Den ansedda investerare Jeremy Grantham skriver i ett nyhetsbrev från den femte januari att de amerikanska börserna är i en “fullfjärdad episk bubbla” med extrema övervärderingar, explosiva uppgångar, bärsärkagång inom nyemissioner, hysterisk spekulation och att det är en av de största bubblorna i världshistorien. Eftersom det är svårt att tajma en bubblas topp rekommenderar han att man skiftar bort från den amerikanska (“globala”) aktiemarknaden och över till dels tillväxtmarknader (U-länder) och så kallade värdeaktier, som fortfarande är undervärderade.
Bullen och björnen |
Det är möjligt att Granthams nyhetsbrev ligger bakom skuttet i tillväxtmarknaderna de senaste veckorna, men det är oavsett ord och inga visor som publicerats hos Granthams förvaltarbolag GMO.
Den aktuella börsbubblan i USA jämförs med Söderhavsbubblan på 1700-talet, 1929 och IT-bubblan år 2000 och även den aktuella bubblan kommer spricka.
Grantham listar ett antal indikatorer på övervärderingarna och påminner om att Nasdaq-börsen kraschade 82% i IT-kraschen trots att centralbankerna kapade räntorna.
Problemet är att det är i princip omöjligt att pricka rätt med en bubbla, vilket Grantham diskuterar.
Det väsentliga är råden. Nämligen att inte gå ur börsen, utan att gå bort från den övervärderade amerikanska börsen. Grantham rekommenderar tillväxtmarknader (eng emerging markets), dvs U-länder, samt klassiska värdeaktier. Bägge är relativt den amerikanska börsen fortfarande lågt värderade.
Logiken där är förstås att bubblan kan fortsätta upp i några år, vilket Grantham påtalar kan hålla på även över fyra år och påtalar att han själv var tre år tidig med att peka ut Japans börsbubbla och GMO gick ur Japan 1987 när p/e låg på 40x, men börsen fortsatte upp till 65x innan den slutligen kraschade och GMO i slutändan tjänade bra på det hela. På samma sätt var man tre år tidiga med att peka ut IT-bubblan och gick ur diskretionär förvaltning i USA några år för tidigt. P/e gick från 21x till 35x med stigande vinster, men i slutändan tjänade GMO på det ändå.
Att då skifta över till andra marknader likt tillväxtmarknaderna eller lågt värderade värdeaktier så kommer dessa som undervärderade fortsätta dras upp tillsammans med den amerikanska börsbubblan, och dessutom snabbare än de redan övervärderade aktierna. Och smäller det redan nu bör de drabbas mindre allvarligt av kraschen.
Grantham påtalar att det sällan är specifika nålstick som leder till långvariga krascher, utan enskilda händelser leder till snabba återhämtningar, likt för coronakraschen för snart ett år sedan. Den faktiska kraschen kommer istället vara systematisk och inte bero på någon enskild faktor, och som sådan inte gå att motverka ens via paniksänkningar av centralbankernas räntor, som redan ligger på krisnivåer och som Grantham påtalar förutsätts av marknaden ligga på krisnivåer för all framtid. Det skulle väl vara om centralbankerna börjar köpa rena aktier för att rädda börserna.
Ni hittar Granthams nyhetsbrev här. Väl värt att läsa.
Jag har själv viktat om till övervikt för tillväxtmarknadsfonder i mina fondportföljer (t ex pension) och kraftigt minskat globalfonder, då dessa till största delen är just amerikanska börsen.
Det senare gäller även globalindex, som alltså i mycket är amerikanska aktier. Jag ligger nu generellt på en fördelning av typ 30% tillväxtfonder, 30% Sverige inklusive renommerade förvaltningsfonder likt Didner & Gerge som bör satsa på value dvs undervärderade aktier, 10% Europa, 10% global och 20% ränta. Lysa har en relativ övervikt på tillväxtmarknader med 15% av sina aktiefonder i tillväxtfonder och Sverige, vilket delvis kan kompensera för exponeringen mot USA och Nordamerika.
När det gäller de aktier jag nyligen köpte, så är det i två värdesektorer med låga p/e-värderingar och höga utdelningar, samtidigt som de varit missgynnade av konjunktur och coronakris. Antingen kommer de gå ner lite om kraschen kommer nu, eller så kanske de kan dubblas eller tripplas upp till andras övervärdering.
