Enligt en artikel i SvD uppger 30% av alla bostadsrättsföreningar som hyr ut lokaler i en enkät från lobbyorganisationen Fastighetsägarna att de drabbats negativt av coronakrisen. Många föreningar i attraktiva centrala lägen kan nu tvingas höja medlemsavgifterna för klubbmedlemmarna i bostadsrättsföreningarna (“bostadsrättsägarna”).
Fullt ös på Birgerl Jarlsgatan vid Stureplan. |
SvD:s artikel listar gatunnamn i Stockholms innerstad som ODengatan, Fleminggatan, Rörstrandsgatan, Santk Erikgsgatan, Skånegatan, Katarina Bangata och Birger Jarlsgatan som typiska gator där bostadsrättsföreningar nu inte får inte sina hyror längre.
I 70% av fallen handlar det om caféer och restauranger som inte längre betalar sina hyror enligt avtal.
43% av föreningarna tror att det kommer bli ännu värre nästa kvartal och 20% att de kommer få betydligt lägre hyresintäkter.
En expert från sajten Allabrf.se säger tilll SvD att runt var femte bostadsrättsförening kan komma tvingas höja avgifterna till klubbmedlemmarna, dvs de som “äger bostadsrätter”. Relativt andra föreningar kommer det därmed bli dyrare att bo i dessa föreningar och sannolikt kommer man inte längre kunna få lika mycket betalt om man vill sälja och lösa sina lån.
Artikeln verkar uteslutande handla om Stockholm och säger inget om hur det ser ut i resten av landet, som rimligtvis också i centrala lägen drabbats av att caféer och restauranger inte kan betala sina hyror.
I morgon kommer Valueguards kvalitetsjusterade boprisstatistik för april månad. Bloggens killgissning är en nedgång på åtminstone 4.9% i Stockholm på en månad. Eller betala ca 250 000:- för att bo i en månad om man köpt en lägenhet för fem miljoner, och tidigare pratat om hur “jag får betalt för att bo” när priserna steg.
20 kommentarer
Detta är intressant ja. Då Stockholm drabbas hårdast av tjäntesektorns branta nedgång (se t ex "Stockholmsbarometern" idag) så blir det jobbigt för BRF med stora hyreslokalsintäkter.
I de finaste mest centrala föreningarna har detta enorm påverkan, då de höga lokalintäkterna ju gjort avgifterna riktigt attraktiva för dessa -> högt pris. Nu svänger pendeln åt andra hållet.
Man kan också fundera på hur duktiga dessa BRFer är på förhandling och strategi vad gäller uthyrningsverksamhet, det är ju generellt sett amatörer i styrelserna.
Ordförande för BRF gråter ut i SVD när lokalintäkterna från glass- och våffel-café är hotade. Artikeln andas förtröstan att allas nedsidor ska tas omhand av staten.
Jag pratade även en som driver hotell i stockholm det blöder överallt, även om man försöker med långtids övernattning, mm så kommer kassan för många snart att ta slut, så även där väntar en stor fastighetskris, då det inte i vanliga fall finns andra starkare aktörer som förvärvar, konkursbon/lokaler mm.
Många fonder, mm som du och jag indirekt har även banker, har stor eponering mot dessa målgrupper, " säkra" få fastigheter allt sett som säkra tillgångar.
Det kan nu snabbt förändras, och räntorna /risken att låna ut mot dessa kan skjuta i höjden för redan skuldsatta hotell mm.
undrar hur många som köper brf, med tom kontorslokaler efter denna artikel.
Det finns inga starka aktörer som förvärvar konkursbon/lokaler? Det finns tom företag som är inriktade på exakt denna typ av verksamhet exempelvis Intrum.
Här lite aktuell statistik från husmask.se. Stockholms län, per vecka. Antal sålda lägenheter jmft med för ett år sedan.
2019 års siffror först, därefter 2020, samt ned/upp i procent volym sålda lgh.(ej pris alltså), Nedgång i volym bör föregå nedgång i pris.Säkert kan det bhöva justeras efterhand, det verkar som en del försäljningar rapporteras sent(typ FHM). Det ger väl i alla fall någon indikation på vad som händer, men frågan är hur mycket och NÄR priserna påvcerkas.
Vecka 18 589 566 -3,9%
Vecka 19 733 535 -27%
Vecka 20 689 624 -9,6%
Undrar hur mycket pengar nöjesinrättningar, sådana som vår italienske kändisprofil besöker, inbringar i kronor och ören för fastighetsägaren. 🙂
Menar du att staten skall legalisera sådana inrättningar som den vår italienske grytdoppare besökte?
Tja, det vore ju ett sätt att rädda många butikslokaler när den vanliga verksamheten försvinner för gott.
Finns väl redan gott om, de brukar inte välja a lägen direkt.. Men visst med legalise ring så kan vi ju få några lite större aktörer som i Tyskland.
