Pendeln svänger som bekant fram och tillbaka och ingen trend varar för evigt. Jag reflekterar allt mer över om sociala medier av idag är här för att stanna, kommer stagnera eller sakta kommer dö ut och ersättas av något annat. Allt mer tydligt som anekdot är att de jag har bäst och mest personlig kontakt med inte hanteras via sociala medier (annat än som meddelandetjänster).
Sociala mediers framgång är onekligen en framgångssaga. Facebook-aktien är värderad på drygt 20x förväntat och är alltså inte ens med dagens mått särskilt övervärderad, trots en uppgång på mer än 10x pengarna sedan botten efter börsintroduktionen. Alla har Facebook.
Eller har de?
Hur är det t ex med återväxten. Ungdomar undviker ofta Facebook, för där hittar man bara gamlingarna (läs: föräldrarna), även om de kanske när de själva blivit lite äldre faktiskt skaffar Facebook ändå. Kanske mest för att olika föreningar och särintressen hittas där istället för på separata websajter, och då mer som en sorts inlogg istället för forna tiders chatforum. Oavsett kommer en dag alla ha Facebook, och då kommer tillväxten per automatik upphöra.
Själv kommer jag fortsätta ha Facebook, om inte annat av rent professionella anledningar som marknadsförings- och kontaktkanal med mina fans, främst bokläsarna. För mina fans och fiender har jag ju bloggen, så det finns ingen anledning att hålla kontakt med er, kära läsare, via Facebook. Det finns ingen affär för mig där, inga intäkter, och man ska inte heller bygga en verksamhet på en plattform man inte äger.
På min privata FB-sida rensade jag just bort närmare 200 så kallade vänner. Jag gissar att många av dem inte ens kommer märka att jag gjort det. Ska man t ex ha affärskontakter som vänner på Facebook? Samtidigt ska man komma ihåg att FB inte är samma för alla. En del vill vara vänner med allt och alla, andra släpper in sina fans som vänner på sin sida som egentligen inte är privat, utan en sorts offentlig kanal. Hur vet du att de du har som vänner på FB ser på FB på samma sätt som dig? Varför inte istället då interagera i en grupp eller på en officiell sida, istället för att vara FB-vänner?
Vilket bara visar på ytligheten som uppstår i sociala medier. Har man fått några direktmeddelanden? Inbjudningar till födelsedagar eller andra högtider? Eller är vänskapen i de anti-sociala mediernas tidevarv begränsad till en like?
I själva verket inser jag att de som är mina främsta vänner och som jag har mest personlig kontakt med sker antingen via verkliga livet eller via direktmeddelanden, där i så fall Facebook bara är Messenger-tjänsten. I själva verket har flera av mina bästa vänner och de som jag oftast har personlig kontakt med inte Facebook alls.
Vi träffas kanske i verkligheten istället, om så bara någon gång om året. Eller pratar … i telefon! Eller via meddelandetjänster, där asynkron kommunikation passar mig rätt väl på grund av min arbetsbelastning. Men rent av SMS fungerar då minst lika bra som att Facebook ska få se allt man skriver till varandra.
Och det är även dessa vänner som faktiskt står för inbjudningar till digitala möten i dessa pandemitider. Inte de vänner man bara har på Facebook. Där räcker det ju med en like ibland.
Pendeln svänger fram och tillbaka. Inget varar för evigt. Inte heller Facebooks popularitet. När jag gick igenom vänlistan efter personer som jag i praktiken inte upprätthåller någon personlig kontakt med, utan man bara träffat någon gång en gång för länge sedan, så visade det sig att ett tjugotal av drygt 600 vänner på FB hade avaktiverat sina konton. Kanske ett tecken i tiden.
Vad vet du egentligen om dina FB-vänner? Allt du ser är vad de väljer att visa. Hur många av dem träffar du regelbundet i verkliga livet, om så ens en gång om året? Hur många av dem har bjudit hem dig till sig, hur många av dem har varit hemma hos dig? Hur många av dem har du pratat med i telefon det senaste året? Hur många av dem kan du namnet på utan att se dem på Facebook samtidigt?
När pandemin är över kanske vi får en rekyl för sociala medier, när isolering och text på en skärm ska bytas mot faktisk mänsklig interaktion och uppdämt behov av mänskliga möten?
Ska jag spå en enda ny trend så är det att förr eller senare kommer någon släppa en livesocialmedia. Att interagera i rörlig bild live klår Facebook enormt. Ett Zoom-möte med 4-8 vänner ger mer personlig interaktion än ett helt år på Facebook, sett till kvalitet och faktisk äkta interaktion.
Exakt utformning för den killer app, en livesocialmedia kan bli återstår att se. En vänlista, där man när som helst kan öppna ett rum dit ens vänner kan komma in och hälsa på. Vill jag t ex sätta mig och fika, så öppnar jag mitt fikarum, mina vänner får notifikationer om att jag har ett rum öppet, och så kommer de kanske dit och livemöts en stund över video. På samma vis kan man ha ständigt öppna grupprum inom olika intressesfärer och organisationer. Kändisar kan ha publika rum, de ibland framträder i för sina fans. Och med faktiskt livesändning (video är ett krav, inte ett alternativ) så kanske man kan bli av med flera av sociala mediers avarter – det är svårare att kalla någon för något nedsättande när denne ser på dig.
