Förvaltningsrätten meddelade idag att Stockholms kommuns besöksstopp vid vård- och omsorgsboenden i kommuen, med anledning av coronapandemin, bryter mot lagen och upphävs därmed. Den enskildes grundlagsskyddade rätt till privat- och familjeliv gäller.
![]() |
Får knäpp på nosen |
Förvaltningsrätten i Stockholm skriver i ett pressmeddelande för mål 24825-20:
“Stockholms stads beslut om besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden är utformat på ett sådant sätt att det i praktiken får samma verkningar för den enskilde som ett besöksförbud. En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas.”
Sverige förblir ett av världens kanske friaste länder, med ett mycket starkt grundlagsskydd för individens fri- och rättigheter, så till den grad att dessa inte ens kan kringgås vid en pandemi. Man kan tycka vad man vill om det, men sådan är svensk lag och det får väl ses som glädjande att svensk lag fortfarande gäller i landet.
Det går inte både att äta kakan och ha den kvar, och i ena stunden hävda dina rättigheter, för att i andra vilja att andra avsäger sig de samma. Land ska fortfarande med lag byggas. Och det är dessa starka fri- och rättigheter som gör att det inte går att stifta förbudslagar hur som helst i Sverige ens under den pågående pandemin.
Besöksstopp på boendena förblir framöver alltså frivilligt.
Vad vi ser här är en av de tre grundläggande krishanteringsprinciperna i Sverige, nämligen likhetsprincipen, som förenklat innebär att samma lagar gäller såväl till vardags och normalläge, som vid kris eller krig. Det inkluderar individens grundlagsskyddade rättigheter.
Sedan finns det många som vill se totalitära krafter i Sverige, både till vänster och höger, och ur deras perspektiv är det förstås önskvärt med inskränkningar i friheter och rättigheter, som sedan gärna kan utökas till att omfatta allt man från respektive håll titulerar som kris. Men när man väl har gett upp dessa demokratiska rättigheter, är de svåra att få tillbaka.
Anhöriga eller boende på boenden får dessvärre inte ta hela ansvaret för eventuell smitta själva, utan den faller på personalen och skattebetalarna. Och på tidningsrubriker och högljudda protester i sociala medier om att vi inte tar hand om våra äldre. Men våra friheter och rättigheter står alltså högre än detta. Det är trots allt frivilligt att besöka och ta emot besök, men man kanske inte ska skylla på äldreboendena och deras personal om smitta bryter ut?
Var och en får förstås själva ta ställning till vad som är viktigast – våra fri- och rättigheter och rikets lagar och grundlag – eller ett besöksstopp på äldreboendena. Fövaltningsrätten har i alla fall sagt sitt. Men förespråkar du att grundlagen ska åsidosättas, kom inte och klaga i framtiden om dina fri- och rättigheter dras in av en politisk sida du inte stödjer.
24 kommentarer
Det spelar nog mindre roll om anhöriga besöker sina åldriga släktingar, då personalen har kontakt med alla och därmed har större risk att sprida smitta på ett äldreboende. Visst kan virus komma från anhöriga, men jag vill tro att de har med sig sitt sunda förnuft och inte vill smitta av sig och därmed håller avstånd och vidtar försiktighetsåtgärder.
Besöksförbud för personalen kanske skulle hindra spridning, men andra konsekvenser skulle uppstå med samma resultat som covid.
Glädjande att se att Wilderäng här intar samma ståndpunkt som undertecknad i ett tidigare antal kommentarer intagit … nämligen: Vi lever i ett av världens friaste länder och ansvaret vilar på var och en enskild samhällsmedlem samt att detta ansvar kan ej delegeras!
Helt rätt, därför borde vi införa direktdemokrati istället för dagens sk representativa demokrati….
(Höll på att skriva repressiva…fniss..vi är inte där riktigt än)
Stefan: Jag är av helt annan uppfattning … nämligen den att det jag förutsätter är din definition av direktdemokrati endast är rationell och därför ej tillämplig på församlingar större än några hundra personer … d.v.s. ungefär dagens antal riksdagsledamöter.
Dessutom som så att jag uppfattar flertalet frågor på regional och nationell nivå, och för det mesta även på lokal nivå, som så omfattande och komplexa att de kräver en nivå av engagemang och kunskap samt frihet från jäv att sådan beslutsordning inte helt enkelt låter sig i praktiken genomföras.
Det är konstaterat att det var stora brister i grundläggande hygien på äldreboenden. Hur i hela friden kunde det bli så? Hur kan man anställa personal som saknar dessa basala kunskaper? Är det inte något man lär sig i typ grundskolan?
Ja, hur var det med det egentligen, Är det konstaterat?
