Angående tidigare diskussion om att det visst går att leva två personer, rent av en familj på en enda svensk lön, så har jag själv 2004 levt tre personer på 18 000:- SEK i månaden, justerat för inflationen tills idag. Det inkluderade dock även bil, och räntan på bolånet var låst på 8%.
![]() |
Pengar. |
2004 blev jag arbetslös, efter att klarat IT-kraschen relativt väl. Jag hade hamnat på ett uppdrag hos en internationell läkemedelsjätte, och därmed duckat uppsägningarna 2001 – 2003, där jag utvecklade ett internt koncernglobalt system för att köra prekliniska molekylanalyser på ett superdatorkluster. Idag hade man antagligen kallat det hela för en molntjänst, om än företagsintern. Uppdragsgivaren insåg dock till slut att jag hade skapat en produkt som användes globalt och skulle leva vidare tills vidare, och ordnade en anställd utvecklare istället. Sedan hölls jag i liv ett halvår genom att jobba med att försöka sälja in integration av BankId åt kommuner, men vi var tydligen lite tidiga på konsultbolaget på den punkten 2003. När jag fick ett erbjudande om att ta ett uppdrag i Stockholm tackade jag nej, och fick sparken.
Så det blev till att klara sig på a-kassa plus samtidig föräldraledighet, med minimalt uttag av dagar per vecka för att maximera föräldraledighetens tid.
Inkomsterna föll mycket riktigt, och utgifterna drogs ner. Hondan byttes mot en Citroen, vilket var en lärdom – köp aldrig en fransk bil. Speciellt inte efter att ha ägt två kvalitetsbilar från Honda.
Jag har sedan 2003 fört bok på hushållets inkomster och utgifter varje månad, även om jag inte har detaljerna för alla utgifter de första åren, utan skrivit över den uträkningen månad för månad.
I augusti 2004 var i alla fall utgifterna 15190:- SEK, baserat på den tolvmånaders periodisering som pengar sätts undan för än idag – tag innevarande räkningars årstakt, dividera med 12 och lägg på fem procent för att kompensera för kommande kostnadsökningar.
2004 fördelades utgifterna som 3500:- SEK in på matkontot på ICA, boende 5972:- SEK, bil inklusive bränsle, försäkring, avsättningar för däck och service etc 2 739:- SEK, 929:- SEK för mobiltelefoni, fack, a-kassa och CSN, 500:- SEK till barnkläder, och 1550:- SEK till övriga räkningar. Detta för tre personer, två vuxna, ett barn.
Sedan var inkomsten något över detta vilket gav utrymme för 1000:- SEK i sparande och 1081:- SEK per vuxen för diskretionära utgifter. Dock kan man alltid byta detta mot bilen, som man inte hade behövt om man bodde i stan.
Boendekostnaden inkluderade ett lån med 8% i ränta och en amorteringstakt på 21 år, samt fastighetsskatt, sopor, vatten- och avlopp, uppvärmning, hemförsäkring mm. Lånet var förstås inte av dagens storlekar, eftersom villan köptes 1997 för 695 000:- SEK, utan borde vid det laget varit nere på runt 325 000:- SEK. Sett till räntekostnaden skulle det idag motsvara ett bostadslån på cirka 1.7 MSEK. Mer om psykologin bakom beslutet att ha låst ränta i ett senare inlägg. Finns en del lärdomar där, som är relevanta ur dagens räntesituation.
Justerar man dessa 15 190:- SEK för inflationen sedan dess skulle det motsvara 17 924:- SEK, eller avrundat 18 000:- SEK per månad i dagens kostnadsläge.
Därmed kvarstår uttalandet att det går att leva på en lön, vilket i median idag är 30 000:- SEK och ger 22 814:- SEK i näven efter skatt. Jag har åtminstone provat det, och det fungerar, men kräver förstås att man håller i slantarna och prioriterar billiga tidsfördriv, helst gratis och inte köper något man inte verkligen behöver.
Sedan är det lite Pulps Common People över det hela. Det fanns visst sparkapital främst på aktiemarknaden, men det har aldrig använts för levnadsomkostnader, men var förstås en visst trygghet. Efter IT-kraschen var kapitalet nästan helt utplånat (ung och dum), men hade börjat återhämta sig vid det här laget. Sparkapital gör att man kan våga leva knapert en tid, men inkomster och utgifter var alltså i balans, rent av med ett litet överskott för diskretionära utgifter och månadssparande. Andra kanske har föräldrar som backup istället.
