Dags för en kort uppföljning av tidigare ränteplaceringar av likvider för att diversifiera bort från kronan. Ska man summera så känns det anekdotiskt som utfallet skiljer mer mellan förvaltare och fonder inom ränteplaceringar än inom aktier.
Aktuellt läge. |
Från +0.44% den 15:e mars har ränteportföljen stigit till +0.75% på lite drygt en månad. Samtliga fonder har stigit utom Parvest Bond USD Short Duration, rimligtvis på något svagare dollar. Räntans utveckling ska inte påverka korta obligationsfonder.
Övriga fonder är dock långa fonder, med övervikt på högre risk i form av högräntefonder. Spiltan Högräntefond (som har Oscar Properties i sig) står sig relativt väl, med tanke på att det inte finns några valutaeffekter.
En utveckling på 0.31 procentenheter på en månad skulle ge en årstakt allt annat lika och förenklat (ej ränta på ränta) 3.72% på helåret, vilket får anses vara helt okej. Mer än inflationen och till låg risk i detta läge i konjunkturen.
Realiseras dock exempelvis Nordeas prognoser om kraftigt fall i kronan mot sommaren, så kan det snabbt bli några extra procentenheter. Som bekant är min slutsats utifrån historisk data att svenska kronan alltid försvagas vid lågkonjunktur, och på medellång sikt om 1-2 år bör detta stärka portföljen. Därefter kan det enligt konjunkturmodellen vara dags att gå in på börsen igen.
På annat håll har jag Danske Invest Select Euro och Select USD. Dessa ligger bägge på något minus, men investerades också i några dagar senare vilket påverkar utgångsläget för valutan.
Överlag känns det som betydligt spretigare utfall för räntefonder än inom aktiefonder. Förvaltare och inriktning på valuta och kort, lång eller högrisk ger relativt sett stora skillnader i utfall, medan de flesta aktiefonder mer eller mindre imiterar börsindex.
Nej, jag struntar i hur börsen har gått senaste månaden. Jag följer konjunkturmodellen, och den säger att jag ska vara ute ur börsen och satsa på låg risk. Så förblir det tills modellen säger att det är dags att gå in igen, och tills dess sover jag gott om natten. Avsikten är i denna cykeln i konjunkturen inte att tjäna några pengar, utan att minimera förlusterna.
6 kommentarer
Nu vet jag inte exakt valutafördelning på lysa, men 3 % sedan siste november känns helt ok trots ISK-skatt och avgift.
Antar att det mest är valutan.
Jag skulle gissa att skillnaden ligger mer i att du jämför äpplen och bananer än att det skulle vara stor skillnad mellan förvaltare…
Ja, tekniskt sett är ju samtliga fonder i olika valutor och olika tidsrymd och risknivå inom samma valuta, så det bör ju spreta.
Är ingen expert på placeringar och kör mest på magkänsla. Har sedan en tid flyttat över det mesta till fonder med US-inriktning. T.rowe Price funds Sicav US large har gått bäst +33%, sämsta fonden ligger på +0,15%. Tackar Ingves för att hålla kronan låg. Det är som de där rörliga trapporna i lustiga huset på Gröna Lund. Det gäller att kliva över i rätt ögonblick för att fortsätta uppåt.
Han håller inte kronan låg. Både Ingves och Flodén förstår inte varför kronan är lågt värderad.
Tack för info om dina val av fonder.
Skulle varit intressant att ta fram en lista i EUR/USD i så säkra och billiga fonder som möjligt.