820
Bloggläsarnas dom är inne. Läsarna tror att Sveriges Riksbanks styrränta reporäntan står lägre om ett år än idag.
Läsarnas tro på reporäntan om ett år. |
Antalet respondenter var 1649 när jag stoppade enkäten. Mediansvaret blev -0.50% i reporänta om ett år, dvs en sänkning med 0.25 procentenheter mot idag. 26% trodde på exakt detta utfall.
Medelvärdet var -0.43, där det näst vanligaste svaret var att reporäntan ligger kvar på dagens -0.25%. 20% hade svarat detta som alternativ.
Fjorton procent tror på en sänkning till -0.75% och 10% på en sänkning till -1.00%.
Totalt tror 21% att reporäntan kommer ligga högre om ett år än idag.
50 kommentarer
Så det finns seriöst 50 personer här inne som tror räntan kommer vara 2% ?!?!
Jag är en av dom. Född cyniker. Och som bloggaren redogör för i ett annat inlägg idag så är KPI rent bedrägeri och jävligt godtyckligt(även om han inte uttrycker sig exakt med dom orden). Även själva inflationsmålet är draget ur r*ven. Så vem vet, rätt som det är kanske KPI eller KPIF visar att vi har jättehög inflation eller så kommer ett nytt inflationsmål som gör att reporäntan höjs… Detta är osannolikt men som som sagt jag är cynisk och därtill sk contrarian. Den som lever får se.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Styrränta är ett ganska komplext koncept, som de flesta inte förstår vidden av. RB har förstås extremt komplexa datormodeller för ekonomin som de rådgör för att avgöra när och om styrräntan skall höjas eller sänkas.
Allmänhetens genier kan ha en åsikt som är baserad på information från media, en inte så värst pålitlig källa, eller från Trump, en ännu mindre pålitlig källa, eller snarare en antikälla.
Men där är vi nu. Och vi vet ju att vi alla vet bäst, så hur svårt kan det vara?
När kommer den stora flykten från SEKetas tro?
När arbetslösheten börjar stiga.
Är den inte redan igång? Ingen med stora pengar vill väl sitta på SEK längre om man inte måste, därav raset.
Uppenbarligen så sitter någon ändå på SEKetas eftersom det inte fortsätter rasa.
Grunden för SEK är du och jag, och alla andra. Verkar som att vi inger ett visst förtroende trots allt.
Själv tror jag på en tämligen handlingsförlamad Riksbank, för svag ekonomi för att höja räntan och för svag krona för att sänka, möjligen hellre en symbolisk sänkning.
Jag är tyvärr rädd för lite det med.
Eller att man pga tidigare handlingsförlamning, men en plan att "ligga på rätt sida om" Brexit kör ett inverterat 1991/1992 försvar.
Ni som tror på en liten sänkning till -0,5 eller -0,75. Uppfattar ni att RB tror att det skulle ge någon som helst effekt? Vilken effekt skulle en sådan liten rörelse ge som idag inte redan ges med -0,25?
Man kan resonera så här, att om ECB och Fed rör sig i expansiv riktning, så kommer Sverige följa efter så vår relativa position förblir densamma, eller nåt sånt.
ECB själva gick ut med ett lite märkligt uttalande igår:
"ECB kommer att avisera ett betydande och effektfullt lättnadspaket i september. Stimulanspaketet kan komma att överträffa förväntningarna.
Det säger ECB-rådsledamoten Olli Rehn i en intervju med tidningen Wall Street Journal, enligt Bloomberg News."
… så förväntningarna bör justeras mot mer expansiv penningpolitik oavsett.
Ok… I juni sa ECB att de ämnade ligga kvar på 0% åtminstone till våren 2020 men sista tiden kanske har fått dem att tänka om. Oavsett. Om de sänker till sig -0,5%. Vår RB gör samma, vad hoppas man på att effekten ska bli? Mycket verkar ju redan vara "inprisat"? Frågan är alltså om det spelar någon större roll om vi ligger på -0,25 eller -0,5 procent? Det är väl snarare tron på den framtida "riktningen" (ökning eller minskning) som påverkar mest i dagens läge?
Jo, så kan det vara.
Spännande tider oavsett. Ska ECB börja med helikopterpengar och utökad QE? Vi får se. Inte säkert själva räntenivån är det kritiska…
Det är väl bara att be dom som trycker SEKetas att lägga till någon nolla på alla valörer.
Jag uppfattar att RB slaviskt följer inflationen och vad ECB/FED gör.
Jag tror de i västvärlden väldigt låga räntorna håller nere inflationen och kommer fortsätta göra det.
Tim, det gör den ju bevisligen inte. Inflationen är skyhög.
Egentligen – hur mycket är eller skall RB bana vara beroende av vad som sker i ECB området kontra vad som behöver göras på hemmaplan?
Det handlar ju om både förtroende och mer faktisk ekonomi.
