Den statliga bolånebanken SBAB konstaterar att bostadspriserna kommer stå stilla fra möver även om år 2019 innebär en fortsatt kraftig uppgång under resten av året. Den svenska ekonomin väntas nu vara svag de kommande åren, och det saknas alltså möjlighet för stigande bostadspriser. Samtidigt menar banken att om inte hushållen får ta mer lån hos SBAB så kan man inte bygga ikapp underskottet av bostäder.
![]() |
Bostäder i Karlstad. |
SBAB:s rapport Bomarknadsnytt baserar sig i princip på samma data som inlägg här på bloggen, t ex SEB:s boprisindikator, Valueguard, konjunkturbarometern etc. Mer intressant är hur SBAB ser på framtiden.
Man menar att bostadspriserna ska rusa under hösten och sluta året på +6%. Därefter tror man utifrån en graf på en svag uppgång under 2020 och nedgångar 2021 – 2022, eller som man i text skriver “väntas bostadspriserna för riket som helhet stiga med cirka 6 procentenheter under helåret 2019, för att sedan ligga i princip stilla under de närmast kommande åren (se diagram 11).”
Banken surar dock och menar att det inte går att bygga tillräckligt med bostäder om inte SBAB kan få låna ut ännu mer pengar och skuldsätta svenska folket ännu mer. Underförstått vill den statliga banken att restriktionerna i hur mycket hushållen kan låna amorteringsfritt ska lyftas. Annars får vi leva med ett underskott på 160 000 bostäder. Tydligen finns det 160 000 hemlösa, som kunde köpt en nyproducerad bostadsrätt om de bara fått låna hur mycket som helst amorteringsfritt.
Att t ex istället ta lägre betalt för nyproduktionen finns således inte på kartan. Det skulle ju kräva att priset på en adress (=själva fastigheten) skulle falla. En mycket stor del av priset på en nybyggd bostadsrätt är adressen, inte byggkostnaden. Och med fallande bostadspriser skulle ju inte SBAB kunna låna ut lika mycket, och personalen därmed inte få lika bra betalt.
Tydligen är dock antalet nyproducerade bostäder till salu nu lika stort som antalet befintliga bostäder, och står alltså för ca 50% av utbudet. Fast det byggs alltså ändå för lite.
SBAB anger alltså +6% för bostadspriserna under 2019. Valueguard uppger index 232 nu, och indexet var 226 i december 2018. Mot dagens priser är det alltså en uppgång på ca 3%, och för att året ska stänga på +6% måste priserna fortsätta rusa uppåt under hösten, trots att de normalt faller under årets sista månader. Det krävs alltså en spektakulär säsongsjusterad uppgång för att nå SBAB:s prognos killgissning. Enbart förväntningarna att Riksbanken inte ska höja räntan, ska driva denna uppgång. Rapporten finns som PDF här, och diagram 11 visar alltså killgissningen.
53 kommentarer
Klart det blir värre innan det blir bättre. Känns som ett tema för utvecklingen på många fronter nu..
Realt eller nominellt stillastående priser? Realt kanske dom står still om inte räntan sänks. Mätt i EUR och USD kommer dom väl sjunka.
Va härligt. Nu är det alltså 100% konsensus att bostadspriserna går ner framöver.
Hade lite hopp där ett tag att du skulle stå emot men förstår att du inte orkar stå emot den massivt negativa informationen längre.
@Stefan: Vad är det som är negativt med deflation? Undviker du AW priser i baren? 🙂
En sak har jag lärt mig och det är att öl i baren är i ständig inflation.
Gå över till annat.
Samma sak med vatten. Blir bara dyrare och dyrare i kran.
Tänker att en nedgång på bostadspriserna framöver är på både gott och ont. Att bankerna surar för att de inte får låna ut ännu mer va bra ^^ haha. Att hälften av alla bostäder är nyproducerade låter helt sjukt. Nog för att det byggs mycket det kunde jag aldrig gissat på.
En omvänd motsvarighet till riksigelkotten. Det är alltid någon gång i framtiden som bostäder ska sluta att öka i pris. Och framtiden är vid varje givet tillfälle en bit in i framtiden.
