Hägringen om “miljonär innan 30” är inte orealistiskt, men saknar också i princip helt relevans. Man kan helt enkelt inte leva på en miljon kronor på något säkert sätt, än mindre göra annat än betala femton procent insats på en bostad. Det är en meningslös summa, vilket man kanske inte förstår när man inte har den själv.
![]() |
Birgitt Nilsson må vara död Idag är hon juleröd Istället för att mjölka en ko Säger jag nu ho ho ho |
Är man beredd att offra en del av sin lön, t ex 5000:- SEK i månaden, för att spara, så är det inte alls orealistiskt att man på 10 år kan få ihop summan en miljon kronor. Enbart sparandet blir 600 000:- SEK och med avkastning kan man nå den där miljonen.
Men vad ska man ha miljonen till?
Gå ner i arbetstid? För den räcker inte till en lön att leva på. Då kan du lika gärna gå ner i arbetstid och strunta i att spara 5000:- i månaden. Vad är förresten timpenningen på den där aktiehandeln medräknat all tid framför skärm, analyser, ångest om nätterna etc?
Ska du sätta miljonen på ett bankkonto får du i bästa fall före 30% skatt säg 1.2% ränta, eller 12000:- SEK om året, eller 1000:- SEK i månaden. Vilket ger dig 700:- SEK efter skatt. Ska du kunna sluta arbeta och vill ha 22 000:- SEK i näven, vilket avrundat motsvarar nettolönen på medianlönen om 32 000:- SEK i månaden, och leva på bankränta behöver du i själva verket 22000/700=31 miljoner kronor. Trettioen. Dessutom måste du sätta av pengar för att kompensera på för inflationen över tiden, och behöver således ännu mer, eller snarare så går det inte med negativa realräntor att leva på bankräntan oavsett hur mycket pengar du har.
Om vi istället säger att du ska leva på utdelningsaktier eller skräpobligationer med hög ränta (eng junk bonds) så kanske du kan skrapa ihop en portfölj som ger 7% i avkastning på utdelningen.
Från detta ska du dra schablonskatten på ISK på 0.375%, och är nere på 6.625% i avkastning. Sedan behöver du sätta av två procentenheter för att täcka målinflationen vilket gör att du landar på 4.625% i real avkastning. Nä räntan kommer inte stiga, men inflationen kommer stiga – det är därför styrräntan inte höjs.
En miljon kronor till 4.625% i real avkastning efter skatt ger alltså 46250:- SEK om året, eller 3 854:- SEK i månaden. Ska du nå medianlönens nettolön om 22 000:- SEK behöver du alltså 22000/3854=5.7 MSEK. Du kan inte ens nå CSN-nivå utan att ha runt 2.5 miljoner kronor.
Så för all del, spara 5 000:- SEK i månaden i åldern där du kanske behöver dem mest, dvs när du ska etablera dig i vuxenlivet (och sen behöver du dem ännu mer när du ska bilda familj), så du kan titulera dig miljonär. Titta sedan tillbaka på allt du försakade i åldern 20 – 30 år för de där nollorna på aktiekontot, och njut av känslan när nästa börskrasch på några månader utplånar dina 10 års slit och placeringar i högriskaktier.
Fråga dig istället varför du ska spara ihop en miljon. Det enda svaret jag egentligen har är femton procent insats på en villa när du bildar familj. Sedan blir du en låneslav som de flesta andra, och kommer därefter jobba åt bankens aktieägare.
Nä, ska du spara ihop en miljon, gör det i åldern 55-65 när barnen lämnat boet, så att du har fått ihop lite att dryga ut din pension med. Innan dess kanske det finns viktigare saker att använda pengarna till. Dessutom är det kanske först efter 40 som du kommer ha så hög lön om du är medelklass att du verkligen får ett överskott och kan spara 10-20-30 000:- SEK i månaden. Fast då behöver du inte pengarna längre, annat än till amortering på bostadslånet. För du har redan villa-volvo-vagga-vovve-vinkällare.
Där ligger paradoxen – när du har störst möjlighet att spara pengarna behöver du dem minst.
Nä, jag kan absolut utfärda exakt noll dömanden för den ungdom i åldern 20 – 30 år som väljer att spendera sina 5000:- SEK i månaden för att leva istället för att räkna nollor på bankkontot. Dock ska man sedan inte klaga när det inte finns pengar till femton procent på villan, som om tio år väl kostar minst tio miljoner kronor givet fortsatta centralbanksstimulanser. Medan jag skrev detta reviderades prognosen till 20 miljoner och du behöver därmed tre miljoner för att betala femton procent.
