Folk flyttar inrikes med facit i hand från Stockholm i allt högre takt, vilket bloggen skrivit om sedan många år tillbaka. Region Stockholm vill nu ha stöd från regeringen, dels för en utredning om orsakerna till att det går en busslast ut ur Stockholm permanent varje dag, och dels ekonomiskt stöd för att kunna stoppa utvecklingen.
Stockholm |
Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionrådet Hemming (C) säger till Sveriges Radtio att “det börjar bli dramatiska siffror” och att “vi vill verkligen förstå”. Därför vill man nu ha statliga pengar för att få svar på orsaken till att flyttlassen går inrikes från Nordens huvudstad.
En utflyttare säger till SR att det ger “en annan ekonomisk möjlighet” att bo i Dalarna och att det är “ganska dyrt att bo i Stockholm” som även har en “ganska hård miljö” för barn.
Region Stockholm nöjer sig inte med att vilja ha stöd för en utredning, utan vill sedan också ha “nationellt stöd för att kunna få till åtgärder”.
Kanske kan regeringen placera några myndigheter i Stockholm som glesbygdsstöd? Eller vänta, de allra flesta myndigheter, huvudkontor och förstås departement och politiska funktioner finns redan i Stockholm.
Annars kanske man kan räkna ut att bostadspriserna kanske har lite med saken att göra. Ska åtgärderna vara att man subventionerar bostäder i Stockholm med mer än 30% i ränteavdrag kanske? Kanske gamla hederliga 85% i ränteavdrag återinfört bara för stockholmare? Blir säkert bra.
Exakt vad problemet är med att folk inrikes flyttar från huvudstaden är dock oklart.
Inte Stockholm |
146 kommentarer
Ja undra varför, kan det vara corona och en plötslig insikt att man knappt utnyttjar det där centrala läget utan mest sitter i soffan om kvällarna. Det var inte heller värt att pressa in 2 ungar i en rymlig tvåa (jag har på riktigt varit på visningar som ensam där andra spekulanter varit par med barn för 2or).
Vi flyttade för 1 år sedan från en kommun norr om centrala Stockholm. Flyttlasset gick till Falun, utan någon anknytning till staden. En förutsättning för oss är att båda har 100% hemmakontor och kan bo var vi vill. Axplock av anledning till flytt:
*Vi bodde i en rikemanskommun, allt handlade om show off, lågstadiebarn med senaste Iphone och airpods i sandlådan. "Va? Åker ni inte på 5 utlandsresor per år?" Eller "Va? Har ni ingen pool?"
* Finns ingen eller få möjligheter till idrott för barn/ ungdomar, allt finns i andra kommuner med 30-60min transport enkel väg. Förutsatt att du såklart ställt dina barn i kö i ung ålder såklart. Börja med ny idrott vid 12 års ålder? Omöjligt….
* Nu bor vi i "city" i vår nya stad, gångavstånd till i princip allt, barnen kan själva ta sig till/ från sina aktiviteter om de vill men vi har här tid att engagera oss mycket mer i våra barn vilket känns fantastiskt!
Raljerar lite men det här var ett axplock och går gärna in på fler saker.
Det är precis samma sak om du bosätter dig i Askim, Vellinge eller Hammarö. Stockholm är knappast unikt att ha pretentiösa bostadsområden där människor som tycker monetär status är allt bor.
Är väl likadant i hela Sverige numera. Vi bor 150 m från perfekt badplats i havet och ändå är grannarna typ: "4×8 meter pool känns väl lite litet, ska man ändå gräva ska det vara ordentligt".
Nja, bor nära både marina och några stränder på badrocksavstånd. Poolen gör att man badar från mitten av april till mitten av oktober i 28 grader, att man kan ta ett dopp precis i luckan mellan molnen, att man utnyttjar den när man har 20 minuter över. Men det är helt ok med 4×8 eller tom 3×6 funkar fint.
"Problemet" brukar väl beskrivas som risk för kompetensbrist i Sveriges ekonomiska motor. Att kompetenta människor flyttar bort och varvar ned istället för att knega på och skapa värden är kanske inte optimalt utnyttjande av resurser.
Eller så visar det sig att man på det här sättet löser upp hierarkiska proppar och att hungrigare individer får sitt genomslag tidigare med ökad positiv effekt…
Det där är sånt Kjell A Nordström-snack med att Sverige till 90% skulle bestå av "skräpytor".
1. Stockholm är inte Sveriges enda "tillväxtmotor" med akademiska jobb, det finns fler orter med stor andel spelutvecklare och IT-bolag och vad fan det nu kan vara som man anser är "framtidsbranscher". Det är lite subjektivt också. Vi har skogsnäring, t ex som ger en hel del inkomster, men visst, det är ingen tillväxtbransch. Men den finns fortfarande och utgör en del av Sveriges ekonomi. Väldigt enögt sätt att se på saken.
2. Det finns väl – numera – viss möjlighet att jobba med högt kvalificerade jobb på distans? Inte kirurgi kanske, men programmering och sånt? Att företagets HQ ligger i Stockholm, Gbg eller Malmö – man kanske inte måste bo där för den sakens skull?
@Mothman, jag förstår inte riktigt parallellen mellan att lämna Stockholm och varva ner? Det finns säkerligen, nej låt mig rätta mig, absolut dom som gör det men fördelningen mellan dem som flyttar ut för att varva ner vs. de som flyttar ut för att de helt enkelt inte vill bo i Stockholm längre är för mig okänd.
Jag har dock gott om kollegor som kommer göra "flytten" i spåren av pandemin och att det visat sig att man inte behöver vara på HK. Väldigt få, på gränsen till ingen av dessa har tänkt sig att varva ner. Snarare frigörs nog tid för dem både till arbete och till rekreation när de slipper sitta i köer 1,5-2 timmar per dag.
Däremot kan jag förstå regionens desperation och också de som blir kvar, Stockholm är ju så bra och länge har det varit så att man gör ingen karriär utan ett par år i den dynghögen så att det kanske nu är på väg att förändras förstår jag skrämmer dem rejält.
Jag besvarade bara bloggens fråga: "Exakt vad problemet är med att folk inrikes flyttar från huvudstaden är dock oklart. " med vad jag upplever är den rådande problemformuleringen. Sade inte att jag håller med eller att det är en korrekt bild.
Om etablerade yrkesmänniskor lämnar Sthlm utan att någon i familjen tappar i produktion/inkomst så är ju det toppen eftersom nya förmågor då kan bosätta sig i Sthlm och göra samma resa.
Även de Sthlmare som bor kvar kan arbeta hemifrån och slippa köer.
Angående "varva ner". Har aldrig bott i Stockholm men besökt Stockholm. Förvånats över hur folk jäktar. Dom springer uppför rulltrapporna och tvingas man köra bil är det full gas och tvärnit hela tiden för att följa med trafiken. Har kört bil i London och där körde dom lugnt. När jag själv hade småbarn tänkte jag: "vilken tur att inte mina ungar bor här" när jag såg ungarna leka på T-banestation ibland alla fyllon.
