Dags för lite fredagsmys. Funderar seriöst att döpa om de tre redaktionsmedlemmarna till Darwin, Selektionstrycket och Evolutionen. Det skulle vara väldigt praktiskt att hänvisa till som svar på olika frågor.
Selektionstrycket slår till |
“Vad hände med fåglarna som tvunget ville bygga bo i muren utanför köksdörren?”
“Darwin.”
“Vad hände med musen som hittat in under vasken?”
“Selektionstrycket.”
“Varför har sorken som grävde här utanför försvunnit?”
“Evolutionen.”
Roade mig när det var nysnö att spåra den näst yngsta redaktionsmedlemmen, som inte hade visat sig på arton timmar, utan valt att sova i ladan trots minusgraderna (eller i den uppvärmda maskinhallen, men han brukar alternera, antagligen för att kombinera sömn med passiv oplats efter byten på olika platser i ladan). Det var inte ens intressant att komma in och äta, men gott om tasspår fanns det.
Efter att spårat runt i vad som antagligen är en ganska vanlig patrullvända bort över till Sjöhagen, och sedan tillbaka i lite cirklar runt ladan, bort till sjön igen och sedan tillbaka och in under ladan där nysnön och spåren upphörde, så hittade jag i alla fall en avvikelse från patrullen. Fotodokumentation ovan. Ett tvärt hopp åt sidan, viss konsekvensutsättningsdramatik och sedan lite blodspår och tarmar från en skogsmus som vilade i frid i magen på Darwin.
I övrigt bestod patrullen i att sick-sacka sig fram i olika terrängavsnitt, och ta sittpauser på upphöjda hårda ytor som stenar eller bergsknallar, atnagligen spanande efter ytterligare måltavlor att utbilda i evolutionsläran.
Till slut dök Darwin iaf upp, gick in och lade sig att sova. Med tanke på kosthållningen så förklarar det kapaciteten till djupsömn, när skelett och skinn ska smältas.
Det finns väl i runda slängar en skogsmus per 10 m2, så på våra marker hittar man cirka 10 000 möss, därtill en hel del husmöss i ladan och huset. Dessa kan väl sedan få i runda slängar 200 000 ungar varje år om de inte utsätts för selektionstryck.
Till det kommer bland annat sork, ödlor och en och annan huggorm. Faktum är att det är så gott om bytesdjur att vi har permanent häckande ormvråk här, som också gör sitt att lära gnagare och andra smådjur det där med evolutionsteorin.
Första sommaren jag bodde på gården fanns det ingen gårdskatt utomhus, och då åt, bajsade och kissade mössen sönder allt som var tuggbart i ladan, inklusive dynor till utemöbler. Det räcker inte heller med en jägare för att hålla efter skadedjuren, utan minst två är min ovetenskapliga slutsats.
Ändå ger inte vare sig möss eller sork upp. De råttor som hittat hit har dock konsekvensutsatts av redaktionsmedlemmarna rätt omgående och brukar inte dyka upp igen.
Inte heller fåglarna verkar avskräckta, även om svalorna blir väldigt kränkta när en katt slår sig till ro med öppen mun under boet vid uflygningsdags och väntar. Men det är trots allt så att en natur i balans betyder att det dör lika många djur varje år som det föds. Svalboet jag hade under taknocken utanför mitt biblioteks och arbetsrums fönster verkade ha sex ungar i år. Det betyder att sex svalor behöver dö för att balansen ska bibehållas, men katterna har aldrig lyckats ta en svala, inte ens en unge, inte på över sexton år. Så de stryker med av andra anledningar, kanske under flytten söderut.
Den som ojar sig över att katter dödar möss och fåglar är förstås välkommen att göra det för hand istället, eller låta en för stor sommarpopulation svälta ihjäl på vintern. För alternativet att fåglarna skulle överleva utan att utsättas för selektionstryck mot oförsiktiga, dumma eller svaga individer finns inte. Att slå ihjäl några tusen möss om året skulle vara ett rätt omfattande arbete – bättre lämna det åt autonoma biobränsledrivna massmördare som även jagar passivt med öronen när de sover. De äter åtminstone upp det de fångar.
Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
18 kommentarer
Dags att laga mat känner jag … 🙂
Har sett den katt fånga en flygande svala en gång. Han tog den ca en meter över marken och åt sedan upp den på stället. Vingarna lämnades på gräset.
Katter har imponerande reaktionsförmåga.
Var det en europeisk svala? Var den lastad? 😉
Äter upp?
Du menar man får torka upp slasket från golvet.
Nåväl, jag klagar inte. Sedan grannen skaffade katt har vi inte haft ett sorkhål. Sparar in besök hos lokala järnaffären och inköp av Kalciumkarbid, den jag har burken rostat sönder på och det som är kvar sönderfall till kalk.
