SEB:s boprisindikator med hushållens psykologiska förväntningar på bostadspriserna fortsatte att falla, och är nu på sin lägsta nivå sedan finanskrisen, dvs sämre än under raset för bostadspriserna 2017 – 2018. Detta innebär att med all sannolikhet kommer prisstatistiken för bostäder fortsätta rasa när de presenteras av Valueguard på tisdag. Graf nedan.
SEB:s centrala bankkontor i ett coronaöde Stockholm. Lunchtid. |
Boprisindikatorn fortsatte alltså att falla, och eftersom hushållens psykologi styr riktningen för bostadspriserna, så kommer även de fortsätta falla enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex, som presenteras på tisdag.
SEB:s psykologiska indikator är nu på sin lägsta nivå sedan finanskrisen, och misstron mot bostadspriserna är därmed värre än under raset 2017 – 2018.
Indikatorn som mörk linje, bostadsprisindex som ljusare linje. |
Indikatorn föll i hela riket. Lägst är den i Västra Götaland med -28, följt av Stockholms -25, antagligen beroende på att priserna varit som mest uppblåsta i våra storstadsområden. Detta är dock ett medel på de senaste två månaderna. Själva riksindikatorn som baserar sig bara på senaste månaden är på -26. 47% av hushållen tror på fallande bostadspriser, 21% tror fortfarande att priserna ska stiga.
22 kommentarer
Alltså. Om inte raset kommer nu eller i vågorna av arbetslösheten som ramlar in är alla fundamenta försvunna ur bostadsmarknaden.
Dom som blir arbetslösa får amorteringsfritt och en bostadsränta på 1-1,5%.
Nybyggnation ställs in och det som redan byggs kan hyras ut istället.
Det enda som kanske kan rasa i pris (mer än -10%) är dyra villor med par som skiljer sig.
Om man går och väntar på det så kanske man får chansen inom 1 år.
Man får hoppas förväntningarna infrias.
Jag gissar att den som tror sig vinna på ett ras i bostadspriser har bristande förståelse för vad effekterna kommer bli på ekonomin överlag.
Finns massor anställda ex. vårdpersonal, lärare etc. där risken är obefintlig att de blir arbetslösa. Förklara gärna hur de som fortfarande bor i hyresrätt men vill köpa bostad drabbas negativt av effekterna.
Ni som köpte hus under de senaste åren, hur gjorde ni för att våga handla?
Själv så fann jag tröst i att fastighetens udda läge, hyfsat gamla och stora hus och stora yta gjorde att det kändes som att vi fick mycket för pengarna. (Vi fick även mycket att renovera på och utveckla, jag kommer aldrig mer att ha pengar över… )
Det hade känts nervöst att köpa ett modulradhus men å andra sidan kan det finns trygghet i att följa den normala strömmen.
Sålde för 75% av priset för det nya huset, så det var inte så stor skillnad.
Vi hade turen att bo i en region och område (tänk er ett billigt område i en billig region) så att husen inte är så dyra.
Det betyder att huset bara kostade något mer än vad jag och frugan drar in (före skatt) per år (och det är typ vanliga löner – lite högre än medel).
Det är lätt att hitta hus i samma område som kanske kostar 2 gånger så mycket vi drar in på ett år.
Skulle vi köpa hus i "centralorten" i regionen så pratar vi om 3-6 gånger vår årsinkomst.
Glömde att skriva att vi hade med oss en del pengar då jag köpte en lägenhet för länge sedan i "centralorten" i regionen.
Mättade munnen efter matsäcken genom att köpa ett lite billigare hus och öka kontantinsatsen. Och lät bli att dra igång en massa dyra renoveringar
äh vettefan…vi köpte för att bo, dock så lyckades vi med konststycket att skilja oss vid årsskiftet. Jag har jobbet kvar, tveksamt ifall jag blir av med jobbet. Ser dock inga tendenser ännu på prisnedgång i Sävedalen. Hoppas att jag har lyckats med ett bra köp, radhus ett plan, högt läge. jaja vi får se vart det lider, dock kommer min fd ha ett hyggligt läge att köpa bostadsrätt så är glad för hennes skulle.
som sagt vi får se vart det lider
Köpte för att bo bra och betydligt billigare än att hyra. Förtroendet för SEKetas etc. Sen sitter det lite för många i båten nu, så ingen politiker vill väl ha ett ras direkt. Men visst en nätt justering på 20% eller så måste man klara utan att nå över 85% belåning. Annars hade jag köpt nåt billigare med tanke på hävstångsrisken. Arbetslöshet är väl annars en risk i dessa Corona tider. Turligt nog har gjort mig av med den vanligaste risken och "äger själv ihop med bank och BRF då förstås.
Köpte för exakt 3 år sedan och satsade på bästa läge i orten, vilket lönade sig vid försäljning i mars.En uppgång på ca 20% på 3 år. Bästa läge gör det lätt att omsätta objekt nästan oavsett marknad. Eftersom jag nyligen köpt har jag kollat slutpriser i stor Stockholm och så här långt går de flesta objekt precis under utgångspris (ca -3%). Köpte själv för 15% under utgångspris, eller ca 20% under tidigare högsta pris förra året men det var lite speciella omständigheter runt affären så kanske inget riktmärke.
Jag upplever tvärtemot att det är helt crazy just nu. Har kompisar som letar hus i och runt Skövde (ca 40 km omkrets). Budgivningarna är helt galna. Ofta 30-40% över utgångspris. Nu är det en kåk där visningen inte ens varit som har 5 bud. INNAN VISNING. Utgångspris runt 1,8, uppe på 2,2 nu. Galet. Förra veckan var det ett ruckel på vischan som gick för 3,1, utgångspris var 1,75.
Det pratas litegrann om att det eventuellt kan vara "Corona-effekten", dvs att folk märker att det går att distansjobba, så dom säljer radhuset i GBG för 11 miljoner och kommer hit till landsbygden med 3 miljoner på fickan….. Jag vet inte jag….
Är i från området och längtar "hem" ibland. Till de öppna landskapen, platåerna, och de många landsvägarna (bonnavägarna) där racer-cykeln kan släppas fri. Låter billigt – så man kanske ska slå till! 😉
Ja det känns som väldigt många har väldigt mycket pengar att lägga på budgivningar på hus på landet. Eller har dom egentligen det? Kan det vara bankens pengar som man budar med?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Björn och M. Ström varnas härmed. Det finns andra sajter där ni kan hänga.
Nu såldes ett ruckel för 3,3 miljoner (utgångspris 1,7). Ett annat som kompisen tittar på är upp 1 miljon från utgångspris på 1,7. (För några år sedan så fick de knappt sålt hus lite utanför samhället…. Så nåt har ändrats)
Vi vågade slå till på ett sommarhus i toppskick precis när coronan slog till eftersom 1) vi har ett obelånat hus i storstadsregion 2) inte låg med sparmedel på börsen utan med fysiskt guld. Så nu när alla snackar om en boom i lantliga boenden kan vi luta oss tillbaka med ett mindre bolån på 600k, mer än så i guld och två fastigheter. Den långsiktiga planen är att sälja huset i stan, men det ligger nog 10 år framåt. Lite kul att se att ALLA pratar sommarstugor nu 2 månader senare. Ibland har man timing.