Coronakrisen slår lite olika mot olika delar av de sk besöksnäringarna. På gräddhyllan Marstrand norr om Göteborg verkar det samstämmiga beskedet från alla tillfrågade krogar och krogpersonal (dvs fler än tre) vara att sommaren varit som vanligt, eller rent av “fantastisk”, trots coronakrisen.
Från restaurangen på Grand Hotel Marstrand. |
Just Marstrand verkar relativt sett förskonad från effekterna av coronakrisen. Kanske beror det på en hög grad av sommargäster, samt avståndet till Norge då de Sverigerädda norrmännen inte påverkat. En krögare säger dock att utländska turister från t ex Asien eller USA har varit frånvarande i år, men tyskar och danskar har överkompenserat, samt absolut svenskarna (inklusive i Sverige permanent boende asiater och amerikaner), som varit fler än vanligt.
Hos Arnells på kajen. |
Kort sagt summerade krögaren sommaren som “fantastisk”. Våren var trist, och man öppnade därför senare än vanligt för säsongen, men sedan dess har det gått utmärkt.
Som bloggen påtalat så har Sverige ett negativt resenetto normalt, dvs svenskar spenderar mer pengar utomlands än turister och affärsresenärer spenderar i Sverige. Reserestriktioner bör totalt sett varit positivt för svensk ekonomi.
Gästhamnen Marstrand. Hallberg-Rassy 41 ketchriggad, en Beneteau (?) och en X-Yachts. |
Samtliga besökta inrättningar under lördagen och söndagen har i princip varit fullsatta. Detta trots att det denna helgen i princip är sista helgen för sommarsäsongen, i den mån det inte redan stängts ner. Var här i Marstrand för ganska exakt ett år sedan, och det känns anekdotiskt som att det är mer folk i år än förra året. Kanske drar svenskarna ut på svemestrandet nu när man ändå inte åker utomlands? Trots allt går det direktbussar från Göteborg till Marstrand, om man nu inte bara tar bilen.
Samtidigt kan förstås besöksnäringarna drabbats olika, t ex affärsresenärhotellen i centrala storstadslägen.
Vy från Nautic Hotel. |
Och de som hastigt gick i konkurs i våras – både restauranger och hotell – kanske var verksamheter som redan från början hade en tveksam ekonomiskt och affärsmässig status. Coronakrisen skyndade på bortgången, medan många hälsosamma verksamheter har klarat sig åtminstone okej.
Bilden är alltså inte nattsvart. Kanske är de som varit beroende av exempelvis norrmännen i norra Bohuslän, Värmland eller Jämtland hårt drabbade, liksom de som levt på affärsresenärer, konferenser och kickoffer, men många andra kommer faktiskt överleva. Rent av starkare via svenskars konsumtion och att osunda konkurrenter rensats bort?
Blåste hyfsat. Här gick Jocke i vattnet för att simma till Friheten i Stjärndamm. |