Här ett citat från en person som var intelligent nog och räkna fram att det är lite av Ebberöds bank att köpa fastigheter i hans kommun. Lite censurerat för göra det mer anonymt. Som på 90-talet när man var tvungen att spekulera i framtida värdeökningar för att få till matematiken så att det verkar rationellt att köpa.
CITAT:"har börjat fundera på att investera i lokaler som finns i ***** för att sedan hyra ut (allt via mitt företag).
Spanar på denna men väldigt hög avgift. De som är där just nu betalar 13k + Moms per månad men då blir det cirka 80kr/kvm. Det finns 7 rum så funderar om man kanske kan hyra ut några av rummen för kanske 3-5k per mån. För det man får in nu minus avgiften och sen har man bankens avgift. går väl minus, visst?"
Vederbörande länkade även till annons på fastigheten ifråga.
BRF:er har typiskt minst 3-års kontrakt med sina hyresgäster vilket ger god säkerhet. På fina adresser är lokalerna dessutom rejält renoverade av hyresgästen, vilket gör att väldigt få hyresgäster kommer lämna (avflyttning) lokal ens vid konkurs utan kommer försöka överlåta verksamheten mot överlåtelseavgift på 1+MSEK till ny (mer solid) hyresgäst.
Däremot är det nog många BRF:er som gärna stöttar sina hyresgäster mot sponsringen av staten så att efterskänka 25% av 3 månadshyror kommer nog många göra, utan att de påverkar avgifterna.
Eh, vad hjälper 3-årskontrakt mot konkurs? Har du inte betalat hyran så återgår lokalen till värden som ska försöka hitta en ny hyresgäst…
Jo de flesta lokalerna i innerstan är renoverade och har en hyra under marknadshyran, därför handlas hyreslokaler med höga överlåtelseavgifter som regel. Får värden vid en konkurs "tillbaka" lokalen kan de i sin tur höja hyran till marknadsnivå och ändå bli av med lokalen rätt snabbt.
Erfarenhetsmässigt väldigt sällan hyresvärden står och letar ny hyresgäst vid bra lägen, men det kan förstås ändras om ekonomin havererar. Det är oavsett historiskt ovanligt.
Var vi inte inne häromdagen på att vissa markplanslokaler skulle kunna bli drive-in laddningsstationer för elbilar? Komplettera med en storbildsskärm som visar reklam som förarna inte kan undvika att se (i alla fall inte lätt) så har ni en sekundär inkomstkälla där.
Tillägg: Det senare inspirerat av att (anekdotiskt) så har drive-in biografer fått ett renässans-uppsving i USA. Tänker att det är en underhållningsform som tillåter social distansering mellan grupper av besökare – så den har antagligen framtiden för sig.
Finns det några drive-in biografer kvar i Sverige? Någon som vet?
@Bo Torsk
Du förutsätter alltså att inredningen är på plats och oskadad efter en konkurs. Konkursförvaltaren säljer i regel allt som kan dra in pengar, och butiksinredning är i många fall leasad. Samma för restauranger.
Dessutom kanske den nya restaurangen/butiken inte vill fortsätta med samma verksamhet.
Så förutom att man ska hitta den nya hyresgästen, som nu dessutom sannolikt har ett flertal lokaler att välja och vraka mellan, så ska lokalen anpassas efter hyresgästen vilket kan ta ett tag, och under den tiden är det inte alls säkert att man får hyra för.
Dessutom, pga osäkerheten, så är marknaden i princip död nu, få investerar i en butik/restaurang nu och innan den osäkerheten lagt sig…
Är brf:en välskött utan stora lån bör avgiftshöjningarna inte bli så enorma, men många brf:er har nog förlitat sig alltför mycket på höga hyresintäkter och prioriterat annat…
Det intressanta är väl att detta nu i första hand slår hårt mot kommersiella fastigheter, och deras intjäningsförmåga. Det har vi inte sett på mycket länge, inte ens krisen på 90-talet slog så här hårt.
Fastighetsbolagen då gick under på sänkta värderingar av fastigheterna, inte för att kassaflödet ströps nämnvärt. Nu stryps kassaflödet, och omvärderingarna har inte ens börjat…
Vilket gnäll, de får väl bli lite företagsamma och skaffa nya hyresgäster eller nyttja lokalen till annat tills marknaden vänder.
Kraschen är nära. Snart kan man handla innerstadsvåningar för 20000 kr/kvm d.v.s. samma pris som i Tirana.
Vad händer framöver med lokalerna, ska de stå tomma eller kommer nya butiler/restauranger att etablerar sig? Eller är det så att dessa branscher är döda, att butiker, rastauranger osv upphöra att finnas i städerna? Jag tror att många klarar en kortvarig kris, ev stöttar staten? Pågår detta i många år kan det blir problematiskt kanske.