“In the game of Rosenbad you blir vald till statsminister or you sitter bitter utanför och vill in”
Vänsterpartiet påstår sig (igen) vara beredda att fälla regeringen över arbetsrätten. Denna gång är den sk högern (M-KD-SD) beredd att gå samma med kommunisterna och faktiskt sparka ut Stefan Löfven (S) via ett misstroendevotum. Så frågan är (igen) om V verkligen vågar gå vidare, och dessutom löser riksdagens sparkande av regeringen Löfven inte frågan om nästa statsminister.
Maktens boningar. Slottet, riksdagshuset och Rosenbad. Och Sagerska Palatset där Löfven fortfarande får sova. |
Vänsterpartiet vill alltså lägga ett misstroendevotum mot Stefan Löfven (S) på grund av de i JÖK:en föreslagna förändringarna i arbetsrätten. Denna gång säger sig högern M-KD-SD vara beredda att stödja misstroendeförklaringen, och tillsammans med V får man majoritet i riksdagen, och Löfven avsätts.
Det löser dock inte knuten kring vem som ska bli statsminister därnäst, då exakt samma parlamentariska låsningar finns kvar. Däremot skjuter det upp förändringar i arbetsrätten ett tag. Skulle det dock bli ett extraval med dagens opinionssiffror så lär arbetsrätten förändras ändå.
Frågan är snarare om V vågar lägga en faktisk misstroendeförklaring, då det kan innebära att vi får en högerregering och både MP och L ut ur riksdagen. Inte en småsossig borgerlig regering, utan en högerregering, där M helt plötsligt blivit det liberalaste partiet och vi får ministrar från SD som gick med i ett nazistiskt parti.
Senaste medelvärde från opinionsundersökningarna ger enligt Wikipedia S 26.34%, MP 3.84%, C 8.14%, V 8.68%, L 3.36%, M 207.74%, KD 6.26% och SD 20.68%. Mandatfördelningen skulle förenklat alltså bli som följer:
S 101
C 31
V 33
M 80
KD 25
SD 79
M+KD+SD skulle alltså som en ren högerregering få en egen majoritet med 184 mandat, medan övriga tre partier skulle skaka fram endast 165 röster i riksdagen. Det känns därför osannolikt att V vill ta risken med ett extraval och att utspelen antagligen bara är försök att få JÖK-partierna att backa från JÖK:en.
36 kommentarer
Inte för att vara den som är den, men M skulle då inte få 207,74% 😉 sånt hade bara kunnat hända i "demokratier" som Ryssland 😉
(jag vet att det var en feltryckning på tangentbordet men jag är en jobbig jävel)
Det blir lite spännande. Vi ser om nåt nytt dyker upp i Agenda kl 20 ikväll. S-taktiken kommer bara vara fortsatt förhala så ett extraval blir "dyrt", eller kommer för nära inpå det ordinarie valet, och på så sätt kunna säga "vi gjorde vad vi kunde men det blev som det blev".
Jag tror att Löfven och Sjöstedt har en överenskommelse och att det i denna ingår att sätta så stor press på C att de går med på att ge parterna ytterligare tid för förhandling. C kan då marknadsföra detta som att de tar ansvar för att undvika en regeringskris och ev inflytande från SD, och Löfven har ju lovat ordf i arbetarkommunerna att det inte blir ändringar i LAS.
L och ffa Sabuni kan då lämna JÖKen eftersom de kan hävda att den är bruten och kan söka sig högerut igen inför valkatastrofen 2022.
C har räddat S förut (gymnasieamnestin och transportstyrelseskandalen) och kommer att göra det igen.
Så kan det bli. S kommer helt klart förhala så långt det går.
V (V)ågar inte gå live med skrämselskottet. De får ju då en M-KD-SD regering istället.
20% max 25% chans att att V är med och fäller regeringen. Jag skulle bli mycket förvånad om de skjuter skarpt. Alternativet är de nog ännu mindre intresserade av. Löfvens skrämseltaktik fungerar.
Tror faktiskt att Kristersson denna gången spelade ut V och övriga med sitt utspel för 2 veckor sedan, vilket fick V att inte tro att de skulle hänga på och nu har han målat in alla i ett hörn.
Enda räddningen nu är att Sjösted garvar till det ikväll och säger att han skojade och säger det är nya partiledarens beslut eftersom det är hon som får hantera konsekvenserna.
Eller så har faktiskt Sjösted Cojones och kör på.
Oavsett är det dags att börja poppa…
Den troligaste nya partiordförande är ju med på att fälla
Det sa hon senast igår.
Jo, men hon är ett oprövat kort.
Men för V är principer viktiga.
Precis som för C, och duger inte de har de andra.
Finner det inte otroligt att C backar, eftersom de har gjort det förr från tvärsäkra uttalanden. En räddning är att C och L går ur JÖKen och lägger ner sina röster i alla kabinettfrågor under resten av mandatperioden.
Eller ställer som krav på Kristersson att Annieansen skall återuppstå.
Intressant med korståget mot Busch, hon verkar uppfattas som ett hot som måste elimineras, visar också vilka medier man har kontroll på. Andra nyheter som att en ungdom blev skjuten med hagel blir små notiser som ingen bryr sig om.
Ja, det är väldigt intressant hur media nu försöker sätta dit henne för något icke fel. Hon satt ju själv i bilen med Säpo
Definitivt. Riktigt tramsiga påhopp. De ser henne helt klart som ett hot.