Som en renoverings och underhållsplan för nybyggd BRF ungefär.
2016 ringde och frågade om du kan föreläsa om utvecklingen på bostadsmarknaden.
Linus Jönsson: Ja, varför inte. Hade nog berättat att vi kan förvänta oss ökade priser på bostäder. Facit blev förändringarna:
2016 till 2017: + 8,5 %
2017 till 2018: – 2,2 %
2018 till 2019: 0 %
Till dagens datum en total uppgång med 7,9 %, varav 1,8 % under första halvan av 2019.
De som avstod från att köpa bostad i början av 2016 har potentiellt gått miste om en allmän prisökning på nästan åtta procent. På en tremiljonersvilla är det en förlust på 237 000 kr.
Öh, nej. Utebliven vinst är inte en förlust. Annars kan jag visa på mångmiljardförluster du har gjort, på affärer du kunde ha gjort.
Börjar bli tjatigt detta men som alla vet har SEK tappat motsvarande som "uppgången". Samma sak på aktiemarknaden. SIXPRX har underpresterat mot världsindex inklusive utdelningar på 3 år.
@Cornucopia: Du har rätt i princip när det gäller alla affärer man inte övervägt att göra, men om tar ett aktivt beslut och tex har sålt sin bostad utan att köpa en ny så är det relevant att prata om förlusten den affären orsakade.
@Stefan: Spelar ingen roll för resonemanget om man uttrycker vinsten i SEK.
Eh, nej.
@Conrucopia: Det är den högre kostnaden som man tvingas betala när man sedan ändå köper bostaden som är den faktiska förlusten, väldigt påtagligt, som ett uttag från ditt konto.
OT. Guld/silver priset rusar upp just nu. Vad var det som hände kl.11:45 när uppgången började?
SuperMario tog fram champagneglasen.
Tog typ 2 sek innan Trump twittrade om Marios framfart:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1172120964232093697
Super Mario sköt igång valutavärldskriget på alvar?
Ena sekunden säger han att USA har god ekonomi och går som tåget och nästa sekund klagar han på att FED inte sänker räntorna.
Man undrar ju varför Trump tycker räntorna ska sänkas när ekonomin går så bra?
Jag kan tänka mig några alternativa orsaker men inget av dessa jag kommer på hedrar ju Trump.
Det är väl ganska uppenbart varför Trump säger så?
Nr1. Han vill inte ha en så här stark USD.
Nr2. Han vill att räntan ska sänkas så att företagen och hushållen får lägre räntekostnader.
Stefan, Ja och varför vill han bränna den ammunitionen nu om ekonomin redan går så bra?
Att under goda ekonomiska tider sänka räntor, valutor och ge företag samt hushåll sänkta kostnader är ju inte direkt i linje med några vederlagda ekonomiska teorier.
Så du svarade inte på min fråga, du rabblade bara upp vad alla som är det minsta ekonomiskt intresserade redan fattar.
Han bränner nog gladeligen den ammunitionen nu iom att det är val nästa år.
Ja, det var en av de anledningar jag tänkte på och som inte hedrar honom.
Då har du kanske även tänkt på det faktum att lägre ränta US bonds är goda nyheter för US statsskuld.
Ja, naturligtvis kan man sänka räntorna till minus även om ekonomin går bra och därmed blåsa på den ännu mer.
Men har du då tänkt ut någon bra plan för vad FED och Trump ska göra om det blir lågkonjunktur och sämre tider? Men den kanske bara gamla stofiler som bryr sig om vad att ha kvar handlingsutrymme för ifall några historiska scenarion skulle återupprepa sig i framtiden.
Kan man konsumera med nya lån som barnbarnsbarnen sedan får betala om 100 år så kan man ju säkert skjuta upp lågkonjunkturen ganska avsevärt.
Nej jag har naturligtvis inget svar på det lika lite som du har ett svar på det.
Du får helt enkelt ställa de ansvariga till svars i Japan, Schweiz, Sverige och EU som för en minusräntepolitik och applådera US som ännu så länge inte spelat det spelet.