Tex om Sverige inte visar anledning till förtroende att kunna ta hand om tex energi och infrastrukturproblem påverkar det ju vad man behöver göra på hemmaplan (både RB och politik), men det påverkar ju inte ECB området direkt. Åt andra hållet är det väl ett tydligare samband?
Jag hör till de som hoppas på högre ränta, men gissade på -1%.
@Teheimar: Gissade också på -1%
Mera sprit till alkoholisten – väl beprövat – fungerar alltid – Hvergang!
När vi fick i våras fick reda på att 3års ränta var lägre än 3månaders gick det upp för mig att räntan kommer vara låg eller till och med sänkas inom dom 3 närmaste åren. Jag insåg också att man inte skall lyssna till vad banker och politiker säger utan se vad dom gör! Det är signalerna (vad dom gör) man ska gå på. Tydligen så vet dom saker vi inte vet i förväg
Yes, jag band mitt bolån förra hösten till nu minns jag inte exakt men cirka 25 punkter lägre på 3-åringen än den rörliga.
Så flertalet tror på sänkt reporänta o en att vi nu går in i en lågkonjunktur.
Vågar man då gissa att ni även tror att bostadspriserna är lägre om ett år (mätt i SEKetas)?
Hur bostadspriserna utvecklas är ju inte beroende av en enda faktor, även om de alla inverkar lite olika.
Men om lågkonjunktur innebär mer arbetslöshet och befintliga real höga lån, liksom ökning av "de vanliga orsakerna" så skulle det innebära en potential för prispress neråt.
Ja i osåld nybyggnation. Befintligt bestånd = Nej det tror jag inte.
Inställningen nu från nationalekonomer, politiker och centralbankschefer verkar vara att varje lågkonjunktur, oavsett hur liten, ska förhindras genom mer skuldsättning.
Se tex. https://www.svd.se/skattebetalarna-kan-tvingas-ta-notan-vid-en-kris
Hur vore det om man bara lät marknaden själv rätta till de obalanser som har uppstått?
Visst, får vi en Lehman krasch och fallande penningmängd så kan Riksbanken behöva ingripa, men det troliga är en mer normal lågkonjunktur.
Sett öve rtid så borde Riksbanken höja räntan för att få en mer normal ekonomi utan zombieföretag och med mindre risk i.
Det troliga är dock att de sänker.
@SÄS: Och folk som skrattade åt en när man nämnde helikopterpengar, matkuponger o.s.v. för några år sedan. Kul att läsa att det nu övervägs på riktigt. 🙂
Synd för CB världen över att dom inte kan trycka guld. Kanske blir ett återinfört förbud i USA och kanske även EU för ens medborgare att köpa guld.
Kul att läsa, men kanske inte att uppleva.
Om man nu ska hålla på med "stimulanser" så tror jag sänkt bolagsskatt är mest effektiva. I en lågkonjunktur kommer en hel del bli arbetslösa när zombieföretag konkar.
Får framgångsrika företag (dvs de med vinst) mindre skatt så kommer de kunna expandera snabbare och suga upp de som blivit av med jobbet.
Ge folk cash i handen är mycket sämre. Det kommer snanre bara dra ut på lågkonjunkturen, även om det kan hindra viss arbetslöshet
@Goofy – jag tror tyvärr du är obehagligt nära sanningen. Vad händer om RB utger 25% extra M1 och bara ger bort till medborgarna? Eller inför e-kronor på varje personnummer konta med det villkoret att de måste konsumeras upp, annars stryks de.
Kan man få igång konsumtionen så att inflationen kommer igång? Eller är det så att e-handel och låglöneländer gör det omöjligt att höja priserna?
Eller kan man helt förstöra kronan så att folk inte vill ha den som betalningsmedel och få en Weimar liknande situation?
Inte alldeles lätt att se vad man ska konsumera. Några exemnoel,
– Mer bil
Bor man i en storstad (vilket allt fler gör) så är bil mest ett problem. Kollektivtrafik, taxi och elscooter är bekvämare. Liten mening att lägga pengar på en dyr bil som man bara använderen handfull gånger om året
– Mer resor
Man kan idag flyga var som helst på planeten för ca 10 000:- Man kan köpa dyrare hotellrum, men värdet är litet då man bara sover där. Lägg därtill att det inte ökar konsumtion i Sverige. Semestern är också begränsad till ett visst antal veckor.
– Dyrare boende
Hyreslägenhet är svårt att få tag i så vi pratar i praktiken bostadsrätt. Svårt att bygga i en storstad, så det handlar mest om att byta egendom med andra. Det ger ingen ökad konsumtion. Snarare tvärtom då man måste amortera och spara ihop till grundinsats.
– Mer elektronikprylar
Det mesta idag sker i mobilen mha mjukvara. Det är inte som på 80-talet då man behövde köpa videokamera, VHS-spelare, TV-spel, walkman, klockradio mm. som separata produkter. Ingen större mening att köpa ny dator heller. En 5-10 år gammal dator kan köra senaste mjukvaran. Inte som på 90-talet då man var tvungen att byta vart tredje år.