Här skriver dagensmedicin om ämnet. Verkar inte råda diskussion om att det var dåliga basala hygienrutiner, utan man försöker dra lärdomar.
https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/bristande-hygienrutiner-inom-aldreomsorgen/
En icke länk https://skr.se/halsasjukvard/patientsakerhet/matningavskadorivarden/matningbasalahygienrutiner.10973.html
Ok. Rätt stor skillnad mellan vård på sjukhusen och i kommunernas äldreboenden alltså. Det vore intressant att se motsvarande siffror hur det står till i övriga samhället, samt i hemmen.
Tänkte ta en tupplur nu på lunchen i soffan framför TVn och satte därför på SVT forum, lugna släpiga röster att somna in till men ämnet handlade om offentlig upphandling, vilket allrid gör mig upprörd så kunde inte somna.
Mycket av det som bloggaren skriver gick att relatera till ämnet i programmet.
Om jag ska summera experterna som avhandlade bedregerier, osund konkurrens etc inom offantlig upphandling så är det just sekretess mellan myndigheter. Så det som jag tagit för självklart för en kund inom privat sektor, tex Hhos en bank så kommer du att prövas för penningtvätt, kreditupplysning och dessutom följer man upp konternuerligt dig som kund inte minst ur risksynpunkt.
Men är du leverantör så får myndigheten inte göra motsvarande kontroller.
Sen fick jag också svaret på varför vi alltid är bäst i klassen på att implementera EUs regler: kort och gott EUs regelverk förutsätter och förväntar sig att man rättar till motstridiga landsregler, men det gör vi inte här och blir då med automatik bäst i klassen.
Kanske blev mycket OT men tycker ändå det är ett exempel på hur starkt skyddad individens integretet är i Sverige
Jag rekommenderar golf på tv för behaglig sömn. Gärna en tävling i repris så man inte dras in i ngt. Offentlig upphandling och svensk tolkning av EU rätt är alldeles för upprörande. Annars förstår jag varför du väljer SVT forum. Valfritt program på franska eller tyska Arte borde också gå bra.
Nulli secundus
Tack för tipset med golf, men då får det inte vara Göran Zachrisson som kommentator då vågar man inte somna då kan man missa hans underbara kommentarer.
Naturprogram från savannen i Afrika fungerar också bra. Lite fina bilder, lugn musik, en lugn berättarröst som flikar in emellanåt, några lejon som äter på en gnu. Garanterat sömnpiller.
Gillar man inte det så funkar snooker lika bra. Verkar alltid finnas någon kanal som visare det.
Jag trodde alla som ville somna till något lugnande tittade på ASMR-videor på Youtube – mestadels unga och mer eller mindre sexualiserade kvinnor som stirrar in i kameran medans de viskar lugnt och prasslar med plastpåsar och dylikt…
Men det första kommunen gör efter domen är att försöka hitta kryphål kring Förvaltningsrättens dom. Noll respekt alltså från kommunen avseende friheten och kommunen som i sig är myndighet skall agera under lagarna, inte över. Det osar surt…
Man kanske skulle kunna kalla Staden/ kommunen för en rättshaveristisk instutition.
Tänk vad billigt myndigheterna kommer undan när de försöker kringskära individens rättigheter. Helt otroligt.
Och ännu värre är vi själva, som säger att "vi måste skydda de äldre!". Inte en tanke på den äldres integritet.
Verkligen. Snacka om att ta beslut huvudlöst och över huvudet på folk. Totalt respektlöst och förminskade mot de boende och anhöriga.
Väl rätt beslut. Smittan kan bara ha spridits via anställda inte besökare (Men alla skyddsåtgärder de haft under lång tid)
Men nu är det fritt fram att skylla på de anhöriga, och kommunen slipper få skit när de äldre dör av årets lite tuffare influensa
Så lagom kul med frihet när en känt coronapositiv person kräver att få träffa sin döende anhörig, släpar med smittan in till äöderboendet och trots rigorösa hygienåtgärder smittar ett tiotal boende, inklusive sin anhöriga. Tyvärr fall ur verkligheten.
Jag hoppas man bryter så mycket mot grundlagen att man hindrar önskade besök och kontakter mellan de boende.
Märkligt. Man behöver inte vara särskilt juridiskt skolad för att förstå att detta torde strida mot så väl Regeringsformen som Europakonventionen artikel 8.
Det märkliga är att Sverige inte har en lagstiftning som inte medför straffansvar för tjänstefel. Detta torde vara ett solklart fall där tjänstemannansvaret borde kicka in och förse kommunjurist och ansvarig chefer kicken, utan fallskärm. Att beröva andra människor friheten och kontakten med sina anhöriga för att de är gamla och sköra är borde ge varje demokratiskt skolad människa kalla kårar.
+1!