Fastighetsägarnas ordförande och fastighetsbolags-VD:n Lennart Stehn säger i en lång intervju hos Dagens Industri att butiksdöden i centrala lägen bara har börjat. Lyxbutiker som på Biblioteksgatan i Stockholm, lågpriskedjor och köplador utanför centrum ser ut att kunna överleva. En nedvärdering av högt värderade butiksfastigheter väntas och det går inte att bygga om alla vakanser till restauranger eller caféer.
Stehn konstaterar i intervjun att butiksdöden bara har börjat. Detta gäller främst butiker i centrumlägen, medan köplador utanför centrum klarar sig bättre, liksom renodlade lågprisbutiker. Enda undantaget när det gäller centrumhandeln är enligt Stehn lyxbutiker på Biblioteksgatan.
Detta baserar sig förstås på Stehns bolags positionering på så kallad externhandel, där man har mycket låga vakanser och inga sjunkande hyror.
… Naturkompaniet har faktikst öppnat en butik med för kedjan klent utbud, på kanske en fjärdedel av fd Sibas tomma lokal, som varit övergiven i något år. Annars finns det ett … |
Mindre orter drabbas än så länge hårdare av butiksdöden än de större.
Ett trick för att upprätthålla värdet på fastigheterna trots vakanserna är att bygga om lokaler till restauranger och därmed kunna motivera det uppskrivna värdet i bolagens balansräkningar. Men centrumhandeln kan inte konkurrera med köpladornas hyror. Som exempel kan årshyran för en central butik vara 8000:- SEK per m2, mot 1000 – 1 500:- SEK hos externhandeln.
Butikslokaler gapar nu även tomma i centrala Stockholm enligt intervjun, t ex vid Hötorget.
Framöver tror Stehn att en del butikslokaler kan bli bostäder i markplan, men ett alternativ är förstås kontor, där det åtminstone i Stockholm och Göteborg är fortsatt stor efterfrågan på detta. Fokus på byggandet har ju varit på bostäder, och inte på kontor. Än så länge kan markplanets butikers vakanser kompenseras av höjda hyror på kontoren högre upp i fastigheten.
Bloggäsare rapporterar dock om stora tomma kontorslokaler i Stockholm, t ex hela SEB:s fd kontor i Rissne och runt Mall of Scandiavia, samtidigt som Wallenstam bygger kontorslokaler i Hallonbergen av alla platser. Det sägs att det inte finns hyresgäster till lokalerna i Hallonbergen. Även stora delar av Nya Karolinskas lokaler ska gapa tomma, i brist på life science-bolags vilja att etablera sig där.
För livsmedelshandelns köplador råder inte heller några problem, även om de inte har råd med höjda hyror. Livsmedelsbutikerna flyttar sällan eller aldrig på sig, utan är tacksamma hyresgäster.
Ska man summera så ser det alltså mörkt ut för fastighetsbolag med mycket centrala butikslokaler, men ljust ut för köpladeägarna och kontorsägare i Göteborg och Stockholm. Intervjun kan förstås ses som en partsinlaga och reklam för Stehns fastighetsbolag, som just fokuserar på köplador med hyresgäster som exempelvis ICA, Willys, Rusta och Lager 157.
I fallet Göteborgs centrumhandel kan man ju starkt ifrågasätta varför man alls längre ska bege sig in i centrum på grund av det trafikkaos som Västlänken orsakar. Dessutom går det inte att bygga ut kollektivtrafiken säger Västtrafiks VD till Expressen idag. Flaskhalsarna för bussar och spårvagnar har gått i taket, t ex med fiaskot Åkareplatsen. VD:n själv säger att han går till jobbet istället för att åka kollektivt, och rekommenderar andra att också göra det för att avlasta kollektivtrafiken.
Så varför man ska ha kontor i centrala Göteborg, eller butiker, är frågan?
65 kommentarer
Kungsmässan står och faller med sin pågående utbyggnad.
Om de tillkommande butikerna handlar om att "more of the same" till största delen flyttar in så kan det bli jobbigt för Ivar Kjellbergs Byggnads AB. Dvs flyttar Kapp-Ahl, H&M, Lindex in i "nya större lokaler" så brister det i nyhetsvärde/attraktion.
