Fredagens börs kastade de svenskar som fortfarande bryr sig mellan hopp och förtvivlan, men stängde på nollan. Stockholmsbörsen är nu ner sju procent på en vecka, med det största raset sedan börskraschen i mars. Slår tjurfällan äntligen igen?
Dagschart OMXSPI. |
Det blev alltså inte någon börskrasch, enligt definitionen ner 10% på en vecka eller kortare. OMXSPI gick bara -6.98% och storbolagsindex OMXS30 -7.02%. Dollarn stärktes 1.52% på en vecka, vilket inte räcker att ens i USD skicka ner Stockholmsbörsen 10%, om än ganska nära.
Fredagens handel var minst sagt intressant – det öppnade nedåt, sedan vände det och gick starkt plus, för att sedan rasa ner igen och stänga på +0.03% för OMXSPI och +0.00% för OMXS30.
I USA stängde S&P-500 på +1.31%, men är ner 4.78% på en vecka. I svenska kronor är dock det amerikanska fallet mindre på grund av att kronan faller när Stockholmsbörsen faller.
Sverige var dock inte ensamma. Exempelvis gick tyska DAX ner 6.99% senaste vekcan, och franska CAC 40 gick -6.90%.
Oron är tillbaka, men inte lika mycket i USA. Frågan är om man kan börja se en separation i marknaden där de amerikanska centralbanksstödköpen inte längre glider över till att även stödköpa de europeiska marknaderna? Eller så ökar bara ECB och Riksbanken sina stödköp via en digital sedelpress nära dig. Marknaden får ju inte falla.
Veckochart OMXSPI |
Som man ser på veckocharten ovan var raset den senaste veckan det största en enskild vecka sedan börskraschens fyra veckor i mars. Dock behöver nog paniken fortsätta ytterligare en vecka innan vi kan tala om något annat än en korrektion på marknaden, och tjurfällan slår inte igen på riktigt förrän vi passerar tidigare börskraschbotten. Fundamentalt kan det förstås motiveras, och även om som dokumenterat här på bloggen svenskarna nu skiter i coronapandemin, så är pandemin ingalunda borta. Risken för en andra våg – både sjukdom och börs – är inte borta.
Sjukdomsfallen ökar nu snabbt i Västra Götaland och Kina medger nu ett nytt utbrott i Beijing efter att sedan smittan började spridas i Italien hävdat att de inte alls hade någon sjukdom längre. Fast nu hävdar diktaturens propagandacentral förstås att de sjuka i Beijing saknar symptom.
12 kommentarer
Tror att TINA hänger kvar!
TINA kommer att leva så tills hon inte längre gör det. Det finns alltid alternativ och TINA kommer att de den dagen som kollektivet inser att ingenting är bättre än negativ utveckling. Det finns alltid alternativ att välja istället för att vara investerad i aktier.
På tal om ovan lyssnade jag på ett avsnitt av Macro Voices (ett par halvbittra investerare från USA) med ett halvt öra för några veckor sedan.
De hade en gäst som hade startat en fond som öppnade upp för möjligheten för vanligt folk att investera i exklusiv konst.
Även om jag själv lyssnade med ett halvt öra och missade mycket så tar jag med mig två saker från avsnittet.
1. Det skriks efter alla möjliga satans alternativ att stoppa undan pengar.
2. Tydligen har konst presterat bättre än S&P500 under ett gäng år – det om något förstärker tanken om att man inte ser bolagen som mer värdefulla nu än för tio år sedan, det är bara inflation av tillgångar som vi ser.
Men som sagt, det kommer en tid när TINA dör just eftersom noll är bättre än förlust.
Börsnoterade företag producerar ändå ett värde. Vilket värde producerar en tavla?
Inte ett dugg konstigt om konst har gått bättre än S&P500 inom en viss tidsram, ju obskyrare desto bättre i hausse-marknad.
Sen Sven-Erik kan man ju fundera över vad 10000 burkar Coca-Cola producerar för mervärde som överglänser en unik tavla.
Skönhet och glädje?
Man kan såklart börja med att dissekera påståendet att börsnoterade bolag producerar ett värde – ja förhoppningsvis, men ingen naturlag.
Men strunt i det, att de skapar ett värde är såklart inprisat i värderingen när du köper en andel i det, eller avstår från att sälja den.
På några medellång sikt (2-5 år) om man funderar kring om hur stor andel av sina slantar liggande i börsbolag så kan man inte bara luta sig på "naturlagen" att de producerar värde och därmed vara säker på att det kommer att ge något tillbaka. Då gäller det istället att ta ställning till om man tror på en bättre eller sämre utveckling än vad marknaden tänker sig.
Angående tavlan så är det inget jag skulle vidröra, men kan dra en parallell till guld som jag betraktar som något liknande (och som jag har typ 20% av i min fondportfölj). Guld är värdelöst dyna som inte skapar ett skit. Men värdeutvecklingen kan förefalla positiv om alternativen omkring sjunker – precis som andra parkeringsplatser (konst, bilar och annat skit).
Hur får du noll risk? Existerar nog inte.
Jag ser inte vem som efterfrågar noll risk ovan, men kanske missförstår vad du syftar tillbaka på. Alla tillgångar rör sig ju mot varandra så det beror ju lite på vilken tillgång man betraktar som sitt nolläge. Även om jag har en lätt misstro till hur man behandlar våra valutor idag och mäter inflationen så är det väl ändå rimligast att betrakta som att man inte tar någon risk genom att vara likvid. Detta eftersom det är trots allt fortfarande med den egna valutan man köper de flesta varor. Därför är det väl att betrakta som risk så fort man lägga valuta i något annat än just på hög. Sedan är det väl bara att försöka att balansera risk mot potentiell avkastning och försöka göra sina bedömning.
Tavlor och fysiskt guld producerar intäkter till assa abloy och securitas 🙂
Och bevakningskostnad är max negativ ränta vi kan få från riksbanken.
Det handlar i slutändan om vad folk vill ha. Vill de ha Cola så finns en massproducent som tillgodoser behovet till en billig peng. Gäller det en unik tavla som fler än en vill ha blir det dyrt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sjukdomsfallen ökar högst troligen inte snabbt i Västra Götaland utan ökningen av rapporterade beror på att man testar fler. Dödsfall och inlagda sjunker fortsatt som de har gjort senaste månaden. Förhoppningsvis fortsätter det så.