EU:s satellitnavigeringssystem Galileo, som sedan 2016 är igång med så kallade initiala tjänster, är nere på grund av “en teknisk incident” relaterad till markinfrastrukturen. Systemfelet gäller tills vidare, men sak inte omfatta SAR-tjänsten för räddningstjänst.
En satellit i EU:s satellitnavigeringssystem Galileo. |
Galileo är EU:s egen konkurrent till USA:s GPS och Kreml-dikaturens GLONASS, för att inte EU ska vara beroende av USA för navigerings- och positioneringstjänster. Systemet ska även ha bättre precision än de mer åldersstigna systemen.
Sedan 2016 har systemet varit i en pilotfas som kallas “initiala tjänster”, med 22 av planerade 30 satelliter på plats. Initiala tjänster innebär att systemet används i kombination med GPS och GLONASS, och inte fristående.
Den elfte juli gick en varning ut att Galileo inte fungerar och att denna varning gäller tills vidare.
I lördags följde EU-kommissionen upp med mer detaljer (PDF):
“A technical incident in the Galileo ground infrastructure is affecting the functioning of the Galileo system, as a result of which there is a temporary interruption of some of the Galileo initial services. The navigation messages for all satellites are expired since 01:50 (UTC) on 12/07/2019, and according to the Service Definition Documents, users shall not use expired Galileo navigation messages.
This incident does not affect the Galileo Search and Rescue service used for locating and helping people in distress situations.
The cause of the technical incident is identified and recovery actions are implemented to ensure that the nominal service is resumed as soon as possible while safeguarding quality of the services.”
Exakt vad som har hänt framgår inte, men tydligen finns det någon flaskhals på marken som kan slå ut systemet. Dock ska inte SAR-tjänsten (search and rescue) för räddningstjänst vara påverkad.
European GNSS Agency (GSA), som hanterar systemet, skriver nu på sin hemsida att experter arbetar med att återställa systemet så snart som möjligt, men det har nu alltså gått fyra dagar. En avvikelseutredning (eng anomaly review board) har tillsatts för att gå till botten med källan.
Det inträffade är mycket allvarligt och visar på någon form av kritisk markbaserad flaskhals i systemet. Det duger alltså inte i krig, utan kan slås ut på marken.
Det är inte heller bara att starta om något någonstans, eftersom vi nu är inne på fjärde dagen utan fungerande Galileo. Få privatpersoner påverkas dock direkt. Smartphones har oftast stöd för GPS, i en del fall som iPhone även GLONASS, och i vissa fall även Galileo. Haveriet lär dock knappast göra att kommersiella kunder kommer stå i kö till hundramiljarderssystemet (10 GEUR).
Relaterat ska man ej räkna med att satellitnavigeringssystem fungerar i krig. Ryssland har tydligt visat att man har förmåga att störa bort GPS-systemet i samband med övningar nära norska gränsen. Periodvis kan man även i Sverige uppleva stora störningar på GPS i samband med ryska övningar, som senast flottövningen i Östersjön.
Störningarna kan också upplevas på plats i Moskva vid Kreml-diktaturens försvarsledningscentrum på Frunzenskaja Nabereshnaja, där kartsystemet i din smartphone skickar ut dig i Moskvas förorter istället för vid Moskvafloden.
Kreml-diktaturens försvarsledningscentrum på Frunzenskaja Nabereshnaja i Moskva. |
Inga system som förutsätter fungerande satellitnavigering kan räknas med i krig, utan alla vapensystem behöver alternativa navigeringsfunktioner, med tillhörande påverkan på precisionen. Att Galileo kan slås ut på marken gör inte saken bättre.
15 kommentarer
"Det inträffade är mycket allvarligt"
Nej du, min kompass som är minst 30 år gammal (Silva typ 15) fungerar fortfarande.
Ok, kan du fråga kompassen vilken longitud och latitud du befinner dig på?
Precision en meter, tack.
För det behövs som bekant en sextant och en precis kronometer; helt överflödigt med kompass för positionsbestämning.
Karta?
@Cornu – vi har just sett varför en meter inte kan påräknas i skarpt läge. Som vanligt gäller att ingenting ersätter omvärldsuppfattning.
Galileo har en precision på 1 cm (krypterat läge)
Så här verkar Galileo vara strukturerat: https://gssc.esa.int/navipedia/index.php/Galileo_Architecture
Måhända har de fått ransomware i sina kontrollcentra?
Där har ni ett komplex av intressanta frågor i händelse av krig. Dels vad som händer med IT-infrastrukturen på kontoren. Dels hur skyddad industrin är mot diverse angrepp mot PLCer (a la Stuxnet).
Om vissa delar fungerar, så kan det ju handla om att någon gärna vill testa vilken funktionalitet som finns kvar, om någon vid krig..
Är det dumt att ha en telefon med GLONASS ur ett Kremlskräck perspektiv?
Har du även BeiDou så är du Kina-vän.
Det är bättre att de upptäcker sårbarheter nu än senare. Kanske därför man har så lång testperiod.
Thunderbolt and lightning, very very frightening!
Galileo! Galileo! Galileo figaro! MAGNIFICO!
Det är väl nästan standard att ha stöd för både GPS och GLONASS idag? De flesta android jag kikat på har även stöd för Galileo och BDS.
Härligt – skönt att se att våra skattepengar kommer väl till användning. Suck!