![]() |
Australiens sydligaste punkt (typ), eller iaf sydligate punkten på Bruny Island söder om Tasmanien, vilket inte är sydligast då Tasmaniens sydspets ligger längre söderut. En flygresa tur och retur till .AU går på ca 15 000:- SEK med lite framförhållning, eller tre av de där gnetande månadernas sparande. När det inte är pandemi. |
78 kommentarer
Hehe, du är inte bitter här inte.
Visst, man skulle kunna välja att se det så som du skriver men känslan att ha ett fett "fuckoffkapital" är grymt! Det har hjälpt mig att våga stå på mig mer mot min arbetsgivare, jag behöver aldrig fundera på om jag har råd till den där fina "tröjan eller vad nu kan vara" om jag skulle
Vilja köpa den.
Jag blir inte speciellt sur om jag får en p-bot eller vad nu oväntat skulle ske.
Den känslan är grym och är svår att mäta/värdera!
Sedan, att ha likvider i dessa tider har varit riktigt trevligt.
Att kunna trycka in 200k när alla skriker sälj och sedan ligga på plus ca 30 på invesrerat kapital efter ca 6 månader jaa det känns fint det med! 😉
Var ser du någon bitterhet? Eller ägnar du dig åt psykologisk projicering?
Skrev jag att du är bitter?
"Hehe, du är inte bitter här inte" betyder att du skrattar åt mig och påstår att jag är bitter. För alla som har läsförståelse.
Ska vi göra en röstning;
+1 för de som tror sig, anser att det är ett glatt informativt meddelande/skrift.
-1 för de som tror sig,anser att det är ett lite mer bittert informativt meddelande/skrift.
Ok? 🙂
Att trycka in 200 och ligga plus 30?är det verkligen något att skryta med i detta sällskapet? Du är nästan en nolla från att imponera 🙂
Det var inte menat att skryta, har inget behov av det.
Gav bara ett exempel från min situation som gett mig ett mervärde.
Men Rickard, om du nu är grym och kanske tillomed vågar bjuda på dig själv, vad investera i nu?
Lätt, investera i dig själv 🙂
Om du inte ville skryta, varför skrev du det då? För att exemplifiera hur lätt det är att tjäna pengar i en uppgång?
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket (med finsk accent)
Annars följer jag vad den ekonomiska forskningen visar på när det gäller ekonomiska investeringar.
+1 (x2). 😉
Rickard, om du hade läst och förstått meningen innan; Att kunna trycka in 200k så kanske du hade förstått sammanhanget där.
Dvs möjligheterna man får när man har likvider.
Ja, jag är likvid. Klart man passar på när tillfälle ges. Men det gäller ju det mesta. Fast det kostar att ligga likvid också.
Hur länge skall man vänta på att använda likviderna?
Om du kanske investerade i dig själv lite mer (som du gav som tips) så kanske du skulle se/förstå lite fler samband rörande investeringar som brukar gynna investerare.
En idé, gör inte som "Alla andra"
Men visst, jag kan bjussa på ett tips/en tanke;
Politikerna kastar pengar på skolorna nu eftersom att många har förlorat jobben osv och väljer att plugga.
Resten får du tänka ut själv.
Lättkrängt?
Det du tar som exempel är väl knappast "investera i mig själv".
Ett tips, försumma inte familjen för att sitta och läsa en massa för att hitta optimala investeringarna. Det kostar att skilja sig…
Hehe, du förstod typ ingenting av vad jag skrev.
Aja, dont talk to the fools, they will drag you down.
Lycka till nu Rickard.
Jag tror inte någon förstår dig.
Inte din mamma heller.
Tack, föresten. Jag är inte orolig för min ekonomi såtillvida inte vänstern får något vilt i blicken…
God Jul!
Kastar pengar på skolan för att många är arbetslösa?
Jag har inte koll alls på hur man profiterar på AMS?
Spännande med väderkvarnsfäktning.
%
Närå, jag ska inte retas.
Det var onödigt av mig Cornu och du har rätt. Du gör ett fantastiskt jobb med din blogg och vågar sticka ut "hakan" som få samt skriva tänkvärda saker som har gett och ger mig otroligt mycket och det tackar jag för!
Ett FU-kapital har verkligen gett mig fina möjligheter. De få gånger jag mina krav inte blivit accepterade, har jag bara gått vidare.
