Jag har nu fått min första Shelly 3EM installerad i huvudcentralen och har därmed realtidsmätning av in- och utmatning av el på nätet, och detta integrerat med mitt hemautomatiseringsträsk Home Assistant. Detta är enormt roligt för hela familjen, eller åtminstone för bloggaren. Samtidigt kan det seriöst bidra till minskad elförbrukning när man ser vad det är som drar och när.
Det ska installeras ytterligare en Shelly 3EM med en trefaskontaktor på vår dumma varmvattenberedare, så den vid högt elpris bara kör vid lågpris, främst nattetid. Faller det väl ut kan det också bli en 3EM med kontaktor på spabadet som vid högt elpris och plusgrader utomhus kan stängas av runt elpristopparna.
Realtidsmätningen skickas över wifi och fungerar över förväntan, då Shelly 3EM enbart använder 2.4 GHz-bandet vilket har bättre räckvidd. Jag var annars lite orolig över att huvudskåpet beläget 30 meter från wifibasstationen och med dubbla metallburar runt skulle blockera signalen, men det fungerar alltså felfritt.
Mätvärdena från Shelly 3EM stämmer också med mätvärdena på displayen på elmätaren i elskåpet, även om de uppdateras med någon bråkdel av en sekund olika. Integrationen med Home Assistant rapporterar per fas, så man behöver skapa en egen template-sensor för att få en summering. Se längst ner för kodexempel.
Låt oss titta på elförbrukningen i natt för att dra lite slutsatser. Ber om ursäkt för min handstil, inte ens jag kan läsa den så du är inte personligen unik.
![]() |
Total elförbrukning i natt. |
Huvudsäkringarna på gården är 25 A, och som mest har en av faserna igår varit uppe på 19 A och ca 4 400 W, dvs strax under tidigare huvudsäkring på 20 A. Detta med spabad som körde uppvärmning, samtidigt som varmvattenberedaren var igång och diskmaskin och tvättmaskin kördes. På det värmepumparna.
För att bättre se vad som pågår kan vi titta på respektive fas. Installationerna verkar helt klart dra mest på första fasen (A), mindre på andra (B) och minst på (C) utom när spabadet kör, som verkar hamna på C. Vi tittar nattetid, då det blir mindre brus från mänsklig aktivitet.
Vi börjar med B, som är renast att titta på.
![]() |
Andra fasen, B under natten |
Återkommande spikar är varmvattenberedaren som är trefas och 3000 W, men visar sig bara köra på två av de tre faserna med 1500 W effekt på vardera. Kanske kör den på tredje fasen om man drar ner den i dess alternativa 1000 W-läge och det ger en möjlighet att omprioritera vid hög belastning. Läge för truppförsök.
Grundförbrukningen på fas B är framför allt värmepumpen i maskinhallen. Även nätverksutrustningen och datorer hamnar här och tuggar på runt 80-90 W nattetid.
Elbilen laddades vid 01 på natten, och intressant är att det sedan kom korta spikar laddning i några timmar efteråt. Antagligen har det något med Teslas logik för bästa batterilivslängd att göra.
Över till tredje fasen, C.
![]() |
Tredje fasen, C under natten och morgonen |
Förutom elbilen så ser spabadet ut att ligga här, och körde ett stort uppvärmnings och filtreringsprogram i morse. Annars körs även en kort filtrering en gång i timmen och man kan konstatera hög startström på cirkulationspumpen i spabadet.
Notera även en högre grundförbrukning från 0630 till ca 0845. Det var tredje fasens del av utebelysningen som syns där. Totalt drar utebelysningen ca 500 W, varav en del hamnar på tredje fasen beroende på var lampor och ljusslingor är inkopplade.
Slutligen första fasen, som har flest brukare och blir lite rörig. Helt klart möjligt att koppla om för bättre fördelning om man vill betala en elektriker för detta.
![]() |
Första fasen, A |
Varmvattenberedaren kör även här med sina 1500 W spikar samtidigt som på fas B.
Grundförbrukningen utgörs också av värmepumpen i huset, och för att få bra mätvärden så eldade vi inte igår och i natt – och elprisets brytpunkt när eldning blir lönsammare än värmepump ligger runt 50 öre.
Därtill hittas golvvärmen i stora badrummet här och den kör högre värme nattetid för att torka ut och buffra upp värme. Elen är ju avsevärt billigare nattetid, så det motsatta är dumt. Man ser den högre grundförbrukningen tydligt.