72 kommentarer
det relevanta i frågan är ju hur länge det såg ut så. En sak att leva snålt ett par månader. En annan att göra det år ut och år in…
vad är snålt, vad är ekonomiskt?
Bra poäng.
Efter ett tag märks det om man bara har balans. De 1000 kr i marginal räcker inte att bygga buffert om här hus. Minst 2-3000 per månad.
Jag tror att omställningen är det värsta. Man kommer ju ihåg att man klarade sig på ganska magerbudget när man studerade och ändå inte tyckte man behövdesnåla så extremt mycket
Det handlar altså rätt mycket om vad man har vant sig vid.och då talar detta altså inte mot att man klarar det i längre perioder, snarare tvärtom.
Frågan om man klarar omställningen ar.om man har banditupp sig för förstora utgifter.
för att kunna tackla liknande situationer så rekomenderar jag att jobba järnet mellan 18-30, lägg undan pengar. sen kan du koppla av(ekonomiskt) när du är 30 plus och är lite tröttare o skaffar familj.
Absolut, snåla och arbeta under de 12 år du är ung,frisk och peak snygg, det är en bra investering för framtiden. Din förlorade ungdom kan du ta igen som lönnfet 42-åring. Det funkar skitbra. Allt som var kul när man var 25 kan man lika gärna uppleva som medelålders. Det kommer dina kompisar också tycka.
allt är relativt
Håller med. Jobbade hela hela tiden under den tiden och visst kan jag gå i pension nu om jag vill. Men nej, det var fan inte värt det.
men det är nog inge kul och sitta som lönnfet 42 åring i en hyres i ett dåligt område och inte ha råd att gå till tandläkaren heller
M h t hur många av allmännyttorna fungerar så behöver man nog inte sitta i ett "dåligt område" i alla fall om man spelar sina kort väl. Då har man ju haft tid att köa i 20 år och hyrorna är ju ofta inte högre på gamla fina hus nära centrum.
Men det är klart, man kan ju skilja sig och behöva bostad kvickt och sånt.
Finns det bara två alternativ i din värld Turboprop?
Antingen "jobba järnet mellan 18-30, lägg undan pengar" eller sitta i ett dåligt område och inte ha råd att gå till tandläkaren?
Om man tror det så är din slutsats logisk.
Men jag tror man gör ett misstag om man köper den världsbilden…
nja, men ditt första svar tydde på att det bara fanns två alternativ.
"jobba järnet" kan ju betyda olika för alla. men det behöver ju inte betyda att man försakar sin ungdom och glömmer att leva, bara för att man är flitig.
Skaffa passiva inkomster under de bra åren.
kurt. precis, tyvär var jag inte inne på det spåret då samt blev extra avskräckt "2008"
men har nu bättrat mig på den punkten…
Att enbart handla på ICA blir dyrt. Men just att binda upp kundena oavsett om det är via ICA-kort eller 24 månaders mobilabonnemang är just ett "smart" sätt för levareantörerna att få stabila intäkter. Om man nu inte är så smart att man genomskådar detta "scam".
2739:-/mån för bil tycker jag låter dyrt.. Det blir ju dels färre arbetsresor , parkeringar mm men.. Franska bilar skall undvikas som främlingslegionen.
Mat ute sparas ju också in och likaså detta springande på tramsiga after-work med tillhörande nachspiel etc.
Många bäckar små blir till slut en stor å.
ICA eller inte, det beror väl på hur långt det är till affären, vi handlar på Willys för den ligger närmast har bra parkering och låga priser, tycker doch att CityGross är bättre men ligger på tok för långt bort. Eftersom vi är pensionärer så försöker vi dra ned på bilåkandet, man samlar alla ärenden så blir det i bästa fall en "runda" per dag. Räknar man 20 SEK/mil när man skall handla så blir det inget jagande i olika affärer.
Skillnaden idag är förstås att bostadskostnaden generellt har stigit snabbare än inflationen och därför är betydligt högre idag.
KPI-inflationen räknar som du konstaterat själv fel på de faktiska kostnaderna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Intressant anekdot, kul att du delar med dig av personliga erfarenheter. Visst går det att leva billigt, det flesta folk spenderar pengar på är onödiga saker. Kan man då få ner boendekostnaderna behövs det egentligen inte så mycket pengar.
