“Pew-pew, öhhhn-öhhhn-öhhhn, pang, pang!” – sannolika munljud från framtida soldater på övningsfältet i Kristinehamn
Regeringen har nu bestämt sig för att förutom de redan fastställda regementena och flygflottiljer på befintliga militärbaser i Göteborg, Arvidsjaur och Uppsala, så får Falun, Sollefteå och Kristinehamn helt nya regementen. Det senare mot Försvarsmaktens egen vilja. Tillägg: Försvarsmakten kommenterar.
Entrén till fd A 9 i Kristinehamn |
Att utbidningsdetachementet för norrlandsjägarna i Arvidsjaur skulle bli regemente på grund av den dubblade utbildningen av jägare, liksom att Ärna flygbas utanför Uppsala skulle bli flygflottilj och att Göteborg återigen skulle få ett amfibieregemente var redan klart sedan tidigare, även om det formella förslaet presenterades först idag. Namnen blir Norrlands dragonregemente K 4, Upplands flygflottilj F 16 och Älvsborgs amfibieregemente Amf 4.
Därutöver så fastställs nu platserna för de lokalförsvarsskytteregementen som ska skydda förbindelserna till Norge. Dels återupprättas Dalregementet I 13 i Falun, och dels Västernorrlandsregemente I 21 i Sollefteå med ett utbildningsdetachement i Östersund. Regeringen skriver:
“Det finns ett tydligt behov av förband för skyddet av de västliga förbindelserna via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtlands län till Trondheim. Det finns också behov av förband för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar. Dalregementet i Falun återetableras för att utbilda två lokalförsvarskyttebataljoner för skyddet av förbindelserna till Oslo och för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar.
[…]
Västernorrlands regemente i Sollefteå etableras för att utbilda två lokalförsvarsskyttebataljoner för skyddet av förbindelserna till Trondheim. Ett utbildningsdetachement, Jämtlands fältjägarkår (motsvarande bataljon), förläggs till Östersund. Grundutbildningen av totalförsvarspliktiga ska ske i såväl vid Västernorrlands regemente i Sollefteå som i Östersund. Det är mot bakgrund av det strategiska läget viktigt att i fredstid förstärka den militära närvaron i Östersund, med bland annat utbildning av värnpliktiga. I det sammanhanget behöver också möjligheten att använda infrastruktur kopplad till flygplatsen på Frösön säkerställas. Östersund har en strategisk betydelse för Försvarsmaktens framtida utveckling.”
Dessa två regementen är alltså inte egentligen till för att försvara Sverige, utan möjligheten för framför allt amerikanska marinkåren att förflytta sin tunga marinkårsbrigad från de sina förplacerade bergrum i Tröndelagen, sannolikt till Gävle hamn, för visare skeppning till Baltikum. Regementenas lokalförsvarsbataljoner är strategiskt och säkerhetspolitiskt motiverade, och vad för hemliga avtal det finns med USA som gör att vi vidtar dessa åtgärder får vi kanske reda på om cirka 70 år. Tydligt är att Sverige knutit täta band med de amerikanska stridskrafterna, såväl genom övningar, som samverkan och eventuellt planering på högsta nivå. Det kan alltså handla om en rejäl vinst för svenskt försvar, som vida överstiger kostnaderna för Sollefteå och Falun.
Falun, ärans och hjältarnas stad |
Men det finns flera allvarliga problem med etableringarna. Dels kommer det vara mycket svårt att locka personal, särskilt med anhöriga som får svårt att få jobb på orterna. Dels så kommer tidplaner spricka på grund av överklagande NIMBY:s, inflytelseagenter och nyttiga idioter. Det senare gäller särskilt Kristinehamn, där Försvarsmakten själva avrådit från etablering.
När regementen som A 9 i Kristinehamn eller för den delen P 4 i Skövde etablerades låg de utanför städerna, på landsbygden. Idag ligger de inne i städerna, och i fallet A 9 så har nedläggningen 2004 gjort att staden växt runt och antagligen tusentals personer flyttat in utan att ha skjutbanor och tunga fordon som grannar.