Även utebelysningen syns här på morgonen, och dippen i början var jag som testade att slå av ljuset ute.
Sedan finns kyl- och frys även på första fasen, där man ser en starströmspik och sedan hur kylen eller frysen tuggar på cirka tio minuter med sin kompressor innan de går ner och vilar igen. Kyl och frys är numera mycket energieffektiva.
Home Assistants energidisplay fungerar nu också som avsett med in- och utmatning, samt solcellsproduktionen. Här kan man också se att avsikten att förbruka mindre el dagtid än när elen är billig nattetid ser ut att fungera. Energispikarna är elbilen och spabadet.
Energipanelen baserar sig på energirapporteringen och det gör därmed inget att solcellerna bara uppdaterar var femtonde minut – summan producerad energi förblir korrekt. Även energiförbrukningen hämtas som summor från Shelly 3EM.
Utifrån CO2-pluginen i Home Assistant, som tittar på aktuell CO2-mix i nätelen i Sverige var alltså tillsammans med solcellerna 25.8 kWh fossilfri och övriga 0.6 kWh var fossil, om nu inte beräkningen inkluderar att såväl vind som vattenkraft eller kärnkraft har fossila CO2-utsläpp i livscykelanalyser.
Energipanelen summerar också live utifrån timpriserna från Nordpool kostnaden och än så länge idag har elen kostat 7:81 SEK oskattat, omomsat och ohandlat, eller ett snittpris på ca 30 öre. Detta i sin tur kan dagligen ge facit på om vår elkonsumtion blir billigare än dagssnittet via timmätningen. Man skulle kunna sätta upp en sensor för detta som kombinerar Nordpool-pluginens medelpris (som idag är 57 öre) med aktuell summa dividerad med aktuell energiförbrukning. Och i sin tur kanske färgar en lampa inomhus utifrån detta. Eller för den delen ännu en mätare på skärmen. Hm. In i träsket igen.
![]() |
Energipanelen i Home Assistant. Innevarande timme är inte med, bara avslutade timmar. |
Kod från .homeassistant/configuration.yaml för att skapa en total power-sensor:
# #Sensors # template: - sensor: - name: "Total Power" unique_id: main_total_power state: >- {{ [ states('sensor.main_channel_a_power'), states('sensor.main_channel_b_power'), states('sensor.main_channel_c_power'), ] | map('int') | sum }} availability: >- {{ [ states('sensor.main_channel_a_power'), states('sensor.main_channel_b_power'), states('sensor.main_channel_c_power'), ] | map('is_number') | min }} unit_of_measurement: W device_class: energy state_class: measurement
En Shelly 3EM är riktigt bra och prisvärda grejer och kostar runt tusenlappen. Jag förblir mäkta imponerad över vad bulgarerna lyckats ta fram. Vad din elektriker vill ta för arbetet när du har egeninköpta komponenter är en annan diskussion du får ta med henne eller honom.
47 kommentarer
Det är lätt att bli lite elnörd när man har solceller 😉
För mig levererar min större 4,5kW anläggning just nu 2kW och min mindre nyinstallerade anläggning, på 1,8kW, ca: 0,5kW. Den ger lite sämre nu, i.o.m. att den står på marken och skuggas lite mer av några trädtoppar.
Min förbrukning är i princip noll, då frysarna går över den solcellsladdade batteripacken, som laddar med ca: 10A nu.
Kul när solen skiner 🙂
Hade nästan glömt bort solcellerna, så jag kikade nu och ser att det blivit 10 kWh idag. Alltid en liten tröst när elpriserna skenar.
Jag fick ihop 6 kWh. Det får man vara nöjd med i januari.
Ja, min sambo blir alldeles till sig av upphetsning av tanken på att skaffa olika sensorer och styrningar till hemmet.
I ditt inlägg om din hårdvara skriver du att du har Hue-belysning. Har du funderat på att ha smarta puckar istället? Shelly har väl ett alternativ där också. Jag gillar tanken på att kunna använda vilka ljuskällor och armaturer som helst och att inte riskera att nån bryter smartheten genom att slå av "den riktiga" strömbrytaren.
Rätt nöjd med Hue-lamporna. De går ju att ändra färg på och dimma etc. Men frestad med smarta puckar på de ställen som inte går att använda Hue, som badrumsbelysning och köksbelysning, belysningen i maskinhallen etc. Sedan är Shellys glödlampor billigare än Hue ser jag.
