Icke-inflationen fortsätter fira seger efter seger. Nu höjer E.On elnätspriserna (igen – förra året höjde monopolbolaget med 10% och även 2016). Det verkar som E.On har lite svårt med kompetensen, eftersom samma argument används för höjningarna varje gång, dvs något i stil med “nu bygger vi framtidens elnät, förnyelsebar energi”.
Vindkraft. |
Höjningen ligger runt 10% på den fasta kostnaden, exempelvis från 5475:- SEK för 16A för hus med 15000 kWh årsförbrukning i Elnätsområde Syd, till 6030:- SEK, eller 10.1%. 20A höjs från 7260:- SEK till 7980:- SEK, eller 9.9%.
2016 hävdades det att höjningen var för att anpassa elnätet till förnyelsebar energi, vilket förstås är skitsnack. Eller så var man inte kompententa nog att klara av detta på de tidigare höjningarna, för nu heter det enligt VD:n för E.On Energidistribution bland annat:
“Därför framtidssäkrar vi elnätet för att kunna möta kraven på en helt förnybar elproduktion. Vi behöver ett moderniserat elnät som kan ansluta all vindkraft och solkraft som behövs för att ersätta gammal elproduktion.”
Så på fyra år har man nu höjt elnätpriset med cirka 10% tre gånger.
Någon effekt på inflationen blir det förstås inte enligt substitutionsmetoden och med kvalitetsjusteringar från SCB vid beräkningarna. Elen ur väggen blir ju av bättre kvalitet och egentligen billigare än tidigare, och man kan alltid substituera den höjda nätavgiften genom någon av alternativen säkra ner huvudsäkringen, flytta till en annan ort eller klippa kabeln och klara sig utan el.
E.On tröstar med att höjningen “ligger inom ramen som staten satt” och är “utifrån det regelverk som riksdagen bestämmer”.
Vi får väl se om E.On klarade av att framtidssäkra elnätet den här gången, men utifrån höjningarna 2016 och 2018 så verkar inte deras trackrecord vara direkt lysande, eftersom man tydligen behövde framtidsäkra ännu mer.
2015 gjorde E.On Energidistribution ett resultat på 2 258 MSEK, 2016 hela 3 120 MSEK och 2017 otroliga 3 921 MSEK, eller 45% av omsättningen. Där kan man snacka vinstmarginal på ett mångmiljardföretag. Snyggt jobbat. Förstår att de måste höja avgifterna med 10% både 2018 och 2019, verkar ju inte finnas några pengar till investeringar i elnätet annars …
Notera att resultat är efter skatt.
48 kommentarer
På min śenaste räkning från E.on utgjorde elpriset endast 28% av totalsumman, resten var avgifter,skatter och moms. Villa max 8000 kvh.
Dagsaktuell denna med.
https://www.hemhyra.se/nyheter/sa-mycket-dyrare-har-din-el-blivit/
Om siffrorna är riktiga är skillnaderna verkligen brutala.
Elnätskostnad per kWh 2019
Berg 51,27 öre
Borlänge 151,79 öre
100,52 öres skillnad för samma närapå fossilfria vara.
Lite off-topic men ändå relaterat till nätavgifter. Vattenfall har börjat betala ut ersättningarna efter Alfrida – runt 15000 pix in på kontot för 6 dygns avbrott. "Prisa Gud – här kommer skatteåterbäringen!"
Najs.
Men ville inte nätbolagen alldelse precis att staten skulle gå in och investera i näten?
F.ö. kan icke-inflationen ses i att Skistar höjer sina priser med 6-10 %, visserligen sällanköp men ändå.
Jupp, noterat Skistar, ej hunnit blogga.
Med Skistar kan man i varje fall hävda marknadsekonomi. Det är fritt fram att skippa skidsemestern om det blir för dyrt. Svårt med elnätet där man inte ens kan välja leverantör.
Dagens SMS från Telia.
"Hej! Den 14 juli ändrar vi din mobilanslutning… och du får ett nytt pris: 189kr/månad och användare."
Tidigare pris var 149kr/månad,dvs en höjning med 27%, icke-inflation var det…
Kan du inte bara byta bort telia?
Det priset gäller ju bara för lättlurade som inte byter abonnemang. Så har telekom och försäkringsbolag gjort i alla tider. Höj gamla abonnemang och försäkringar lite varje år. Alltid är det några dumstrutar som stannar kvar.
EON skall alltså ha 87,38 öre/kWh för att skicka el till en lägenhet i Stockholm. Vattenfall klarar av att skicka el till en gård på landsbygden för 34 öre/kWh?!?