Forna Haubits 77 |
Nutida Archer är lite större. Foto: Karin Malmsten, friköpt foto |
Försvarsmakten ville hellre att regementet skulle uppföras på Villingsberg, direkt vid skjut- och övningsfältet, där det inte heller finns några grannar att tala om. Lokalerna på A 9 är inte heller anpassade till ett modernt försvar, utan för lastbilsdragna Haubits 77, och antagligen kommer helt nya lokaler behöva uppföras ändå. I den mån lokalerna inte ägs av privata aktörer idag, vilket gäller åtminstone två byggnader, medan många andra hyrs på kontrakt av fastighetsägaren som sannolikt är kommunen.
Spolplatta på fd A 9 Kristinehamn. Åtminstone fyra företag huserar i lokalerna. |
Det kommer kosta och ta tid att bli av med alla privata aktörer på fd A 9, även om det kunde varit mycket värre likt gamla P 18 på Gotland eller gamla artilleriregementet i Linköping.
Det bästa för det moderna försvaret är att etablera helt nya anläggningar, kostnads- och tidseffektivt placerade direkt intill övnings- och skjutfält, likt nya P 18 på Tofta på Gotland. Artilleristerna på A 9 Kristinehamn kommer bli experter på landsvägstransporter och spendera en stor del av sin tid på landsväg om de ska vara förlagda i Kristinehamn, där man nog knappast ens kommer kunna skjuta med sina finkalibriga handeldvapen på det friluftsområde som det mycket klaustrofobiska fd övningsfältet idag utgör.
Istället är det förstås glesbygdspolitik som fått råda. Och sådant kostar. Att försvarsminister Hultqvist kommer från Dalarna kan man anta har haft stor påverkan på etableringen i Falun.
Nu önskar vi alla Försvarsmakten lycka till med att rekrytera personal i form av officerare, villiga att flytta över halva Sverige till Kristinehamn, Sollefteå och Falun, och att inte regeringen just tagit ett beslut om en rejäl gökunge som kommer dränera faktisk försvarsförmåga.
Det är åtminstone billigt relativt sett med en schysst villa på orterna, så kanske behöver bara en i familjen ett arbete?
Beslutet är resultatet av en uppgörelse mellan S-MP-C-L. Etableringar av regementena ska ske med start redan nästa år. Sveriges försvar är av någon anledning myndigheter (ex Försvarsmakten, Statens fastighetsverk, FMV, FRA, Fortifikationsverket, MSB) som ska detaljstyras från regeringen och inte får agera självständigt efter egen kompetens. Det är sen gammalt. Mer kan ni läsa på regeringens hemsida.
Tillägg: Försvarsmaktens presstjänst skriver till bloggen att: “I nuläget avvaktar vi det faktiska beslutet innan vi lämnar några kommentarer”. Man är som alltid en lojal myndighet som gillar läget, kort sagt.
34 kommentarer
Linköping? Jönköping? (Grönköping?)
Gökköping
Jo, att rekrytera blir ju en utmaning…. likaså fortsatt personalförsöjning över tid, regeringen har ju med all önskvärd tydlighet visat hur labila de är som huvudman för de flesta statliga verksamheterna-så många kommer ha det i bakhuvudet. Känns som om det är på sin höjd kvartalsplanering som gäller för vår regering.
Vi har på kort tid gått från Invasionsförsvar>fjärrpolisverksamhet>lokala orter som skall försvaras, känns återigen som om våra finska grannar har mer ansvarsfulla politiker-vilket är vår stora lycka rent säkerhetspolitiskt, vi har ju en trovärdig buffert med dem till öster.
Vår egen trovärdighet kanske finns där om 10 år när meddelade beslut blivit verkliga, men det återstår att se.
Av de senaste 3000 åren av mänsklighetens historia så har endast 268 år varit fredliga. Det är en bra lärdom att ha med sig som politiker, att planera för vad man tycker/vill/önskar sig i omvärldsbild-har ju rent historiskt visat sig vara tveksamt.
Är detta ens finansierat?
Dubbel skatt på plastpåsar, och sugrör med diameter på över 5mm.
Samt höjd skatt på öl, vin och sprit.
Så börjar Svenskarna att supa desto mer så kommer vi kunna finansiera delar av Försvaret.