Förstår helt, otryggt, svårt med aktiviteter, man utnyttjar inte Sthlms fördelar med utbud av nöjen, extrema priser på hus i vettiga lägen, restider mm mm.
Är själv sugen på att dra även om det är svårt att hitta liknande tjänster i min bransch, men kan nog faan tänka mig att gå ner 40-50% i lön och bo i samma ort där vi har lantställe, helt underbart är det.
Fattar inte – tittar man på SCBs siffror för 2020 så ser man att det har flyttat in 67821 personer till Stockholm och flyttat ut 65780. Känns som en ökning…?
Utlands inflytt. Titta på inrikes.
Ja, men Stockholm växer ju de facto. Räknas inte utlands inflytt?
Regionen och C ser väl utländsk inflytt som negativt. Rassar?
Om Stockholm nu är attraktivt borde det väl kunna attrahera rätt sorts utlänningar…?
Hade för mig att det var SD som var rassar men C har ju en gammal fin historia i sann Sjöbo-anda och Bodeförbundet. Kanske är Stockholms-C lite mer brunanstruket än Riks-C?
Det är klart man är rasist om man talar om att de som flyttar in har lägre kompetens än de som flyttar ut. Verkligheten knackar på.
M. Ström: Är det så då? Eller är det en massa expats i finans- och techbranschen som flyttar till den internationella storstaden Sthlm?
Är kostnadsnettot med eller utan minustecken för inflyttningen?
Utjämning systemet bygger väl numera bara på antalet invånare utan relation till faktiskt behov eller ej.
@Ben Dover, utan att värdera någonting så, min egen högst anekdotiska erfarenhet säger att Stockholm har relativt, på gränsen till låg, attraktionskraft på internationell expertis i de branscher jag varit aktiv i.
@Brasklapp: Jag har faktiskt ingen uppfattning i det avseendet, det är en helt ärligt ställd fråga.
Tvivlar starkt på expatteorin.
Ska man killgissa lite så drar väl Stockholm till sig en del högkvalitativ expertis till universitet och företag men med tanke på Stockholms läge, klimat, språk och mer och mer tyvärr kriminella rykte så är det nog inte speciellt mycket. Samtidigt är det kanske lite orättvist att jämföra med topp 10 städer i världen som många verkar vilja.
Gissar att den största inflyttningen består av IT-indier, städ/restaurang/foodora-slavar, bidragsmigranter och flyktingar.
Inom tech är det många expats iaf, och tech är ju en stor branch i Stockholm.
Problemet är väl avsaknad av industriell struktur. Tech development, digitalisering av industriflöden etc. finns ju inte i Stockholm. FinTech och digitalisering administrativa proceser som STHLM fokar på är ingen jättebusiness jämfört med de andra ovan nämnda.
Hela idén om att det skulle vara lågutbildade, bidragsmigranter och flyktingar som skulle stå för inflyttningen motsägs ju av det faktum att bostadspriserna stiger kraftigt samtidigt som du behöver 6 år i bostadskö för att få en hyreslägenhet i Stockholmsområdet och då måste du också i regel ha fast anställning med åtmisntone hygglig årsinkomst för att bli godkänd som hyresgäst. Och nej, socialen ordnar inte en massa lägenheter åt dessa grupper. Flyktingar får enbart korttidskontrakt och flertalet flyttar inom landet när detta upphör pga bostadssituationen.
Dessutom ökar inkomsterna i Stockholm kraftigare än i övriga landet (både median och genomsnitt) vilket inte är särskilt troligt om nu inflyttningen från utlandet i huvudsak bestod av låginkomst grupper som trängd ut höginkomstgrupper. Snarare tycks det vara tvärtom faktiskt.
Patetiskt, om folk flyttar från Stockholm så är det ett uttryck för de enskilda individernas val, om sedan regionen tappar intäkter så är det så, jag är så less på alla som vill ha en omfördelning p ga alla möjliga nonsensanledningar (oavsett politisk färg). Jag flyttade därifrån för flera decennier sedan och visst är det roligt att besöka Sta'n, men det skönaste är att man har en biljett som tar mig därifrån. Släkt och vänner kvar, men Stockholm känns mig mer främmande än Tokyo-Peking-San Diego trots det. Ekonomiskt är det ju dyrare så att fler lämnar som Jon Doe skriver känns bara logiskt.
Att regionen skall få pengar för det ser jag ingen logisk förklaring till. Poliitker som gråter över spilld mjölk, väx upp och gå vidare….
Man skulle ju kunna börja med att se till att Stockholmsregionen slipper betala ~500 kr/inv/år till kommunala utjämningssystemet.
Att kommuner som Dorotea tar emot +30000 kr/inv/år och har en kommunal budget vars intäkter till 44% består av statsbidrag och utjämning är ju fullständigt vrickat.
Å andra sidan ligger som sagt väldigt mycket statliga funktioner och annat där, som inte automatiskt genererar jobb. Den fördelen har man inte i Dorotea. Millimeterrättvisa är ouppnåelig, men att bara peka på 500 kr/år känns liiiiite som offerkofta.
Solnabor får ju dock 40 000+ i form av statliga stödjobb https://cornucopia.cornubot.se/2013/02/solnabor-far-43-459-sek-var-av-staten-i.html?m=1
Jag betalar bl a moms som går rakt in i statskassan. Den betalas sedan ut som lön till en rad olika statliga institutioner i Stockholm. Jag vill inte att min moms lämnar kommunen.
Ja, bloggaren var tidigt på denna fråga. Bra spanat!
Begära statligt stöd för en utredning? Kan de inte omallokera några miljoner av den gissningsvis ganska stora budget de har? Borde vara enkelt att upphandla en marknadsundersökning med fokus på utflyttarna för att inhämta svar och göra en analys av orsakerna. Sedan analys för att se vad som kan göras åt resp orsak, av "vem" osv.
Det är lite det här som var upprörande med marknadshyre-förslaget. Visst, det finns särskilda problem som till 90% är förknippat med Stockholmsområdet. Det är säkert svårt att få tag på en hyreslägenhet i Gbg också, men Stockholm står ändå i särklass.
Ska vi verkligen ändra nationell reglering för ett Stockholmsproblem….?
Utöver det, PBL kap 7 tvingar för övrigt Skåne och Stockholm att göra upp en plan för de här problemen:
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/regionplan/om-regionplanering/
Om det är för trångt i Stockholm, livet är för jobbigt, ölen är för dyr eller vad det nu är som gör att folk flyttar: Då är det väl faktiskt upp till de LOKALA politikerna att rätta till det? Fan, Sverige har väl 200 glesbygskommuner där det står kommunpampar längs motorvägen och försöker få företag att bygga lager, fabriker och allt sånt i just deras kommun? Katrineholm! Säffle! Skurup! Skellefteå! Varenda lokalpolitiker jobbar för att just deras kommun ska vara ett bra ställe att bo. Med varierande resultat givetvis både beroende på förutsättningar och förmåga. Men det blir ändå lite stötande när stockholmarna med självklarhet tycker att deras problem är nån slags nationell angelägenhet. Jag hoppas att alla de där lokalpolitikerna ute i landet läser den där skiten och skrattar gott, faktiskt. Det tror jag dom är värda.