Det är nog få som betvivlar att det går att hålla en liten familj vid liv med 18k sek/månad. Men i begreppet "leva" jämför man sig normalt med sin omgivning och avskaffandet av sambeskattningen för äkta makar gör att ett par med enbart en relativt hög inkomst idag lever på en lägre ekonomisk nivå jämfört med motsvarande par med två medianinkomster. Med genomsnittliga kommunalskattesatser och ca 60 ksek hushållsintjäning/månad blir det 39,7 ksek mot 46,2 ksek netto. 78000kr/år på marginalen är ganska mycket pengar för ett hushåll. Motsvarar ca en ny bil och en veckas semester i Europa.
Jag har levt så under en föräldraledighet där vi försökte spara dagar och det gick sådär läs vi knaprade hela tiden på bufferten. Avskydde det faktiskt. Det var oftast ickebudgeteradeutgifter som gjorde det svårt ex att bilmotorn rasade, datorn gick sönder, gräsklipparen likaså och kostnader för huset. Även mindre utgifter på några tusen stjälpte helt vår budget. Det som gjorde oss mer sårbara var att vi hade hus och bil istället för lägenhet och busskort. Självklart går det men jag vill inte hamna i samma sits igen av att inte kunna handla rätt basala saker trots behov, välja bort att träffa vänner när de vill ses på resturang osv. Man räknar efter och inser att socialbidragsnormen är högre än man själv budgeterat för. Dock kunde vi ju avbryta och vi hade en buffert hade det blivit helt ofrivilligt under en längre tid hade vi fått göra andra val. Upplever dock att det inte är så lätt som du säger kan en billigare bil bli dyrare i längden och samma gäller hus. Flyttar man längre bort ökar pendlingen osv. Att flytta är dessutom dyrt.
Som jag upplever det är bidrag ganska generösa medans vanligt snålande på en inkomst är värre.
Franska bilar: Min bror har en ca 15 år gammal C5 som nu gått över 30 000 mil utan annat än underhållsreparationer. Undantaget som bekräftar regeln?
Exakt!
Svenska och tyska bilar är det som gäller!
Har inte träffat på mer än någon enstaka (kuf) på bruken som inte kör annat än svenskt eller tyskt..
Erkki kör en SAAB 9-3 kombi 2010
nja. idag så är tyska bilar jäkligt ömtåliga och dyra att reparera.
köp en 10 år gammal saab eller volvo och underhåll om du vill ha det "billigt".
Din bror ljuger…
Du skippade att nämna att din brorsa kört alla 30 000 milen i typ Arizona där det aldrig regnar.
Som bekant är kaross och inredning på Citroen utförd i papier maché och trolldeg – enkla och miljövänliga material, men knappast anpassade för svenskt klimat.
Hmmm, bilbesiktningen borde ha svaret. Dock så har op en poäng att anekdotiska bevis kan ha vissa svagheter.
Hmm. Volvos kabelisolering är numer gjort av någon slags majsstärkelse istf plast. Gnagarna älskar det och tillverkaren och försäkringsbolagen vet inte vem som ska bekosta eländet.
Jag håller verkligen inte franska bilar högt, men i likriktningens tidevarv blir allt lika dåligt till slut.
Angående franska och rostiga bilar. De som branchen anser har bäst rostskydd sägs vara Renault och Opel. Vi prata nu de senaste årgångarna.
Citroën C5 är av en helt annan kvalitet än andra Citroëner. Jag är innne på min 4:e nu, älskar dem (inte ens de överlever krockar med vilt och andra bilar i samband med detta)
Vi hade liknande ekonomi under småbarnsåren 2002-2008 när jag fick ett bättre betalt jobb.
För övrigt är livet som mer eller mindre fet 40+:are mycket bättre än jag någonsin kunde föreställa mig när jag var under 30. Att leva loppan i ungdomen för att betala skulder resten av livet verkar som ett synnerligen dåligt liv!
Franska bilar fick bättre rostskydd än tyska från 90 talet och framåt. Inte så dåliga som många hävdar.
ylven: hört samma om c5:an men tänkt att det är ren "tur" som spelat in.
dock om du haft 4 borde du veta bäst.
ditt sista stycke kan jag skriva under på
Märklig språkanvändning i detta inlägg. Det borde heta "när jag försörjde" eller "livnärde" tre personer. Säger folk så här idag?