Nya (för Kungsmässan nya) butiker och koncept kan dock stärka. H&M Home, Hollister, A&F, HiFi-Klubben, American Apparel, Mango, Disney Store eller tom en Apple Store och/eller Samsung Store skulle ge dragkraft.
Guess, Tommy Hilfiger, Levis, Lee, Nike, Addidas, Hugo Boss, Oscar Jacobson, Eton, Haglöfs, Hunkemöller etc. etc. finns redan i konkurrerande Hede några kilometer bort.
Så visst är det en lite aggressiv satsning..
Bio flyttar in på Kungsmässan och det lär väl bli fler food-courts och jippomöjligheter i den nya delen. Det gäller ju att vara mer än bara en samling butiker..
MacForum finns ju redan, en Apple Store ovanpå det ter sig osannolikt, har väl inte ens öppnat i Stockholm än?
Märkesbutiker som DeSigual eller Esprit saknas. Premiumbutiker som Burberry eller liknande saknas.
Har väldigt svårt att se hur de ska få ihop detta. Synd, för jag gillar stället.
Men de ska tydligen få Teknikmagasinet, som efter förra årets konkurs eller rekonstruktion nu återigen är inne i rekonstruktion. Eller översatt till hyresvärdspråk: Vill slippa ej betald hyra…
Macforum är en premium retailer och får stryka på foten om Apple ser att man vill etablera sig. Macforum kör bara ett hole-in-the-wall där relativt begränsat utbud jämfört med tex deras Gbg butik.
Nu tror väl inte heller jag att Apple Store dyker upp sisådär.
Deras svenska retailsatsning kom av sig för flera år sedan egentligen. De satsade från början på köpcenteretableringar. Inte flagship stores i SE då. Det fiaskot kom senare.
Täby (Stockholm), Emporia (Malmö) och Väla (Helsingborg) var så långt de kom innan de omvärderade och skulle köra flagshipfiaskot istället.
Eftersom Kungsmässans kunder handlar för mest kronor per besökare i hela Sverige så är det inte en helt otrolig etableringsplats förutsatt att Apple återvänder till sin köpcenterstrategi i SE igen efter att gått i däck i SE med flagship storekonceptet.
Det finns flera varumärken till som varken du eller jag nämnt.
Vad det handlar om är att köpcentermgt måste locka till sig riktigt attraktiva brands.
Nu tror jag ju att fastighetsägaren (ingen sakbelägg alls) precis som vi redan kunde räkna ut att ett bygge kunde hamna lite utsatt i tid och rum när det står färdig och mitigerar för det.
Kungsmässan med de mest spenderande köparna ligger inte sämst till av de svenska köpcentren om man säger så.
Att köksinredningsbutiken kvaddade är ju mer en lokalkonkurrenssituation då samma prylar finns på Hede center med bättre prisbild. Lokalerna på Hede är inte heller billiga och de bygger också ut.
På midsommardagen var det totalt fullt på deras parkering och på övriga runt om. Gant Store hade kö med vakter som släppte in kunder vartefter några gick ut.
Det kanske är det sista tokiga innan lågkonjunkturen smäller till. Vi är dock inte där än just denna sommaren.
Som sagt det finns långt värre ställen än en kommun som växer med tusentals relativt ekonomiskt stabila kommuninnevånare.
Fascinerande att Kungsmässans besökare handlar för så mycket. Har iofs hört att deras Ackis är den bäst säljande bokhandeln i Sverige och är legendarisk i förlagskretsar.
Men visst KBA-borna är ju täta och till skillnad mot Danderyd finns väl inga konkurrenter nära.
Lyckas Kungsmässan bara etablera sig med ett antal premiummärken, så kan det nog gå bra. Ska man köpa något för 10000+ kronor vill man ofta prova, främst för att man inte har tid att pilla med returer på distanshandel på de prisnivåerna (hög lön=ont om tid).
Hmm, varför måste Teknikmaggan prompt serierekonstrueras? Vill man ha hyfsat kompetent service kan man gå till Kjell, billig inkompetens kan inhandlas billigt på nätet.
