Den lokala lobbyorganisationen Stockholms Handelskammare publicerar varje kvartal Stockholmsbarometern – en konjunkturbarometer för företagen i Stockholm. Den har totalkraschat till sämsta nivåerna någonsin under första kvartalet och allra värst är den tidigare så osårbara branschen data (IT som det kallas sedan typ år 2000) drabbad – värre än hotell och restaurang.
Södermalm, Stockholm. |
Stockholmsbarometern totalkraschar alltså. Livsmedelshandeln går framåt, men allt annat kraschar mer eller mindre.
Allra värst är det för tjänstesektorn, som går ner till index 60.4. Allra allra värst är det för databranschen, som uppger sig ha ett sämre ekonomiskt läge än till och med hotell- och restaurang.
Databranschen är extra intressant på grund av de många högavlönade i sektorn, som också upplevt sig som osårbara och inte till en liten del varit en stark spelare för bostadspriserna i regionen. Dessutom är nog IT-branschen och Stockholm det allra vanligaste sektorn bland bloggens läsare.
IT-branschen låg redan sämre till än hotell och restaurang innan coronakrisen, men får inte någon särskild uppmärksamhet i Stockholms Handelskammares pressmeddelande, där nedgången för hotell- och restaurang understryks som den största. Dock är nettoläget sämre för det Handelskammaren kallar för data.
Demografin i IT-branschen är också i mycket olika jämfört med lägre löner, lägre utbildning och sämre anknytning till arbetsmarknaden hos hotell- och restaurangs anställda. Programmerare sägs tidigare varit Stockholms vanligaste yrke.
Även om lobbyorganisationen applåderar regeringens åtgärder, så vill man förstås ha ännu mer stöd, då man förväntar sig att andra kvartalet med krismånaderna april och maj blir ännu värre. Trots allt gav inte coronakrisen särskilt stora effekter i januari och februari under första kvartalet.
Överlag känns det mycket som tysta leken från IT-branschen just nu. Alla är håller käften och hoppas att det går över innan man behöver syna korten, och ingen vill öppna munnen av rädsla för att kunderna kommer tokpruta på priserna om man visar svaghet. Å andra sidan har bloggen fått trovärddiga uppgifter att man om man som stabil av krisen opåverkad kund tecknar långa kontrakt just nu kan få IT-konsulter för 400:- SEK i timmen i Stockholm, eller lägre än för en hantverkare. Åtminstone för vissa kunder och från vissa konsultbolag.
55 kommentarer
Verkligen intressant med tanke po en bransch som borde vara den bransch som drar in i dessa tider. Ligger ngt mer allvarligt i fundamenta, med elr utan Corona?!
Mycket i IT-branschen handlar om att springa för att stå still – betala för något man redan har, fast nyare.
T ex en ny dator för att köra samma programvaror på. Det köpet kan vänta.
Ett nytt IT-system som ska köra på en ny plattform för att man har fått en ny IT-chef som vill byta till en plattformsoberoende plattform, så man inte ska behöva byta plattform igen, och ska utveckla ett återanvändbart system den här gången. Precis som de tidigare fem gångerna. Så då utvecklar man ett system som gör exakt samma som det tidigare.
Således lätt att vänta med det när pengarna sinar.
Du missar att IT är insyltade i alla branscher nu och det första man drar in på när det går kärvt.
Skrev mitt svar som svar till @Watcher.
IT borde knappast dra in mest. Mycket, absolut – och branchen går finfint. Microsoft gör bra resultat. Men Corona ger inte en extrem och oväntad efterfråge-chock som i ett fåtal andra brancher.
Sen antar jag att största delen av IT-branchen är IT-konsulter som i många fall i praktiken snarare är bemanningsföretag än expertkonsulter. I tider av permitteringar och varsel så säger många företag även upp avtalen med sina IT-konsulter.
Tim, korrekt och "INSYLTADE" er ett helt underbart uttryck🤣
IT är knappast det första man drar in på, tvärtom säljer vissa produkter som smör i solsken (ex lösningar för distansarbete). Nya utvecklingsprojekt osv läggs däremot ner snabbt. Det är en väldigt blandad bild.