Kreddigt att faktiskt ha levt knapert när man säger att det går. Det gillas!
Vi lever själva med en tusenlapp var till övriga utgifter varje månad nu och det är torftigt. Då extraamorterar vi på våra lån så vi har lånekostnader på nästan 27 000kr / månad (!). Förhoppningsvis är vi ur svackan innan 2019 är slut!
https://utbrytningen.blogspot.com
Riksnormen för försörjningsstöd a.k.a socialbidrag…
Personliga kostnader sammanboende: 5570:-
Hemmavarande barn (låg/mellanstadie): 2990:-
Gemensamma hushållskostnader(3 pers): 1380:-
Summa: 9940:-
Tillkommer kostnad för boende
https://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/riksnormen
Lägg till 1000 i barnbidrag och 6000 för bostaden och du landar p 17000.
Apropå A-kassa
MÅNGA tjänar idag mer än 25025:-/mån och definieras alltså som "höginkomsttagare"
"..Du kan få maximalt 910 kronor om dagen före skatt från a-kassan. Det gäller om du tjänat 25 025 kronor eller mer. Du kan få ersättning 5 dagar per vecka.
Första 6 dagarna: 0 kronor (karens)
Dag 1-100: max 910 kronor (80 % av lönen)
Dag 101-200: max 760 kronor (80 % av lönen)
Dag 201-300: max 760 kronor (70 % av lönen)
Om du har barn under 18 år och är arbetslös när 300 dagar gått får du 150 extra dagar. Dessa får du automatiskt den dag dina 300 dagar tar slut…"
https://forum.akademikernasakassa.se/org/akademikernas-a-kassa/d/hur-mycket-kan-man-fa-fran-a-kassan/
Det finns ju extra inkomstförsäkring osv i vissa A-kassor.
Annars så får man ju se A-kassan för vad det verkligen är – ett omställningsbidrag, som ska vara en tillfällig lösning. Då får man ju acceptera att man inte kan finansiera semestrar eller renoveringar under en omställning, liksom.
Högsta A-kassa ger ca 20 000:-/mån utan de extra försäkringarna vilket är mer än Cornus 18 000:-
Och högsta A-kassa har ju den stora majoriteten …
Löner (2016)
https://da.se/2016/12/hela-listan-snittloner-bruk-for-bruk/
Lite om vad man tjänar i Sverige idag…
"..Bland tjänstemännen är medellönen 39 300 kronor och för arbetare 26 500 kronor i månadslön. Sammantaget är medellönen bland alla yrken i Sverige 33 000 kronor.."
"..Mellan åren 2000-2017 har reallönerna ökat 30 procent för arbetare och 35 procent för tjänstemän…"
https://da.se/2019/01/gruvarbetare-toppar-arbetarnas-loneliga/
Ha de gott pojkar!
Jo, fast Cornu var arbetslös för ca 15 år sedan. Nivåerna kan ha ändrats. Sen så får man ju rgentligen inte ta semester medan man uppbär akassa.
A-kassa och andra ersättningar brukar ju följa prisbasbeloppet så relationerna har nog inte ändrats så värst mycket.
Prisbasbelopp 2019: 46000:-
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/prisbasbeloppet-for-ar-2019/
Annars är listan nedan intressant då det handlar om stora tunga processindustrier som rullar 24/7/365 vardag som helg och som inte får drabbas av obalanser, vibrationer etc. om man vill kunna köra dessa MILJARD-invsteringar så optimalt och energieffektivt som möjligt!
…Och någon "liten jävel" som åker runt och mäter upp dessa balanser för att man skall kunna åtgärda dom.. 😉
https://da.se/2016/12/hela-listan-snittloner-bruk-for-bruk/
Jag är pensionär och jag sparade inte mycket när jag jobbade utan reste och roade mig för pengarna jag tjänade. Eftersom jag är realist så planerade jag för en fattig pensionärstillvaro för flera år sedan. Jag ställde mig i bostadskö och bor nu i en liten lägenhet med hyfsat låg hyra i ett bra område. En marklägenhet som kan underlätta om jag blir mycket gammal. Jag har inte längre någon bil men det går bra att ta sig runt med buss och tåg. Jag har en frysbox som gör att jag kan köpa mat när det är bra pris. Jag gör veckoplaner för måltider och inköp då jag ser till att jag använder det som finns hemma i första hand. Jag planerar mina inköp, skriver en lista och går strikt efter den, mycket få impulsköp.
