Bloomberg rapporterar att man i Nederländerna nu stänger ner växthusodlingar på grund av de skenande gaspriserna i EU. Nederländerna är världens näst största leverantör av jordbruksprodukter och har cirka 10 000 hektar växthus – en yta stor som Paris uppger Bloomberg. Räkna med att grönsaker kommer kosta framöver, om de går att få tag på.
Skörd av egna tomater från vårt växthus till middagen i torsdags. Kanske läge att förlänga säsongen och slå på värmen framöver. |
Drygt åtta procent av Nederländernas gaskonsumtion ska gå åt till uppvärmningen av växthusen under vinterhalvåret. Bloomberg uppger att en del växthusägare nu stänger ner uppvärmningen, och även den eldrivna extra belysningen man använder vintertid för att få skörd året om – elpriset följer ju fossilgaspriset väldigt väl.
Nederländerna är världens näst största leverantör av jordbruksprodukter, t ex plantor och fröer, som drivs upp i växthus.När det gäller frukt och grönt är man den näst största leverantören i EU, efter Spanien, större än Italien.
En tomatodlare uppger till Bloomberg att man sänkt sin produktion med 10%, och att man kan sänka den med 20% framöver.
Räkna med högre priser på grönsaker i vinter om de alls går att få tag på – även små utbudsminskningar kan leda till tomma hyllor – särskilt grönsaker som är ur säsong, som tomater, gurkor etc och kräver artificiellt stöd i t ex växthus för att odlas året runt. Frågan blir också hur man ska hindra en sådan prisökning att slår igen i inflationen så man behöver höja styrräntan.
Kanske kan man substituera priset på tomater med priset på platt-teve, så blir det ingen inflation när man suger näringen ur hörnet på teven istället.
När det gäller Nederländernas egen gasproduktion så upplevde landet peak gas 1977 och eftersom man inte får tjuvhålla naturtillgångar nationellt inom EU, utan måste sälja dem till alla, så spelar det oavsett ingen roll – gaspriset blir i princip samma i Nederländerna som i Italien – det blir lika dyrt för de nederländska växthusen oavsett hur mycket gas landet utvinner.
Källa
Bloomberg www.bloombergquint.com/onweb/your-tomatoes-may-cost-more-as-gas-prices-hit-dutch-greenhouses
97 kommentarer
Nu får alla gråta i baksätet på sina självkörande elbilar och äta kakor. Verkar bli en fin vinter!
Är det nu man ska gå "all in" på energikrävande vertikalodlingar och odling av tropiska fiskar?
Obs!
Sagt med viss ironi.
Omdefinition av nyttigheten med att äta grönsaker kommer givetvis snart i en SVT-sändning nära dig. Ny definition att vänta kommer att låta ungefär så här:
Det är miljöskadligt att äta grönsaker som odlats under vintern av profithungriga kapitalister. Endast naturligt odlade grönsaker i det öppna under sommaren är egentligen bra.
Efter kött-skammen kom grönsaks-skammen. Måste erkänna att jag inte såg den komma!
Såhär i tider av brist på kvävebaserade gödningsmedel.
10% av det gräs och övrigt foder från en ko bli kött och mjölk.
Vänta bara tills de klurar ut vad som främst finns i de övriga 90% som en ko producerar.
Det är inte små mängder vi pratar om heller.
Räkna med minst en halv skottkärra, av större modell, skit som en ko producerar dagligen.
Där pratar vi omdefiniering av nyttigheter.
Var det inte i Kambodja som man körde med ”night soli” på fälten för att kunna föda sin (visserligen minskade) befolkning? Bussa ut södermalmsborna till närmsta åker och ge dem tre rutor dasspapper!
*night soil*
Det stämmer.
De samlar in djuren på kvällarna i så kallade "kraal" eller corrall, en slag uppsamlingsplats som skydd mot rovdjur.
De omvandlas sedan till en plats för grönsaksodlingar.
Och då skyddas grösakerna mot betesdjur i stället.
Detta gör man i Afrika hur de gör i Kambodja vet jag inte.