Jobbar ej inom IT, men mycket som inte ger positivt kassaflöde inom 6 mån är i min bransch ej längre så aktuellt.
Man kan fundera på hur denna indikator tas fram, vad databranschen i detta sammanhang är och vad siffran representerar. Generellt sett har man väl haft svårt att mäta tjänstesektorn och är mer vana att mäta olja, skog och andra råvaror. Att säga att databranschen har det tuffare än hotell, restaurang och turistberoende branscher känns mer som ett underkännande av barometern för så är det givetvis inte även om det är motigt i datasektorn precis som i de flesta andra.
Enkäter till företag som svarar hur läget är i olika parametrar.
Kera Lars, du menar att det er, po det hela taget, luft, precis som vid IT- bubblan ner de betalade 50 miljoner foer en enkel Counter (rekna besokare po din sida)?
"IT-konsulter för 400:- SEK i timmen i Stockholm, eller lägre än för en hantverkare. Åtminstone för vissa kunder och från vissa konsultbolag."
Det handlar om just vissa konsultbolag. Även vi kan ge kunder en temporär rabatt i ett konstigt läge som detta om de hamnat snett, men det är fortfarande priser åtminstone 300% högre än detta.
Att programmering är stockholms vanligaste yrke har att göra med bredden i vem som får och vill kalla sig programmerare. Många tycker att det är halvkul att peta med HTML och JavaScript (givet vettigt betalt), och det kan räcka till en så kallad junior position på ett konsultbolag.
I en sådan position är det nog inga svårigheter att hitta personer som (ännu) i princip inte kan något alls om sitt yrke. Vilket är en bra bit under lägstanivån för en hantverkare.
I en så bred branch måste man alltså skilja på specialister, yrkesfolk, samt det segment som i princip bara är i någon slags betald utbildningsfas.
Ericsson går dock bra. 5G verkar vara det som driver på just nu.
Prutningen är redan igång sedan en tid tillbaka. Tror att anledningen till att bolagen inte kommunicerar mycket just nu är att många skulle bli förvånade över vilka priser man får just nu, din siffra ligger ganska rätt för en duktig programmerare "all inclusive".
Går tungt i Göteborg också ska ni veta, SKF gick precis ut med att 300 tjänstemän skall varslas. Nedan fick jag skickat till mig, detta sker en vecka efter att permitteringarna upphörde.
"Vi i Unionen har tillsammans med SKF försökt hitta lösningar för att kunna ”rida ut stormen” och på så sätt kunna undvika att några av oss skulle vara tvungna att lämna våra arbeten på SKF. Tyvärr har inte detta räckt till och SKF har idag tagit beslut om att lägga ett varsel på 300 tjänstemän i SKF-Bolagen som finns i Sverige, var av den största delen är i Göteborg."
400kr/h ger 66 000 kr/månad. Å så 31,42% i arbetsgivaravgift ger en bruttolön på 45263 kr/mån. Då har ju inte konsultbolaget fått nått alls.
Om konsultbolaget först tar 5% i overhead ger det ganska prick 43 000 kr i månadslön till konsulten. Det låter inge vidare alls. Det måste ju vara IT branchens svar på CAD-slavar inom automotivebranschen. Där kanske nån står ut med 43 lakan i månaden.
För 400 kr/h måste uppdragsgivaren stå för allt, inkl utbildning, datorer å övrig arbetsutrustning. Arbetsgivaren kan ju inte stå för ens en kaffemugg till den anställde konsulten.
Utöver det avsättning till tjänstepension, avsättning till semester, utbildning som du nämner, och så vidare. Det är inget bra alls.
Samtidigt känner jag knappt någon inom IT som tjänar under en miljon per år, men då arbetar de flesta av mina bekanta på produktbolag och liknande. Branschen är större än resurskonsulter,
Ja men då är dina bekanta gräddan av eliten vad det gäller inkomstligan och speglar ej verkligheten. https://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/IT-konsult-1035/lan/Stockholm-21
400kr/h blir inga 43kkr/månad. Overhead, ramavtal, vinst, lokaler, tjänstepension, semester, utbildning, sjukdom, föräldrarledighet, etc etc. Snarare 30-35kkr/månad max. För 43kkr/månad arvodet snarare upp över 550kr/h för långa "stabila" uppdrag.