Nu ska man komma ihåg att dollarn har fallit och för oss svenskar så är inte uppgången i USA lika kraftig som för amerikaner. Men det betyder alltså inte att inte de amerikanska börserna kommer krascha ovanpå en försvagad dollar. Kraschar även dollarn kanske 82% ner på Nasdaq under IT-kraschen känns som en mild västanfläkt för den som inte har sitt liv i dollar.
Ska vi ta ett favoritexempel ur aktiebubblan så får det väl vara Tesla, som just nu handlas på p/e 636 utifrån konsensusresultat för år 2020. Värderingen är 1.6 miljoner dollar per såld tesla år 2020. Bilar som kostar från cirka 100 000 dollar styck och ner till cirka 50 000 USD.
Men tills bubblan spricker så kommer förstås övervärderade aktier att fortsätta uppåt. Man märker det på hur alla jagar nästa tech inom antingen IT eller miljö och förväntar sig få hundratals procent i avkastning på kort tid med extrema värderingar.
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
79 kommentarer
Surpuppor. Kan vi inte bara hålla varandra i hand och bli rika tillsammans?
FIRE!
Undrar vad de där FIRE-människorna ska göra hela dagarna?
Leta röda priser på COOP? Lägga ut ännu en graf på ränta-på-räntaeffekten på Twitter?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läser just nu Sorkins "Too big to fail" om finanskrisen. När kraschen kommer finns det inget att göra, frågan är bara vilka som får ta smällen?
Gäller sig att exponera sig mot olika tillgångsslag och sektorer så man kan vara säker på att drabbas av smällen.
@Cornu: Och även rätt tillgångsslag. Obligationer är väl väldigt riskabelt med nästan nollräntor en stor nersida och sedeltryckare på högvarv?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Grantham gjorde också en mycket intressant intervju i Bloomberg
Har du övergivit 10-15% i guld? Har du förresten någon exponering mot guldindustrin, skulle gärna läsa ett inlägg på råvarucykler i guld och hur du ser på nuvarande hävstång i gruvbolag, med tanke på guldpriset uppgång.
Nä, jag har inte övergivit 10-15% mot guld.
Jag kollade nyligen på en globalfond till framtida barnspar men insåg att de är tungt viktade mot FANG med flera så jag avstår nog det
Fraktpriserna har rört sig starkt uppåt senaste tiden.
Såg hans intervju med Bloomberg på you tube igår.. Intressant. Sök på "Why Grantham Says the Next Crash Will Rival 1929, 2000".
Tror inte att det kommer att ske i år med tanke på hur villig Biden är på att pumpa ut trillioner dollar för att stimulera ekonomin -> Aktier går upp
Dollarn går ned
Hur mycket kan man trycka innan det blir för mycket, oändligt?
Frågan är bara när bägaren börjar rinna över.
Jag har gjort nära 5% plus i år på min ISK med pensionssparande. Helt sjukt. Räknar ju med någonstans mellan 5 och 8% i avkastning per år på den.
Länsförsäkringar Global Indexnära
SPP Aktiefond Europa
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
Swedbank Robur Access Asien A
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Är inte den bästa på att ombalansera så den kan nog vara sned. Har tänkt i några månader att jag borde få ner andelen USA i den.
Vet procentfördelningen, men det är väl bara Globalfonden som ska viktas ner, annars ser det väl bra ut. Förutom Spiltan förstås.
Haha ingen anhängare av Spiltan längre 🙂
FredL. Bara att sälja av dina innehav iom att du redan nått ditt årsmål.
Aldrig fel att hänga med Ingves och SEKetas.
Är det någon som testat Samuelssons Rapports portföljer?
Ja, jag köper hans rapport månadsvis. De portföljer jag följer har gått mkt starkt. Han var dessutom ruskigt träffsäker i raset o återhämtningen 2020, både ur och in igen.
Goofy.
Läser du Kortsikt? Tror du skulle få svar på många av dina frågor där. Jonas är i mitt tycke bäst i Sverige. https://kortsikt.com/2021/01/25/allt-handlar-om-inflation/
@Östergren: Nej men jag tar tacksamt emot tips. Vad är det för blogg då? Du?
@JörgenK: Hans rapport? Du menar abonnemanget för 99 kr i månaden? Testat hans Gordon Gekko portfölj eller vilken är bäst enligt dig?
Goofy. Det är Sverige bästa finansblogg och Jonas är en professionell förvaltare. Så nej det är inte jag. Finns även intervjuer med Jonas på Börssnack.