Pandemin har visat att bandbredden finns och att alla har kameror idag. Folk har vant sig vid att det fungerar att umgås live på Internet. Nu återstår bara att någon lanserar livesocialmedia.
Eller så köper bara Facebook upp den som lyckas och förvandlas. Inget är som bekant för evigt1..
Veckochart Facebook-aktien |
Nu ska jag försöka klara av ett telefonsamtal med en vän idag, och gratulera en tillökning. En ambition kan vara att faktiskt prata med en person i telefon, live via video eller fysiskt varje dag. Även under pandemin kan man göra detta, det finns något som heter utomhus och promenad. Sedan är ambitioner ambitioner.
1. Utom att jag alltid kommer ha fel. Det ligger per definition i sakens natur när man pbulicerar 3-8 blogginlägg om dagen att det endast kan ske om man ständigt har fel. Skulle jag bara skriva saker jag själv tror jag har rätt om, så skulle det bli rätt tomt här på bloggen. Men bloggen är ett sätt att vädra tankar, inte ett facit.
21 kommentarer
Jag pratade nyss med min lillasyster i telefon, och det är oftast det sättet vi träffas på (vi bor dessutom långt ifrån varandra). FB använder jag inte. Inte heller Twitter. En hel del kvalitetsbloggar följer jag, och det är främst där som jag lägger huvuddelen av min surftid. Och så blir det sannolikt också framöver.
Facebook grupper för specialintressen och köp/sälj är bra. Särskilt lokala grupper.
Jo de lokala grupperna är rätt bra faktiskt. Det är nog ett av få forum där jag använt FB aktivt senaste fem åren. Speciellt nu när vi har ett stort fiberprojekt i området.
Man märker dock av vilka som sitter hemma med psykisk ohälsa…. man får blocka rätt friskt.
Ja Facebook har ju helt klart tagit över den roll som den uppsjö av alla vBulletin baserade forum som fanns under 00-talet hade.
Min tumregel för åldrar och socialt nätverk är annars:
40+ Facebook
30+ Instagram
20+ Snapchat
10+ Tiktok
"Exakt utformning för den killer app, en livesocialmedia kan bli återstår att se. En vänlista, där man när som helst kan öppna ett rum dit ens vänner kan komma in och hälsa på."
Discord gör faktiskt detta ganska bra redan idag. Även om de är långt ifrån den typ av dedikerad applikation du tänker på. Man kan antingen livestreama spel/videokamera direkt i programmet via ett klick och övriga användare i servern kan se att man är live och till och med se en liten preview av strömmen via mouseover. Med tanke på hur Discord gått från att försöka vara dedikerad för gamers till just mer och mer av en allmän mötesplats tror jag att en eventuell uppstickare skulle få svårt att utmana Discords momentum här.
Kan i övrigt hålla med om din spaning. Hade så sent som igår digitalt julbord med en nära umgängeskrets och det fungerade helt okej med tanke på omständigheterna! Det ger så otroligt mycket mer att ses ansikte mot ansikte jämfört med i en anonym gruppchatt.
Ja, Discord är stort bland gamers och ungdomar, men kanske inte riktigt vad jag tänker på. Men som du säger, svårt att slå sig in i nischen. Men riktar man sig till 30+ kanske?
Pratade med en yngre kollega om det här. Han är runt 25 år och enligt honom använder den generationen i princip endast Facebook för att koordinera fester och andra händelser, via Facebooks event funktion. Och så använder några av hans kompisar Facebooks messenger-tjänst. Övriga delar av Facebook verkar vara ganska övergivna.
Förra kunde man ju se social status (singel/upptagen) på folks profiler. Men numera så har ju de flesta låst ner sina profiler och gjort den mesta information begränsad till den allra närmsta kretsen. Så på den fronten har ju Facebook tappat en stor anledning till att yngre drog sig till tjänsten, dvs möjligheten att "utvärdera" potentiella framtida partners.
Som ännu en ”yngre” person på runt ett kvarts sekel kan jag anekdotiskt bekräfta den bilden. Facebook-appen har få av oss installerade på våra telefoner och den enda gången man besöker webbplatsen är just för att sälja/köpa något eller anordna ett event. Bland ännu yngre (gymnasiet) är det nog tveksamt om en majoritet ens har Facebook-konton alls. Men det har jag ingen data på.
Jag undrar om inte aktiekursen är överhajpad av förtrollade 70-talister som inte insett detta än, eller om Facebook ändå räknar med att ”alla” ungdomar ändå skapar ett konto förr eller senare. D.v.s att kvantiteten användare väger tyngre än den minskade aktiviteten på plattformen.
Men sen är ju i och för sig Instagram en annan historia!