Rent spontant känns det som det är mer komplicerat att skicka el till gården (med luftledningar och skog som kan blåsa ned…) än till ett flerfamiljshus (med en inkommande anslutning), men vad vet jag…? Känns som en typ av utsugningsavgift för lägenheter.
Det är inte elpriset som förändras bara utan de fasta avgifterna. dvs nätavgifterna. Det är de som blir riktigt dyra! Staten ska få in mer skatt och eon ska få in mer pengar till den aldrig sinande guldkassan.
Börjar snart bli dags för "El-Upproret"!
Vad sägs om att kalla det för "skatteupproret"… mer generellt.
Det är skönt att kontrollera en mer eller mindre livsnödvändig nyttighet på en oligopolmarknad…
Jag har börjat förakta el-bolagen!
Och innan nån börjar skriva "men vi har billig el jämfört med Europa", Ja det kanske vi har, men har vi några som helst andra alternativ som övriga europa har? tex gas?
I italien är elen svindyr men de använder gasspisar, värmer upp husen med gas etc. Vad har vi för alternativ? fotogenvärmare?
Gasspis + vedkamin + solpaneler kanske?
Solpaneler gör inte ett skit på elnätsabonnemanget.
Ano: I lägenhet? Att laga mat på en vanlig spis är inte så dyrt. Att värma upp en lägenhet med direkt el är dyrt! Då krävs det gas om elen blir så pass dyr. Men år 2075 har nog eon höjt sina priser så pass mycket att de kan påbörja arbetet med "förnyelsebar energi".
Antar att förlorarna (nu och då) kallas Skattebetalare…
Det enda vettiga kvar är att köpa ett torp och vara helt off grid som de där mupparna som nästan dödade sitt barn med veganmat och kramar.
Nu har jag inga siffror men vad jag har fått höra är det inte billigt med elnätet från vindkraften.
Det är hu högspänning som går ut från snurrorna.
Där de har placerat vindkraftsparkerna fanns det knappast några högspänningsledningar heller.
Så elbolagen kanske inte ljuger när de nu måste höja nätavgiften?
OK 10% mycket, en kilowatttimme i sverige kostar i vår föreningen effektiv inclusiv allt 1,2kr.
I tyskland få man en kilowatttimme inte under 3-4kr. Men sverige är på väg. Det kan vara många år 10% höjning till sverige har tyska priser.
Jag bor i Tyskland och betalar för närvarande 0,2591 EUR/kWh, dvs ca 2,77 SEK. Därutöver betalar jag 8,80 EUR/månad för anslutningen.
För elen från mina solceller har jag ett garanterat pris i 20 år från installation på ca 0,12 EUR/kWh. Så här gäller det att använda sin egen solel så mycket det går! Poolfiltreringen kör t ex numera enbart dagtid.
Ja precis, skönt att det finns alternativ!
Eon informerar här hur man räknar på och går tillväga för att säkra om sitt hushåll, https://www.eon.se/privat/el/elnat/huvudsakring.html
Vattenfall ännu tydligare och berättar även kort och sakligt varför och hur man kopplar bort sig från nätet vilket verkar vara slutmålet (endlösung der ..), https://www.vattenfalleldistribution.se/el-hem-till-dig/valj-ratt-huvudsakring/#val och https://www.vattenfalleldistribution.se/kundservice/amne/flytta/sag-upp-anslutning-och-abonnemang/
Och ett trepack Makrill kostar 68 spänn. Får snart lägga in egen Gädda i tomatsås.
Hos Delitea kostar ett trepack 39 kr https://www.delitea.se/favorit-makrillfile-i-tomatsas-3×125-g men om du köper separat kan du tre för 33 kr, https://www.delitea.se/favorit-makrillfile-i-tomatsas-125-g
Fraktfritt i ottan vid ev. samtida tidningsutdelning.
Tusen tack!!
Missa inte heller sardinerna för bara 8 kr, https://www.delitea.se/mario-sardiner-i-tomatsas-125-g 😉
Skulle vara intressant vad gasen kostar per KWh på kontinenten där den används för uppvärmning men även matlagning i en helt annan omfattning än i Sverige.
6 cent/kWh i Tyskland.
https://www.statista.com/statistics/418009/natural-gas-prices-for-households-in-germany/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag betalar 4,54 cent/kWh för Vattenfalls gas här i Tyskland. I Januari brände jag dock nästan 1000 kubikmeter på en månad, bara för att värma upp mitt lilla hus årgång 1938.
Vad kostade 1000 kubik gas?
Men då är det väl inte frihetsgas? Gasad till frihet 🙂
Många polacker har egna kaminer och eldar med vad som finns tillgängligt, bildäck, heltäckningsmattor och sopor. Vore kanske nått för oss.