Det förefaller som alldeles för många får rekonstruktion på tvexamma grunder. Liket JC var i rekonstruktion, tills de fann för gott att SJÄLVMANT lämna in KK.
De låga kraven på rekonstruktören verkar även locka till oegentligheter.
Apple-store finns i Täby centrum
Tja, regimen har ju gjort vad de kan för att slå ut detaljhandeln med kemikalieskatten, copyswedeavgiften m.m.
Butikshyrorna hjälper inte heller. Kontorshyrorna är egentligen också för höga idag, vet flera företag som flyttar ut från centrala stockholm pga dessa.
Det enda som är konstant är förändring säger man ju…
Men jag vet inte om det fortsättningsvis kommer vara så attraktivt att bo i dessa områden när butikerna försvinner, går dessutom konjunkturen ned och bobubblan spricker kommer även restauranger få det riktigt tufft.
Är ju hela tiden restauranger som kastar in handduken, men frågan är väl mest om det är mer nu än tidigare. Kanske dags kolla konkurs- och varselstatistiken igen.
Man skall ju inte alltid stirra sig blind på handuks-inkastnings-frekvensen. Restaurangbranchen förekommer väl att man kokar bolaget när man känner för att tippa över lite underskott på gäldenärer. Det man skall titta på är ifall lokalerna förblir tomma.
Än så länge verkar restaurangbranschen faktiskt växa, folk har råd att äta ute relativt ofta.
Men det är sannolikt nästa "lyx" på listan som ryker nu när folk fått flygskam.
frågan är hur folk kommer rationalisera det om det sker. Man kan ju liksom inte säga rakt ut att man inte har råd, men jag ser inga tänkbara moraliska invändningar mot att äta på restaurang generellt
Man borde ju kunna hitta på en massa spännande saker i dessa lokaler men såklart måste hyrorna ned. Kontor/co-working space, äventyrs/tema -land/utställning-relaterade-produkter, Marknad/loppis, mm. Vad tror ni andra? Sen får man ju inte glömma att med våra höga skatter är det inte nådigt vad man måste sälja för att gå break even om en liten företagare vill hyra in sig även om hyran är gratis.
Tror inte framtiden är så värst ljus för externhandeln heller, en stor andel av dem säljer ju grejer som man lika gärna kan beställa över internet. Sen är hyrorna lägre, så de kan klara sig med lägre marginaler, men att vara lite mer resistent mot svält än andra är väl inte vad jag skulle kalla för lysande utsikter.
Roligast vore väl om hyrorna gick ner så att folk får råd att nystarta butiker istället för att H&M och cafékedjor ska fylla varenda lokal. Även de största kedjorna har ju startat med sin första butik nån gång, liksom.
Problemet är fastighetsbolagens affärsmodell. De gör resultat på att skriva upp värdet på sina fastigheter, på sikt för att avyttra eller bli uppköpta, och om inte annat ta lån mot värderingarna. Eller få höga börsvärderingar om de är på börsen.
Om de sänker sina hyror till nivåer där butikerna överlever, så minskar intäkterna och fastigheternas värden måste skrivas ner. Då gör man förlust och kan rent av hamna under sin belåning mot de uppblåsta värdena.
Så man kan inte sänka hyrorna, då måste man skriva ner värdena.
Självklart måste de sänka hyrorna, gör bara lite ont så här i början. Värdet utan hyresgäst är noll. Det är revisorns uppgift att se till att bokfört värde inte överstiger marknadsvärde.
Nope. Marknadsvärdet baserar sig på vad för hyror man kräver, så det är bättre att kräva outhyrbara hyror och ha vakanser, än att sänka hyrorna.
Vilket gör att bara en omfattande konkursvåg hos dessa företag kommer omvärdera fastigheterna.
Nog är snitthyror för jämförbara lokaler grund för marknadsvärdering vid outhyrda lokaler.
Mäklare försöker naturligtvis prata för varan vid försäljning. Det är köparens sak att syna. Kompetent köpare landar in priset på verklig marknadsnivå eller lämnar affären.