Kristdemokrater i kontinentaleuropa får ju ibland 30-50% av rösterna. En sån utveckling vill vissa krafter inte se i Sverige. Därför försöker man att stämma i bäcken och utropa Kristdemokraterna som reaktionära, tokreligiösa och ondskefulla på alla möjliga sätt.
Vilket de är så helt rätt!
@Erik: Skärp dig…
Bättre förr när de drev obligatorisk morgonbön i skolan.. Eller antar väl att de inte ens då ville ha det obligatoriskt med deltagande men i alla fall för skolan att hålla i. Men det försvann nog ungefär när de bytte namn till kd.
S väldigt tunna hopp var ju att arbetstagarna och arbetsgivarna skulle komma överens själva genom förhandlingar, i så fall skulle den överenskommelsen gällt enligt jök:en. Fanns ju dock inte så mycket att förhandla om eftersom arbetsgivarna redan blivit lovade fina villkor genom de villkor inom ramen för jök:en som annars skall träda i kraft. Hade varit intressant att sitta med under förhandlingarna för att höra vad sån sades 🙂
Mycket väsen för ingenting! … Regeringskris till följd av till intet förpliktande Plakatpolitik.
Innebörden i den aktuella Utredningen är sedan länge rådande verklighet vid MBL-förhandlingar rörande arbetsbrist och en förändrad lagstiftning enligt denna utredning förändrar i praktiken (obs! Praktiken!) inte speciellt mycket.
Det hela att se som fråga om prestige och trovärdighet inför eventuellt kommande valrörelse från V´s sida.
Detta förändrar på intet sätt att i Riksdagen finns en majoritet för utredningsförslaget … S har begripit detta sedan länge … och att där dessutom finns en icke ringa f.n. minoritet för att förändra LAS-lagstiftningen ännu mycket mer. … Det senare något som S och fackföreningsrörelsen också sedan länge är medvetna om.
Vad vet du om MBL förhandlingar?
Det utökade undantaget för turordningen har stor betydelse.
Vad är MBL? Matters Black Lives?
Rickard Ohlin: I egenskap av fackligt aktiv i mer än ett kvarts sekel har jag suttit i fler MBL-förhandlingar inklusive LAS-ärenden än vad jag orkar räkna!
Vad gäller ditt påpekande om det utökade undantaget så har jag ingående besvarat det i mitt inlägg både vad gäller den verkliga tillämpningen och vad gäller inställningen hos riksdagspartierna.
Ja, jag har bara ett deccenium så det är väl inget att jämföra med.
Min erfarenhet är likvärdig, allt har ett pris men nu blir priset mycket lägre med lagstiftningen som föreslås.
Rickard Ohlin: Jodå … alla erfarenheter oavsett längd är värdefulla.
Det enda jag finner förvånande är med det faktum att både LAS och MBL, vissa smärre förändringar under åren till trots, kunnat överleva 45 år med tanke på att vi under den tiden haft 5 mandatperioder med borgerliga regeringsinnehav.
Det är självmord att peta i LAS och MBL. Se på debatten 🙂
Efraim: MBL står för Lag om medbestämmande i arbetslivet, gällande sedan 1976, och reglerar bland annat förhandlingrätt och förhandlingsordning mellan parterna på arbetsmarknaden. En arbetsbristsituation enl. LAS (Lag om anställningsskydd) innebär enligt MBL en tvingande plikt för arbetsgivare att förhandla med de fackliga motparterna.
Jag ser en jätterisk inom yrkena där man står inför etiska val att larma vid situationer som ex rör patientsäkerhet. Det gör tystnadskulturen ännu mer problematisk. Då tänker jag på att man med förslaget får gå på dagen utan lön med nya förslaget innan arbetsdomstolen.
Det är stora förändringar och i princip bara till arbetsgivaren fördel. Hoppas verkligen inte det går igenom.
Andromeda: Bortsett från vissa smärre detaljer av närmast formell art i övriga stycken så handlar den föreslagna lagändringen i stort sett endast om §22, d.v.s. vad som gäller turordning vid arbetsbrist.
Ingenstans leder den till de konsekvenser som du härovan beskriver.
Jag tror hon har rätt. https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2020/juni/vardforbundet-sagar-las-utredningen/
Det är väldigt opopulärt att säga sanningen ibland. Det kan ha ett högt pris och vad händer när fler inte vågar. Bra om det inte blir problem i din bransch.
Är det något som är ändrat nu är jag bara glad över det. Vet du?
Adromeda: Jag har läst utredningen och däri ingående förslag till ny författningstext inkl. jämförelse nuvarande författningstext.
Det är på detta jag bildar mig den uppfattning som jag givit uttryck för.
Notera dock att det jag givit uttryck för endast rör den praxis i ämnet som jag finner har utbildats samt vad jag uppfattar som rådande situation i Riksdagen … Däremot inte vad jag personligen anser i den aktuella frågan.
Min tanke är att inget ändras i en juridisk text utan att man ser en direkt konsekvens till följd av ändringen. Annars låter man texten vara.
Jag är väldigt långt ifrån Vänsterpartiet i mina åsikter, men jag kommer sakna Jonas otroligt mycket i den Svenska politiken!
Samma åsikt här.
Han ligger mycket högt i förtroende även utanför partiet. Han är skicklig men vill inte tillåta större privata företag, dvs kommunism! Helt ofattbart.