Idag är det den kallaste dagen sedan den andre mars 2018. Tursamt nog sker skogsarbete i detta nu på gården när skogsarbetarna både slipper svettas och det för en gångs skull är ordentlig tjäle i marken som hindrar körskador.
Lunning av tall nu på morgonen inför senare skotning |
Nej, väder är en lokal och tillfällig anekdot, inte klimat. 2020 delar 2016 års plats som varmaste året globalt någonsin rapporterar Nasa. Begå aldrig kardinalfelet att jämföra enskilda dagars eller säsongers väder och försök hävda att det motsäger eller bekräftar något kring klimatet.
I natt rapporterar mina vädersensorer från Netatmo att vi var nere på -10.9 C. Philips Hues rörelsedetektorer, som sitter på andra platser rapporterar som lägst -12.44 C, men där har jag inte något kontinuerligt väderdata tillbaka till 2014.
Senast temperaturen var kallare än -10.9 C för platsen jag har Netatmo-stationen på var torsdagen den 2:e mars 2018, då temperaturen låg på -11.6 klockan 07:30 på morgonen. Dagens kallaste temperatur uppmättes 08:30, men solen står också lägre så här års.
På tal om solen så håller vi på att ta gallra tallar på inägorna runt gården och i några mindre avdelningar av tall. Detta med inhyrda entreprenörer som arbetar motormanuellt på grund av småskaligheten, kuperad terräng, kraftledningar, stängsel, staket och byggnader. Det blir rejält ljusare runt gårdscentrum nu i en andra vända efter förra årets gallring av löv. Kommer nog rent av ge utslag på solenergiproduktionen då det kommer vara morgonsol tidigare under vinterhalvåret, och solpanelerna är riktade mot östsydöst.
Tanken var att de skulle tagit helg nu lördag-söndag, men sent igår kväll fick jag ett mess att de på grund av det kalla vädret skulle jobba även idag lördag. En del uppskattar kallt väder dubbelt upp – både för att det är mer behagligt att jobba i skogen i minusgrader, och dels för att man varken kör sönder eller kör fast vid lunning och skotning.
Själv har jag inte gjort något mer omfattande skogsarbete sedan 2015, utan mina år i skogen var 2004 – 2015. Nuförtiden blir det mest planering, viss röjning och lite arbetsledning. Att själv jobbat motormanuellt några år är oerhört värdefullt när man tar in hjälp. Dock har jag sålt det mesta av den tidigare externa skogen, och har bara kvar det som finns på gårdsfastighetens tio hektar.
Mer om det och mer bilder i ett senare blogginlägg.
13 kommentarer
Jag antar att du sålde skogen typ 2015 för att du var i akut behov av likvid?
I och för sig driver du tesen att de senaste decenniernas tillgångsinflation inte är hållbar. Det kanske den inte är men är det värt att hoppa av vågen om man kan simma, alltså klarar en rejäl nedgång? Det är inte min mening att låta dryg.
Oavsett tillfälliga prisfluktuationer på skog tror jag det är en absolut vinnare på sikt. Först ska det sista av tidningstryckandet gå mot noll men sen kommer efterfrågan öka kontinuerligt om vi på riktigt ska ställa om från fossilt.
Behov av likvid av de vanliga anledningarna. Gjorde dock typ 300% vinst på affären, så inget att gråta över. Köpte andra halvan av gården för den likviden.
Det beror på vad du menar med skog. Stora granplantager lär inte fungera pga torra somrar och barkborreinvasioner. Dessutom är de enorma utdikade våta markerna bidragande till både övergödning och fallande grundvatten.
Så kanske mer tall och blandad skog, med lägre avkastning. Vissa delar återgår till mer myrmark eller ljunghedat som är i princip icke produktiv.
Biobränsle kan inte ens i närheten täcka våra fossilenergibehov.
Inte heller vind, kärnkraft eller sol.
Så sälj vad det är nu, och det medan priserna är goda. Det rådde jag svärmor till innan skoghelvetet är dör/brinner/blåser bort.