Goofy. Kan rekommendera avsnitt 111, 110, 102 (Jonas) samt 100 som varit i närtid.
Otrolig gäster alla fyra.
https://borssnack.libsyn.com/
@Östergren: Verkar vara rätt okänd dock:
https://financer.com/sv/sveriges-50-popularaste-bloggar-inom-finans-ekonomi/
Du kan skippa alla de andra bloggarna och bara köra Jonas.
Undantaget Cornu för snackets skull.
OK ska kolla lite. Annars är zerohedge rolig att läsa om man vill få ett annat perspektiv än experterna i ankdammen Svea rike.
CNBC tv är riktigt bra. Även deras site är bra och lätt att navigera i.
Tack Östergren!
Jonas var riktigt intressant.
Vänliga hälsningar
Nanotec
När alla har tagit det magiska vaccinet är vi back on track med en evig börsuppgång. Btw, vad hände med Brexit? Skulle inte börsen rasa p.g.a. det? LOL UK lämnade EU och blev av med sin fria rörlighet men även med kostnaderna. Vi har kvar kostnaderna och får antagligen skaffa rörlighets VISUM på pfizers hemsida i framtiden 🙂
Kul att du gillar Nano.
Goofy. Brexit har intecknats löpande sedan 2016.
@Östergren: Blev alltså en positiv börsutveckling på den händelsen. Shoot for the moon.
Goofy. Du ska vara glad om du inte hängt på UKs aktiemarknader under samt efter Brexit.
Cornu är inte ensam om misstaget att se Tesla som biltillverkare. Elon har ju fler strängar på sin pilbåge om man säger så.
Men även som sådan har Tesla inte just några seriösa konkurrenter, särskilt på säg tio års sikt när avgasbilar kommer att vara rejält svårsålda i den civiliserade världen och de traditionella hämmas av Innovators' dilemma — konkurrerar främst med sig själva. Byter de inriktning tappar de hela sin intäkt och kan då inte betala för ominvestering. Plus hög skuldsättning och dyra pensionsåtaganden osv. Kaput.
För övrigt kan det säkert vara klokt att omvikta emellanåt! Svårigheten är just att hitta rimliga alternativ. Min Tesla-tunga portfölj blev sådär sex gånger tyngre under fjolåret och man kan ju inte hamstra upp alltihop på spekulation att Monopolbolaget stänger som i Norge! 😉
Man får bli filantrop. Vore en omväxling i alla fall …
Det finns ju massor av konkurrenter, och jag gissar att matchen kommer vara ganska jämn inom bara några år. Se bara hur Japanerna kopierade och sedan gick om Amerikanernas bilundistri. Om inte annat kan de ju kopiera och anställa lite Teslaingenjörer. Dessutom lär priserna sjunka ju mer massmarknad det blir. Visst har de lite annan verksamhet också, men knappast något som i mina ögon försvarar värderingen så jag avstår.
Glöm inte Investera pensionsportföljen, barnens framtid och hävstångslån i teslorna också!
Osquar: Nja, hävstång kan slå hårt tillbaka har jag hört, så var försiktig. Annars lär nog TSLA vara haren i S&P-hundkappet. Någon kallade indexet (före jul då) för TSLA and the Poor 499. Diversifiering är dåraktigt sa Warren Buffet; satsa (kunnigt och medvetet) på ett par vinnare i stället för att skjuta hagel. Än så länge är det en hel hoper index-följande fonder som är svårt underviktade i TSLA, av skäl som liknar argument som en del folk framför här. Positiv feedback lyfter minst lika bra som negativ och FUD under mer än fem år höll tillbaka TSLA, så fjädern är nu hårt hoptryckt.
Joakim: Nämn tre seriösa bilkonkurrenter till Tesla som inte är kinesiska!
Koreanerna har en chans, kanske VW. MB, BMW, Fiat-mfl har trampat i fällan och tvingas gå ihop och köpa utsläppsrätter av Tesla för att slippa allt dyrare böter när de säljer sina avgasmonster. Vem tjänar mest på det tro? Porsche och Bugatti är väl VW, Skoda och DKW likaså. Ferrari har små volymer (men hög avans). Toyota? Lura mig inte att skratta! Nissan säljer väl ännu bra av sina ksp-bärare/pickuper men el ihop med Renault? Njae. Vad återstår — LandRover/Tata?