Spot on
Är det inte bara helt rätt mot sina skattebetalare att försöka få staten dega för kalaset? Can't blame a man for trying.
Det är väl lite skillnad på att be om specialbehandling och att söka deg ur etablerade regler och kanaler.
@#47 Instämmer. SPOT ON.
Ja, att söka enligt existerande regler är ju tjänstefel att missa. Att försöka få utanför det är väl påhittigt så kan man spara lite skattepengar? Knappast den första eller sista kommunen som försöker med nåt sånt.
Sen vet jag ju att många här sitter och rycker frenetiskt i pillesnoppen när något som kan porträtteras som dåligt för Stockholm dyker upp och då förstår jag att man inte kan se på det helt objektivt.
MP muppar och C talibaner representerar endast Stockholm i deras egna små intellekt och inte i verkligheten om du frågar Stockholmarna.
De gånger jag tänker på att jag vill flytta från stockholm så beror det just på dessa mp muppar och c talibaners ständiga införanden av ytterligare plan-ekonomi. Regler hit och dit, styr folk så, reglera det. Precis som i rikspolitiken kan dessa dårar av någon sjuk anledning få igenom enormt mycket av sin politik.
@Tim: Jag tillhör knappast Stockholmshatarna i det här kommentarsfältet. Politikernas första och främsta uppgift är väl att se till medborgarnas bästa, vilket man väl lyckats med sådär bra om man ska ta indikationerna i Cornus inlägg på allvar. Att be om statliga pengar för att fixa problemen är en rätt sorglig ersättning för att faktiskt ta ansvar.
Som boende i Stockholm tycker jag det är lite pinsamt att vi inte själva kan skaka fram lite cash för att göra en liten undersökning om detta. Hur svårt och dyrt kan det vara egentligen?
Samtidigt kanske det finns etablerade regler, kanaler och statliga pengar som kommuner och regioner kan ansöka om för just sånt här, det har jag ingen aning om.
@Ben Dover: Ja i detta fall lokalpolitikerna, hellre statens skattekassa än kommunens. Sånt här sker hela tiden även inom kommunernas olika avdelningar tjafsar man om stålar och försöker snacka sig till ansvar från andra.
Problemet är att man har en ökande social börda och hållt skatten låg med försäljning av mark. Danderyd gjorde exakt samma sak. Nu har verkligheten kommit ikapp och budgeten är skit.
Då är man livrädd när många skattebetalare flyttar ut till kranskommuner (främst) mem även resten av landet såklart. Det var ju inrikes utflyttning redan innan men ofta omlokaliserande invandrare som inte bidrog jättemycket till kommunalbudgeten. Den krassa verkligheten. Man bor allt trängre i socialt utsatta områden = fler invånare, antagligen allt luftigare i socialt välmående post-c19.
Att försöka fatta beslut efter en så stor händelse som en pandemi innan den ens är över känns ju förhastat om något. Jag tror en +-0 situation i Stockholm några år bara är bra för området
Det är ju inte brist på gissningar just nu. Alltifrån typ "alla jobbar hemifrån" till att det "mer än någonsin på kontoret" om några år.
Sannolikt beror det lite på, påverkas av flera faktorer, men jag håller med om att bostadspriser och disponibel inkomst spelar hög roll för att se om brist på anknytning (tex) gör det värt det.
Of topic.
Vindkraften levererar nu 217MW, eller 2,1% av installerad effekt.
https://www.svk.se/kontrollrummet
Samtidigt drar elpriset återigen iväg över 1:-/kWh i SE4
https://elen.nu/dagens-spotpris/se4-malmo/
Ha en fortsatt trevlig midsommar.
Var där inte nån artikel för ett tag sen där man exotifierade en flytt till Gävle? Det är inte Borneos djungler direkt. Var det här jag läste det, eller nån annanstans?
https://www.dn.se/insidan/dn-dokumentar-flytten-drommen-som-blev-verklighet/
Men det blev inte som de tänk sig…
Den flytten borde gått utmärkt. Det är få städer i Sverige som är så lika varandra som Sthlm – Gävle. Oftast går dock flytten åt andra hållet pga arbetsmarknaden.
Vet några som arbetspendlar Gävle – Sthlm. 1h20min enkelresa om man bor nära/jobbar nära stationerna. Tågresor kan man ju se som fritid om man gillar att läsa böcker eller liknande.
Jag kan verkligen förstå detta. Bor i en närliggande krankommun (25 minuter från City med kollektivtrafik). Besöker innerstaden max 2-3 ggr per år privat, samt ytterligare en handfull gånger i tjänsten. Annars håller vi oss i vår naturnära kommun, handlar i närliggande köplador. Dock börjar jag tröttna på att trots relativt hög kommunalskatt i vår kommun så är skolorna i dåligt skick, barnen får ej böcker utan kopierade papper märkta "för ej kopieras". Kriminaliteten kryper allt närmare in på knuten mm. Hade det inte varit för att barnen är rotade här med sina vänner mm så hade nog flyttlasset gått. Bara att vänta 10 år tills de flyttat och förhoppningsvis casha in på villan, dega av lånen och köpa sig något i på den sk landsbygden. Börjar tröttna på ekorrhjulet i Stockholmsregionen där kostnaderna konstant stiger men som medborgare upplever jag att det konstant blir sämre.
Att barnen är rotade är inget hinder om ni själva vill. Våra barn var också rotade. Flyttdagen var tuff med mycket tårar, första skoldagen i 4:An för den ena och 7:an för den andre var tuff men i slutet på första veckan var det nya kompisar och ingen ville flytta tillbaka. "Rotade barn" är den vuxnes undanflykt då de inte vågar flytta utan hela tiden "skyller på" barnen…..
Så sant, John Doe. Att flytta är en väldigt nyttig erfarenhet som man växer med! Vi flyttade när barnen var 7 och 10 år. Det var inget jubel då kan jag meddela, men det blev bra!
Flytta från smutsiga söderort kan vara en lösning på dina bekymmer.
@ylven Helt enig, det ÄR en nyttig erfarenhet, om än jobbig sådan, att rivas upp och flytta som barn. Våra barn ffa den äldsta, har vuxit otroligt mycket av flytten. Och som sagt, ingen har ångrat sig. Då flyttade vi ändå till en stad där vi inte har varken rötter eller andra anknytningar att hänga upp vardagen på. Det var ett vitt papper för alla……
@Tim, Söderort är inom Stockholms kommun. Mig veterligen är skatten dels lägre i Stockholms kommun än några av kranskommunerna, och vad jag hört jobbar Stockholm iaf en hel del med sina skolproblem.