Staten har en stor del i det här. Förut var det balans i systemet, kärnkraft i syd, vattenkraft i norr och lokal produktion i större städer. Nu ska delar av det som finns i syd och städer stängas av och systemet är inte byggt för att ledningar från norr ska klara av att ersätta det.Staten borde ha förvarnat 10 år i förväg så elnätet haft en rimlig chans att byggas ut.
Sedan byggs det otroligt mycket ledningar till vindkraft, som betalas av vindkraften. MEN dom ska underhållas i 50 år framåt och då får nätägaren höja fasta avgiften.
Dom delarna styrs helt av politiker
Barsebäck började stängas för 20 år sedan, och var helt stängt för knappt 15 år sedan. Kan elbolagen få tydligare förvarning än så?
OT : 409,3 kr för ett gram guld nu.
410 kr nu.
411 kr
Tyvärr sitter man fast med sin ledningsägare, och i mitt fall så är det EON. Av ren princip så köper jag inte elen utav dem men det är inte många kronor det handlar om per år. Den dagen jag blir mångmiljonär klipper jag kabeln och går offgrid med liknande upplägg vätgassnubben i Göteborg och med ett litet pelletseldat gengasaggregat med generator ( https://www.holz-kraft.com/en/products/hka-10.html )
Men tyvärr får man väl dras med EON 🙁
Och stora delar av Stockholm har varit strömlöst i nästen ett par timmar nu på morgonen. Verkar funka nu. Feministisk el-politik. Fördelen kan vara om man vill ha bredbart smör på mackorna.
Priset höjs i år igen för att staten plötsligt bestämt att bolagen inte får ta med sig utrymmet från den tidigare regleringsperioden in i nästa. Så egentligen skulle det inte höjas i år.
Nätbolagen investerar för 50-60 år framåt, men staten petar i reglering var 4 år.
Priset höjs i år igen för att staten plötsligt bestämt att bolagen inte får ta med sig utrymmet från den tidigare regleringsperioden in i nästa. Så egentligen skulle det inte höjas i år.
Nätbolagen investerar för 50-60 år framåt, men staten petar i reglering var 4 år.
Så går det när man tillåter statligt sanktionerade parasiter. Var politikerna verkligen bara naiva när de tillät privata monopol?
Naiviteten ger dom naiva massa pengar.
SKatt och momsen höjs i och med att eon chockhöjer sina priser på nätavgifterna. 10% höjning varje år av hela årskostnaden är mycket. Dessutom fick dom ut 6 miljarder i vinst förra året som gick till deras tyska ägare. KUnde eon ge fan att chockhöja våran el så skulle även moms och skatt stanna. Hellre lite moms och skatt till våra pensionärer än en jävla diktatur i tyskland som tar flera tusen mer i årsavgift idag än fö rnågra år sedan.
Ganska stora höjningar på kommunens service i Göteborg åren framöver.
"Under 2019 föreslår man att vattentaxan ska höjas med sju procent…Enligt en prognos från förvaltningen kan priset komma att höjas med sju procent under 2020 och sex procent under 2021. "
Jöran Fagerlund (V) är annars mest känd för att vilja ha 100% beskattning för inkomster över 35000SEK.
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/g%C3%B6teborgarnas-vattenpris-h%C3%B6js-efter-kommunens-j%C3%A4ttemiss-1.10160501
Det är ungefär samma flummiga skäl som de tidigare anfört för att höja. Jag bor själv i ett område där EON precis byggt om hela elnätet, som tidigare var gravt underdimensionerat. Det nya elnätet är nedgrävt/vädersäkrat och har högre kapacitet (bra), men på direkt fråga kunde EON inte beskriva vad anpassningen till elbilar, solceller eller förnybart skulle gå ut på.
Rent konkret bygger de inte någon energilagringskapacitet och de tillför ingen signalering eller dynamisk styrning av stora effektförbrukare som t ex uppvärmningssystem. Kort sagt ingenting man kan kalla "smart" eller anpassat till förnybar energiproduktion.
Det är också ganska magstarkt att påstå att priset styrs av staten. Energibolagen gick under föregående period till förvaltningsrätten och fick rätt att göra mycket större prishöjningar än det tak Energimarknadsinspektionen hade satt. För den här perioden begärde EI resning i kammarrätten, men fick inte prövningstillstånd – så elnätbolagen fortsätter att höja. EI är tydliga och kritiska till att höjningarna är betydligt större än ökningen i investeringar.
Det vore önskvärt om företagen var lite mer ärliga och konkreta i sin kommunikation. Ur ett samhällsperspektiv behöver man nog också fundera över hur systemet och marknaden är uppbyggt. Den här typen av ökningar av fasta kostnader urholkar värdet av att minska energiförbrukningen, eftersom den rörliga elkostnaden (det man kan påverka) blir en allt mindre del.