Försvarsmaktens chef för förbandproduktion C PROD generallöjtnant Johan Svensson uppger till SVT att man kommer bygga nytt på de nya regementsorterna, byggnader som är lämpade för den moderna Försvarsmaktens verksamhet och inte uppförda för ett försvar utformat utifrån 1870 års tysk-franska krig.
För erfarenheter, följ pilen |
De som drömmer om att gamla kaserner åter ska användas för militär verksamhet får bara nöja sig med att det blir högst tillfälligt. Istället kommer nya byggnader uppföras lämpade för den verksamhet som bedrivs idag, istället för de byggnader som uppfördes med start innan första världskriget utifrån den armé som skulle utkämpa ett krig likt det tysk-franska kriget 1870.
“Vi kommer bygga nya fastigheter som är lämpade för vår verksamhet. […] kaserner för rekryter, utbildningsanläggningar, vårdanläggningar, matsalar etc.” – generallöjtnant Johan Svensson, C PROD FM
Inledningsvis kommer de ålderdomliga lokalerna behöva användas, men totalt sett kommer det bli “ganska många [nya byggnader]”. Det har som bekant hänt en del sedan invasionsförsvarets köttmur med sina fyra magasin vardera mot ryskt pansar, och Försvarsmaktens verksamhet är betydligt mer kvalificerad och avancerad idag. Därtill finns idag andra krav på arbetsplatsmiljö, säkerhet och teknisk infrastruktur.
Antagligen kommer mycket rivas och byggas på nytt.
Tanken är att detta ska ske med standardiserade byggnader och standardiserade tekniska lösningar.
Antagligen kommer mycket erfarenheter från Gotlands regemente att dras, som är ett regemente som i princip med några få byggnader undantagna uppförts helt från grunden. Och de som stod där innan var också mestadels relativt nyuppförda efter år 2000, rent av efter 2010. Det har även uppförts nya kaserner och personallogement på t ex Kvarn, Kråk mfl och uppförs nu nya kaserner på Livgardet, vilka säkerligen tillsammans med Gotlands regemente kan bidra till hur det kommer se ut på de nya orterna. Man ska komma ihåg att Försvarsmakten inte ville etablera sig på dessa nya regementsorter som Kristinehamn, Falun och Sollefteå, utan att detta är politiska beslut. Man måste inte sitta på något i fredstid för att kunna försvara det, om alls försvar av inlandsvägarna från Norge är värt två regementen. Det är inte så att det kan bli aktuellt med mer än lite sabotageförband och möjligen fjärrbekämpning med kryssningsrobotar mot området.
Det moderna försvaret vill inte ligga inne i en stad med gnällande allmänhet och långt till riktiga skjut- och övningsfält. Försvarsmakten ville till Villingsberg, inte Kristinehamn. Villingsberg hade mer liknat Gotland regemente, med tillgång direkt till skjutfältet rakt ut genom grinden och utan särskilt många klagande grannar.
Den moderna fredstidens och gråzonens hotmiljö ställer också andra krav, t ex lämpligen insynsskydd i en tid när alla har en kamera, inklusive förbipasserande bilar, och kanske personalparkering innanför grindarna istället för utanför. Detta för att både skydda anställda, samt dölja aktivitets- och beredskapsnivå, gästande förband med mera, vilket knappast gamla stenhus och excercisgårdar från 1910 är optimala för.
Däremot har det förstås inte anslagits pengar till att upprätta de nya regementena, så det kommer ta tid eller dränera försvarsbudgeten på annan viktigare verksamhet än den regionalpolitik som gett många av de nya regementeslokaliseringarna som resultat.
Men gamla invasionsförsvarsromantiker kan glömma att det var bättre förr. Nästa krig kommer inte utspela sig 1870 och inte ens 1945. Vi byggde vårt invasionsförsvar på en upprepning av andra världskriget, men med modernare vapen.
10 kommentarer
Om man nu ska bygga nya personalbostäder, med vilket tidsperspektiv och förväntad livslängd ska de i så fall byggas?
Verkstäder och hallar bygger man väl som vanliga plåthallar.
Mycket krav på klimatkontroll och luftfuktighet (torrhet) idag som inte fanns förr, pga all elektronik som finns i allt numera.
Önskar FM kunde riva upp beslutet om Kristinehamn. En hel del tid kommer uppenbart behöva nyttjas till transport mellan skjutfältet och Kristinehamn (på E18 till alla civilisters glädje?), tid som istället kunnat nyttjas direkt vid Villingsberg. Gör om gör rätt.
Håller med men om jag förstått bloggen rätt var det inte FM som fattade beslutet så då kan det knappast vara deras sak att riva upp beslutet. Fast jag tillbringade ca 2 år på A9 i Krillehöla i början av 2000-talet så nostalgitarmen får i alla fall sitt nu.
Riksdagen går alltså emot Försvarsmakten och inrättar regementen ingen behöver, i malplacerade bygder utan personella förutsättningar.
En arbetsmarknadspolitisk åtgärd som avtackning för ihärdigt rött röstande. Väl beslutat visar det sig att infrastrukturen saknas, pengarna likaså. Hoppsan.
Låt mig gissa att det blir försenat till 2027, läggs ned 2042 och säljs av efter mycket om och men 2050. Några lokala strultjejer och grabbar fick hjälp att räta på ryggen men mycket mer än så blev det inte.
Inte ens ryssen hälsade på. Nästa gång kanske.
Malplacerade bygder utan personella förutsättningar. Om det inte vore för bloggarens text kunde man nästan tro att Apan talar om Stockholm. Kan tala om att Apan lever i ett narrativ skapad av skattefinansierad storstadsmedia och tror på att detta narrativ är sant , ungefär som Pyongyangborna tror på Kim Jung Il.
Rödröstandet i norr minskar kraftigt i norr för varje val, tack o lov, medan ni där nere har feministiskt initiativ och miljöpartiet som förpestar tillvaron. Särskilt för oss här i norr. Det är ju inte bevis för att stockholmare är smartare än lantisar som några tycks inbilla sig. Känns obildat att tro att tro att regementena är arbetsmarknadspolitiska åtgärder när arbetslösheten i norr är låg och Stockholm fylls , gata upp och gata ner av skattefinansierade arbetsmarknadsprojekt. SVT, center mot våldsbejakande extremism, statens kulturråd , myndigheten för delaktighet , operan mm. Det är så mycket skattefinansierad lekstuga i Stockholm och med detta faktum men det riktigt sjuka är då expertisen kallar , vad än det än må vara , arbetsmarknadspolitik , om en investering görs utanför tullarna
Ok, jag trodde arbetslösheten norröver var högre. Då blir rekryteringsfrågan än svårare.
Såg att FMV har en förfrågan ute om 20manna tält!
Klart man ska förnya sina byggnader, särskilt på teknikberoende byggnader som verkstadshallar, utbildningslokaler osv. Det är 2020-talet med nya krav. Har kvartat på Kvarn och det var schysst. Även på Kosta och Villingsberg med sina baracker med tvåmannarum borde vara bra förebild.
Men visst tappar man lite av charmen att man inte sover i samma logement med samma sängar, sängkläder som farsan och farfar. Det är en viss känsla att komma in på ett regemente med sina logement, med MUCK 1900-frösihjäl här och var, ljudet i trapphus och korridor. Lite högtidskänsla att ta sig upp för kalkstenstrapporna osv.