@Le Big Mac har barnen plattor, chromebooks eller något annat digitalt jox istället?
Då jag själv bytte landsändar tre gånger som barn så har jag egna erfarenheter av detta. Så jag betackar mig för att det kallas undanflykt – stinker snarare långväg white-washing av ert egna handlande..
@TIM hoppas du trivs bra på Järvafältet eller i Lapplands-Väsby
Jag skulle aldrig bosätta mig i västerort heller 🙂
Skillnad på att byta landsände kanske? Flyttade själv som barn 20 mil väster ut, tog ingen skada av det. Flyttade på min egna barn 7km till en annan kommun, inte direkt så att de tagit skada av det, snarare vidgat sin syn på olika människor. Den lilla hamnade på fel skola, men det gick att åtgärda. Fixade in han på Sveriges näst smartaste 5:e klass, där trivs han bättre. Alla barnen i klassen har skilda föräldrar by the way.
Bott i "innerstan" i 21 år. Här är skolorna bra, och jag tycker Stockholm känns som en ganska lagom stor stad, så vi har blivit kvar. Men nu när barnen börjar bli vuxna och distansarbete plötsligt inte alls anses otänkbart, så har vi börjat fundera på flytt norrut eller eventuellt utomlands.
Blir ju extra lockande när man ser vilka löjliga summor man skulle få för lägenheten…
Din jaktmark antar jag, Frånskilda mammor.
Precis. Jag har fått lära mig att inte doppa pennan i skolans bläck. Med blyerts går det dock alltid att sudda. När och om Petter S hotell väl är klart 2023 blir det jackpot. Jag kommer ju bo på krypavstånd snart. Nu är det typ 250m bort. Rätt sida järnvägen som vi säger här. Du är välkommen ned att åka spårvagn här. Dock får man ha lite koll på driftstatusen där, hjulen behöver svarvas om med jämna mellanrum, då de blir "fyrkantiga" av inbromsningarna.
Ben Dover 2.0. Du får be läromästaren om tips.
BD är fortfarande mästaren. Jag saknar dessutom källare. Jag håller _ställningarna_ i grannbyn, är ju inte ens silverryggad men det går rätt okej ändå.
En sån kille ska inte ragga på Stordalens hotell, dom har för höga krav där. Testa Bellas i Bromölla istället, mer din liga.
"Håller ställningarna". Hö-hö. Bra att du är tillmötesgående, skilda mammor har uppdämda behov efter X år slentriansex med gamle gubben som inte ens orkar ta Viagra längre.
Bellas place? Är inte det en restaurang. All denna ombyggnad av e22:an, man går nu miste om metropoler som Linderöd och dess olika "caféer".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Falsk diktomomi. Malmö betalar in mer skatt till Stockholm än de får tillbaka. Se
https://cornucopia.cornubot.se/2020/08/alla-kommuner-ar-plus-for-statskassan.html
John Doe> Nä men att flytta till Falun är väl "lätt" å andra sidan? Det är en akademikerstad, inte många "problem" i kommunen, har inte ekonomin hittills varit bra också, och med många inflyttade Stockholmare och andra höginkomsttagare undviks den lokalpatriotism som kan kännas av i småstäder eller medelstora i den delen av landet? Men det avgjorde kanske lite av ert val av ort? Enda är väl att bostadspriserna skjuter i höjden men kommer man från en ännu dyrare ort märker man det inte utan bidrar bara till det.
Är inte alla rädda att en stor utflytt kan göra punktering på prisbubblan på bostäder i Stockholm, vilket säkert kan påverka hela landet?
Skrev väl här bland kommentarerna för många år sedan har jag för mig att de som är inflyttade så småningom skulle stå inför ett vägval när föräldrar mm blir äldre, där de antingen fortsätter bo i Stockholm och ha föräldrarna i tex Dalarna, och pendla mm till äldre föräldrar mm, liksom att de flyttar hem med barn och allt närmare föräldrna så barnen får mer tid med far/morföräldrar.
Det kanske är en bidragande faktor, där kombinationen stigande bostadspriser som får en del att känna sig rika och pandemin gett skjuts åt detta.
Problemet med föräldrarna är att de börjar bli skröpliga, och har åkommor som kräver regelbundna sjukhusbesök.
Min morfar fick pendla många mil antingen till sundsvall, eller till gävle, för sina behandlingar och det år sånt som gör att mina föräldrar ändå väljer att bo kvar i stockholm, trpts att de helst vill flytta ut på landet.
Är det inte så att det är en effekt av att man söker större boytor ? Ponera att samma mängd personer vill ha störra yta men att ytan är begränsad. Då måste personerna minska. En lägenhet som tidigare inrymde 2 vuxna kanske nu räcker för 1 person etc.
Anekdot från mitt liv: Jag är inflyttad från Södra Sverige. Skulle aldrig få för mig att bo någon annan stans. De flesta städer har en enorm "småstadsmentalitet" och är väldigt inskränkta. Sedan skulle jag aldrig kunna tänka mig att bo inlands, att ha närhet till havet är ett måste. Är man sedan högutbildad och vill ha vettiga jobb så finns det få städer kvar att välja på. Självklart är man less på bilköer men det är ju direkt orimligt att bo i en stor stad och sedan ha nära till allt, det är ju orimligt. Och självklart är bostadspriserna ingen höjdare, men samtidigt så måste man inte ha allt. Jag upplever sthlm som långt mer avslappnat kring status och pengar än alla småhålor där man ska visa upp sin "rikedom" i en Ralph Loren skjorta 🙂 I Sthlm finns det alltid folk som är rikare så varför ens försöka. Sedan så är det många som lyfter luften och naturen på andra platser. Det är väl få platser i världens som man kan bo i ett väldigt naturnära område och ha 20 min in till stan. Men räknar man att bo mitt på fridhemsplan så förstår jag att en villa i grums framstår som ett naturnära paradis.
Mitt intryck är att det är många äldre och lågutbildade som flyttar. Vilket jag fullt föstår, de kan förhoppningsvis casha in på bostaden och flytta till något billigare ställe och de har inte samma krav på arbetsmarknaden etc.
Är det därför svenskarna flyttar ut och utlänningarna flyttar in? För att det är svenskarna som är lågutbildade?
Internationalisering och en globaliseringseffekt.
Sen också jämförelser:
För någon som flyttar till Stockholm från en större stad internationellt framstår ju Stockholm som en naturnära smogfri stad.
För någon som flyttar in från både internationell och svensk mindre stad eller landsbygd kanske just Stockholm verkar som sämre och mer bullrig.
Stockholm lider av braindrain och särskrivning. Exemplen är många 🙂
Lite roligt allt att Sveriges bästa universitet ligger i Lund. Staden svämmar för övrigt över av utflyttade Stockholmare. Jag gör mitt för välkomna dessa studentskor, tja 70% är väl kvinnor.