Re Abbe
Ja, självklart. Med Cornus resonemang skulle en fastighetsägare kunna dubbla värderingen genom att dubbla hyrorna trots att alla hyresgäster säger upp sina kontrakt.
Nej Carmania, så funkar det inte.
Det är därför vi har externa revisorer.
Om ett företag har så dåligt omdöme att de värderar tomma lokaler till ett högre pris baserat på orimliga hyror, så funkar det inte alls när revisorn kommer. Finns inga hyror så bedöms potentialen utifrån korrekta nivåer.
Det är alltid tillgångssidan i ett företag där energi får läggas för att bedömma.
Skuldsidan är lättare att summera.
Även banker, kreditinstitut, försäkringsbolag, myndigheter etc. bedömmer tomma lokalers värde utifrån områdets snitthyror, lokalernas lämplighet och skick.
Att en ägare sätter en egen fantasibedömning av värde klarar sig varken förbi revision eller finansiärer.
Halmgubbe, Carmania.
Om fastighetsägaren får en vakans, men hyr ut den till sänkt hyra, så får ägaren sänkt värdering, pga lägre intäkter. Därför bättre att låta vakansen vara kvar utan att sänka hyran, då är intjäningspotentialen och värderingen ohotad.
Problemet blir om det blir för många vakanser, men det fungerar faktiskt så, sjukt nog.
Lite som när ett bolag drar ner på verksamheten för att rädda vinsten. Ser bra ut på sista raden, men håller inte i längden.
Läs Stehns intervju i Dagens Industri. Som ordförande för Fastighetsägarna torde han veta vad han säger.
"Lägre intäkter"=lägre snitthyra. Så du inte märker ord. Man vill ha så hög snitthyra som möjligt, så bättre ta lite vakanser än att sänka snitthyran.
Så in till Göteborg vill man inte åka p.g.a. av trängsel, typ? Då jag bor i Stockholm(ja,Värmdö då), kan jag konstatera att vi sedan länge slutat åka in till den s.k Centrumhandeln. Miljösocialisterna som styr staden vill inte ha oss där. Samma skäl som i Göteborg fast kanske tvärtom i en del fall. Vardagar, biltullar och ingenstans att parkera, samt att man medvetet förösker korka igen stan för bilar när man väl passerat tullarna. Helger, samma sak, men inga tullar förvisso. Så centrumhandeln får hålla tillgodo med fönstershopparna och chillarna som bara hänger i stan och åker förortståg dit, d.v.s. saknar köpkraft. Om vi nu handlar så gör vi det lokalt och parkerar gratis. Eller stannar hemma. Tilläggas kan att det är samma skitbutiker inne i Stockholm som i närmaste köpcentrum ändå.
En annan iakttagelse av anekdotisk karaktär: Specialiserade bilreservdelsbutiker(förutom Biltema då, som knappt är en bilbutik längre), existerar knappt längre. Fanns en i vartannat gathörn förr. Jag antar att det beror på att många gör som jag, beställer bildelar på nätet. Billigare förstås, går på ett par dagar. Finns en uppsjö av siter att välja på. Inga av dessa verkar skicka något från Sverige. Kommer förstås gå samma väg med vitvaror och annat som drabbas av hitte-på miljöskatter. Så grattis till allt detta Sverige, vi är verkligen ett föregångsland. Glömde att nämna att Stockholm City ser allt mer förslummat ut, ytterligare en anledning att hålla sig borta.
https://www.mekanika.se är en lokal onlinebutik i kommunen. Mycket smidigt för oss som bor här, leverans direkt om man åker och hämtar vid lagrets utlämningsdisk. Annars postgång.
Bra tips där.
Din beskrivning funkar rätt väl med Gbg. Trafikkaos, köer, tullar, parkeringsproblem, eftersatta allmänna kommunikationer, förutom en del expressbussar och pendeltågen som funkar.
Nu har väl i och för sig Värmdö alltid bestått av lantisar som inte riktigt klarar av stadsliv så jag är inte så förvånad att värmdöbor (fortsätter att) stanna hemma. Nu vill jag understryka att jag uppskattar Värmdö. Jag var där för bara några dagar sedan och hälsade på en vän på hans landställe. Det är verkligen superfint, men knappast en riktig del av Stockholm.