Anders Ryden. Jag köper koskit i affären; det rekommenderas ibland att man ska ha "en halv ko" i botten av planteringsgropen. I brist på ko-halvor i min trakt så lägger jag istället en säck kogödsel i gropen och hoppas att det räcker. Vi får se hur det blir med det. Annars är Värmdö känd som tusen hästars ö, så det borde gå att få tag på mycket hästskit här och kompisen Jar-Jars systerdotter äger en häst, som man skulle kunna prenumerera på lite hästskit av. Kor finns det också gott om härute på de många gårdarna i skärgården. Jag vet inte varifrån kogödseln kommer, jag hoppas att den kommer åtminstone från Sverige, så att den inte är alltför "berest" med tanke på att långa transporter är miljö-skadliga.
Nederländerna har Europas största gasfält med återstående reserver på 1000 miljarder normalkubikmeter men de har alltså gasbrist?
TACK FÖR DET LÖFVÉN!
Du kunsumerar väl mest "grönsaker" fråm Colombia, så du påverkas väl inte. Skämt åsido, vilket gasfält är det vi talar om?
Nja, det har varit ovanligt torrt i Brasilien.
Vattenkraften där leverar inte tillräckligt.
Brasilien köper upp all LNG de kommer över nu.
Självklart påverkas även jordbruket i Sydamerika snart.
@gbdcrvx
Groningen-gasfältet.
Annars var det väl i NL som khat var lagligt jättelänge och räknades som "grönsaker", det var därifrån alla goa tomtar som åkte fast i Malmö hade hämtat sina varor. Världens mest efterblivna drog, måste konsumeras färskt och man måste importera tre fullproppade resväskor för att få nån vinst.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vi pekar inte ut namngivna eller identifierbara personer som nazister i kommentarsfältet.
Han har ju fotograferat sig själv med lyft högerarm framför Malmös judiska begravningsplats och självmant publicerat på internet, men det är fint att du bryr dig om hans känslor.
Jag skiter i hans känslor men orkar inte med det nya trendiga förtalsprocessandet.
Du kan ju t ex skriva ”innan han” gjorde ovanstående.
Då får du hoppas på sosseseger i valet, kan bli jobbigt att diskutera Kristerssons tidigare karriär om man ska ha förtalslagstiftningen i bakhuvudet. Vi får låtsas att han bara strålades ner från rymden typ 2016 helt enkelt.
Du får starta en egen blogg och skriva under med ditt riktiga namn och skriva som du vill om det. Vad gäller angrepp uppåt så gör jag det själv och bedömer då själv relevansen och om det är värt det. En statsminister har t ex väldigt högt i tak tills det inte längre är relevant kritik. Sparka uppåt har helt enkelt större tolerans.
OK, tack för upplysningen Ben, det verkar som om det fältet ska stängas i förtid pga att utvinningen orsakar jordskalv. Ursprungligen så sattes datumet för stängning till 2030 men senare ändrades det till 2022, så det kan ju förklara varför man inte hunnit skaffa fram en ersättning till detta fält. (Källa: Wikipedia)
Riksbanken har ju deklarerat att alla prishöjningar på sistone är tillfälliga så räntan inte behöver höjas. Frågan är bara hur lång tid tillfällig är, jag menar "In the long run we are all dead" så vi får kanske aldrig se att priserna går ner igen.
Påminnelse att fylla på förrådet med multivitaminer och proteinpulver.
Köttindustrin lär komma härnäst när nästa års grödor ger lägre avkastning pga "brist" på gödsel
Framtiden är här…?
https://www.bbc.com/future/article/20120221-food-pills-a-staple-of-sci-fi
"While most people vow and hope that they will never rely on pills for food, they presume future generations will conform to whatever ‘science finds’ – pills, algae or other dystopian horrors.”
Nja,
Man skickar djuren till slakt när fodret tar slut.
Vad vi inte vill ska hända är alltså en boom av slaktdjur näst år.
Lär bli en ekonomisk konsekvens för köttbonden som tillsammans med inflation i driftskostnaderna leder till att H E N slänger in handduken eller hämtar hagelbössan.
Fågel, mjölk och fläsk drabbas först vid högre spannmålspriser.
Hade vi haft fjällkor som kan ge mjölk på enbart grovfoder hade det inte varit något bekymmer med mjölk.
Fast överlag så är marginalerna, globalt, ganska små för lantbrukarna.
Det behövs alltså inte mycket för att det ska gå riktigt illa när det väl går igång.