Ska bli intressant att följa denna upprustning av försvaret. Lokaler ser jag inte som den stora utmaningen då det finns lokala byggherrar som gärna står till förfogande. Rekryteringen kommer troligen bli en utmaning men går säkerligen att lösa likt det man gjorde med Stridsgrupp Gotland. Helt enkelt rulla med tillfällig personal tills listorna är fyllda. Den stora utmaningen tror jag blir logistiken, fordon och utrustning. Där det råder stora brister i dagsläget. Ytterligare en intressant fråga är vilka fordon som I13 & I21 kommer att tillföras.
Logistiken blir enkel: Mercedes Sprinter. Det är ju lokalförsvarsförband
Nje tror att det måste till splitterskyddade fordon, möjligen patgb 360 för I13 och bandvagn 410 för I21.
Eh, menar du att ryskt artilleri ska grupperas långt in i Mellansverige, eller vad ska de ha splitterskyddet mot? De kommer på sin höjd behöva agera mot diversionsförband, och mestadels uppträda som en sorts militär trafikpolis och rörlig restaurang- och bensinstationverksamhet Tröndelagen – Gävle.
Inte bara för skydd, verkan, framkomlighet mm. Enda fördelen med sprinter är väl möjligen komfort och topphastighet. Patgb och BV har man möjlighet att ha olika vapenhuvar med tyngre vapen som kan agera understöd och verka under framryckning. De fordonen har även betydligt bättre mörkerhjälpmedel och framförallt terrängframkomlighet. Vilket kan vara bra i Norrland och Värmland med stundtals dåligt underhållet vägnät och snö på vintern.
Mycket relevant fråga angående fordonen. Jag tror att om dessa bataljoner hade tillförts patgb 360 så hade de kallats motorskytte och inte lokalförsvarsskytte. Patgb 360 används inte heller primärt som stridsfordon, utan som motorskyttets splitterskyddade taxi till operationsområdet. Den deltar alltså inte i striden om det kan undvikas. BV 410 eller 309 kan va alternativ för dessa norrlandsbataljoner. Livbat har BV, så det finns en analog.
Har inte Dalregementet goda förutsättningar för (1) bra skjut-/övningsområden (2) närhet till Stockholm och möjlighet att bidra till försvaret av huvudstaden?
Jo, men man får ju betänka att människor är förändringströga, så även försvarsmakten. Det blir ju jättejobbigt för nuvarande regementen om det försvinner officerare till de nya orterna. Klart att de tycker illa om det. Men fakta är nog att de befintliga regementena aldrig hade vuxit verksamheten lika snabbt som nya orter kan, det fungerar ju bra som det är och vi hinner inte utbilda fler rekryter osv…
Beträffande Kristinehmn/Villingsberg är det nog inte värre än att Regementsledningen kommer sitta i Kristinehmn medan inkvartering och utbildning/träning kommer att ske i Villingsberg.
Det kommer bli bra det här.
Ja, idag finns ju ingen konkurrens från andra regementen om platser i Villingsberg så förhoppningsvis så gör försvarsmakten så i praktiken så ser det bra ut på pappret.
Det blir ju mkt infanteri. Vad ska de utrustas med? Personbil?
De regionala förband, som man nu har påbörjat utbildningen av, skall ju se ut som Hemvärnets insatskompanier. Så det blir väl PB8:or
24 meter Scania eller Volvo med öppna lastbilsflak likt den gamla goda tiden. Eller cykeltolka.
Epa traktor
Oh yea, nu ritar de spelplaner för "Kampen om Arktis" och för all del "Gasen i Sibirien". De där planeringsmaskinerna lever sitt eget liv och följer sin egen logik. Det är väl det som kallas "deep state" gissar jag.
Kopplingen mellan ett återuppstått dalregemente och deep state är ju solklar. Lägger man till ett beridet tavastregemente ligger hela sibirien för våra fötter.
Du förstår..! En broder!
Kul med dalregementets tredje uppståndelse.
Men man undrar var de ska vara rent fysiskt i stan. Falun har ju rätt framgångsrikt omvandlat hela kasernområdet till köpcentrum och stoppat in andra verksamheter i de gamla kasernbyggnaderna.