Då jag och min fru växt upp 10 minuters promenad från Kungsgatan så kan jag medddela att det inte riktigt ser ut som det gjorde förr. Om jag är snäll så säger jag att hela j-a innerstan är full av lantisar nuförtiden.
Nu är jag också uppvuxen i innerstan (vasastan) så jag synar ditt påstående. Stockholms innerstad har alltid varit fullt av lantisar. Största skillnaden från när jag växte upp är att socialgrupp 3 och 4 har minskat kraftigt i antal. Antar att de har flyttat ut till förorten och kranskommuner.
Den matvarubutik jag handlar hos har märkligt tomt på sina hyllor. Känns som att det är lite dåligt cashflow. Kanske är det inte så fett för dessa butiker heller.
Är det en stor butik (Maxi-typ) och du handlar sent så är det normalt – de får sina leveranser dagligen, och då tar det slut mot kvällen. Betyder snarare att de säljer bra.
Mycket av affärsidén på de stora butikerna är just att de inte behöver något lager, utan det mesta är just-in-time, därtill 60+ dagars leverantörskredit, så hela lagret finansieras av leverantörerna.
Sedan är det inte feta marginaler, men feta volymer.
Ja, det där har ju gått in absurdum känns det som. Kommer man 17.00 på en fredag kan t ex vissa mjölkförpackningar och sånt vara helt slut. För att inte tala om grönsaksdisken där endast de krokigaste gurkorna som ser ut som om Lennart Svahn haft dem till låns ligger kvar.
Köper alltid krokiga gurkor, de är bäst!
"Mycket av affärsidén på de stora butikerna är just att de inte behöver något lager"
Jo förstår och vet detta. Men för att sälja en vara så måste den existera. I vilket fall som helst har en förändring skett, jag har mina aningar att det inte går så bra.
Kommer butiksdöden gå märkbart snabbare under en normal lågkonjunktur? Nätköp fortsätter öka och posten har problem att klara uppgång i paket och nedgång i vykort, brev samt tidskrifter. Har, som anekdot, ännu inte fått min Economist för förra veckan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jo, jag såg att posten har extra stora problem just nu (?). Många paket, vikarier osv. Därför skickade jag mitt paket i dag (födelsedagspresent till 11 juli). Det bör klara sig, men säker är jag inte…
Sent som ett paket med posten.
Hoppas presenten kommer fram före 11 juli. Mitt ex från förra veckan av The Economist kom i em ska läsa den nu. Börjar på avdelningen Science & technology
En artikel om hur robotar ska ta hand om radioaktivt material speciellt efter framtida olyckor.
Behavioural economics: Bioluminicens för att försvara de små organismerna. Göteborgare som bevisat detta.
Money dosen't make the world go round. Vi är ärligare än man trott.
Beekeeping: Honey, i'm home. Om kuporna ser olika ut och står lite längre från varandra än dagens ökar mängden honung och minskar smittor.
Climat change: Greenland is melting.
osv
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den där kändisen Sale, det verkar vara många som undrar om han super.
Externhallen måste ordna säkerheten. Både MoS och Allum i Partille har haft problem.
Kan extetnhandeln, dvs köpcentrum längs motorvägarna ordna säkerheten blir dom attraktiva för det bilburna klientelet. Dessa bor ofta i villaförorter och har barn så det finns köpkraft.
Tyvärr ökar ju detta även segregationen men det är i alla fall en unique selling point.
Menar du säkerheten ute på parkeringen, bilinbrott osv, eller vad menar du?
Överallt. Förekommit rån, misshandel, våldtäkter på i synnerhet parkeringar. Nordstan i Göteborg är ju ökänd. Men jag menar alltså att det bilburna klientelet skall kunna parkera vid köpcentret och sedan uträtta sina ärenden för att sedan kunna gå till parkeringen och knna sig trygga. MoS har haf överfall och rån inne i gallerian innan vakterna hinner fram.