Hade ingen aning om att LU var Sveriges bästa men det är ju logiskt. Allt är ju bättre här i söder.
Det är snarare Sveriges minst dåliga universitet som ligger i Lund.
Finns väl inte ett enda svenskt universitet som rankas bland topp 100 i världen längre enligt någon internationell ranking?
Allt är bättre här i Söder. T o m lantisarna är smarta.
"I den konkurrensen kniper Lunds universitet plats nummer 87 och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) plats 89."
https://www.dn.se/sverige/lunds-universitet-bland-varldens-100-basta/
Köpenhamn ligger på plats 79, jävla danskar.
Jo, LU är på plats #87, KTH är på plats #89 enligt företaget "QS" ranking.
Specifikt inom medicin ska karolinska ligga på plats #8.
Se mer på http://www.topuniversities.com .
JP, nästan så att man kan tro att Joakim bor här i staden. Han verkar ju klok. För övrigt har Lund högst andel mensamedlemmar i landet. Ifall det nu säger något.
Ja, vem vet 🙂
Lund är trevligt men det är inget fel på andra städer i regionen för den delen, även Malmö.
Ja Malmö är riktigt trevligt. 4-spårsprojektet verkar flyta på fint, så det blir än smidigare att åka dit snart. Nästa år blir det flytt till Skånes landskapsäpple ihopskrivit med namnet på staden. Eller mer troligt efter äppellundarna som låg där förr.
Mmm mycket bra än så länge. Jag tittade också på de där lägenheterna. Är nöjd än så länge, men det ordnar sig. Fortsatt bor jag kvar här i akademikerstan eller så blir det kanske en Malmörunda till, vem vet.
THE är den ranking som har högst prestige och där flest universitet deltar, och där ligger bara Karolinska i Sverige på topp-100 (plats 36). Lund på 103 och Uppsala på 111.
(https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/SE/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats)
Wow, blir trevligt på Aromalunds andra etapp. Innergården på första etappen är riktigt trevlig.
SF, japp hoppas det. Byter ifrån Sockerbruket som blivit lite hippt och dyrt. Andra etappen har fördelen att ligga mot koloniområdet. Blev en 3:a på första plan med stor uteplats för min lilla tacky-pool, räknar med att bli seketas-miljonär efter försäljningen av 4:an här.
Saknaden efter en uteplats för mig som kom ifrån villa blev för stor.
Apropå innergården på etapp1, ja den är trevlig. De fick t o m en ordentlig kolgrill
Verkar vara en del spekulation på lägenheterna i huset som nu är slutsålda sen i Mars/April. Men det är väl standard numera.
Nu pluggade jag på LTH och hade aldrig velat på kvar i regionen 🙂 Lund var trevlig som en studentstad men innan ens 5 år i staden är slut så inser man sina begränsningar. Från min utökade umgängeskrets med kursare så bor ingen i lund, fåtal bor i Malmö. De flesta (under hälften) bor i Bjärred, Lomma, etc. men den största delen har lämnat Skåne för Sthlm.
Ben Dover du frågade om det var därför "lågutbildade svenskar" flyttar in. Jag vet inte riktigt vad du menar. men mitt intryck är att Stockholm i stor utsträckning är ganska homogent "svenskt". I de fina områdena så bor det dock en del invandrare och gästarbetare med de är i synnerhet välbetalda personer. Alt beror väl på vart man drar kontrollvolymen, Jämför man bara stockholms innerstad så tror jag 100% att min teori att man bor på större yta per person som en bidragande faktor. Innan jag flyttade från innerstan så märkte jag iallafall inte av någon skillnad. men räknar man med alla kransområden så kan jag istället tänka mig att folk numera bor tätare och fler personen i Tumba än man gjorde för 30 årsedan. Likadant så tror jag det är hit och dessa områden som sväljer inflyttningen.
Men som en anekdot så såldes vår 3:a som vi bodde två vuxna i med två små barn till en singel kvinna. Så där var det ett förhållande på 1:4. Sedan har vi köpt ett hur i Nacka där det innan bodde en äldre ensam kvinna, förhållande 1:4.
"Självklart är man less på bilköer men det är ju direkt orimligt att bo i en stor stad och sedan ha nära till allt, det är ju orimligt."
Hela poängen med städer, det bärande konceptet, är att samla allt och i någon mån ha nära till allt. En stad som inte har det är trasig. Förfärligt att okunskapen är så monumental. Får väl anta att det är ratinoalisering. Sen detta världsvanskomplex…
Fyrspåren är bara sisådär 20 år försenade och lagd i en jävla halvtunnel som sinkar godset tack vare fakking BURLÖV! Nuka skiten. Sen har ju Lund fått dille på en jävla tunnel, vilket bara skulle förstöra allt. Nuka… nä. okej, men för fan, se till att det inte händer. Riv husen och flytta kyrkan istället, man bygger för fan inte hus inom 50 meter från en järnväg. Uppenbart casus belli för deras jävla tunnel.
Är inte Roskilde bäst i Norden? Kan inte kolla länkarna nu.
Så du menar att Tokyo borde ha nära till allt? en stor stad kan omöjligt ha nära till allt då den är just – stor- Du kan ha nära till mycket men inte allt. I övrigt har jag inte mycket att bemöta ditt inlägg.
När inte ens folket på Strandvägen längre känner sig trygga är det inte så konstigt att flyttlassen går.
Jag är också trött på Stockholm, och inte omöjligt att jag flyttar harifrån snart.
En byhåla med hallucinationer om att vara en storstad/världstad, samtidigt som våra balkongbiologer vill göra den till landsbygden light. Stockholm är en kastrerad stad, precis som många svenskar är övertygade om svensk sjukvårds förträfflighet så är stockholms hipsterelit övertygad om stockholms kollektivtrafiks förträfflighet. Hatet mot bilismen är utbredd, tidningarna fylls med artiklar om folk som inte behöver bilen dagligen tycker bilpoolen funkar underbart.
Politiken i stockholm är tydlig, du ska jobba, åka hem och titta på tablå-TV, sova, och åka tillbaka till jobbet. Du ska inte ha ett socialt liv, definitivt aldrig hälsa på någon eller ta emot besökare.
Som sagt, det finns massor med skäl till att man vill lämna stället, väldigt få till att man vill stanna kvar.
Mycket av det som förr gjorde större städer unika, som shopping, finns inte längre. Shoppingstråken domineras av samma affärskedjor du hittar överallt, och du har numera också internethandeln.
Mat och nöjen är väl det som möjligen återstår, men även där har stockholm tappat. Man motarbetar aktivt konsertscenen t.ex. och i takt med gentrefieringen av vissa stadsdelar så har NIMBY folket sett till att nöjeslivet numera är en blek kopia av vad det var.
Det är inte alls överraskande att covid-19 restriktionerna fått fler att se utanför städerna och vad livet kan erbjuda där.