Fördel Hue är att de kör ZigBee, vilket har grym räckvidd för sådant smalband. Har som längst 80 m till Hue-grejer utan något mellan och andra studsar jag ca 100 m via olika Hue. Så rätt sak på rätt plats. Inne i huset skulle det ju inte vara några problem att sätta in Shellypuckar i strömbrytarna.
Var roligt att din sambo blir alldeles till sig av upphetsning. Bra sambo. Behåll.
Sista stycket kanske inte var helt seriöst.
Sen vore det intressant med smarta dvärgbrytare med inbyggd energimätning. Har inte undersökt det noggrannare men Shellys lösningar är väl utöver själva brytarna, så om man exempelvis skulle vilja kunna mäta varje grupp för sig så skulle man behöva ett dubbelt så stort säkringsskåp?
Hade kunnat vara kul att kunna kolla förbrukningen per grupp, få ett facit på om ungarna stänger av sina speldatorer om kvällarna eller om de försöker dölja en cannabisodling för en i sina garderober, etc. Nu är de bara i tidig förskoleålder men ändå, hyss kryper ju ned i åldrarna.
Jag var dessvärre ironisk, min sambo gäspar högt av bara tanken. Men hon är bra på annat!
Jag gissade det. Nä, man behöver ju ett dubbelt så stort säkringsskåp, eftersom det inte är brytare.
Förlåt för spam, men hur funkar det med flytt av alla ens smarta system om man ska sälja huset? Jag misstänker att det är en hel del jobb att låta någon annan användare ta över ens rättigheter. Misstänker också att man inte kommer tycka att det är värt att (ta in en elektriker för att) plocka ur alla puckar ur väggarna och pilla i centralen en andra gång. Det blir ju ett ganska integrerat system som huset mer eller mindre är beroende av om man har energimätning i centralen och uppkopplade värmepumpar och belysning i HA.
Det är nog bra att tänka på detta när man bygger systemet menar jag, så att man har en Raspberry Pi eller något som är fast installerad och som man anser tillhöra huset mer än sig själv som person. Men å andra sidan ställer det ju också rätt höga krav på köparens intressen om själva automationen ska följa med huset.
Jag kan verkligen inget om det här ännu men det vore lite kul att börja med. Kanske mer för övervakning av fuktkvoter och lite belysningsstyrning än för hardcore-automation.
Jag hade aldrig köpt ett hus med någon annans hemmaautomation.
Man byter alltid lås i nyinköpt hus…
Så om man installerar Plejd-, Shelly- eller Z-wave/Zigbee-puckar bakom husets alla dimmers och fönsterlampor och Shellymätare i elcentralen så förväntar sig alla att man demonterar detta vid försäljning? Mer att likställa med en TV än en kyl?
Detta får mig att tänka att rätt sätt kanske är att skaffa Plejd till belysning för att detta ska kunna överlåtas vid husförsäljning men allt annat som är mer avancerat och i HA plockar man med sig och att man med fördel håller sensorerna stickproppsanslutna eller på batteri.
Jag har sett flera husannonser med Plejd i objektsbeskrivningarna.
Grymt jobb. Kan tipsa om Shelly 1PM för fjärrrelä och strömförbrukning på enskilda faser. Styr VVB och spabad med 2st 1PM vardera (de är inte tre-fas utan bara 2 enkelfaser med noll så funkar helt ok) och klarar upp till 16A per fas. Ca 500kr för att kunna skjuta uppvärmning av stora mängder vatten till nätterna.
Väljer 3EM och kontaktor istället så alla faserna bryts samtidigt på 3-fasinstallationer.
Men då måste du väl ha en 3EM + kontaktor för varje 3-fas installation vilket är ovärt då 2x1PM funkar? Jag kör 3EM i fasadskåpet för att mäta förbrukning och 1PM lokalt för att mäta förbrukning och slå/av på olika laster. Ex.vis bastun är fjärrstyrd med 3st 1PM så man kan slå på den när man är på väg till landet. Väldigt lite är "riktig 3-fas utan nolla" nuförtiden, så det mesta kan brytas med 1PM (inkl bil-laddning om man inte har laddbox med logik).
För övrigt så är både mitt spabad och VVB så smarta att om jag bara stänger av en fas så går den över till 1-fas matning. Synd då jag ville stänga av värmen i spabadet men bibehålla cirkulation pga vattenkvalitet, men då måste man koppla in 1PM direkt på värmelementet vilket känns lite vågat ingrepp.