Lars, jag tycker du underskattar lugnet en miljon faktiskt ger en.
Skulle jag istället konsumerat upp det genom upplevelser? Vad är det som säger att man inte kan göra både och?
Som sagts tidigare så är 1-2 miljoner i en världsvaluta det som krävs för ekonomiskt oberoende, men utan större utsvävningar.
Jag har en enklare stuga på landet där jag nog skulle klara mig på 10-15k i månaden pga ingen hyra eller räntekostnad och egen ved för uppvärmning. Om jag vill bo utomlands 3-5 månader så blir kostnaden högre, beroende på land. Men säg 300k per år i burn rate för ett enklare liv utan dyra vanor som dyra resor, viner och bilar, samt inga stora underhåll på stugan.
Så 4.5 miljoner krävs om man ska sluta jobba vid 50 innan man börjar plocka ut pension. Tyvärr blir ju pensionsinbetalningarna 0 under denna period så det ska in i ekvationen om en mycket mager pension, men det kanske vägs upp om man lyckas avkasta 2% (alla som läser klarar ju 15%…) realt på kapitalet per år.
Så 5 miljoner SEK är nog en undre gräns . Vill man ha en exklusivare bostad i en storstadsregion så krävs nog 10-20 miljoner i nettoförmögenhet, eller mer beroende på vanor.
En miljon är bara en bra start i dessa sammanhang.
Man kan ju vända på beräkningen, vill man leva som man önskar från 50-65 år så behöver man dra in en 15 miljoner före skatt under denna tid samt ha en plan för att få ner kostnaderna +65 år och framåt så att man inte skaffat sig en massa dyra vanor den dagen tjänstepensionen är förbrukad. Det gäller också att hålla undan när ens avkomma inser att de inte har chans i livet att jobba ihop en bostad och ända möjligheten är att komma och hosta på en för att få ut arvet eftersom vi i framtiden blir 120 år gamla.
Detta med pensionen är svårt. Om man "hoppar av", bara några år, och inte har ett fett eget pensionssparande så blir man, enligt nuvarande system, en given fattigpensionär med halv "garantipension"… (VA..?) Jodå.. har man inte betalat in sin pensionsavgift hela livet som vuxen (på lön eller socialbidrag) så minskar garantipensionen rejält, kanske en halvering (av 7500kr i månaden eller så)… Och har man då "pengar på banken" så blir det inget bostadstillägg. Ja, bor man ihop med någon är man ju två, minst… så då blir det att lägga ihop summorna som då kanske kommer upp i så där 10 000 kr i månaden… ja, det är inte lätt.. så planera inte för framtiden för den blir ändå inte som man förväntar sig..
Ja, det är knepig beräkning. Först ska man gissa hur mycket sparkapital man behöver för att ha råd att sluta arbeta x antal år före 67, om det nu är 67 vid tidpunkten. Sen behöver man gissa hur länge man kommer att behöva extra pengar för kompensation av den minskade pensionen för att man gick för tidigt, för att leva som man tänkt.
När/ om man såsmåningom blir så pass skruttig att man ej har behov av ngt nöjeskonto, kanske det är denna ålder man kan acceptera sparkapitalet som helt förbrukat. Man behöver ju inta ha några avkastande tillgångar kvar när man dör. Problem 2 är att gissa vid vilken ålder det infaller. Det ske tex vid 70 eller 85 eller 105.
Det är nog så att det krävs en slant for den som vill gå i ung pension. Däremot kan ju några miljoner att förbruka ge en del mer lyxig fritid på vägen mot 67, eller vad de nu blir. För inte ens den åldern när full pension kan börja plockas ut är ju given för alla.
Jag siktar på den där miljonen. Men barnen har flyttat hemifrån, bostaden är färdigbetald och behöver jag inte åka till jobbet så minskar mina utgifter. Efter ett brokigt arbetsliv, tidvis välbetalt (med mina mått mätt) är beskedet från minpension.se när jag avser att gå i pension vid 60 skrämmande. Därför tänker jag mig en miljon att ha för först leva några år och ta ut pension senare och sen för att dryga ut pensionen. Då räknar jag inte med några 22 kkr i näven utan snarare 15 kkr i månaden att leva på, i värsta fall nedåt 12 kkr. Antar att det går om man är försiktig. Har en liten uppsida på att jag hoppas kunna tjäna lite även efter 60 som egenföretagare och har gjort en liten förhoppningsvis värdebevarande investering.