Tyvärr får man ju inte med nuvarande lagstiftning portförbjuda gängmedlemmar och liknande men ligger köpcentret inte på gångavstånd från ghettot så underlättar det ju. Sedan får man ha 100% kameratäckning och fler vakter. Det har man råd med om hyran är låg för då kan man ju höja hyran lite om säkerheten är 100% eftersom det attraherar ett köpstarkt klientel.
Helt seriöst, om du skall köpa en jacka för 10 tusen, får den kosta ett par hundra extra för att du skall ha en trygg köpupplevelse och inte bli rånad på jackan och ditt bankomatkort på väg ut mot parkeringen?
Straffen är ju löjligt låga om det ens blir några straff eftersom rånarna oftast är i tonåren så det enda som gäller är att förhindra rån med kamoror, vakter och segregering.
Jasså,har du länk eller liknande som styrker det du säger?
Jag bodde nära mos förut och utförde en del vardagshandling där. Kan bekräfta att det strök runt lite "gäng" där o spanade.
En kompis son (14 år)blev ut tvingad från centrumet slagen o rånad på jacka telefon och pengar mitt i vintern.
Enligt polisen var det tydligen "förekommande"
"Drastiska hyreshöjningar har fått flera restauranger och butiker i SoFo att lämna det tidigare så heta området. Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar håller på att döda det levande SoFo som de själva vill ha, menar flera."
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/ar-detta-dodsstoten-for-sofo/repscy!nBUGS@QLDOvRl3s1yclv@g/
Så brukar det väl alltid bli. Finns säkert något billigare ställe att flytta till.
Finns fler orsaker, som att nyinflyttade klagar på ljudnivån på verksamheterna.
Exempelvis lyckades en känd svensk f.d. hallåa få katarina kyrka att dra ned på ringandet i kyrkklockorna, trots att kyrkan stått där och ringt i klockorna i hundratals år. Vissa människor borde omyndighetsförklaras.
hursomhelst, Södermalm håller faktiskt ganska snabbt på att ta död på sig självt.
Så borde det ju hetat SöFo dessutom. Fast det kanske inte är en del av självbilden.
Så varför man ska ha k̶o̶n̶t̶o̶r̶ ̶i̶ ̶c̶e̶n̶t̶r̶a̶l̶a Göteborg, eller butiker, är frågan?
Butiksdöden i all ära – men det mest akuta problemet i Sverige som ingen pratar om är att allt fler mediciner och läkemedel inte finns att tillgå för sjukvården. Hittills har det mest handlat om cancerläkemedel och blodförtunnande (det vill säga sånt där uppåt nittio procent går till gamla människor som ändå snart skall sluta konsumera), men nu har det för första gången även uppstått brist på p-piller och då går det nog snart inte längre för våra politiker och MSM att undanhålla problemet från yngre väljare. I dag nådde det t.o.m Aftonbladet:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1nxj1B/p-piller-slut–ater-efter-sommaren
Jag har sett det, men är det ett specifikt svenskt problem eller ett internationellt problem. Det förra kan man åtminstone i teorin fixa genom att tvinga regeringen att avgå och tillsätta kompetent folk (yeah, right…) medans det senare är ett knepigare problem…
Ny ättestupa.
Men det är också så att när den europeiska medicinska undersökningen (EMA) av nya mediciner är klar så godkänns det för alla läkare i Tyskland och England att nyttja den. I Sverige ska det utredas igen innan det är klart för regionerna och sedan ska regionerna utreda om det ska nyttjas och sedan förhandla med leverantören om pris som hemligstämplas och sedan får de enskilda sjukhusen ta sina beslut och slutligen måste läkarna hitta medicinen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är svårt att skydda sig mot att privata företag får problem att leverera ivilken bransch som helst. Sen är det ju olika svåra konsekvenser beroende på vad det är (det finns många sorters p-piller värre med en del annat). Vill man som land skydda sig får man antingen hamstra eller producera egna läkemedel. Att TLV utreder och prispressar är för att priserna ska vara någorlunda rimliga. Det är dom inte annars.
Andromeda behövs så många hundratals anställda för att utreda det EMA redan gjort? Prisförhandlingar görs väl av regionerna?
