Sveriges centralbank Riksbanken stod idag fast vid sin gissning på vad de ska göra i december, nämligen höja styrräntan med 0.25 procentenheter. Dock sänker man de ekonomiska prognoserna för Sverige rejält framöver och justerar ner sina gissningar över det egna agerandet längre fram, den så kallade räntebanan.
Riksbankens gamla lokalkontor i Uppsala. |
Riksbanken ändrade alltså inte styrräntan reporäntan vid dagens räntebesked. Reporäntan agerar som grundränta för bankernas in- och utlåningsränta när de lånar eller deponerar pengar hos Riksbanken över natten, och styr i praktiken de korta rörliga räntorna på t ex rörliga bostadslån, samt påverkar längre marknadsräntor och med det även räntorna på lån med fast ränta.
Man står envist fast vid att man kommer höja räntan 0.25 procentenheter till 0% vid nästa beslut i december. Tyckarproffs spekulerar i media att detta beror på att SCB säger att arbetslöshetsstatistiken är för hög, trots att det inte är avgjort att det är SCB:s underleverantör som har fel, och inte SCB själva.
Vare sig inflationsindikatorerna KPI eller KPIF ger stöd för en räntehöjning, men Riksbanken tänker tydligen höja ändå, med angiven sannolikhetsgrad “troligt”. Så inte ens två månader innan kan man själva gissa vad man ska göra, utan håller sig till troligt.
Samtidigt sänker man föga överraskande utsikterna för svensk ekonomi.
Förväntad BNP-tillväxt sänks för 2019 från 1.5% till 1.3%, för 2020 från 1.5% till 1.2%, dvs djupare lågkonjunktur än nu och 2021 från 1.9% till 1.6%. Riksbankens första gissning för 2022 finns nu också, och ligger på 1.8%. Med den gamla definitionen av lågkonjunktur som under 2% i ekonomisk tillväxt per år, så ska Sverige vara i lågkonjunktur i tre år till.
Detta återspeglar sig också i att Riksbanken nu tror på högre arbetslöshet för varje år som går. 6.8% i år, 6.9% år 2020, 7.0% år 2021 och 7.1% år 2022.
Men man justerar alltså åtminstone ner räntebanan och gissar nu att räntan kommer ligga stilla på 0.0% fram till år 2022, då den börjar höjas. Så även om bolåneräntorna troligt höjs i december, så kommer de sedan ligga stilla, medan arbetslösheten ökar i jämnt takt.
18 kommentarer
I RBs fall så handlar det väl om att hinna med att höja så mycket det går för att köpa sig möjlighet att sänka räntan när det börjar se riktigt blodigt ut i ekonomin?
Vad skulle det egentligen ge om man börjar på en redan låg ränta?
Ganska tydliga marknadsreaktioner på detta, med högre räntor och stärkt krona. Folk tror att RB verkligen höjer i december. Men räntebanan är sedan rejält nedjusterat, vilket väl inte är lika förvånande.
Om detta är lågkonjunktur ser jag inte något större behov av högkonjunktur.
Nu är det ju delade meningar om ifall negativ ränta innebär att man gasar mer än noll ränta.
Utom genom påverkan på växelkursen.
Och en väldigt låg växelkurs medför ju som Lars skrivit andra problem.
Var det mitt beslut skulle jag utifrån min mer begränsade kunskap denna gång göra exakt samma beslut och prognos som RB.
Yngves fick svara på frågor om ekonomin idag på svt: Han fick frågan om lågkonjunktur. Svaret blev att han inte ser någon lågkonjunktur utan bara en normalisering av ekonomin efter åratal av högkonjunktur.
Så där fick vi svar på tal. Ingen lågkonjunktur här inte. Ingen oro i sikte.
Ekonomins Bagdad Bob har talat…
Ingevs ska det stå inte Yngvess. dumma mobil!
Dom gissar inte att dom ska höja till nollränta, dom har nämligen bestämt sig för att det är principiellt fel med minusränta. Detta har stått klart för mig sen i våras. Hur de agerar därefter står mig lika oklart som för alla andra varför jag låter bli att gissa.
Inlåningsräntan blir fortfarande negativ vid 0% reporänta.
Bankens vinst vid utlåning är väll vad jag betalar i ränta minus reporäntan? Alltså får jag 1,7% på ett lån på 4" så tjänar banken 1,7 + 0,25= 1,95% 4"*0,0195=78 000 per år
Är detta alltså den berömda lågkonjukturen som alla varnat för?
Börsen ath, min villa har gått upp nästan 10 % på bara ett år, på linkedin blir får jag jobbförfrågningar.
Grannarna köpte nyss en tesla.
Blev det inte värre än såhär?
Nej, nu kommer det bara att gå upp i all evighet, iaf i Sverige. Vi kommer alla vara miljardärer lagom till vi går i pension vid 95 års ålder.
På denna blogg är vi alltid på randen till lågkonjunktur.
Det som bloggaren tar upp gällande KPI och KPIF är mycket intressant/märkligt. I snart ett decennium har riksbanken "slitit" får att nå målet. De har slagit ifrån sig allt vad kritik mot minusränta heter och pekat på att deras uppgift endast är se till att "inflationen" ligger i höjd med dessa index. Nu helt plötsligt verkar det inte vara så noga längre….
Det är väl lite som det passar – som allt annat. Kanske besväras RB av den låga kronkursen? Då höjer man räntan fast ekonomin är på väg ner. Märkligt minst sagt eftersom det strider mot de ekonomiska fundamenta jag som en någorlunda bildad person tillägnat mig.
Mer Japan än så här blir det inte. Där har börsen stått på samma nivå i 25 år.
Något att tänka på när man spara till pensionen. Lägg inte pengarna i zombieekonomier.
När kronan stärks vänder börsen och bostäderna ned.
Risiga makrosiffror från jordens alla hörn står som spön i backen. Börserna ignorerar. Det är effekten av TINA vi ser. Jakten på avkastning är desperat. Det är nog bäst att vi inte får en lågkonjunktur som biter och som blåser över snabbare än någon märker den…