Jag har nog aldrig sett att en grönsak kom från Nederländerna men det verkar väldigt stort.
https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/holland-agriculture-sustainable-farming
Är detta område:
https://www.google.com/maps/place/Westland,+Nederl%C3%A4nderna/@51.9920562,4.2177728,12454m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47c5b7d4aa3838df:0x31ee3d1de87f506e!8m2!3d51.9991757!4d4.217457
Kolla runt lite på Street view. Det ser absurt ut på sina ställen med lite äldre tegelhus omringade av gigantiska växthus.
Regionen kring Almeira i Spanien står snart på tur misstänker jag.
Spanien och Italien är som sagt var ganska så exponerade mot höga gaspriser.
Har du aldrig sett Nederländska kvisttomater på grönsaksavdelningen?
BeNeLux är en av de få regioner som inte har sin egen temavecka på Lidl varje år.
Holländska tomaterna på vintern är ett otyg. Ska bli skönt att slippa.
Får förlita mig på nu mina lite äldre föräldras prepping(nej de vet inte vad prepping är de har bara alltid gjort så). Potatis, kål,inlagd gurka, kantareller och blåbär finns nog även till min familj. Men det vore ju gott med en apelsin då och då mot skörbjuggen men de odlar de väl ändå inte i NE
Det är gott om c-vitamin i kål.
What he said.
Även potatis innehåller C-vitamin, inga enorma mängder men om man har det som stapelvara på matbordet så får man tydligen i sig en icke försumbar mängd.
1 kg C-vitamin i pulverform är billigt. Räcker en stund.
C-vitamin är som billigast om man köper det som askorbinsyra.
Dessutom är den nästintill omöjligt att överdosera.
Gott att höra om potatisen, det kan man ju variera till oändlighet, kokt, stekt ugnsbakad (i vedspis)… men friterad blir ju lite värre om du inte preppar någon slags olja. Å andra sidan vad är det för fel på kokt poyatis, särskilt om du är utsvulten.
Ah ok så askorbinsyra är C-vitamin. Askorbinsyra är alltid bra att ha hemma även utan katastroftänket. Plötsligt händer det att du få en riktigt bra äppelskörd att ta hand om. Nu kom jag osökt att tänka på en bok skriven av någon som heter Lars.
"In 2017, China produced about 95% of the world supply of ascorbic acid (vitamin C),[164] which is China's most exported vitamin, having total revenue of US$880 million in 2017.[165] Due to pressure on Chinese industry to discontinue burning coal normally used for vitamin C manufacturing, the price of vitamin C rose three-fold in 2016 alone to US$12 per kg."
Vilken otur om det "plötsligt" skulle bli "brist"
Intressant att man fortfarande värmer växthus med gas. I Nederländerna tycker jag att det borde funka bra med luft-luftvärmepumpar. Finns det tekniska utmaningar, eller är elen helt enkelt ännu dyrare än gasen i Nederländerna?
Kombinera Bitcoin mining med grönsaksodling. Win-Win.
Tänkte väl att någon skulle komma in på Bitcoin. Kina har ju förbjudit otyget. Nu kan vi nog ana att det är av energiskäl Hur många växthus skulle ett globalt förbud kunna ge el till?
För övrigt smakar soltorkade tomater väldigt bra, men hur det är med nyttighet vet jag inte.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Växthusodlingarna har haft vissa skatteförmåner med att använda gas.
Den har för övrigt gett en hel del spillvärme som holländarna har nyttjat i sitt fjärrvärmenät.
Vad kan möjligen gå fel med ett sådant upplägg?
Kinas "förbud" för mining har primärt med finansiell makt att göra.
Kina har reaktorer färdiga att ta i drift inom kort, rätt kort ska först spelas. Ett EU inlurat i ett hörn med bristfällig vindkraft och avvecklad kärnkraft har inte mycket att sätta emot.
Vill man inte ha förhöjd CO2-halt i växthusen?
Jo CO2 får saker att växa bättre. Även det tydligen en "bristvara" i dessa tider. Märkligt…
Man har ingen nytta av högre CO2 än växterna kan tillgodogöra sig, och det är inget kul att jobba i höga halter av CO2 för personalen som bekant. ÄVen med maximalt med näring, ljus och vatten, så kan inte växterna växa hur mycket som helst. Oavsett vad klimatförnekare tjatar om "livets gas". Prova att sitta i ett rum med 4000 ppm CO2 så får ni se på "livets gas".