Du är välkommen ned till SV-Skåne. Här har du Sveriges bästa stränder och schysst väder, lite blåsigt kanske. Närheten till Köpenhamn, kontinenten samt en internationellt flygplats. Tja t o m kollektivtrafiken fungerar. Spårvagnen lämnar dock lite att önska här.
"stockholms hipsterelit övertygad om stockholms kollektivtrafiks förträfflighet." Var får du det ifrån?
Sen vad gäller shopping. Knappast väl unikt svenskt Stockholmsfenomen. Det är ett globalt fenomen med Shoppingmalls fyllda med ungefär samma varumärken och utbud. För att de små och mer unika varumärkena och utbuden skall finnas och vara kvar krävs att köparna är villiga att betala mer, samt säkert och en hyres och lokalfråga.
Men det har ju sprungit upp en del vad gäller bagerier mm i förorterna runtomkring.
Instämmer. Stockholm är gravt felkonstruerad med det sämsta från stad (trängsel, smuts, buller) och landsbyggd (långt till allt, dålig kollektivtrafik).
@Teheimar: hipsterfolket tror sig veta vad bra kollektivtrafik är, men de kan inte föreställa sig verkligt bra, för det går inte att bygga i Sthlm pga glesheten.
Man kanske kan bygga en mur runt staden?
Lätt att bygga men svårt att göra en mur säker, de tar sej ut ändå. Vissa har ju t.o.m stadsjeepar som kan transportera tunga stenar..
Låt folk bo och jobba var de vill, en del trivs i sthlm, en del vill bo i glesbygd, odla sina morötter och sköta sin skog och bada i egen sjö
Escape from stockholm
På sätt och vis är detta en fortsättning på "land vs stad" diskussionen. Där det finns alltid för och nackdelar med båda två, och där det på olika sätt försöka kombineras olika fördelar av vardera.
Stad och land erbjuder ju olika friheter:
Staden – beroende på storlek men relativt landet mer anonymitet, större friheter för minoriteter av olika slag mm. Hittils historiskt större utbud vad gäller handel, nöjen, kultur och underhållning.
Men är dyrare tyvärr, luften kan vara sämre och bostaden kan/är oftast dyrare.
Landet erbjuder främst natur och landsbygd, oftast mer gemytlighet? Mindre buller i vissa fall och fler djur om vi pratar djurhushållning och jordbruk?
Min misstanke sen länge är att det pågår en suburbaniseringseffekt. Pandemin har gett många en anledning att titta på att jobba mer hemifrån. Och därmed – för se som kan och har råd – fundera på att flytta ut.
Men sen har vi de som har olika service och mer industriliknande yrken där man jobbar på plats. Det är mer svårflyttat.
Visserligen jobbar flera städer och kommuner som det ser ut på att flytta eller omvandla industriområden. Men lite oklart vart.
Det finns ingen naturlag att städer måste vara bullriga, smutsiga och fria från växtlighet. Det finns ingen motsats mellan täthet och inslag av natur (tystnad, renhet, grönska), det gäller bara att bygga rätt. Stockholms ambition att kombinera dessa genom gles bebyggelse ger motsatt effekt; man får det sämsta av bägge. För några år sedan hade jag rekommenderat en tur till Malmö, men nu har mycket av det byggts bort för att husera importfolket. Ändå en enormt mycket bättre byggd stad. Men säg Hamburg.
Se gärna Den mänskliga staden och kolla allmänt in Jan Gehls.
Det är internet som gjort att man inte längre behöver bo nära en massa andra människor för att umgås med dito. Storstadskonceptet som sådant börjar närma sig pension (fast det kommer förstås inte att dö i morgon).
På den fasta telefonins tid kunde man på sin höjd umgås/tala med en annan person i taget, nu kan man diskutera med nästan hur många som helst i hela världen dygnet runt.
Därmed blir levnadskostnader ett viktigare valargument än face-to-face-IRL, utom förstås möjligen för klanbaserade grupper som universitetsklasser, rikspolitiker och andra som faller under denna hedervärda term.
Nej, du har helt fel. Storstäder med dess effektivitet är absolut nödvändiga för mänsklighetens överlevnad, för vi måste tvärtom börja lämna stora landarealer tillbaka till naturen, eller åtminstone begränsa det till hållbar odling med minimal människonärvaro.
Fysiska möten kan aldrig ersättas till fullo, man kan bara umgås på plats i verkligheten. Utan det blir människor utvecklingsstörda och förståndshandikappade, ungefär som att man skulle skippa ett grundämne i skolan, typ matematik eller bild.
Det är väl bra att Stockholmare flyttar ut. Då fungerar marknaden om det nu heter marknadshyror, fastighetsskatt eller väldigt höga priser.
Det är bra om vi bara klarar av att integrera dem. Inte annars.
Vi flyttade från sthlm län när vi fick barn för några år sedan, vi flyttade till ett grann län.
Men vi arbetar fortfarande i sthlm dock.
Med den insyn jag har, gjorde att vi såg en flytt som det enda hållbara lösningen för barnens trygghet.
I bloggens text står det "hård miljö för barn" och ja jag är benägen att hålla med, sthlm är litet och det är svårt att köpa sig fri.
Finns ingen anledning att bo i de större städerna som jag ser det. Vad har dem att erbjuda? Trängsel, kriminalitet, höga priser, köer?
Har träffat de genom åren som tycker Sthlm är en metropol med allt vad livet ger. Fest, utbud och höga hus. Jag har synat bluffen varje gång. Inte ens nöjesutbudet är så mycket bättre i Stockholm längre än en mellanstor stad, bortsett från större evenemang och klubbar med längre öppettider (vad man nu ska med det till).
Näthandel och externhandel ger samma utbud att shoppa som i en större stad. Beställ på fredag och få hem grejerna på lördag. Mat och dryck börjar få ett utbud på landet som inte står långt efter. Exprimentella och högklassiga restuaranger med lokal procuderad mat. Inte förvånande att corona skyndat på en utveckling som jag förutspått sedan länge. De andra arkitekterna skrattade åt mig då. Alla ville väl bo i Sthlm och rita fyrkantiga höghus med Wingårdh.
Köp en fint hus 20-30 min från en mellanstor stad för 1,5-2 miljoner. Slipp brottslighet, trängsel och kö. Jobba från bostaden 7-15 och gå ut i skogen eller träffa nån vän redan på eftermiddagen. Ett mycket bättre liv med både pengar och tid över.
Stockholm är en småstad i utkanten av Europa. Bor dock där och trivs bra. Villa och barn i lantlig kranskommun… Utnyttjar city för jobb och tycker det är en trevlig stad. Sen är ju staden sjukt uppdelad och det gäller att hitta ett ställe där man trivs på och ha råd att bo där. Tycker det är positivt om andra platser i Sverige kan locka människor. Hela Sverige ska ju leva.
Livskvaliten är riktigt bra jämfört med andra europeiska städer och Stockholm i jämförelse med München… London osv är ju som att jämföra Stockholm med Falun i närhet till natur, nöjesliv och arbetsmarknad.
