöver nog säkras upp till 20 A istället för dagens 16, så det blir fortfarande en del elarbete.
Det senare är i och för sig välkommet då det blir enklare att ladda två elbilar samtidigt med 20 A istället för dagens 16 A. Nu laddar vi Teslan med 12 A trefas för att lämna 4 A till värmepumpen i maskinhallen, men med 20 A hade man kunnat ladda med fulla 16 A trefas eller två elbilar med t ex 10 A + 6 A trefas. Har man två Teslaladdare går det att lastbalansera i deras hårdvara (iofs via inbyggd mjukvara) och inte genom inställningar i bilarna, så det laddas med 16 A om bara en bil laddas, och annars fördelas utifrån önskad fördelning för en summa om 16 A (eller 20 A eller vad man nu önskar). Teslas Wallcharger går förstås att använda även till andra bilmärken bör tilläggas, men eftersom de inte är uppkopplade så de kan beskattas av staten i framtiden får man inte något energiavdrag för installation. Tveksamt ändå om man kan få det om de monteras på en ekonomibyggnad på en jordbruksfastighet.
Solkraftanläggningen installeras därför utan skatteavdraget SOL.
En föredömligt snabb installation av Solkraft Sverige, som även byggde sina egna ställningar. Installationen tog en och en halv dag inklusive byggande och rivande av ställningar, och elektrikerna behövde sedan några timmars arbete igår.
Överlag känns det riktigt kul att vara uppe över 10 kWp för solkraften, då den tidigare anläggningen kanske var lite väl liten, om än begränsad av taket och takkupan på huset. Det kommer bli fånigt bra med 17 kWp. Elpriset kommer främst bli en fråga om december – januari, samt de låga nattpriserna.
Den senaste veckan eller så har elpriset nattetid varit 10 – 20% av priserna dagtid, runt 10-20 öre mot 100 – 150 öre per kWh dagtid. Således har det varit utmärkt att köra storförbrukaren elbilens laddning nattetid. Det kommer vi fortsätta göra även med solkraftens överskott – det är bättre sälja el till dagpriser och köpa el för att ladda till nattpriser.
Den nya solkraften kommer ge en ökad ekonomisk avkastning i att mycket av den dagtida högpriselen kommer elimineras och istället ge höga intäkter på försäljning. I skrivande stund är t ex mitt dagsmedelpris 32 öre mot 78 öre som medelpris för dygnet enligt Nordpool. Detta kommer dock försämras något i kväll dock.
Tillägg klockan 10:54: Nu när solen står högre så matar gården ut 400 – 500 W på elnätet trots att det är mulet, vilket iofs var väntat då tidigare 50 W var tidigare på morgonen när solen inte är lika stark bakom molnen.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat mina två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
16 kommentarer
Kul läsning!
Hur ser prognosen ut för avskrivningen av den senaste utbyggnaden? Jag tänker på hur det normaliserade läget med höga elpriser gör att den snabbare kommer kunna räknas hem.
Som tidigare – jag räknar inte avskrivningar, jag räknar procent i avkastning. Installationen höjer värdet på fastigheten med mer än dess kostnad, se:
https://cornucopia.se/2020/02/avhandling-solkraftanlaggning-okar/
Och den slutar inte fungera efter 30 års garanti, utan det är bara effekten som gått ner till en viss nivå.
Med de nya normala elpriserna på runt 100 öre oskattat ger den nya anläggningen (trots överdimensionerad växelriktare) en avkastning på skattejusterad ränta om ca 14% om året. Den dagen du (eller dina arvingar) säljer så får man tillbaka investeringen så du behöver inte räkna på avskrivningar privatekonomiskt.
Installerar man på ekonomibyggnad blir det förstås avskrivningar bokföringsmässigt att kvitta mot intäkten.
Skön ordvits (även om den kanske var oavsiktlig) 😀 “Effekten av att gå från tidigare 4 760 Wp till 10 310 Wp är tydlig”
Jag hade fin snurr på mina solceller här i dalarna. men nu har det snöat på cellerna så jag har dåligt med fjutt på cellerna nu. 🙁
Snö är ett litet härke, de goda nyheterna är att det antingen smälter av panelerna efter ett par dagar, eller så kan du enkelt skrapa av dem med en vanlig T-skrapa med gummikant. Räcker att få av det värsta så sköter solen resten. 🙂
Med det sagt är det ju upp till en själv att avgöra om det är värt det.
Att räkna med gratis barnarbete är såklart alltid fördelaktigt. Det fökrlarar ju varför du alltid räknar fel.
Hur dyrt/svårt är det att bygga på ö-drift för eventuella skymningsscenarion?
Jag skulle räkna med en investering på c:a 500 000 för att täcka alla baser, det priset inkluderar 40 kW solpaneler, 5 kW vindkraft, 20 kWh batteri samt arbetskraften att montera. Även geotermisk energi kan vara intressant här (bergvärme, jordvärme).
Sedan är det viktigt att hushålla med resurserna, för som med alla resurser, ju mindre du förbrukar desto mindre måste du generera för att gå ±0…
Du har många gånger bevisat att du inte kan ränka, så ingen kommer lyssna på din kalkyl. Förutom analfabeter som inte förstår att du räknar grovt fel.
Tål cellerna på lilltaket snöraset från stortaket ?
de ‘dompe’ väl rätt så bra mitt på lilltaket.
Eller har ni inge snö och då snöras att ta hänsyn till därnere ?
Stortaket är för brant för att det ska lägga sig några större mängder snö på våra breddgrader. Gör det det så finns det dämpande snö ovanpå cellerna redan.
Under studietiden var det kul att ha stor pool på taktet vid studentbastun. Tills någon byggstudent fick i uppgift att räkna ut bärkraften i byggnaden och 5-6 ton extra på en liten yta var inte huset riktigt byggt för. Det var helt enkelt för nära marginalerna. Det var beräknat för 1m snö, inte 0,3-0,4m vatten.
Borde du inte tjäna på att ha en FerroAmp? https://ferroamp.com/produkter/energyhub/
Neeeeej! Ser att du gått på SolarEdge-bluffen. Sålde deras system för “Kraftpojkarna” i Västerås. Tyvärr skapar de en massa potentiella felpunkter och när 3e part testar parallella system visar det sig att optimeringsvinsterna är försumbara eller rent av negativa…
Enda läget då det är försvarbart är när du har mycket skuggning.
Har du mycket skuggning Lars?
“Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
“
Under vinterhalvåret och delvis på sommarhalvåret skuggar den brantare delen av ladan delar av den nya anläggningen, så ja. Därtill blir det partiell skuggning under delar av året när solen inte orkar helt över träden överallt samtidigt.
På den gamla anläggningen på huset har jag dels paneler riktade i olika riktningar via takkupan, och dels skuggar takkupan några paneler framåt eftermiddagen utom de ljusaste sommar månaderna. Skorstenen skuggar också paneler på eftermiddagen.
Så det finns skuggning. När grannens träd tas ner på ett ställe minskar skuggningen under vinterhalvåret, men å andra sidan finns det träd på en annan avdelning som kommer börja skugga vintertid om kanske 5-10 år. Själv upplevde jag som jag skrivit tidigare rekordproduktion för vintern nu efter att jag själv tagit ner en massa träd förra året – finns några träd kvar jga nog tar ner om 4-5 år när jag behöver ved igen och som då kommer ge ett fint tillskott för bättre solkraftproduktion vintertid.
Sommartid ett mindre problem.