Fick min kasse Shellys häromdagen. Och det gick bra att få ihop dem med HA.
Dock har jag kommit på att jag ska lägga alla Smart-prylar på eget subnät och VLAN, bara för att göra det krångligt och för att jag uppenbarligen har för mycket fritid.
Den resan begriper jag dock, men jag gissar att jag måste bygga lite mer kunskaper om regler i brandväggen så att min dator och mobiler kan prata med HA och HA kan styra alla Smartprylar.
Har ni några konkreta tips tar jag tacksamt emot.
Beroende på paranoia-nivå så är det en bra idé med brandväggar och kanske till och med HA-installationen på ett eget nät.
Absolut minimum skulle jag säga är att sätta Shelly-enheterna på ett eget SSID och enbart 2,4GHz – detta för att de inte skall "smutsa" ned ditt vanliga WiFi med långsamma enheter. Shelly-enheterna sitter ju gärna lite svårt till rent radiomässigt och kan orsaka problem eftersom WiFi-nätet anpassar sig till långsammaste enheterna. Kör själv UniFi och där finns det möjlighet att optimera för IoT-enheter vilket vi använder.
Hur har du optimerat IoT?
Finns ngn knapp i Ubiquity som heter "optimize for IOT" som sätter DTIM till 1. routerguide.net/dtim-interval-period-best-setting/
Tratt har rätt – den sätter DTIM till varje frame så att även den långsammaste, mest gömda Shelly-enheten har möjlighet att vara med och leka.
@cornu
på UDM Pro så är inställningen under WiFi SSID:t -> Advanced och "Optimize IoT WiFi Connectivity". Vet ej hur andra Unifi gör det.
Stora vinsten är ändå att bli av med dem från det "vanliga" SSID:t – att blanda långsamma och snabba enheter är inte kul.
Mina Shelly (21 st(!) – det går fort att gå ned sig i träsket) ligger på mellan 44 och -76 dBm i signal.
Alla andra enheter ligger mellan -20 och -55
@månskensbonde
Tack för bra tips.
Jag har Ubiquity AP Pro, men dessvärre en Cisco-router. Så jag måste handmecka en del.
Tänkte ha separat SSID för alla NoT-prylar (ej Cloud-access) samt eget SSID för IoT-prylar (med CloudAccess).
Dator ocb mobil har eget SSID. Alla dessa SSID har eget subnät mappat mot ett VLAN.
Men var lägger jag bäst min HA (som snurrar på en Rasberry)?
Ska HA ligga på samma subnät som min dator/mobil, och sedan en massa regler så att HA kan prata med sina NoT/IoT-devices?
@Torbjörn
Vi hade länge ett helt eget separat SSID i ett eget VLAN för all IoT. Fick överge de i samband med att Unifi under några FW-versioner hade problem med meshade nät och att propagera VLAN över meshet (vi har fyra hus som binds ihop med UAP-AC-M). Vi har nu allt i samma IP-nät (VLAN 1) sedan dess och har dessutom migrerat från Z-Wave till Shelly. Unifi har fixat dessa buggar och jag borde byta tillbaka till separat IoT-VLAN.
Mest clean så skulle jag lägga allt, inklusive HA i ett eget VLAN. Det är ju en massa tjatter på många olika portar beroende på vilken integration man använder men TILL HA är det enbart 8123 som behöver öppnas.
I mobilen/browsern är det bara att mata in IP-adressen som du öppnat mellan VLAN:en genom Ciscon. Du kommer kanske inte kunna köra auto-discover i appen etc, men det må vara. Det vikitga är att IoT enheterna kan hitta HA.
Shelly enheter bör i varje fall konfigureras med fast IP hos respektive enhet (dvs. inte DHCP reservationer) har jag upptäckt, då de inte alltid fungerar annars. Själv kunde jag inte uppdatera firmware på mina enheter innan jag gjorde detta.
Och att sätta en fast CoIoT istället för mcast rekommenderas också.
Har mina största förbrukare på kabel, så har inte märkt ngt större problem med IoT-prylarna.
Bandbredd alltså.
@cornu
You lucky bastard! Tänk den som kunde dra kabel genom stockväggarna 😉
Unifi "Wifi Expierience" ligger på 97-99% på "vanliga" SSID:et och 85-87% på IoT SSID:et. Det är ju dock en ganska flummigt hitte-på-metric men för mig känns det skönt att ha alla långsamma/dålig-signal enheter för sig. Har inga högre tankar om att Shelly kan få till perfekta antenner i de små enheterna.