Hur är det med det förresten, om man tänker sluta jobba vid 60 och kan leva på sparpengar några år, är det ekonomiskt klokast att ta pension från 60 och ha kvar sitt sparkapital eller leva på sparkapitalet i 5 år utan att ta ut pension och sen ta pension och leva på den från 65?
Pensionsexperter brukar väl rekommendera att jobba fram till 67 år där året efter 66 är väldigt lönsamt. Dessutom att man inte tar ut sin eventuella tjänstepension eller annat för snabbt.
Många tar ut ex tjänstepensionen under 5 år och upptäcker när den är slut att man blir fattigpensionär. Det är ju inte jätte konstigt att man åtminstone lever till 85åå. Sen beror väl mycket om man har andra buffertar att ta av?
Ok, men om 67 inte är ett alternativ. Givet är att sluta jobba vid 60, sen är frågan om man i så fall ska ta ut pension direkt eller leva på sparpengar till 65-67 och därefter ta ut pension? I första fallet har man ju lägre pension men sparpengarna kan spridas ut.
Det finns två slags av pension – sådan som resterande kapital blir värdelöst när du dör och sådant att det resterande kapitalet ärvs till hustru eller barn. För mig förefaller det klokast att i möjligaste mån leva på den pension som blir värdelös när jag dör, dvs den statliga pensionen och jobbpension. Privat pension med efterlevandeskydd och sparkapital tjänar då som extra pension till min hustru.
Jag är uppväxt väldigt fattigt.
Jag gneta hårt mellan 20-30 för min "klassresa"
Jäkligt nöjd nu med "friheten" boendet, livsstilen ,cash/värdepapper osv.
Ekonomisk stress som förälder i medelåldern är inte vackert.
Jag har sett det, jag har upplevt det, jag hatar det.
(Den sista raden är lånad från en fd statsminister)
Turboprop: Tänk att vi kunde bli ense åtminstone i det. Också jag har sett det, upplevt det och hatar det. … Och därför kommer jag aldrig att lyssna på dem som propagerar för återgång till det samhälle som då var …
Ja man behöver verkligen inga 22 k netto i månaden för att leva gott i Sverige.
Är väl nästan ett hån mot de som är utan arbete eller är inom låglönesektorer.
Nä, men vad är poängen om målet är att leva sämre än medianen? Det kan man även göra på försörjningsstöd.
Dessutom får du ju inga pensionspoäng, ingen SGI, ingen föräldrapenning osv.
Poängen är att 22 k netto är en inkomst som majoriteten i Sverige inte uppnår. Jag vet att läsarna är helt fantastiskt lyckade men det ger ingen bra bild av verkligheten i Sverige.
Ja, du kan leva på runt 9000. Jag har gjort det, förvisso med skuldfri avbetald bostad. Men målet med den där miljonen är kanske inte att leva på socialbidragsnivå (försörjningsstöd)?
Absolut Karlsson!
Men jag gissar att vi har olika perspektiv pga åldersskillnad.
Jag som är född på 80-talet hade ett val iaf.
Turboprop: Själv är jag fortfarande en yngling och fyller strax 70 …
Cornu.
Problemet är väl att de som sparar ihop till sin första miljon inte varit med om en nedgång i obligationspriserna.
Nä, det finns många problem som de osårbara inte upplevt. Men som sagt, hur ska obligationspriserna kunna gå ner utan att man kraschar allt. Räckte inte ens med en global pandemi, bara för centralbankerna att köpa ännu mer obligationer.
Varför man ska spara ihop till sin första miljon? För att det är ett nödvändigt stopp på vägen till miljon nummer två som i sin tur är…
Visst finns det många som utan att anstränga sig kan ha T-S på > 1 msek, men frågan är hur många som inte behöver räkna in bundet värde i fastigheter.
Oktober 2025 så ska vi enligt plan vara helt skuldfria (huset är avbetalat till 100% då) samt vara på god väg till första dollar miljonen. 2033 bör det vara möjligt att sluta jobba eller jobba med intressen / deltid mer än ett decennium innan uppnådd pensionsålder.
Alla blir inte lyckliga av att åka Tesla, dricka dyra viner eller äta på fina restauranger. Tur är väl det att det finns så många olika intressen. Skulle alla göra som jag och frun skulle ju hjulen snurra allt för
långsamt.
Sen kan så klart saker inträffa. Då får man ompröva sina planer.
God jul!