Så istället för att oroa sig för skogen oroar man sig för vad som skall hända med pengarna 🙂
Fällt 18 träd på tomten i veckan med hjälp av motormanuella arbetare med.
De sa att det nu är det perfekta vädret. Nederbörden kom som snö och när träden börjar bli halvfrusna är de lättare att jobba med. Även mycket mindre markskador som sagt.
Det var intressant att se dem komma och arbeta. Förutom utrustningen de hade för att klättra och sektionsfälla ett träd så är det ju i princip motorsåg, stämp och rep som gäller.
Som de sa. Vid skogsarbete vid byggnader är största arbetsredskapet hjärnan.
Och den där biten emd att jobba på. Men inte stressa för det är då olyckorna händer.
Det var väldigt roligt att se yrkesfolk som vet vad de håller på med jobba 🙂
(och värt varenda krona)
Det är ingen av er som sågar eget virke, min lilla skogsplätt på 5 HA har stått så länge att det är sämre tillväxt, åldrigt och övergrovt och börjat fundera på ett litet sågverk. Gillar mysfaktorn i den gamla skogen men det blir vindfällen av god kvalité som är synd att ta till ved och det finns alltid saker att bygga. Någon som har erfarenhet av sågning och mindre sågverk?
Cornucopia nämner äldre tall som börja självdö. Sånt virke kan ha bra kärnved och det bör väl finnas avsättning för sådant som bra konstruktionsvirke vid reparationer vid tex byggnadsvård. Var förresten virket bättre förr?
Finns ju ett antal minisågverk av varierande kvalitet. Ett stort problem är att du inte får speciellt "bra" brädor med ett baserat på kedjesåg (enligt mig) brädor blir ganska skeva om man inte har något som håller i spetsen på svärdet.
Jag har en sådan såg, inte kört mycket själv men farsgubben körde mycket fram till för några år sedan då han tappade orken.
Om man har mindre krav på rakhet och sådant är det lönsamt istället för att köpa virke, givet att du värderar din egen tid till 0.
Tack,
Jag ska kika på en som håller spetsen då, alternativt en klingsåg, klart man vill ha det hyfsat rakt. Det är ju trots allt min men egen obetalda tv tid som byts ut mot något roligare och den ger också 0 kronor men fin mage. Det vore kul att kunna såga både brett och lite längre virke.
Problemet blir nog om man behöver hantera större rotstockar själv och få upp dom på sågbordet.
Min erfarenhet av små sågverk är att de är värdelösa <100tkr.
En framtidsbransch tror jag är ambulerande sågverk. Skattefria (hobby)brädor till alla de där projekten.
Torkningen är flaskhalsen, det blir skevt.
Bra att arbeta i skogen nu, man slipper knott och mygg.
Med den lilla ytan undrar man om det är lönt att gallra och skörda om xx år. Jag skulle kalavverka och anlägga öppna beteshagar med ek, bok, lind osv.
Jag har tillräckligt med beteshagar. Med ek och björk mestadels. Det finns fyra hektar produktionsskog till, med prima tallar som blir alldeles utmärkta att slutavverka till pensionen. Då lite mer storskaligt alltså. Kan väl ge några månadslöner, netto.
Alla tjänar på avverkningen utom den som äger skogen. Om man inte hugger själv och räknar förtjänsten på det i timlön då ökar vinsten för ägaren. Skogsbolaget, den som hugger och staten via skatten tjänar pengarna. Men det är skoj att ha. Inte många äger en bit av Sverige.
Bara jobbet att rensa för framtida skördar. Som kommer landet tillgodo via entreprenörer och skatter. Man måste nog vara altruist för att känna den tillfredsställelsen. Men det är många som känner så som tur är. En skogsägare sa att det är ingen idé, går inte hugga och tjäna pengar. Instämmer med honom. De flesta som äger skog och sköter den gör det för ett högre syfte. De vill se den växa det ger dem tillfredsställelse. Och känslan av att de tillhör ett exklusivt fåtal. Det finns inga pengar att tjäna för ägaren.
Har du byggt gärdsgården själv? Jag funderar på det istället för staket (bor på landet). Hittar inte var jag kan köpa pinnarna. Restprodukt från avverkning?