Veckan som gick bjöd på en mestadels positiv börsvecka, samt nytt börsrekord på Stockholmsbörsen. Samtidigt är det förstås inte alla börser som gått lika bra som den svenska eller de amerikanska börserna.
Gamla aktiebrev |
Veckochart OMXSPI |
Stockholmsbörsen gick måttliga +1.45% under veckan som gått, vilket förstås i årstakt skulle vara otroliga +111%, så även om det låter lite så skulle det bli rätt mycket om varje vecka visade på en sådan utveckling. Men så brukar det förstås inte bli.
Men det blev börsrekord på Stockholmsbörsen under veckan som gick.
Dollarn backade med -0.48% mot svenska kronan, men S&P-500 gick +3.84% och Nasdaq Composite +4.56%, så de amerikanska börserna steg även mätt i svenska kronor.
Veckochart USDSEK |
Veckochart S&P-500 |
Veckochart Nasdaq Composite |
Både S&P-500 och Nasdaq Comp är inte på börsrekord, vilket skedde för några veckor sedan, men ligger bägge högre än innan coronakraschen.
Det kan dock inte sägas om många europeiska börsindex.
Veckochart USDEUR |
Euron har dock likt kronan stärkts mot dollarn, men de europeiska stora börserna har inte gått lika bra som Stockholmsbörsen.
Veckochart DAX |
Visserligen gick DAX +2.85% under veckan, men man är fortfarande inte tillbaka vare sig till årsskiftets nivå, utan ligger -1.49% i år, och inte heller till nivåerna innan coronakraschen.
Samtidigt är ändå tyska DAX starkt jämfört med fransmännen och britterna.
Veckochart franska CAC 40 |
Franska CAC 40 gick +2.53% under veckan, men är ner -17.25% sedan årsskiftet och inte i närheten av nivån innan kraschen.
Veckochart FTSE 100 |
Brexit-britterna har det inte mycket roligare. FTSE 100 gick +1.94% i veckan, men är ner enorma -20.23% i år och -16.04% på 12 månader. Uppenbarligen innebär inte Brexit ros för aktiemarknaden i London i alla fall. Men brexitörerna kan säkert vända det till något positivt som köpläge, billigt eller något annat. Dessutom har GBP fallit mot euron i år och även på 12 månader, och förstås även mot SEK. Fast pundet har faktiskt stärkts lite mot den fallande dollarn i år, men är ner mot USD på 12 månader.
Nu blir det en ny vecka och vi är en vecka närmare det amerikanska presidentvalet, samtidigt som coronapandemin pekar uppåt i princip i alla länder. Och nej, att jämföra det egna landet med det bästa landet gör dig bara bitter, precis som om du jämför dig själv med andra – det finns alltid någon som är mer lyckad på någon punkt. Jämför istället med hur samma länder klarade sig i våras. Visste du t ex att Sverige inte alls är avvikande vad gäller sjukdomsfall inom äldrevården? Fast den berättelsen vill väl inte bittra människor sprida.
3 kommentarer
Börsen tycks inte bekymra sig över antalet smittade för närvarande utan följer mer dödsfall och hur beläggningen på sjukhusen ser ut enligt börsmäklare i USA.
Vad den av någon utnämnde superepidemilogen Bill Gates direkt från databranschen som figurerar allomstädes i media världen över tycker är givetvis tydligen mest intressant, övriga obskyra forskare får hålla till godo med Youtube, postar en gemensam alternativ deklaration från forskare från Harvard, Oxford och Stanford universitet om hur epidemin bör hanteras.
Inte för att jag tror någon orkar lyssna och bry sig.
https://www.youtube.com/watch?v=rz_Z7Gf1aRE
Guld och silver konsoliderar den starka uppgången i juli som orsakades av en överdriven dollarförsvagning.
Stark avslutning i fredags i en annars svag kortsiktig trend. Negativa realräntor, MMT, yield curve control kommer driva guldet uppåt kommande enligt min amatörmässiga analys.
år