Stefan dina Bitcoin blir nog strandade snart. Inget märkligt med bristen på CO2 i England. De kommer börja ta fram den på andra sätt utan fossilgas.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Stefan.
Inte alls märkligt.
Co2 är en restprodukt vid tillverkning av kvävebaserade görningsmedel.
Används till kylkedjan av livsmedel, tänk kosyresläckare som läcker ut på ett lastbilsflak.
Men även till att kolsyra drycker, bedöva djur inför slakt och för att förlänga hållbarheten av frukt, färska grönsaker och kött.
Men det är lungt, maten kommer som bekant från ICA.
@Cornu,
Nu är jag lite osäker på siffrorna men runt 1200 ppm?
Brukar de vilja ha i växthusen.
Självklart gäller Liebigs tunna även i ett växthus.
Sen är det mest gästarbetare som jobbar i växthusen och de klagar kanske inte i första taget?
Anders: Nu är det andra gången som jag hör liknelsen "kosyresläckare som läcker ut på ett lastbilsflak". Vad betyder det och hur ska man tolka den liknelsen? Jag har svårt att visualisera vad som skulle hända då. 🙂
Det är så man kan hålla varor kylda vid transport.
Alla som använt kolsyresläckare förstår principen att när vätskan kondenserar så kyler den samtidigt.
Fast här i Sverige används mest dieseldrivna värmeväxlare på lastbilar
Här var det fel som vanligt ser jag. Kondensation, en fasövergång från gas till vätska är en exoterm process som ger ifrån sig värme. Kyler gör man i allmänhet genom förångning, alltså motsatsen till kondensation.
Kan man läsa om fint här, för övrigt:
http://www.chemistry.wustl.edu/~edudev/LabTutorials/Thermochem/Fridge.html
Man brukar räkna med att ett kilo växthuspaprika från Holland förbrukar ett kilo fossilt co2.
Det är alltså allt annat än en hållbar produktion.
Växthusen där värms alltså med gas.
Koldioxiden skickar man in i växthusen för att maximera skörd.
En sak till, överskottsvärmen från växthusodlingarna går sedan ut till hushållens fjärrvärmenät.
Holländarna får alltså frysa utan överskottsvärmen i vinter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Om man får travestera en som är duktig på siffror men samtidigt fullständigt värdelös på att förstå innebörden av siffrorna.
"Det är inga bekymmer vi smäller upp en gigantisk vindkraftpark på hela doggersbank lagom till jul.
Sen är allt frid och fröjd igen."
Vänliga hälsningar
Anders Rydén
Får hoppas dom kopplar rätt, vore ju snopet om dom skulle snurra åt "fel" håll…
Bra Anders. Vindkraften i Sverige var störst fram till ungefär 08 i morse och näst störst till 12 av våra tre stora källor till el. Vi kan inte ha vindkraft bara på Doggersbank. Eftersom jag har viss förståelse förr siffror inser jag att utbyggnaden av vindkraft fortsätter ett tag till. Vi kommer också snart få en ny nedgång i tim och dygnspris för el. De bönder som överlever kommer också få något bättre betalt för sina skördar.
Snart går vi mot ljusare tider igen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotech,
En fråga, var tillverkas de flesta vindkraftverk och solceller?
Det är väl inte i Kina?
@Nano,
Jag överlever tack vare att jag satsat extensivt och till självhushåll.
Det är värre för de lantbrukare som har gett sig in i rationaliseringsracet och som försörjer alla andra.
Där är det helt avgörande med billiga insatsmedel, drivmedel och låg ränta.
Så vad vi inte vill nu är att räntorna börjar röra sig uppåt eller en svagare krona.
Anders Kina tillverkar mycket av allt vi använder. Vi har ändå en del kapacitet i EU. Midsummer exporterar tex maskiner till Kina för tillverkning av solceller. Och än importerar vi inte cement från Kina för betongfundament. Orkar inte just nu kolla upp hur mycket av delar till vindkraftverk som kommer från Kina, men både Tyskland och Danmark är stora leverantörer.
Och även om Kina teoretiskt stoppar alla leveranser av delar får vi el från det som finns på plats, eller är nära att monteras, under lång tid framåt. Mitt grundtips är att Kina vill fortsätta att exportera.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tycker man borde kunna odla i växthusen i norra afrika då eller där man inte behöver artificiellt värma upp växthusen.