Facebook och Insta är egentligen reklamföretag och det är de för jävligt duktiga på att sälja in. Så oavsett att vi baissar deras produkt så säljer reklamen oerhört bra år från år.
Jag har aldrig sett Facebboks storhet. Visste inte vad de ville riktigt antar att ta över alla nedier under sitt paraply, såsom wahtsapp och instagram. Fördelen är ju att du kan hitta folk där
Nu är FB och Apple i luven på varandra gällande data privacy battle.
Hyfsat tröttsamt detta och kunderna aka produkten lär ju inte reagera oavsett.
jag rensar mina sociala medier rätt regelbundet efter vilka jag vill ha kontakt med. Eller har kontakt med.
Vet att många söker nån slags bekräftelse via antalet följare. Jag gillar att filtrera på:
* Är det här en person jag haft kontakt med senaste 12 månaderna
* Är det här en person jag VILL ha kontakt med men inte har haft kontakt med (If yes send message)
I övrigt rensas det bort.
Enda undantaget är linkedin där nätverket fyller en annan roll. (twitter är ren underhållning i mån av tid och räknas inte)
Men ska nog säga att alla sociala nätverk kan dö imorgon utan att jag skulle sakna nått. Huvudsaken är meddelandetjänsterna.
För övrigt gick jag och rensade FB listan enligt ovan nu. 10 personer fick se sig avfärdade ur mitt liv. Och det visade sig att ett par av de jag pratar på Messenger faktiskt avaktiverat sitt FB konto.
Tycker nog det finns tecken på viss panik hos FB och Instagram. Att de kommer med så mycket förslag på "det här följer du inte men du brode följa". Jag har NOLL intresse av att följa sånt jag inte aktivt väljer (nära vänner eller företag jag har en relation med).
Har för övrigt avinstallerat alla appar för sociala medier på padda/telefon och använder dem bara i webbläsaren på datorn där jag kan använda extensions för att bara se det innehåll jag vill se.
Håller kontakten med närmsta vännerna via Telegram.
De har inte nappat på signal än, det är ju trots allt bara ett par år sedan jag fick över dem från whatsapp.
Vi träffas online och spelar rollspel, nerdar, dungeon & dragons via roll20 som stödjer röst och video. Det gör en väldans skillnad att se ansiktet på den man interagerar med.
Facebook var jag tvungen att återaktivera för ett par år sedan då pistolskytteklubben jag gick med i har sin sida där. Annars används Facebook inte alls.
signal funkar bra?
telegram, viber eller facetime om det faller sig så
Facebook har ändrat form för min del. Förr var det ändlösa bilder från grannar, vänner och bekanta på grillning på altan, promenad i soluppgång/nedgång, middagsbjudningar, fjällsemestern etc. Ett slags upprepande över tid.
Numera är det för min del att följa en del intressen och hobbygrupper samt hlälpa varandra i frågor som uppstår kring dessa. Alltså har FB för min del tagit en lite mer användbar roll.
När det gäller ålder har jag sett ett mönster. Jag är tidig 80-talist, de flesta i min generation har Facebook men använder det sparsamt. De som är äldre (ca 60-talister) och yngre (ca 90-talister) är de som är mest aktiva och postar bilder på allt som händer.
Åtminstone var det så för några år sen. Nu har Facebook mest blivit en plattform för att sprida åsikter och mer eller mindre seriös debatt om olika saker: Politik, alternativa livsstilar, bu eller bä mot Sveriges Corona-hantering, barnuppfostran, energipolitik osv osv. Blandat med en och annan överdrivet positiv grillning i solnedgången eller fantastisk födelsedag etc. Mer deprimerande än att se på nyheterna på tv.
Jag följer en del lokala grupper men i övrigt håller jag mig borta från eländet. Messenger är ju ibland bra eftersom "alla" har det.
För mig har Facebook i sin ursprungliga och nuvarande form definitivt spelat ut sin roll. Frågan är hur länge de lyckas hänga kvar innan nåt nytt tar över…
En tanke jag har är att Menlo Park är fullt medvetna om den här glidningen och inte har några problem med den nya funktion Facebook fyller på 20-talet jämfört med 00-talet.
Ett exempel är IBM som grundades för över 100 år sedan men som inte haft några problem med att återuppfinna sig själv för att överleva.
vågar du köpa sten? tam tam…
Har kommit på att med headset till mobilen kan man ringa folk medan man plockar disk, viker tvätt, städar etc. Betydligt mer socialt.
Är ingen nostalgiker, så FB, Insta och Twitter är inget jag har. Precis som bloggaren är inne på väntar man på nåt nytt inom genren.
Sen är det ju en fråga om tid och välmående där de är anti-sociala medierna inverkar negativt på mig.
Sen tänker jag naturligtvis inte såga sociala medier rakt av. För vissa fungerar det alldeles utmärkt.
Jag har fejsbok men kollar alrdig ngt
de få jag har som vänner pratar jag inte med där
Med pga företag som vill köra via fejsbook, vill inte!