Måste det vara i centrala Falun då? Själva kasernområdet innehöll väl inget av speciellt värde ur operativ synpunkt förutom kaserner, förråd etc. Är ju åtskilliga mil att säkra mellan norska gränsen och Gävle hamn. Eftersom hotet antas komma från öster så kanska man kan uppföra ändamålsenliga anläggningar öster om stan?
Har talats om Högbo från kommunledningen sida,precis nedanför hoppbackarna tidigare. Lokaler finns ju inte där heller iofs. Dock med närhet till övningsområdet.
Amerikanska marinkåren. Håller ju på, att göra sig av med alla sina stridsvagnar. Så den där tunga brigaden, i Tröndelagen. Kommer snart, att inte vara så tung.
Det kan väl inte ha något att göra med att säkra röster till valet om två år? Om beslutet tas nu så kan kanske aktiviteter att etablera förbanden har kommit igång sommaren 2022 och kommer att rapporteras flitigt i SVT och lokalmedia i form av Bonniers Mittmedia som överlevt tack vare pressstödet? Nä, sossarna sätter såklart landets säkerhet före sitt egna intresse av att behålla makten.
Hej , kan någon förklara vad en reducerad motoriserad brigad innebär? Vilka delar saknas?
Om jag förstått det rätt så ska p7 rustas till mekaniserad brigad, men om de krymper de två andra brigaderna med en batalion vardera och lägger dessa till den befintliga batalionen som redan finns på p7 så att alla regementen får tre. då blir det ju ingen utökning alls ?
Angående Kristinehamn.
Ceremonin för den faktiska nedläggningen kom 2005. I perspektiv av att gamla A9 hade framför allt Värmland och Örebro som rekryteringsområde för sina rekryter så finns det många med rätt bakgrund för en nyetablering i Kristinehamn.
Men låt oss se på de som ville fortsatt tjänstgöra i artilleriet och därför flyttade upp till Boden. Där fanns det redan ett artilleriregemente (A8) sedan tidigare (fast detta regemente var avvecklat den 2000-06-30 och blev sedan dagen efter en bataljon under I19). Dessutom var det undermålig beväpnat i olika perioder. T ex 2012-2017 så hade de inga eldrörsartilleri. Så ärligt talat så har tiden i Boden varit en lång prövning för de som har artilleriet i sin själ. Flytten till Boden kan inte ha varit lätt. Kristinehamn och Boden är nästan lika stora som städer. Dock med en fördel i storlek för Kristinehamn. Så jag tror att vi kommer se hur många som stannade kvar kan nu söka sig tillbaka till nya A9, och de som en gång i tiden flyttade med till Boden kan säkert tänka sig att flytta tillbaka. Glöm inte bort att Bofors a.k.a. BAE Systems Bofors AB som tillverkar Archer finns 2 mil bort i Karlskoga. Många som slutade vid flytten sökte sig anställning i Bofors, och har övervintrat med att utveckla just Archer.
Och när det gäller allt i debatten mellan Villingsberg och Kristinehamn, så har jag med en bakgrund i Flygvapnet sett hur uppdelade många av vår flottiljer är i en sida för flygverksamheten och en sida för administration och utbildning. Eftersom jag är strilare, så har jag besökt den sidan där flygverksamheten fler gånger under flygdagar, än jag besökte den när jag var förlagd på F16.
Nej, för mig är den största besvikelsen att vi trots en ny flygflottilj inte gör en satsning på att öka antalet divisioner.
Lyckas man utbilda nog med kanonmat är min fråga? Regeringen har väl rätt svårt att skjuta till pengar till materiell och övningar.
Eeehhhhh…
FM har idag problem att behålla sin personal…
Att satsa på nya regementen på orter där det är extremt svårt att vilja få folk att stanna kanske inte är rätt medicin…
Varför inte satsa på dessa nya regementen där det finns en möjlighet att folk kan tänka sig att stanna kvar på i stället, ex Örebro, Linköping, Östersund….
Tror att rekrytering av personal till Sållefteå ock kanske även Falun kommer gå segt…
Östersund kommer nog funka…