Begreppet Miljonär har sannerligen genomgått inflation under mina hittills levnads dagar. Född i ett Sverige där industriarbetarlönen låg på cirka en tusenlapp brutto i månaden och där denna lön räckte till att försörja en familj och inte minst viktigt att med morsans deltidsjobb några timmar per dag så räckt det med gnetande att under en tioårsperiod spara ihop till kontantinsatsen för ett nyckelfärdigt LB-hus i början av Miljonprogrammet ute i en förort en mil utanför Stan.
Trots förändrade tider så har i alla fall för undertecknas del begreppet Miljonär fortfarande en del av sin ursprungliga betydelse …
Skulle säga att spara ihop till ca 400.000 är minimum för att komma ur andra handsträsket och bli i anständig bostadsrätt (i närförort ej nödvändigtvis centralt) för ett liv i större svensk stad.
2-3000 i månaden minimum alltså om man ska kunna bli vuxen vid 30. Det är inte en summa som svider om man lyckats få ett "kvalificerat" jobb vid 25.
Men en miljon, håller med om att just den summan är ganska irrelevant, även om det inte är fel.
Kan användas för bostad, renovering, bil, eller som ett steg till finansiell frihet (8-9 milj)
Många kommer att bränns sig på börsen om de inte läser på. Men det kan vara en nyttig lärdom det med.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nä, men vad är poängen om målet är att leva sämre än medianen?
Pengar betyder frihet, man kan plugga filosofi eller vad som helst och bara jobba till livet.
Jag tror många som har vuxit upp i småhus och mamma och pappa har inte haft nån skilsmässa som förstörde familjen är i många fall ignorant.
Jag tror också FIRE är bullshit och mest FIRE bloggar är bara självständigt bloggare med ökad frihet och helt enkelt självständigt. Retire Early är helt enkelt bullshit för flest miljon bloggare. Det pengar gör ingen glad, men det lugnar och måste man inte låna hela tiden kan man passa på at köpa grejer istället för att spara och köpa full pris när man har råd.
Det absolut viktigaste är att tidigt lära sig att en massa onödiga prylar inte gör dig lyckligare. Lägg pengarna på aktier istället så har du din miljon utan att lyfta ett finger. Men att skippa töntiga BMW-fossilen på garageuppfarten kräver förstås självinsikt.
Men frågan är också när ska man sluta spara. Problem i vår virtuell värld är att en tesla köpare faktiskt släppa ut lika mycket som en töntig BMW-fossilen eftersom alla tillverkare bara hålla krav på regelverk. Och Teslas förstöra inte sina CO2 rättigheter som Sverige, tesla sälja och gör vinst -> men det betyder att om man kör Tesla eller annan elbil måste man Klima kompenserar igen för att få bättre samvete eftersom det gör främst ingenting för miljö och eftersom elbilar räknas med 0g co2 är elbilar idag sämre än fossil. Paradox värld men det är tyvärr så.
Ser det inte som realistiskt att leva på kapitalet, däremot som en extra lön. 60k / år i utdelning efter skatt på en kf motsvarar att man haft en bruttolön som ligger minst 10k högre / månad.
Även ett bra tillskott om man blir arbetslös eller sjukskriven en längre tid. Kunna plocka ut 5k extra / månadutöver a-kassan utan att nalla av grundplåten.
Jag sparar. Folk kan säga "tänk om du dör imorgon"
Varpå jag svarar "tänk om du lever imorgon".
Det är en sådan skön trygghet att kunna köpa vad man vill. Dock är jag och min fru sparsamma av oss och är helnöjda med att köra bilar som är lite billigare än Tesla och vi har full nöje med att laga maten själva än att äta på dyra restauranger. Men alla får ju givetvis sköta deras liv såsom de vill.
Tycker diskussionen ofta går i det ena eller andra diket.
Parkinsons Law säger att tid/utgifter/m.m. expanderar till vad som finns att tillgå.
Kan säga att jag själv var i det diket i början av "karriären". Lönen ökade och med den utgifterna. Levnadskvaliten ökade inte i närheten proportionerligt…
Tittade uppåt i hierarkin och kändes otroligt meningslöst. 1000 mellanchefer (där jag var en), utvecklingsmöjligheterna bestod i specialicering (nerd) eller högre upp i mellanchefsträsket (rövslick). I tidig 20 års ålder var det kul ett tag, men då varken nerd eller rövslick var riktigt min grej så sa jag till slut upp mig och gick tillbaks till eget bolag.
Nu "råkade jag ha tur" och det gick väldigt bra, runt x5 från tidigare lön.