Hamstra viktiga läkemedel bör vi väl göra med tanke på både Putin och andra möjliga och nära omöjliga olyckor.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Om regionerna skötte allt skulle vård bli väldigt ojämnlik i olika delar av Sverige. TLV och ema gör inte samma saker så ja det behövs skulle jag säga om man inte vill att ekonomin ska skena eller bli väldigt skev rättvisemässigt.
Hamstra håller jag helt med om.
På årsbasis handlar det om kortare eller längre leveransproblem av hundratals mediciner, och siffran stiger för varje år, även längden på bristsituationerna stiger för varje år.
Enskilda fall kan som alltid förklaras med tillverkningsproblem eller råvaruproblem. Den förklaringen håller dock inte från helikopterperspektiv för alla fall sett som en helhet.
Rent matematiskt vore det troligaste att de flesta mediciner (eller råvaror till medicinerna) helt enkelt köps upp av mer kapitalstarka aktörer, den svenska valutan har som bekant fallit hårt det senaste decenniet. Möjlig kan man även tänka sig att länder som Kina, där levnadsstandarden och vårdkvaliteten stiger snabbt, har börjat rensa världsmarknaden på medicinska råvaror på samma sätt som de rensar regionern i Afrika på livsmedel för eget bruk på hemmaplan.
Dags att köpa gummiaktier alltså..
Finns inget köpcentrum som slår entré i malmö. I stort sett tomt. Trots dyra ombyggnader så lämnar kunderna en efter en.
Det är helt normalt, man brukar inte få stanna efter stängningsdags.
exempel på stök på Mall of Scandinavia (nedan) , så att handla på "säkra" handelsplatser är nog en bra affärsidé.
Lite som sist jag var i São Paulo, där skröt dom i reklamen om hur många säkerhetsvakter de hade i resp. Kvarter vid affärsgatorna i de centrala delarna
http://www.dn.se/STHLM om/man-svart-misshandlad-i-galleria-forsokte-avstyra-gangbrak/&sa=U&ved=2ahUKEwjpioGgx4fjAhWG16YKHXtrA38QFjAFegQICBAB&usg=AOvVaw2l63OdLfaj_KdVWD8V2KCc
Skulle inte tomma lokaler i förorten som exempelvis SEBs fd kontor i Rissne vara lämpliga för statliga verk och myndigheter med dyra lokaler i innanför tullarna?
Hötorget är dåligt exempel, alla skrapor ska renoveras/saneras så hyresgästerna är tvångsuppsagda.
Dock lär det bli en fet hyreshöjning för de som kommer tillbaka efteråt och den kanske inte alla klarar…
Jag hoppas en hel del affärer klarar sig – det här var sista gången jag beställer kläder från internethandel. Allt var för stort, för fult och med tvivelaktig kvalitet. Jag shoppar sällan men att strosa på Åhléns, naturkompaniet och några löjligt dyra inredningsbutiker gör mig glad.
Hur mycket har hyrorna höjts? Det måste finnas någon anledning till allt snack om aktivitetsbaserade arbetsplatser (läs trånga).
Totalt kommer 640 000 nya bostäder behövas i Sverige fram till år 2027, enligt beräkningar från Boverket.
Så det lär behövas ordentligt med ny infrastruktur ganska omedelbart.
Och hur har du tänkt dig att kollektivtrafiken i Göteborg skall kunna förbättras utan att byggena orsakar trafikstörningar? Spårvagnarna skall naturligtvis där det är möjligt gå under jord i centrum och tillåtas ha längre tåglängd än idag.Det går inte att åstadkomma utan störningar under byggtiden.
När det gäller byggen och störningar måste man dessutom ha litet perspektiv. I slutet av 50-talet var under några få år delar av Sveavägen och Odengatan uppgrävda. Man byggde det som idag kallas gröna linjen. Den har nu varit i drift i 70 år och kommer säkert att användas i mer än 100 år till.
Dessutom överdriver du hur lång tid Västlänken kommer att förorsaka trafikstörningar. Under senare delen av byggtiden är allt övertäckt och man håller då på med saker som spårläggning, signalanläggningar, stationsinredning etc.