Ration Kalciumkarbid i sorkhål vs vattenflaskor med tändsticka är dock fortfarande långt från 1…
Ett miniekosystem i balans.
Det är så härligt när katten spyr upp en sträng med tarmar etc på farstukvisten, man får se upp var man sätter foten.
Tänk även på om du har mer möss gynnas även predatorer som rödräv, som i sin tur påverkar rådjuren negativt vilket påverkar dina vårlökar positivt vilket…….
Sätt en sån där liten halsbandskamera med gps på dem. Kan vara riktigt kul att titta på i efterhand.
Jo, de är effektiva, vår kom förut hem med råttor halva sin egen storlek, skulle dra dem in genom kattluckan, än så länge är familjen ok med det, däremot om han skulle komma hem med harpaltar så skulle opinionen svänga kraftigt mot honom. Hade en GPS på honom i början, då konstaterades mycket O-platsverksamhet, som regel aldrig mer än 100m hemifrån. Enda gången han drar in på jagandet är vid minusgrader-då är han inte intresserad att lämna stugvärmen.
Gillar själv katter, men vill inte ha dem nära mig längre. Och då tänker jag på hur de konsekvensutsätter sina ägare. Toxoplasma Gondii (https://sv.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmos) sägs ha beteendepåverkan även på människor och gör dem mer riskvilliga. Infekterade möss dras till kattpiss, och är orädda för katter, vilket gör dem rätt snart uppätna och parasiten vidarespriden.
Nu är inte den parasiten speciellt ovanlig. Huvuddelen av världens befolkning är infekterad.
Ja, parasiten bygger bo i hjärnan och utsöndrar signalsubstanser för sitt eget fortblivande. Infektionen är normalt livslång.
Du skriver kommentarer kritiskt till katter på internet, tyder på att du redan har parasiten med sådant risktagande.
Känns inte som ett risktagande alls att skriva under pseudonym på internet. Endast Cornu och google kan veta vem jag är, och han Cornu verkar väldigt pålitlig, även om han är infekterad av zombieakopalypsens företrädare, katterna.
Har haft katt och kan därför ha fått toxoplasmos enligt ovan vilket skulle göra mig riskvillig.
Men det skiter jag i. 😉
Grannen; "Katten får gärna möss, men inte fåglar".
Mmm visst visst, jag ska lära min mördarmaskin att vara selektiv…
Lite OT, men hur mycket eldar folk nu när elpriserna når rekordhöjder?
Personligen slog jag på golvvärmen och satte på en rejäl brasa. Gillar inta att känna mig kall, även om luftvärmepumpen bara sprutar ut varm luft.
Kaminen har stått laddad sen i somras, men få elavbrott (tvi tvi). Dock ett kortare i förmiddags på ~10min, för kort att bry sig om. Tvättmaskinen hade satt bokmärke och fortsatte där den varit, som tur var, mikron tappade tidsuppfattningen och tv-boxen fick spel och behövde en kick till. Internetpucken var laddad och insatsklar. Solen sken fast det var kallt, men inte ens lönt att ta ner stormköket eller tända i kamin. Det luktar. Reservbelysning finns.
Ändå skönt att veta att beredskapen är lite testad. Elpriset bekymrar mig inte längre faktiskt.
Svinto. Anekdot. Jo det har gått en del ved nu när termometern legat runt 15 minus. Dock inte pga elpriset som är bundet både i SE2 och SE3.
Problemet med våra husdjurs predationstryck är att de är alltid är i "bra" kondition, om man nu inte övergöder dem.
De vilda djuren kan ju vara säg nu i slutet på februari lite slitna pga vintern deras små förråd av mat börjar sina och de går på fett reserver/svält.
Antalet exp katter i ett område kan vara väldigt onaturligt många.
Har själv katt och tycker om att katten håller rent från möss sorkar och annat, var längesedan jag såg ödlor eller ormar i trädgården, så nog håller den rent alltid.
Vi har två katter, 8 och 16 år gamla. Sextonåringen är en gammal innekatt och går knappt runt huset ens men den yngre ränner ut och in hela tiden. Vi har inga problem med gnagare men vår granne som har små franska bullterriers klagar ständigt över "råttor stora som katter" och att Anticimex är hos dem varannan vecka.
När jag hängde upp fågelmaten under en köldknäpp de sista dagarna i november ringde hon på och ville att jag skulle ta bort den pga maten lockar till sig råttor. Varför det fanns råttor hos henne som inte matade fåglar men hos mig som gjorde det svarade hon inte på. Sedan berättade hon att när kommunen grävde upp gatan för att lägga nya vattenledningar hade det "vällt fram råttor". Hur råttinvasionen i juni berodde på att jag hängde upp fågelmat i äppelträdet ett halvår senare är en logisk kullerbytta som kan försätta mig i ett zenliknande tillstånd när som helst. Bortsett från det är grannsämjan god. 🙂