Men det finns gott om andra branscher: lastbilar, lantbruks- och anläggningsfordon, inte minst gruvmaskiner som är batteridrivna är inga små nischer att ösa pengar ur. För den som har batterier så det räcker. Hmm. Vem kommer man att tänka på?
Men hörni, vi avviker från ämnet. Jag ville bara påtala en alltför vanlig trångsyn i analysen som kan leda till felaktiga beslut. Fast det är ett rött skynke för många.
Bra analys Lessmog. Det där var den bästa svenska analysen av Tesla jag läst.
Tack, Östergren! Luktar mycket godare än mitt självberöm. 😉 (Pengar luktar som bekant inte alls)
Ja ta åt dig. Får man beröm 1 gång per år i Sverige är man i princip ett geni.
Här blir man lätt girig! Måste följa upp om indexföljare:
@SawyerMerritt · 32m
NEWS: Two of the five pension funds in the New York City Retirement Systems will divest an estimated $4 billion in securities related to fossil fuel companies, city officials said Monday.
���������� ����������
@truth_tesla ·13m
Svarar
@TheGusMoore och @SawyerMerritt
Tesla is over 2% of the S&P 500 now – so if all they do is to buy index funds, $80m out of the $4b – or 100,000 TSLA shares – will be TSLA purchases.
Kramande ansikte
Squeeze, någon? Ont om float redan. (Ändå har vi inte nämnt Tesla Energy, t ex!)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rent krasst bör det för svenska politiker inom den så kallade röd makt-miljön vara rätt lockade att framöver betala tillbaka "Corona-kalaset" med höjda kapitalskatter. Dvs låta den arbetande och/eller sparande delen av folket betala för krisen och regeringens agerande/icke-agerande. Om samma sak även händer internationellt, så är en killgissning att detta skulle kunna kunna bidra till sämre stämning på finansmarknaderna (men samtidigt göra Piketty et al glada/skadeglada).
Hygglig spaning! Men du kanske tänker för smalt — nämn den politiker som tackar nej till mer pengar att spendera!
Exempel: Moderaterna var starkt och högljutt emot trängselskatt ända tills de insåg att degen flöt in. I Göteborg ledde detta till partisprängning och ett vanskligt vacklande minoritetsstyre. Men inte ens Martin Wannholts parti (D) har väl råd att avstå från budgetmedel i längden, ideologi eller ej. Tunnlarna är faktum.
Ingen vägvisning, bara en varningsskylt.
På tangenten som vanligt:
Hur förhåller sig detta till Revolut? Det var väl baserat i London? (Citat nedan)
Mastercard is raising its fees on EU purchases made by holders of UK credit cards from 0.3% to 1.5%.
Another Brexit dividend, because we no longer fall under the EU-wide Interchange Fee Regulation that used to cap the fee at 0.3%.
twitter.com/uk_domain_names/status/1353479815706382336
Revolut har flyttat till typ Estland eller Lettland.
Aha. Smart drag.
En annan lösning som ofta rekommenderas är ju att sprida ut sina investeringar över tid. Helt enkelt lägga lika mycket i börsen varje månad oavsett börsklimat. Statistiskt brukar det vara den bästa strategin över tid. Att gå ur marknader med hänvisning till tajming är som du säger väldigt riskfyllt det med.
Fördelen med att ligga lång på amerikanska börsen är att om det blir en krasch så brukar dollarn skjuta i höjden, vilket gör att man får lite rabatt på förlusten. Så jag tror fortfarande Apple/Microsoft/Alphabet/Amazon/Tesla kan vara vettigt. Visst, de lär inte stiga så mycket mer, men känns säkrare än mindre bolag (åtminstone de första fyra).
Dagens sagobok ger en nätt liten uppgång i Gamestop med 100% intradag.
På ett år är den upp 3000%. Synnerligen välförtjänt säger vi med ironiska sotarmössan på.
Ungefär samma snack var det under IT-bubblan men vi vet vad som hände sedan. Sektorn lär nog fortsatt ha en stark intjäning, men när det gäller enskilda bolag kan dagens vinnare snabbt bli morgondagens förlorare (Altavista, Yahoo, Myspace osv).
Oavsett vad man tycker FAANMGT sitter de i människors DNA och är rejält lönsamma (minus T). Värre är det ju med kapningar av aktier som Gamestop som får Teslaraketen att se sund ut.