@Joakim, du lever i en liten låtsasvärld. Trist och begränsande för dig. Det är ju annars bra med ett omvärldsperspektiv bortom Södermalm/Stockholms innerstad. Vad är liknande förresten förutom tjänstebolag?
Fd Chaffisen: Jag antar att du som arbetsgivare varken räknar med att betala ut semesterlön eller sjuklön med de där beräkningarna eller låta folk ha betald ledighet julafton och nyårsdag, och då har jag inte ens räknat med kringkostnader.
Fd chaffisen: Snarare högst 37500 kr/månad vid noll täckningsbidrag.
Som konsult måste man för att bara täcka lönen debitera minst 1,7 ggr den timlön man vill ha före skatt. Detta täcker arbetsgivaravgifter, semester och tjänstepension. Då landar man på 37500 kr/månad. Och då får man inte vara obelagd eller sjuk en enda dag. Och att administrationen och sälj jobbar gratis – sant för egenkonsulten, inte för de som sitter på bolag oavsett om de har egen administration eller köper in.
Många får idag inte heller sälja direkt till kunderna utan måste gå via olika konsultmäklare som sitter på avtalen med kunderna. De tar oftast ett antal procent för att skicka vidare lite mejl, tvinga konsulten att tidrapportera i ett system till och ställa ut lite fakturor. Samtidigt som de inbillar kunden att de sållar fram de bästa och mest kostnadseffektiva konsulterna.
Och sen har konsultbolag (inte egenkonsulter) kontor, chef, reklam, tjänstebilar och alltid någon som just nu inte är uthyrd. Under en kortare tid kan de betalas med reserverna (om man inte delade ut dem till aktieägarna) men så småningom måste dessa finansieras av det som belagda drar in vilket minskar deras lön ytterligare. I normala tider tider får frågor om 400 kr/timme svar av typen "ni behöver prata med något bolag som kan near-shora det ni vill ha gjort till Ryssland/Ukraina (möjligen Polen)".
Hade varit mer passande med den här bilden.
http://wiki.apidesign.org/images/8/82/HtmlForFood.png
Hur kommer det sig att så många av oss som arbetar inom IT ser oss osårbara, medelåldern på läsaren är val 45 år har jag för mig att Cornu har sagt och då borde många av oss varit med om 2001. Har vi glömt hur fort det kan gå?
Det är väl många som börjat med IT de senaste tio åren och aldrig varit med om en större nedgång. Under 80- 90- och fram till ca 2005 var det en mycket ryckig bransch där det nästan ingick i kalkylen att man skulle befinna sig mellan jobb eller uppdrag då och då. Vi får se hur det går den här gången.
Men IT kan ju dessutom få sig ett ryck uppåt pga Corona-krisen.
Fler och fler behöver jobba på distans = det behövs mer mjukvaror och sånt som möjliggör detta.
Handel går mer och mer åt online = det behövs fler som jobbar med det.
Sjukvård behöver digitaliseras = det behövs fler som kan jobba med det.
Dessutom är denna WFH som nu tvingats på oss en fördel om man jobbar med IT. Företag var inte så sugna på att folk jobbade hemmifrån men nu har det nästan blivit standard. Det betyder att man arbetsmarknad helt plötsligt blivit hela Sverige. Det kanske är en nackdel om man bor i t ex Stockholm – helt plötsligt kan du bli ersatt av en person i Sveg. Nu kanske många säger att denna person lika enkelt kan bli ersatt av en person i Estland eller Bangladore men den risken är nog ganska liten. Att gå till WFH för alla utvecklare är nog ett mycket mindre steg för ett företag än att ta in near eller offshore.
Sedan kanske man får leva med kriser som kommer vart tjugonde år, som IT-krisen 2001 som du tog upp. Vad skulle åtgärden vara, ekonomisk oberoende, dubbla examina som ingenjör och läkare, hoppa av tåget och sitta i en koja och hoppas krisen kommer?
@wofser det är svårt att sia eftersom fältet är så brett… Hur står sig en frontendutvecklare i Bootstrap om det stora arbetet kommer att ske backend i Java? Vilken domänexpertis har en systemarkitekt från Spotify eller Klarna när det är sjukvården som ska digitaliseras?