Eftersom jag inte visste hur länge gosa tider skulle vara så tog jag ut låg lön, säg 15-20% av möjlig lön, resten sparades i bolaget.
Nu hade jag såklart återgått till Parkinsson Law och köpt allt onödigt som alla andra, men det ironiska är att när man inte längre behöver drömma utan faktiskt har möjligheten, så kan det lika gärna kvitta, jag klarar mig utan det.
Nu fortsatte det gå bra under en längre tid och några miljoner i likviditet så kommer möjligheter till investeringar när de kommer upp, så jag köpte några bolag, bl.a. ett av dem för 150kSEK som jag utvecklade och efter något år gav 1-3MSEK i vinst utan mycket arbetsonsats för mig (dvs 1000%+ avkastning) i ca 15 år och som jag sen sålde.
Gick typ i "pension" vid ca 30år. Hade då ett par miljoner SEK. Inte tillräckligt för "finasiellt oberoende" (hur man nu definierar det), men det hjälpte mig att kunna ta möjligheter när de kom.
Har under senaste åren rest ca 2/3 av året, ofta flera månader åt gången till konstiga onåbara platser (nej, det behöver inte kosta mer än att bo hemma).
Lever inte i lyx, utan ganska medelmåttigt, eller t.om. under det.
Och, ja, jag har familj och barn.
Hela poängen med kommentaren är att man behöver inte köra svält-FIRE, men man behöver heller inte leva efter Parkinsons Law. Man kan även investera till mycket bättre avkastning än 7%, och då menar jag inte krypto, fingerprint eller annan bluff, utan tråkiga bolag som kan utvecklas pga din kompetens.
Har man den där miljonen så kan man satsa nåt år utan lön för enorm avkastning längre fram.
Några böcker som beskriver vad jag lärt mig är Rich Dad, Poor Dad och 4h Work Week. Hade gärna läst dem tidigare.
@Cornu, din resa är väl ungefär liknande? Bröt dig loss från nerd/rövslick träsket för att svälta några år och nu leva ganska gott? De där åren av "svält" var väl egentligen inte så farligt?
Funderade på detta häromdan, har flera väldigt kompetenta vänner som valde att hoppa av "karriären" och istället leva på allt från hästar till musik.
Tänkte faktiskt att du (Cornu) kanske kunde göra ett inlägg, eller kanske poll, om det, dvs är du fast i träsket eller hoppat av?
Ganska korrekt, ja. Lever dock på kassaflöden från bok och blogg, inte från investeringar. Men det jag gör nu är oändligt mycket roligare än att stirra på en börsskärm. Dock kan jag förstås backa rejält i inkomst eftersom jag bland annat äger vårt boende skuldfritt osv.
Viktigast är att man har ett månadssparande som är svårt att nå, så att man begränsar Parkinsons lag till resterande pengar när sparandet är gjort. Man bestämmer så att säga helt sin egen utgiftsnivå genom detta sparande. Kan i sig vara värt ett blogginlägg. För ja, utgifterna expanderar automatiskt till möjligheterna om man inte sparar undan. Ligger i människans natur att äta när jakten är god.
I övrigt, gratulerar till en lyckat karriär.
Kassaflöde från bok och blogg ÄR per definition avkastning från investering, och även sannolikt bättre än 7% beroende på hur du räknar värde på nerlagd tid.
Från boken Rich Dad, Poor Dad (som i sin tur baseras på gamla boken The Richest Man in Babylon) är nog en av viktigaste lärdomarna just kassaflöde vs värdeutveckling. Därefter kommer en lika viktig lärdom som även är en av poängerna med 4h Work Week, just "Other Peoples Time". När du sätter andra i arbete skapar du både arbetstillfällen och förhoppningsvis en avkastning som är exponentiell mot din nerlagda tid.
Poängen med min kommentar var inte att skryta, jag har haft "turen" att "råka" ha varit på rätt ställe vid rätt tillfälle, och tagit tillfällen som kommit upp. I efterhand kan man fundera på hur många tillfälligheter lika gärna kunnat gå åt andra hållet…
Poängen var att säga att vi alla har olika "mål". Vissa tycker karriärvägen och Parkinsons Law är meningen med livet, andra vill hellre köra sitt eget race, andra vill köra "svält-FIRE" för att sen kunna svälta vidare…
Problemet i hela diskussionen är väl just att många vill ha en quick fix, man vill "få ihop den där miljonen" (gärna genom crypto, fingerprint, etc) och sen tro att det löser alla problem. De som lyckas är de som får ihop den där miljonen utan att kanske ens märka det, lever vidare som vanligt, miljonen blev 10, 20, osv, först då kanske man upptäcker att ja just det, jag är "finasiellt fri" men det kommer inte förändra mig…
The Millionaire Next Door och Millionaire Mind är bra böcker i ämnet.