Norra afrika ligger nära Europa transport-mässigt också. Det är bara ett stenkast från Spanien.
Jo det är en ganska stor industri i Marocco.
Men även de behöver gas och framför allt gödningsmedel till sina växthusodlingar.
Det är lite känsligt läge just nu även där.
Eftersom Spanien, Italien och Marocko köper sin gas från Algeriet och ägandet av pipelinen snart går över till Marocko.
Anders det gläder mig att du överlever. Jag hoppas också klara vintern och börja med tomater ännu tidigare inomhus 2022 för växthus senare. Prishöjningar kommer naturligtvis med den tillfälligt genomsnittligt dyrare elen. Tänk på att innan du kreverar vad ordet tillfälligt kan betyda.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur ni bönder ska få betalt avgör huvudsakligen våra politiker, men jag tycker subvention av diesel ska ersättas med högre ersättning för matprodukter.
@nano,
Som sagt var jag klarar mig.
Idag har jag märkt ut var jag ska ha mitt grönsaksland nästa år.
Gödseln är fixad, jo det blir riktig koskit blandat med träflis i så kallad täckodling.
EU är precis klara med sina jordbruksförhandlingar CAP 2023.
Där är det bestämt att vi drar ner på jordbruksproduktionen mellan 2023 och 2028.
Detta har alltså våra politiker redan bestämt.
Där ingår en minskning på mellan 20-30% i jordbruksstöden.
Förhandlingarna var kraftigt försenade dessutom.
De skulle egentligen varit klara 2020.
Men du behöver inte oroa dig framemot 2030 är politikerna säkert på banan igen med en ny jordbrukspolitik.
"Tänk på att innan du kreverar vad ordet tillfälligt kan betyda."
Själv tar jag fram popcornen…
Man använder alltså CO2 för att få det att växa bättre? Gäller det bara inne i växthusen, att det växer bättre?
Ja, bara i växthusen eftersom man tillför matchande näring, vatten och ljus.
CO2 är relevant för hela jordens ekosystem, det växer så det knakar globalt.
"Fotosyntesens bindande av koldioxid och lösgörandet genom andning och annan förbränning, kan under normala förhållanden ungefärligen balansera varandra. Växtligheten på jorden är dock inte konstant utan balanseras bland annat av mängden koldioxid i atmosfären. Fotosyntesen, när växter omvandlar koldioxid till syre, pågår bara dagtid vid solbelysning. Under dygnets mörka (och på norra halvklotet betydligt större tid i genomsnitt) timmar avger istället växter koldioxid via respiration. Under vintern förekommer ingen fotosyntes.[4]
Det finns forskning som visar att en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären skulle leda till att fotosyntesen höjs cirka 30 procent."
Källa: Wikipedia
https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/effects-of-rising-atmospheric-concentrations-of-carbon-13254108/
"The effects of elevated CO2 on plants can vary depending on other environmental factors. While elevated CO2 makes carbon more available, plants also require other resources including minerals obtained from the soil. Elevated CO2 does not directly make these mineral elements more available and, as noted above, may even decrease the uptake of some elements. The ability of plants to respond to elevated CO2 with increased photosynthesis and growth may therefore be limited under conditions of low mineral availability."
En naturlig balansering / massdöd av däggdjur skulle sannolikt återföra välbehövliga mineraler till jorden…någon får se till att förbjuda alla dessa krematorier.
Liebigs minimilag eller liebigs tunna.
Tänk en planta som står i en tunna.
Plankorna är i olika höjd och det är de som påverkar växtens möjlighet att växa.
Plankorna kan liknas vid växtens olika tillväxtsfaktorer såsom ljus, vatten näringsämmnen och så vidare.
För att krångla till det ytterligare har olika växter olika behov av höjden på tunnans plank, så att säga.
Det beror alltså helt och hållet på vilka växter vi pratar om ifall de gynnas eller inte av högre halter av co2.
Forskningen på detta område är alltså vidöppen för bias och andra otrevligheter som kan ge de resultat man kanske har bestämt redan i förväg.
Eftersom det gäller att välja rätt växt under de rätta förutsättningarna för att få de resultat man vill få fram.