Tack vare detta och att jag planerade för min nuvarande situation för flera år sedan klarar jag mig bra trots en låg pension. Jag sparar till och med en tusenlapp per månad för tandläkare, datorhaverier och andra utgifter som lär komma så småningom.
Jag skulle tro att i dagens läge kan det vara klokt att planera som jag gjorde redan när man är 50-55 år, för det kommer nog inte att bli lättare att få tag på billiga lägenheter framöver.
Billigast i längden är väl bostadsrätt, men hur fan är det med bostadsbidrag – som pensionär kanske man lika gärna kan sätta sig i en hyres och inkassera bostadsbidrag eller?
Och för att byta till bostadsrätt krävs väl antagligen att man gjort "bostadskarriär", har man en villa att byta in kan man ju köpa skaffa en trea i gammal förening med låg avgift osv etc.
Jag hade en bostadsrätt med stora renoveringsbehov, och jag är motsatsen till händig, så det hade kostat stora summor att göra vid den. Jag tjänade några kronor när jag sålde den och då hände en sak som jag inte hade räknat med.
Jag är berättigad till bostadstillägg i och med att jag har låg pension, men det året jag sålde bostadsrätten så räknades vinsten av lägenhetsförsäljningen som inkomst och jag fick inget bidrag det året. Så om man ska vara taktisk så ska man sälja sin bostad året innan man går i pension så maximerar man sina bidrag.
Och som svar på din fråga Ben, jag anser att det är bättre att man som pensionär med låg inkomst bor i en hyreslägenhet då man slipper bry sig om oväntade kostnader för reparationer och vitvaror som slutar fungera. Men man får bostadstillägg både i bostads- och hyresrätter.
En annan sak, ställ dig i bostadskö i tid därför att köerna blir bara längre. När jag började köa för min lägenhet var tiden ca tre år. När jag fick lägenheten hade jag stått i kö i sex år, och då hade jag ändå lite tur då det var en före mig som tackade nej till lägenheten.
Även pensionärer som äger hus har rätt till bostadstillägg.
Vi har i perioder spenderat extremt lite, man är mellan jobb, tok-sparar till något viktigt etc. och vi har genom åren blivit rätt bra på att gå in i finansiellt ide under en period.
Kapar alla utgifter rakt av som en avgiftning på behandlingshem och vänder på slantarna.
Man slås varje gång av hur mycket sk1t man spenderar pengar på som man egentligen inte behöver…
En lärdom är att man kan/kunde bara göra det vid rätt förutsättningar, i övergångar har vi suttit med ett andrahandskontrakt på lägenhet för 14000kr/månaden, good luck att leva på återstående 4000kr…
18 000 kr i månaden, vilken lyx!
När jag var ung bodde vi hela familjen i en skokartong mitt på motorvägen.
Vi fick en kall näve med grus till frukost och arbetet för oss var att städa en hel sjö varje dag!
Lyx!
frukost?
But if you try to tell the children this these days, they won't believe you.
Klart det går. Större delen av jordens befolkning lever på mycket mindre än så.
Vi lever vi 2 vuxna och 1,5 barn med endast en inkomst i bättre närförort till Stockholm och det går jättebra, jag sparar även 5-10 t per månad och vi åker på 2 utlandsresor per år och har en bil.
Det handlar om att ha lite kostnadskontroll och kanske inte köpa den där nya TVn för 20 000 när man kan köpa en tillräckligt bra begagnad för 5000 eller välja Iphone 6 mobiler till familjen i stället för Iphone x telefoner för 12 tusen styck, inte köpa ny bil var 3:e år osv. osv.
Är det halva barnet ett bonusbarn? Eller halvvuxet?
Bonusbarn
Ah synd. Ska man ha ett halvt barn får man väl föredra underdelen så blir hen billig i drift. Lite toapapper och så där är nog billigare än all mat den andra halvan ska ha.
Klart du vill ha underdelen, din liderlige sällle.
Tror BD är dansk och går således efter nederdelen. Det passar bra in när han sen pendlat över bron till jobbet i Ballerup där han gör danska anallyser.
Men ekonomin bygger väl att på man ska spendera så mycket det går för att hålla liv i den eviga tillväxten?