Stockholm är en väldigt dålig stad, fel att jämföra med den.
70-talsvillor i glesbygd har blivit ett sätt att leva
Erik Tor vänder vant den strimlade falukorven i gjutjärnspannan. Gul lök och koloritsoja lierar sig med grädden.
-"Vi äter mycket mat som vi köper när vi besöker Gävle en gång i veckan. Då provianterar vi. Annars håller vi oss här ute i Kalltjärn."
Osv osv.
Tror ni Sara Trus kommer skriva ett reportage om hur trendigt det har blivit att lämna stockholm och bosätta sig på landet snart?
Jag tror du just beskrev hälften av bloggens läsare 🙂
Inget luktar så mkt nergången bruksort som byggnader från de tiden.
Dagen jag blir president är Sverige ska jag fan illegalisera den där vidriga falukorven.
@Tim: Va?! Näää….? Den som ä so go. Kan stekas, med vita bönor, potatis och pepparrotssås eller spagetti med ketchup smakar den smask. Kan kokas i grytor, tillsammans med potatisbitar, grönsaker och öl blir det matlåda – god sådan – i flera dagar. Till slut, fredgskvällens falukorv i ugn, kanske skuren som en hasselbackspotatis men med något spännande i korvsnitten och kanske lite ost ovanpå. Fina grejer! Rör inte min korv tack!
Diskussionen är intressant tycker jag. Bor själv på landet i ett grannlän till Stockholm, utflyttad, och inget intresse att flytta tillbaka. För samma pengar som en tvåa innanför tullarna sitter jag istället med en "hästgård" med massor av kul fritidsprojekt, bekvämt pendlingsavstånd till jobbet och nu med Coviden behövs inte ens det. Inte allt är perfekt här, det finns knark och skit i närmsta stad där ungarna gick i gymnasiet och visst blir det mer bilåka, även för att skjutsa barnen, men totalt sett har vi mer pengar att göra av med och mer tid att göra det.
Log lite åt det någon skrev tidigare, ungefär "Trevligt att åka till Stockholm men det bästa är att man har en biljett därifrån i fickan." som jag känner igen mig lite i. Att turista och hälsa på släkt och vänner är kul men det är också en lättnadens suck när trafiken tunnar ur och förorterna försvinner i backspegeln.
Är inte falukorven gjord av koläppar? Pepparrot är mest bekant från alla möjliga viktväktar-recept, fast jag har aldrig fattat VARFÖR? Men jag har inte vaktat min vikt så mycket heller, bara läst igenom kurshäftena för att få ett hum om hur det funkar.
När flyttar Lars in på Södermalm?
Om de inte kan förstå är det väl dags att avsluta förtroendeuppdragen och lämna platserna till människor med någon insikt och idé för hur man gör ditten och datten välfungerande och trivsamt?
Jag tänkte som du där, att dom underkände sig själva lite genom att uttrycka sig så.
Finns väl inte en enda politiker som inser att det är den själv det är fel på – bara sådana som "inte har nått ut med vårt budskap".
Politiker, frivilligt lämna uppdrag p.g.a. att de inte förstår? Nja, det händer väl inte alldeles för ofta även om jag håller med om att det vore klädsamt när man underkänt sin egen förmåga så här kungligt.
Men det är väl bara bra att folk flyttar från städerna till glesbygd.
Om inte annat så är ju städer inte det bästa sett ur ett hållbarhetsperspektiv.
I synnerhet nu när man kan ha både solel, distansarbeta och elfordon med egen laddplats.
@Anders
Nej, städer är ett måste. Mänskligheten kan inte befolka varenda kvadratmeter av jorden, vi måste maka på oss och hålla oss till städerna. Städer är effektiva, därför de finns, och därför folk har råd att vara slösaktiga.
Jag tror att folk har ledsnat på kissrån, oro för barnen till och från idrott där de måste passera "dåliga områden". I USA har man byggt isär dessa områden, de har ingen kontakt eller lokaltrafik sins emellan, medans i en svensk förort kan det handla om villaidyll i ett kvarter, med utanförskapsområde i nästa intill, vilket gör att barnen måste passera dessa till skolan, vänner, centrum, indrott, pianolektionen osv.
Det är så sjukt mycket personrån bland barn.
Sedan är trafikköer och restid horribelt i Stockholm.
Det tar en evighet att resa från en sida av stan till nästa.
Varje dag satt man i ständiga köer på E4:an i STHLM, det tar på krafterna.
Sedan måste man resa väldigt mycket då många saker ligger i olika komumner.
Jämför man med Uppsala finns allt i city.
Boendet är extremt dyrt i STHLM, och ska man hyra kan det ta tio år i nån kö innan man får något.
Har man en villa i STHLM för snitt 8-10 miljoner så får man ganska myket om man flyttar ut på landet, man har pengar över, lite guldkant, men framförallt lung och ro, natur och ett tryggare liv.
Kollade statistiken rån mot barn. 2008 var det 49 per 100 000 invånare. 2020 var siffran 37. Överlag är det så få rån mot barn per 100 000 invånare att det sedan 2007 pendlat mellan 22 och 57.
Skjutvapenrån mot barn har skett 1/100000 invånare endast år 2019, annars noll samtlia år.
Men låt inte fakta komma i vägen för dina känslor och hur ofta Expressen och Aftonbladet kör klickrubriker i ämnet.
Trots allt bryr sig folk om känslor, inte om fakta.
Siffrorna avsåg Stockholm kommun. Varierar sedan stort per stadsdel. Mest rån mot barn är det på Norrmalm, dvs centrum norr om Gamla Stan.
Näst mest rån mot barn är det på Södermalm.
Minst rån mot barn är det på Kungsholmen (polishuset) och Rinkeby-Kista.
Hej då, AGGE. Jag har efter 13 års bloggande lärt mig att om man släpper en mm åt brunhögern, så fylls bloggens kommentarsfält av rassar och nazzar. Du kan sitta och cirkelrunka med de dina på hatsajterna istället. Här är du inte välkommen. Kickar dig från vitlistan.
Population 16-19år då? Har det försämrats eller blir det bättre?
@Cornucopia?: Från bekanta har jag fått uppfattningen att anmälningsbenägenheten vid rån mot framförallt grundskolebarn är låg pga rädsla för repressalier. Det ena av två barn i min bekantskapskrets som råkat ut för rån avstod att anmäla pga rädsla för gärningsmännen, det andra pga att det uppfattades som meningslöst då inga dyra grejer blev stulna. Traumat är däremot besvärande för dem.
Jag undrar om mörkertalen är lika förr och nu respektive i småorter och storstäder. Det finns väl ingen sån statistik, eftersom det är just mörkertal. När jag, för länge sedan, gick i skolan fick vi i högstadiet – jag tror det var i sjuan och nian – fylla i anonyma enkäter om olika saker som droganvändning, sex, mående etc. I den händelse att sådana enkäter fortfarande görs och att de även omfattar rån, våld och hot så skulle det vara intressant att ta del av de siffrorna.