Det svåra med de här diskussionerna är liksom att "alla" jobbar med IT eller är utvecklare eller är programmerare. Men fältet är brett och spretigt och det är inte säkert att just Du råkar sitta med rätt kompetens för att lösa morgondagens utmaningar.
Grejen är ju att duktiga tekniker konstant vidareutbildar sig. Ingen börjar ju med bootstrap t.ex. Jag har själv arbetat snart 30 år inom IT och hunnit med allt möjligt. Det viktiga är ju grundförståelsen. Bilmekaniker blir ju inte arbetslösa för att en ny modell släpps osv.
Ok, invadiningar: Mjukvara, visst men jag fattar inte om det är som i mycket annat att man komplicerar för att få extra mkt back-jobb? Fler mjukvaror sådär vet jag inte om det behövs, däremot bättre… Grejen är ju just skalbarheten i IT vs alla andra biz
Handel online: När kommer det nära helautoamatiserade lagret + transporterna?
Sjukvården har ett helvete med systemen och när det blir fel… vem är att skylla?
Och blir ännu minst lika mkt sämre som bättre med IT i vardagsjobbet.
Det byggs ut och planeras nätverk så det ryker nu.
Allt från tunga backbone routrar till top of the rack switchar. Så det är nog mest "flum konsulter"som försvinner, precis som andra flum jobb kommer att drabbas typ;kommunikatör, hållbarhets ansvarig etc.
Yep, och sen ska allt kopplas ihop. Gäller att vara långt ner i Dantes OSI-inferno så sitter man säkert.
Japp, men det behövs en hel del planering och nätverksdesign innan någon börjar koppla i hop kommunikationsutrustningen, en del av dem är virtuella routrar, security gate ways och switchar som körs på någon VM, så där väldigt långt ner i OSI modellen behöver man inte gå för att sitta säkert. Men layer 8 folk (political layer) lär försvinna snabbt.
Det som sker nu är historiskt. Trender som skulle tagit 3, 5 och 10 år snabbspolas nu på några månader. Retaildöden, digitalisering etc.
Många blir tyvärr av med jobben. Vissa kommer aldrig att komma tillbaka till arbetsmarknaden igen, exempelvis 55+are som nu hade oturen att drabbas av detta.
De som tror på nån form av V-formad återhämtning bör tänka om, finns risk för stor besvikelse annars.
Men mycket kommer också att bli bättre. Global konsumtionshets och gratis krediter var aldrig här för att stanna ändå, det är inte hållbart på en planet med ändliga resurser.
Hyr du ut din spåkula?
Kul att läsa sånt här, det är så…verklighetsfrämmande…människan är ju männi
ska och kommer att slåss om sakerna på de sätt de kan.
Pengarna kommer bara gå till annat i slutändan.
Annat? Pengarna? Vilka pengar?
Vad ser du för framtid för politiken?
BTW, de där 55+ ser jag som geratiska i sinnet alltför ofta
De är lata. Lathet kommer i olika smaker bära sten, läsa onödigt trist och komplex bok, normalt en för "akademiker" tycker andra är pinan själv.
Det är färdigtrollat med låga räntor etc nu. Corona är krisen som synliggör vår känsliga globala JIT ekonomi. Centralbankerna må rädda börsen (kortsiktigt) men den riktiga ekonomin är rökt.
Men, som sagt det behöver ju inte betyda att allt blir sämre på sikt. Det kallas utveckling.
It-konsulter är inte högst i näringskedjan. Detta visar att det är ännu värre hos uppdragsgivarna som nu stryper sina kassaflöden.
Hur definieras IT-branschen? Vissa konsultbolag går sannolikt mycket knackigt på kort sikt, även om nog efterfrågan kommer tillbaka pga pågående digitalisering i samhället. Däremot borde många andra IT-bolag vara hyfsat stabila (ex drift och förvaltning, telekom osv) samtidigt som andra till och med går bättre än någonsin. IT är nog en av de första sakerna många företag kommer investera i när möjlighet ges.
Jag kommer att tänka på 2014 och Ukraina, och hur skrivmaskinstillverkar fick upp affärerna…
När jag ser ut över vad folk har på jobbet är det ju ofta skrattretande komplicerat och i många fall "tryggt globalt" och dessutom tillkrånglat.