Frågan är ju om bubblan gå +200% innan den kraschar -80%, i så fall är det ju inte läge att sälja än.
Låt säga att du idag VET att det går +200 %, och därefter -80%. Då ska du sälja idag..
Fast om kakan vet att det ska gå 200% säljer han då…
Då har man Bitcoin som tar emot i fallet 🙂
Bitcoinbubblan är säkert mjuk och skön att landa på 😉
Titta på videon så får du höra att bitcoin har underliggande värde "nil" och att bitcoin till 100% bygger på "faith" att någon annan ska betala mer för en tillgång med noll i värde. Till och med guld ansåg (korrekt) Grantham har mer underliggande värde än bitcoin då man iaf kan göra smycken och elektronik med det.
Ett dubbelfel från min sida, självklart ska man ju sälja efter den 200% uppgången som man vet om kommer (-‸ლ). Pinsamt. Bara för det trycker jag in mina hundratals miljarder schweizerfranc som jag tjänat på bitcoin sedan 1978 (tidigt in i den bubblan) i säkra värdepapper. Blockbuster. Tower Records. Hemmakväll. Nikola Co. Gamestop.
Om vi antar att Bitcoin har ett underliggande värde på noll kan vi lika väl anta att guld har det. Korrekt att det kan användas till smycken men miljöförstöringen är brutal så en ESG-värdering kan ge noll i värde. Nu påstår jag dock inte att bitcoin och guld kommer att bli värda noll. Tvärtom.
Kul post Hedgehog. Go GameStop och Hemmakväll!
Får kolla på videon sen. Vem är han då? Har han gissat rätt om något innan?
Utryckte mig slarvigt (och fel). Jag menade att om man vet att börsen kommer gå +200%, för att sedan från den nivån krascha -50% men man vet inte exakt när, så är det bättre att ligga kvar i stället för att försöka tajma. (3*0,5 = +50%)
Sen tycker snacket om guldens underliggande värde som smycken eller elektronik är rätt meningslöst, om det nu inte är en hög procent av dagens värde. Om guldet har ett underliggande värde på 5% av dagens värde så är det inte så stor skillnad mot Bitcoins 0%. Det är inte så stor skillnad på -95% och -100%…
Märklig matte, men ibland kan man råka få rätt svar ändå.
+200% = 300%
300% * -50% = 150%
"Jag köper för 2 och säljer för 4, och de där 2% klarar jag mig gott på"
Lessmog: +1
Modigekakan: nu även multiply och divide by zero. Rätt stor skillnad på 0, n och ∞
Lessmog jag hänger inte riktigt med din poäng där, men ja exakt, 150% av är +50%, som jag skrev, även om jag inte orkade skriva ut hela resonemanget i korrekt matematisk notation.
Didner & Gerge? Det var ju längesedan de gjorde bra ifrån sig?
Självklart är det en bubbla och den kommer att spricka. Men då blir det ju köpläge igen….
Kolla deras facit sedan notering. Återkom sedan om du fortfarande tycker de är kass.
Att de inte gått de senaste åren är irrelevant i sammanhanget.
Jag hade Gerger som gäst föreläsare på universitetet år 2002. Han hade på sig en skjorta från H&M sa han för det var självklart man skulle stötta H&M när man ägde deras aktier. Jag vet att båda hoppade av universitetet för att starta sina fonder. De läste mellan raderna när de gick igenom företagsrapporter och det var lyckat jättemånga år meb sen gickt det mycket dåligt för deras fonder och det har varit mycket skriverier om det. Men nu senaste året vet jag inte hur det har gått. Men detsom hände förut räknas inte längre för det är historia. Det är framtiden som räknas.
Så du dissar dom för att de varit framgångsrika?
Var står det att jag dissar dem?
Och 'so what' om jag väljer andra fondförvaltare?
Du ifrågasatte DG trots att de är en av Sveriges bästa förvaltare sedan 90talet. Inte helt rättvist kan jag tycka.
En bild säger mer än 1000 ord https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio
Enligt Birinyi/WSJ löper framåtblickande 12 månader S&P500 på PE 23.4
USA:s bytesbalans undergräver på sikt hela västvärldens ekonomiska ställning. Frågan är vart den är på väg med den nya administrationen. Ska bli spännande att följa!
USA suger in kapital från alla andra. Bytesbalansen är old shit. Fjorton flottor ju. Nukes. Ekonomi är politik och kriget är en politisk åtgärd.