Enklaste sättet att spara är att sätta in det som blir över varje månad i fonder eller på ett konto. För min del är utgifterna relativt konstanta och expanderar inte genom mer konsumtion när det blir pengar över, vilket det alltid blir. Jag köper det jag vill ha när jag vill ha det. Har en väldigt pragmatisk syn på saker och ting så jag känner inget behov att köpa nytt bara för att det kommit en ny modell av något. Fungerar det jag har tillfredsställande så fortsätter jag med det jag har. Kommer det något helt nytt så väntar jag tills att andra har fått ta del av alla barnsjukdomar och grejorna är prisvärda.
Reser du 2/3 av året, med familj och barn? Hur funkar det med skolgång etc? Boende med Sverige som bas eller någon annanstans. Är bara nyfiken på hur det kan lösas. Låter annars som en intressant Reser du 2/3 av året, med familj och barn? Hur funkar det med skolgång etc? Boende med Sverige som bas eller någon annanstans. Är bara nyfiken på hur det kan lösas. Låter annars som en intressant karriär.
Pelle, kul att du engagerar dig. Tyvärr är mitt attention span så kort att jag inte orkade läsa din överflödiga kommentar.
Pelle jöns, jag tror att du förmodligen har riktigt viktiga saker att delge oss, men ingen bryr sig. Bara att suga i sig. Jag kommer inte att läsa din text av den enkla anledningen att den är för lång och inte har något alls som intresserar mig i början av texten.
Dock bra med ordet "tycker". Använder det själv när jag vill påkalla uppmärksamhet. Ja folk förstår ju inte hur bra den lokala kinakrogen är. Där man kan öla på.
Är sen några år tillbaks inte folkbokförd i Sverige.
Vi reste ännu mer när barnen var yngre, kanske 3/4 av åren fram tills äldsta började ÅK1. Sen var barnen inte alltid med lika mycket under ett par år.
Skolan var ganska flexibel med ledighet, t.ex. 6-12 veckor från sportlov till påsklov några ggr. Nån vecka före och efter jullovet, osv.
Vi har hela tiden "hemskolat" engelska m.m. så att lägga till Svenska skolan har inte varit något problem. Beror nog mycket på skolan oxå vad de går med på.
Det är inte miljonen som är viktig, det är vad man lär sig på vägen dit. Exempelvis kan det göra att man lär sig tidigt i livet att pengar inte är så viktigt som man tidigare trott, och lägga energin på något annat än att jaga pengar resten av livet. Ovärderlig erfarenhet skulle jag säga, utöver den trygghet ett lite större kapital ger.
Eh. Den som sitter och jagar sina nollor på skärmen vecka ut och veckan in på jakt efter miljonen tycker ju tvärt om att pengar är det viktigaste av allt.
Jag tycker det är lite roligt eftersom flera av dina inlägg gjorde mig kolla upp andra visualiseringsmöjligheter för börsinformation. Själv har jag börjad med börs i år och din blogg har även haft en viss påverkan i detta.
Jag är säker du kolla vecka in och ut.
Det är dyrt att vara fattig! Om man har en skaplig marginal blir det lite av ett självspelande piano: Du kan köpa storpack, göra ordentlig reparation i stället för flera provisoriska, osv osv. Jag kunde köpa en skaplig bunt Tesla-aktier 2015 lite på chans. Just sayin…
Jag använde min miljon til att köpa en gård utan lån. 10 hektar mark med ett fint bostadshus utan renoveringsbehov (2016, i västra götaland med goda kommunikationer). Knappast meningslöst. Men visst, lite pengar behöver jag ju fortfarande tjäna.
En miljon är inte mycket pengar, men kan vara ett bra tillskott på gamla dagar. Ju tidigare man börjar spara desto bättre och desto mindre måste man avsätta varje månad.
Jag minns Lars för en herrans massa år sedan 15 år ? då du predikade precis motsatt på Alternativ.nu, och det var utmärkta råd för familjer som ville slippa betongens hamsterhjul och bli en del av den moderna gröna vågens försök till ett ansenligt kvantivativt mått av självförsörjande och livskvalitet.