Visst går det att leva på en lön. Hörde ett reportage på radion för ett tag sen om nån stackars fattig familj, kanske var de flyktingar. De intervjuade ett barn, som klagade över att de inte ens fick veta i förväg vart de skulle få flytta. Först vart jag irriterad på ungjäveln och dennes föräldrar, som jag tyckte var bortskämda och hängde upp sig på småsaker, men sedan kom jag på att det förmodligen är just känslan av att inte ha kontroll över sitt liv som gör fattigdomen.
Kul Cornu att du för kassabok! Det gör jag med. Tyvärr betyder det inte automatiskt att jag blir mer sparsam, men jag är åtminstone medveten om att de mesta pengarna slösas bort på onödigheter.
Det gäller att hittade bra dealarna. Ska man ha en svart skinnjacka är det polackerna på Mobilias parkering som gäller, ska man ha en klipping är det 100 spänn på Nobelvägen och är det en utekväll så gäller NGBG.
är det inte i Malmö som man åker (svart)taxi i innerstan för 49 spänn ?
Investera i en hårtrimmer och spar de 100,- 🙂
Guldet var precis uppe och vände på 389kr/gram – under 3% från ATH. Eller rättare SEK var just nere och vända på på 0,002571g guld/SEK..
Kommer man från en bra situation är det lättare att hantera en ekonomisk dipp, eftersom man kanske gjort viktiga investeringar som gör att det fattigare livet blir lättare. Man kan snåla med uppvärmningen för att man installerat kamin, man kanske har köpt kajak, tält, husvagn, cyklar, pool, har trädgård som gör att man kan semestra på ett acceptabelt sätt, garderoben och klädkammaren är redan full med bra kläder och skor.
Då klarar men en ekonomisk dipp under en period utan större knussel. Värre förstås om man börjar sitt liv med inkomster som inte är större än så, och ska göra bostadskarriär, bilda familj, köpa bil osv. och sedan leva med dessa förutsättnignar livet ut.
Men brukar ofta gå genom vad jag kan avvara och hur jag man minska kostnaderna om sjukskrivningen eller arbetslösheten kommer.
Håller verkligen med. Gäller även en del som har köpstopp ett år men som börjar på 20 jeans, 15 par skor och en välfyllt skönhetshylla i badrummet. De som inte har detta brukar kalla det att leka/lajva fattig. En kort tid är helt ok men pensionsåren är inget jag ser fram emot.
Även kroppen har man haft möjlighet att investera i. Levt sunt, ätit nyttigt. Hälsa och inkomst har stark korrelation. Minskar risken för att en tand pajar det där året man slummar. Eller att ryggen ger upp vilken skulle göra den lilla inkomsten ännu mindre.
Med två tomma händer och en miljon på banken kan alla hanka sig fram.
Minns It kraschen, företaget Prosolvia försvann och Ericsson aktien gick från ca 200kr till lägst 2,90. Ett konvertibel lån gick från 500k till 0 sedan blev jag av med jobbet på Ericsson.
Du minns fel.
Prosolvia gick i kk 1998.
Ericsson gick omvandlat för diverse finansiella transaktioner från 832 till 15 SEK.
Konvertibeln blev aldrig värdelös utan betalades tillbaka.
Köpte Ericsson för snittpris 10kr dåvarande kurs och sålde för 21.40 om jag minns rätt. Lite plåster på såren.
Är förvånad att ingen kommenterat författarens svenska i rubriken: "När jag levde tre personer på 18000:- i månaden". Det bör naturligtvis heta: "När VI levde tre personer på 18000:- i månaden".
Om man säger "När jag levde tre personer…" så antyder man ju schizofreni och jag kommer osökt att tänka på den gamla slagdängan "Just we three, my shadow, my echo and me".
Kanske utanför själva ämnet men många långa ensam i bilen har fått i.a.f mig att fundera lite över detta med medborgarlön. En "lön" som ligger lågt men som ersätter en massa byråkrater och annat löst folk
Socialbidrag, CSN-lån mm skulle ju enkelt kunna kvittas mot medborgarlön och man har faktiskt gjort ett försök i Finland, ett land som jag tycker vi i mycket har att lära oss av. ( tack Erkki ! )
naturligtvis skulle inte vem som helst kunna bara komma till Sverige och få denna medborgarlön dock! Även om 560€/mån inte är så myclket mer än 6000:-
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/studie-medborgarlon-starkte-arbetslosa-men-gav-ingen-jobbeffekt