Skulle det vara mitt ansvar att ställa världens ledare till svars innan det ens bekräftats att de gjort ekonomiska världshistoriens vansinnigaste misstag någonsin.
Ja du verkar ju veta mer än de flesta så du är en lämplig kandidat.
Du blir inte mindre besserwissig bara för att du låtsas spela ödmjuk.
Jag är i högsta grad ödmjuk inför att jag inte har en susning om hur marknaden kommer att utveckla sig framöver.
Får nog börja prenumerera på Trumps twitter,annars är man ju helt bakom flötet
Trump är marknaden.
VOLFEFE!
VOLFEFE!
(https://en.wikipedia.org/wiki/Volfefe_index)
Det är nog ingen dum ide om man är kortsiktig.
Låt mig säga så här. Trump lyckades. EUR stärks mot USD. Annat var det innan tweeten.
Om jag inte minns fel, de sade samma sak för år 2013-2015….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tycker detta är ganska intressant. Har svårt att se att HSB bygger med så olika standard eller vinstnivåer varför prisskillnaden borde motsvaras av skillnad i köpeskilling för marken…eller?
Nyproduktion Huvudsta, Solna
2:a 61 kvm 3,5 miljoner = 57 370 kr/kvm
Nyproduktion centrala Gällivare
2:a 53 kvm 1.190 miljon = 22 540 kr/kvm
Du köper i första hand marken, så svar ja.
Sen kan jag tänka mig att de finns 5-siffrigt i lån/kvm i båda föreningarna så att bilden jämnas ut lite.
Det är något dyrare att bygga i Stockholm, eller har varit, pga t ex dyrare maskinhyror för kranar, grävmaskiner etc. Men det skiljer kanske 10-20% på byggkostnadne eller något sådant, dvs några få tusenlappar per m2. Resten är priset på adressen (marken).
Reagerade bara på hur billigt det var i Huvudsta 😀
@Orchonomics
Då är det bara att slå till då :-). Var lite fel ute, området tillhör tydligen Västra Skogen och inte Huvudsta
https://www.hsb.se/stockholm/sok-boende/objekt/?objektlan=stockholm&objektkommun=solna&objektprojektnamn=diktaren&objektnummer=029&
Marken förklarar givetvis lejonparten. Bodde tidigare i Älmhult där en villatomt kostade 100-tusen, samtidigt som en tomt i min gamla stockholmskommun kostade över 2 miljoner (15-år sedan, nu kostar de betydligt mer ). Jag gissar dock att bostadsutvecklarna bygger något mer exklusivt i Stockholm och faktiskt också har något högre marginal pga utbud/efterfrågan.
Generellt är snittlägenheten mindre i Sthlm också, vilket gör produktionskostnaderna väsentligt högre. Men intäkterna för små lägenheter ökar mer än kostnaderna så det är ändå lönsamt.
Det går ju att tänka sig att bostadspriserna kommer att stå sig i reala priser så länge centralbankerna frenetiskt fortsätter trycka pengar. Det t.o.m. borde fungera så om man antar att värdet är konstant samtidigt som mer pengar finns i omlopp. Själv har jag alltid tänkt att det mest bekväma sättet att lösa skuldbubblan på är att devalera valutan, och just nu ser det ut att bli just så. En bekant jobbar med att sälja beganade bilar, och de tar nu order på 100-tals bilar per beställning ifrån europeiska bilhandlare eftersom svenska begagnade bilar numer är klart lägre prissatta i EUR. Sörjer själv inte fallande bostadspriser i EUR då jag har mitt bolån i SEK men merparten av mitt sparande i EUR eller USD.
Jo den strategin fungerar ju så länge det är risk off på marknaden.
Blir det risk on tror jag SEK kommer att stärkas.
Lustig situation det här. Låga räntor som ger stigande bostadspriser och en hög inflation samtidigt som lönerna inte går upp i närheten av vad inflationen är. Ständiga stora prisökningar på varor och en fallande valuta, en enorm penningmängdökning i form av lån. Normalt sätt så följer lönerna med någorlunda inflationen men det har det inte gjort de senaste 10-15 åren. Varför? Och hur sluter detta?
Antar att du har en annan definition av inflationen än riksbanken.
Japp