Dessutom med 37 enheter på IoT-nätet (förutom Shelly är det många ESPhome enheter som mäter temperaturer och annat) så är det ganska mycket trafik där redan.
Shelly funkar jättebra och speciellt 3EM har varit mest stabil av de olika Shellyprodukterna jag installerat.
Obs. var dock försiktig med inköp av Dimmer2. Den har problem med störningar på nollgenomgång och många (inklusive mig) får korta 'drop outs' då och då, inte populärt i familjen. Shelly är medveten om detta, verkar inte gå att lösa med firmware och det ryktas om att det kommer ny uppdaterad hårdvara så småningom.
+1 på den – Dimmer2 är den enhet som fungerar sämst. Blinkningarna känner jag igen och det är inte populärt hos significant other heller. Alla andra har fungerat superbt.
Dimmer2 blir dessutom väldigt varm om man inte ställer in dimmern korrekt vid kalibrering. Vi kör gamla hederliga 40W lampor i belysningen och enheten gjorde kalibreringen av dem till trailing edge (skall användas för LED) vilket gjorde att Shelly-enheten stängde av efter 5 sekunder på överhettning. Firmware-problem tydligen. Fick dock bra hjälp från Shelly's support med detta.
Shelly gör bra grejor. Men de tappar konfig vid strömbortfall ibland. Också sugen på några 3EM hemma.
Har också funderat på att styra varmvattenberedaren lite så den inte värmer under topparna. Vet inte riktigt om det är rätt väg att bryta strömmen till den, då den kanske får jobba hårdare då när sakerna väl kommer tillbaka.
Vitvaror skulle jag gärna vilja styra. Men rycker man strömmen till dom och när de kommer tillbaka måste de ju manuellt startas om, eller manuellt startas igen. Finns det några vettiga vitvaror som drar igång där dom slutade vid dessa fall?
Våra vitvaror fortsätter där de var när strömmen är tillbaka.
Bra vitvaror! Samtliga våra ställer sig i något pausläge och man får manuellt trycka på start för att få dom att fortsätta där dom var. Jag vet vad jag har som krav nästa gång det blir byte.
Har du inte en elmätare med H1-ingång?
Klart billigare att använde den, troligen även bättre noggranhet.
Och så får du en del extra data, VAr t.ex.
Inte fått dito än. Dessutom kostar det en slant att köpa en H1-adapter som därtill ska fugnera med HA.
Shelly 3EM leverera även V och A, men det är inget jag loggar på något vis än.
H1 –> mqtt, en esp klarar lugnt det. Kostar ett par hundringar.
mqtt in till HA bör du kunna fixa själv.
Från H1 bör du få Watt, VA, VAr, V, A. Både momentant och ackumulerat. Plus kanske lite till beroende på mätare.
Om shelly prylarna måste resettas hur gör man då?
Trycker på knappen X antal gånger inom en minut efter start så återgår de till factory default.
Säg att jag har en brytare som sitter i en dosa och som styr en taklampa.
Måste jag då öppna dosan som brytaren är monterad i?
Jag har resettat Shelly 1 och Dimmer 2 på följande vis:
* Stäng av gruppen i proppskåpet lampan sitter på så den slocknar
* Slå på gruppen lampan sitter på
* Inom 60 sekunder tryck 5 gånger på brytaren
* Factory Reset genomförs
* Enhetens egna AP aktiveras inom några sekunder
Kul partytrick att göra om man är hemma hos någon med mycket hemauto, så vida man kan hitta proppskåpet
Eller byta språk på någons Ericsson- eller Nokia-telefon 😉
När du beräknar elnätets befintliga CO2-belastning, vad tar du för siffror då? Om man tittar på t.ex Electricitymap.org så kör dom ju mediansiffror från IPCC 2014, vilket blir rätt långt ifrån de siffror vi har i Sverige när det gäller kärnkraft (4,2 gCO2eq/kWh) och vattenkraft (8 gCO2eq/kWh).
Vore kul att kunna se om dina solceller någonsin betalar av sig koldioxidutsläppsmässigt med tanke på att dom förmodligen ligger på runt 28-35 gCO2eq/kWh. När vi eldar i karlshamnsverket och det är soligt så tjänar du nog in lite, eller när vi importerar fulel från Polen och Tyskland.