Där finns ett tillägg till Liebigs minimilag, vilket är lagen om den avtagande avkastningen.
Des säger att den första gödselgivan ger en större skörd än den andra och den andra gödselgivan ger en större skörd än den tredje och så vidare…
Man kan förstås bryta denna onda cirkel genom växelbruk med vallodling.
På tal om evig tillväxt i en ändliga värld…
Balans alltså.
Det pajar hela den våta drömmen ör storfinansens industriella ma(k)tbruk
Kan detta utvecklas till en framtida nyhet?
Kolla upp analytikernas kommentarer.
De är inte fullt så hoppingivande som den Spansk ministern.
https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/10/01/10691072/algeria-promises-gas-supply-stability-to-spain-minister
Tänk om vi hade kunnat exportera stora mängder el till dessa fantasibelopp…
Tack MP för uteblivet klirr i kassan
Påminner om att Maud Olofsson köpte det Nederländska energibolaget Nuon för 89 miljarder. Vilket hon sedan i praktiken fick avgå för pga katastrofalt dålig affär.
Kanske var hon bara för tidigt ute?
Vi har ju exporterat några gigawatt de senaste dagarna. Grejen med "fantasibelopp" är ju att de pga överföringskapaciteten tenderar att drabba även svenskar. Men räkna gärna ut vad 4 GW export under ett dygn är värd för producenten för all del.
Sverige exporterar mest när det blåser mycket och priserna är låga. Då importerar Norge och spar sitt vatten tills det är lugnare då man kan exportera till höga priser.
Men vad är kalkylen som säger att grönsakerna inte går att sälja till ett högre pris? Det finns inte direkt några alternativa leverantör heller.
@sjunkbomben.
Det blir ändå extra knöligt att transportera grönsakerna fräscha utan kolsyra.
Vilket även det är på god väg att bli en bristvara.
Då får det bli potatis i vinter, blir det missväxt nästa år får jag sälja kon och emigrera till Amerika, Jag tyer icke mer.
En annan anekdot är Scandi Standards vinstvarning idag, där konsumentpriset inte hunnit med insatspriserna.
Vi kan nog vänta oss rätt höga prisökningar på slutpriserna på kyckling framöver, då det bara är en tidsfråga innan ökade insatspriser vältras över på konsumenten
Det går säkert att räkna bort inflationen som orsakas av höjda energipriser genom att substituera med att varorna nu är klimatsmartare.
Jaha. Så politiska beslut får konsekvenser? Det såg man inte komma.
..eller vi har varit naiva på politikersvenska vilket på vanlig svenska brukar kallas vi har varit inkompetenta.
"Nederländerna är världens näst största leverantör av jordbruksprodukter" det stämmer, men sist jag kollade var de också världens näst största importör, dvs en mycket stor del av deras export är produkter som bara passerar Nederländerna, eller produkter som processats i Nederländerna på importerade råvaror. Förvisso fortfarande rätt imponerande. Räknat på kalorier är de ungefär lika självförsörjande som Sverige.
Jordbruksprodukter är inte mat, utan t ex plantor och fröer, vilket jag skrev. Utan fröer är det lite svårt att odla.
@Gunnar,
Det är ändå ganska imponerade med tanke på att landet inte är mycket större än Småland.
Det är väl hamnen i Rottedam som mycket av norra Europas livsmedel passerar.
Det enda som är viktigt är att det inte mat produceras i Sverige. Själv dricker jag tex Oatly som inte är svenskt överhuvudtaget eftersom det ägs till hälften Kinesiska syayen som är fina grabbar och till hälften av ett amerikanskt bolag som skövlar regnskog.
(havren kommer visst från svenska bönder men det har jag inte haft tid att ta reda på eftersom jag ansar mitt skägg nu)
Du borde dricka soja istället. 😂
Har ni läst den långa innehållsförteckningen för Oatly? Jag som har mat-allergier tar en risk för varje ny ingrediens i någon matprodukt. Därför struntar jag oftast i varor som innehåller mycket "jox" och äter mer "rena" produkter som är lättare att bedöma. Björkpollen korsallergi brukar oftast vara en mild allergi, fast i mitt fall är den svår, och t ex resandet kan vara väldigt besvärligt, när man blir beroende av okända och kanske rentav otillräckligt märkta matprodukter.