Det är väl som vanligt. BRÅ:s siffror hyllas så fort de visar vad rassarna vill, när de inte gör det börjar man dra fram "anmälningsbenägenheten", "mörkertalen" osv. Men BRÅ:s rapport om skjutvapenvåldet var ju tydligen 100% korrekt fast man bara hade tagit med hälften av länderna i Europa så blev slutsatsen att Sverige är värst, vilket är vad svärjisarna alltid vill höra.
Jag kan bara redogöra för den statistik som finns. Om det är över- eller underrepresentation, och om anmälningsbenägenheten ökat eller minskat går förstås inte att visa.
Med tanke på vad prylar är värda idag, iPhones, märkesjackor osv, så gissar jag att man anmäler MER idag än förr. Att bli av med en hundralapp förr sket man i, att bli av med en jacka för 5000:- och en iPhone för 10 000:- anmäler man nog, så man får något på försäkringen.
Sant. Mina bekantas ungar hade inga såna dyra grejer att bli av med, antagligen en bidragande faktor. Lätt att tro det man har närmast sig är "så som det är". :-/
Jag polisanmälde ett brott veckan via 114 14 då några vänner gav upp efter nästan 1 timme i telefonkö.
Jag fick och lyssna på en telefonsvarare i två timmar och fem minuter innan det blev min tur i kön. Jag är ombedd av polisen att ringa och komplettera uppgifter vilket jag som sagt tvekar att göra nu med tanke på kötiden.
Tror att servicen också medverkar till att brott ej anmäls,
Min gamla mamma blev rånad häromveckan i en liten stad i SÖ Sverige. En riddare jagade iväg rånaren som då släppte hennes handväska. Hon orkade inte anmäla, blev dubbel SSRI-dos istället. Hon är tyvärr skör.
@mpjens har rätt. ingen jag känner har anmält, trots misshandel (även tjejgäng som misshandlar) och dragna knivar. det enda som händer om man anmäler är att ungen blir misshandlad en gång till.
Fast det är ju knappast ett nytt fenomen. Jag anmälde inte när jag som ungdom utsattes för brott som misshandel och olaga hot på 90-talet heller. För att eventuella problem med mörkertal ska vara en fråga i detta sammanhang måste du kunna påvisa att mörkertalet har ökat eftersom fenomenet med brott som inte anmäls alltid har funnits.
Miljöpartiet, ungdomsrån och allmänt hårdnande klimat gällande brottslighet samtidigt som polisen försöker låsa in buset men det i princip är svängdörr ut i fortsatt brottslighet. Klart den närande sektorn lämnar.
Otroligt fånigt. Ge alla avbefolkningsorter stöd då isf!!!
Det kostar mer än det smakar att bo i Stockholm. Tillhör man inte vissa begränsade exklusiva yrkesgrupper kan man få arbete ute i landet och de få extra tusenlapparna man får i lönekuvertet i Stockholm kompenserar inte på långa vägar den höga kostnadsnivån och långa restiderna.
Tar man inte en del av de fördelar som finns med att bo i en större tätort är det såklart meningslöst att bo där.
Kul med bilden på tegelhuset, "The Brick". Tidigare var det kontorslokaler där jag jobbade i omgångar, nu har det blivit ungdomsbostäder.
https://sv.wikipedia.org/wiki/LM_Ericsson-byggnaden,_S%C3%B6dert%C3%A4ljev%C3%A4gen
Det förvånar mig inte alls att politikerna inte begriper varför folk flyttar, de saknar helikopterseende och har snöat in på att exploatera all mark som går nära kommunikationer, inte ens barnens lekplatser och fotbollsplaner är fredade. Bostäder och cykelbanor tycks vara allt man har för ögonen idag.
Man borde bygga/ utveckla staden för att ge mer långsiktig kvalitet till medborgarna, men man ser hellre kortsiktig kvantitet i vinst och fler människor som dessutom ska styras allt hårdare. Det är lite för mycket av företagstänk när man styr stadsutvecklingen än tänk att bygga bra samhällen för medborgarna.
Där jag bor kan man nästan skaka hand genom fönstret med grannarna mitt emot, grönytorna existerar knappt utan anläggs helst på hustaken, man bygger dött, högt och sterilt. Fågelarterna som finns kvar är duvor och fiskmåsar och det kvittret kanske jag också skulle klara mig utan, eller sjunger de och skiter vackert kanske?
Gillar man inte att shoppa så blir fritiden att förvaras i en svindyr bostadskartong framför tv’n till nästa arbetsdag och nu börjar dessutom butikerna slå igen, så shoppa ska nu också ske hemma i skokartongen, folk blir ju inlåsta.
Allt fler tror jag vill ha ut mer ut av livet än så här, dvs mängden människor som inser att man bara bor i staden för att arbetet finns där ökar, inte för att man verkligen vill. Priset man måste betala i skuldsättning och dålig fritid börjar bli för högt. Stockholm börjar få konkurrens från landsbygden och de själsliga värden som finns där nu när allt fler visat sig kunna arbeta från hemmet. Haha man har tappet det, allt fler vill inte vara instängda i en skokartong placerad i en steril stad med rörelseutrymmet begränsat till tunnelbanas ändstationer i avsaknad av bil.
Så där nu är problemet utrett åt Stockhoms stads politikerkår.
@Trollkung: "inte ens barnens lekplatser och fotbollsplaner är fredade." stämmer bra, tänkte inte på det. Uppväxt i förort till Stockholm. Vi hade 3 grusade fotbollsplaner med fasta mål, en "parklek" (ja, det hette så) med lekplats, ett hus med personal och fritidsgrejer, flera fritidshem med pedagogiska ambitioner, skog, två badstränder, två spolade skridskobanor i kommunal regi – utöver de vid skolan, mer skog, grönytor bland husen och sniffare i centrum.
När jag återbesökte min barndoms miljöer kände jag förstås igen landmärkena men allt det öppna, det mesta av det gröna och så gott som allt som var exklusivt för barn var försvunnet. Istället fanns där en "sovstad".
Jag hade det, trots sniffarna, bra när jag växte upp där, i stort sett i alla fall. Det var kul och det fanns mycket man kunde göra ute. Nu var det inte alls så, jag skulle under få omständigheter låta mina barn växa upp där jag växte upp. Miljön har helt enkelt blivit för trist.
Kanske en, av många, saker våra politiker kan tänka på, att om föräldrarna tror att barnen inte kommer ha det bra så vill föräldrarna bo någon annan stans.
Ja, jag har en liknande minnesbild.
I mitt område hade vi också gamla sura gubbar och kärringar och sa till oss ungar om vi ställde till med rackartyg. Jag saknar de där arga tanterna som vågade säga till andras barn och tonåringar när de gick för långt, tror inte de törs längre av flera skäl.