Konjunkturinsitutets (KI) konjunkturbarometer (barometerindikatorn) fortsatte i juli upp till ny rekordnivå för tredje månaden på raken. Dock backar bygg och hushållen något, medan resten av samhället går framåt och förblir överhettat på en nivå som aldrig skådats förr.
Konjunkturbarometern Data: KI |
Mest går detaljhandeln framåt med, följt av den redan extremt överhettade industrin och sedan tjänstesektorn.
Barometern dras dock ner av att hushållen backar tillsammans med bygg och anläggning.
För hushållen är man framför allt allt mer negativa till den egna ekonomin framöver, mikroindex hushåll, medan man är kvar i överhettning kring vad man tror om andra hushålls ekonomi, som inte backar lika mycket.
Bygg- och anläggningssektorn backar och är inte överhettade, utan bara i högkonjunktur. KI förklarar detta med nedjusterad orderstock och mindre optimistiska anställningsplaner. Gräver man i delindikatorerna så är det allra största raset för anläggningsbranschen (vägar, broar, järnväg, markarbeten etc) inom förväntningar på byggandet, som rasar från +43 till -6. Huruvida detta är kopplat till cementkrisen är oklart, men anläggning är antagligen den huvudsektor inom bygg som är allra mest beroende av cementen från Gotland.
Samtidigt ska man komma ihåg att enkätsvaren samlats in under början av juli, samtidigt som det är semester och det kan vara si och så med aktuell analys av läget.
Ur konjunkturmodellens perspektiv för börsinvesteringar har förstås inget ändrats, dvs man ska gå ur exponeringen mot börsen. Överhettningen kommer inte bestå och det kommer gå som vanligt, dvs att konjunkturen dyker igen och med det blir det press på börsen. Sedan kan man ju villigt erkänna att sedan finanskrisen och skuldkrisen gäller inte gamla sanningar på finansmarknaderna längre, eftersom allt numera är dopat av centralbankerna som pressar in nytryckta pengar för att pressa upp marknaderna. Men de kan inte påverka den reala ekonomin, utan bara börskurserna genom att dammsuga bort alternativet obligationer från marknaden.
Man ska också komma ihåg att fartblindheten alltid är som störst när det går som bäst. Med Stockholmsbörsen upp +43.04% på ett år oräknat utdelningar så känner sig förstås de flesta osårbara. Fördelen med konjunkturmodellen är att man inte behöver bry sig om sina egna och andras känslor, utan bara följa vad modellen säger. Vilket kanske kräver ett lite rationellare sinnelag. Samtidigt ska man som min gode vän säger helst inte ägna sig åt börsen innan man tagit några öl så omdömet försämras.
8 kommentarer
Intressant att anläggningsbranschen ser spår en sämre konjuktur trots den historiska satsningen på nya stambanor som innebär stora anläggningsarbeten så väl på landsbyggden som i storstäder. Byggstart kanske ligger för långt fram i tiden?
Tja, utan cement blir det inte så mycket anlagt.
Nya stambanor är 10+ år framåt i tiden. Minst.
Denna enkät gäller närmaste tiden.
Men även ränte-optioner kommer ju att gå dåligt om världens börser kraschar.. tom guld och silver känns som om det är i en bubbla.. var ska man ha sina pengar? Valutor? Dollar?
Man sover gott om man sover på sina pengar 🙂
(not, för man kan bli både rånad och huset kan brinna ner)
Om du är överklass: Aktier i psykotrop drogforskning, vapentillverkare och Virtual Reality porr.
Om du är från orten: Tunga droger, vapen och trafficking (alltså lightvarianter av ovanstående).
Om du är medelsvenne: Hembränningsutrustning, medlemskort i S/Mp samt torp.
+1 på den. Tre S går aldrig ur tiden (sprit sex spel)
Ja varför är så många negativa till ekonomiska tillväxt i Sverige i framtiden?
Expansion och sysselsättning kan skjuta i höjden inom flera branscher såsom socialvård, sjukvård,polis och rättsväsendet, kriminalvård, spelbranchen och kronofogdemyndigheten. Så framtiden ser ljus ut ur ett BNP perspektiv.