– Mer nöjen
Streamad musik, ljudböcker, film och Tv-serier är fasta avgifter oavsett hur mycket man konsumerar.
– Mer mat
Mångden kalorier mam kan konsumera per dygn är begränsad, så det handlar i praktiken om dyrare mat. Ja, här finns utrymme.
– Mer kläder
Mängden klädesplagg man kan bära är begränsad. Inte värt jobbet att handla in ett klädesplagg för att bara ha det en gång. Man kan dock köpa dyrare kläder. Här finns utrymme
@skatt…. sänka beskattningen för frg har vi gjort nu i 30 år. Det ledde hit. Tvärtom pengar till alla gynnar konsumtionen och i förlängningen alla. Sänkt bolagsskatt gynnar ett fåtal miljardärer.
Gissade på minus 0.5. Mer som spel för gallerierna, allt hänger på ecb+fed och tullkriget
Någon gång måste man försvara våran valuta med att höja räntan och inte bara spruta ut pengar i systemet. Vi lär bli Europas fattiglappar om det fortsätter så här.
Sveriges befolkning går i konkurs om räntan höjs.
Vår pengapress är inte på markant högre varv än många andras enligt kalkylbladen.
Det är mer SVT-Rapport-kriserna som ställer till det. Brukar vara nån var dag där Sverige ska gå före, sällan blir det avkastning på det på något sätt numer.
Vad är det egentligen som händer?
Schweiz yield kurva är under 0, vem sjutton betalar för att hålla obligationer?
http://www.worldgovernmentbonds.com/country/switzerland/
De som bara får köpa dem?
Har jag förstått något fel, att "samhället" aldrig kan bli skuldfritt? Iaf så länge inte centralbankerna inte skapar hyperinflation och "betalar" av samtliga skulder? Eller är minusräntan en alternativ väg för att får bort skulderna?
Låna av oss! Så FÅR du pengar! Bind räntan på 30 år och bli skuldfri efter 30 år???
Framtidens annonser?
Säga vad man vill om Lars domedagsprofetior men det ser ut som att fysiskt guld börjar bli det enda "säkra"…
Samhället kan inte bli skuldfritt som systemet är byggt. Men du kan ju hantera enorma skulder utan ränta. Vad spelar det för roll?
Och guldet kan verka mysigt men det är att spela på negativ USA utkomst vs Asien och Ryssland.
Ingenting pekar på att vi når någon derivata med räntorna. Ceteris paribus… Ingves ska trycka så mycket pengar han bara orkar, såsom i tyskland efter andra världskriget.
Men det kan vara betyda, att marknaden kommer att straffa kronan hårdare. Lägre kurs att vänta alltså. Fattigare svenskar som betalar allt mer av sin disponibla inkomst till baskonsumtion. Högre guldpris i SEK. Priser på bostäder… förmodligen upp, men beror av konjukturen och arbetslöshet. Behöver inte nödvändigtvis gå upp. Unika och attraktiva objekt ja! Borde vara kronförsvagningssäkra och följa med upp. Förmodligen inte opersonliga överprissatta dussinbostäder som säkert blir svårsålda.
Vissa risker kan ställa allt på ändan för konjukturen.
Svarta svanar, krig med Iran, oväntat tjafs efter Brexit, Kina/US eskalering som spiller över på all handel, naturkatastrofer… i ett sånt läge borde de flesta tillgångar (börs/bostäder) få sig en omgång, förutom guldet…
Ja , kronan kommer försvagas men oavsett om yttre kriser påverkar eller ej.
Beror på marknadens bristande förtroende för denna helt visionslösa och handlingsförlamade regering.
Sverige är dessutom mer utsatt än många andra länder med sina ökande socioekonomiska problem som lämnas helt olösta. Och en bomarknad som helt spårat ur och vid minsta störning kan sänka hela ekonomin. Försämrar också starkt attraktionskraften för landet.
Tror mkt väl att räntan på sikt kan stiga då riskpremien för svenska krediter kommer öka.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi bör ha en liknande undersökning om hur hur mycket dyrare/billigare bostäder kommer att vara om 5 år.
Ja för typ 5 år sen uttryckte sig en viss person härifrån i tv-nyheterna att priserna skulle sjunka rejält. Men hur det gått sen vet vi alla.
Så min gissning är upp från dagens nivå.
Priserna upp, SEK:en ner… officiell inflation under 2%. Räntorna mycket låga trots urholkad PPP. SCB fixar allt till siffrorna.
3 265 341 medborgare röstade fel i Euro-omröstningen 2003. Det betalar vi för nu. Tack för den (V), (MP) och (C).
Mer troligt har medborgare röstar fel i riksdagsvalet, politik är en viktig del av valutakursens utveckling i längden, under dom många åren av eurokris var det ingen som ropade euroanslutning, lätt att vara populist för dagen.