Inte läge att bli konsult nu alltså. På produktbolaget (i Göteborg) jag arbetar på har vi nu helt plötsligt ett visst söktryck på våra lediga tjänster. Under de 5 år jag arbetat där har det varit väldigt svårt att nyanställa men nu är problemet av mer angenäm karaktär.
Jag får en inre projektion som säger att samhällsekonomin befinner sig i ett tillstånd som i människokroppen motsvarar ca 5 minuter efter ett kobrabett. "Det här funkar ju! Varför säger folk så mycket elakt om kobror?". Efter 15-20 minuter kommer det att kännas annorlunda…
Men nu ser vi ju att du tänker så hela tiden. Produktivitet måste upp men vi kan inte ta hand om människan, det blir sämre hela tiden, det nys jobbet gynnar egentligen ingen.
Men, är konsumtionen för produktionen eller är det produktionen som är till för konsumtionen?
Fet och fluffig: Din avslutande fråga har ställts i cirka 200 år med sin början hos Sismondi som väl får sägas vara den som inspirerade den skäggige tysken i London till att formulera sin kristeori med utgångspunkt i just den frågan.
Själv skulle jag svara som så att både produktion och konsumtion är till för att generera kapitalets profit.
@chief karlsson: Hur menar du? Att tar vi bort "kapitalets profit" försvinner både produktion och konsumtion?
Själv skulle jag säga att produktion och konsumtion växer fram ömsesidigt fria samhällen och att statens profit bygger på de vinster som företag genererar och att vi vanliga människor jobbar och betalar skatt. Alla delar är ett måste för att vi ska kunna bygga de samhällen vi vill ha, tex ett framgångsrikt Sverige med välfärd mm.
Jag ser uttryck som "generera kapitalets profit" som förenklade "fakta", det är ett trist, dogmatiskt och polariserande sätt att se på världen..
Kapten Crunch: Kapitalet skiter fullständigt i om det är statligt eller privat samt profit är förutsättningen för kapital.
Enkla konstateranden av fakta utan några som helst moraliska eller etiska aspekter.
Crunch, det där är ju en TRO och intet annat. Men man ska inte kasta skit på folks tro och hopp kanske?
Som knaprig försöker du värdera och rättfärdiga vilket kan ju vara korrekt men det är inte en oomkullrunkelig sanning. chief karlsson har ju rätt här faktiskt, profiten är ju hela grejen för kapitalet. Måste lite så vara också, inbyggt i systemet.
Sen kan det bli en positiv spiral av produktion och konsumtion men det pågick ju en hel del produktion och konsumtion även i Sovjet (förenklat)? Är Sverige framgångsrikt sen typ 50 år tillbaka, jämfört med vad? Man kan alltid argumentera med Bangladesh eller Zimbabwe.
Man kan ju mena att konsumtion av nyttig mat och dryck är en god sak som människan har ett "behov" av, medans chips och läsk är en ond som mest skadar? Båda sakerna marknadsförs för att ägaren ska göra profit? Var det för vård-skola-omsorg som man började sälja tobak, egentligen?
Sen är det väl så att om inte konsumtion finns finns ingen anledning till produktion? Och det var väl detsamma i Sovjet? Måste man konsumera finns ju alltid vård och militär som man kan hävda utgör ett uberintresse av/för orsak X. Det är också det du "måste" "betala" skatt för. Hur du än får betala den…
Chief: Men visst både behöver vi och vill ha viss konsumtion? Som det är nu är det nog mest nöjeshak som genererar "tillväxt"?
Fet och fluffig: Den samhälleliga produktionen (begreppet använt i sin vidaste betydelse och inkluderar därmed både offentlig och privat sektor och samtliga verksamheter) är en nödvändighet för att möta den (på samma sätt definierade) samhälleliga konsumtionen. Dessa två storheter möts i samhället där köpare/konsument balanserar mot säljare/producent vanligtvis under villkoret prissättning enligt tillgång contra efterfrågan.
Människan behöver alltså konsumera för att överleva och av den anledningen är produktion nödvändig.
Det sätt på vilket detta sker har historiskt tagit en mångfald olika former.