Nu har ju mycket vatten hunnit under broarna, och det kan tyckas märkligt att man som medelålders totalt har bytt livskoncept,men det händer.
På den tiden uppmanade du att verkligen sätta allt fokus på att skrapa ihop så mycket det gick för unga par att sätta bo på landet för att förverkliga drömmen om ett naturnära liv med egen prägel. Det gick ut på att prostituerar sig en tid på arbetsmarknaden, bo så billigt som möjligt för att sedan avflytta till önskat gård/stuga/torp med nästintill noll skulder/inteckningar/obligationer.
Vad har hänt med den Lars idag ?
Låter som ett fall av seriös projektion. 😉
Räknar man vuxenlivet från 20 års ålder så har man dubbelt så mycket erfarenhet när man är 50 som när man är 35.
Jo, det låter linjärt och behändigt.
Kritiserar inte på något vis. Allt är välförtjänt och har åstadkommits med hårt arbete och beslutsamhet.
Hade det funnits ett annat mått att räkna hem 1 miljon kronor , utan att hålla igång en gård , en teslabil och vinkällaren, så hade det ju varit välkommet också. Typ : vad skulle du säga till idag till ungdomar idag som funderar på att flytta ut från storstaden. och ta en gård i ägo i dagens läge ? Gäller samma som då ?
En miljon är tyvärr absolut ingenting idag.
Följde bloggen från starten i arbetslivet kring 2010 och jobbade 100+ % fram till jag blev ekonomiskt oberoende.
Som småbarnsförälder och ägare till hus med stora renoveringsbehov är det skönt att kunna ta 18 månader oavlönat när barnen kom och lägga in 4-5 hantverkartimmar om dagen samt finnas hemma såklart.
Chefens min var obetalbar när man så att man inte orkat ta ut några pappadagar, det är ju så krångligt.
Allt är dock en förbannelse i det att en förmögenhet skapar mycket ansvar och tyvärr en personlig hotbild. Vi kan titta på Italien för att gissa utvecklingen, där är det knappast högdjuren som drabbas utan den medelklass som sitter på <2MEUR.
Till exempel betalas det i 97 % av kidnappningar. Nu är ju det extremfall såklart, men det kan uttryckas som hem- eller bilrån också.
Bäst är att inte äga något någon annan vill ha, förutom kunskap såklart.
Du belyser en viktig punkt här när du nämner hotbild. Jag följer många på finanstwitter och kan ofta förvånas över hur personer med namn och bild publicerar bilder på sina depåer utan att reflektera över vilken hotbild detta faktiskt innebär för dem. En del lägger till och med ut kartor över senaste joggingturen där man tydligt ser vart personen bor. Jag har svårt att förstå detta, känns väldigt onödigt.
Som en bekant sa efter jag och min sambo äntligen köpt första boendet efter många år av sparande för handpenning, men ändock stora lån: "Grattis! Nu behöver ni inte fundera på om ni ska gå till jobbet på morgonen längre"
Paradox i sverige, man måste inte sälja bostadsrätt för bostadsbidrag och ränta räknas till avgift -> det är nästan omöjligt att få hyresskuld om man nytta alla rättigheter i sverige eftersom socialen betala ränta/avgift bo man i hyres bara hyra.
eftersom flest brf även amortera lite bli det även sparbidrag vid bostadsbidrag/tillägg
Skämtet var att vi nu har lån att betala av, så går vi inte till jobbet så blir vi av med boendet
Som FIRE kan du dock välja uppehållsort tämligen fritt. Om det inte är skrivet i sten att man måste bo i paradiset Sverige, är det tämligen enkelt att sänka levnadsomkostnaderna med ca 50% med bibehållen levnadsstandard.
Nu har ju Sverige många fördelar som ett skönt klimat, låg brottslighet, skola i världsklass, sjukvård med god kapacitet och tillgänglighet osv, så jag kan iofs förstå om många tvekar.
Haha, den var bra! 😁
Sverige måste införa socialavgifter som i Tyskland. Det helt enkelt ska inte gå lätt at slippa sin bidrag till välfärden här. Vissa FIRE kalkyl verkar bokstavligen asocial.
Varför skulle man sluta att spara och investera när man fått ihop 1 miljon kronor?
Som jag ser det är chansen stor att miljon 2, 3, 4 osv kommer ganska snabbt efter den första. I alla fall om historien säger något om framtiden.
Hälsar Seglarn