Bostadsrättsprojektet Kuststad Etapp 3 i Luleå ser ut att floppa rejält. Trots att man inte hade tillräckligt med bokade lägenheter började bostadsutvecklaren med bygget. Nu står 56% av lägenheterna osålda, och som avtalet är skrivet har de som faktiskt köpt nu rätt att häva sina köp.
Inte Luleå, utan Västerås. Men Kuststad Etapp 3 ser snarlikt ut i säljmaterialet. |
Kuststad Etapp 3 i Luleå ser alltså ut att floppa. Av 107 lägenheter är endast 47 sålda, men bostadsutvecklaren Innerstadsfjärden AB hade ändå satt igång bygget. Om inte tillräckligt många lägenheter blev sålda, så har de faktiska köparna rätt att enligt avtalet häva sina köp.
Innerstadsfjärden är skyldiga att stå för de osålda lägenheterna och måste nu informera köparna om att de har rätt att kliva av projektet.
Bolaget är ett dotterbolag i Nåiden-koncernen. Själva Innerstadsfjärden AB har runt 50 MSEK i skulder, inga intäkter och går med marginell förlust, och bör nog tolkas som ett holdingbolag för dessa projekt, och en möjlighet att sätta det hela i konkurs för att skydda resten av koncerenn och slippa stå för lägenheterna vid en flopp.
Någon har gasat lite för fort här, och att dra igång byggstart innan man ens har sålt tillräckligt för att köparna inte ska kunna dra sig ur känns lite omdömeslöst.
Artikel om det hela hittas bakom betalväggar hos t ex Norrbottniska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren, så det är helt meningslöst att länka.
Den om vill titta på projektet kan göra det hos Fastighetsbyrån. Tror få av bloggens läsare alls skulle överväga att köpa i detta projekt, så det är noll risk för att länken kan tolkas som reklam.
Prisexempel. En trea på 88 m2 går på 2 481 000:- SEK. Överlag verkar mindre lägenheter sålts, medan det är trögt att bli av med 3:or och 4:or. Trots dessa priser har man alltså inte lyckats sälja.
19 kommentarer
Man kan ju gissa att man tagit fel beslut på planeringsstadiet här.
Det är allmänt känt att små lägenheter är mer efterfrågade, men det är kostnadsdrivande eftersom antalet kök och våtrum och sånt kostnadsdrivande skit drar upp kvadratmeterpriset i byggkostnad då.
Antagligen blev det lite för dyrt, och man valde att spä ut bygget med lite stora lgh och därmed helt enkelt minska antalet kåk och våtrum per byggd area.
Man kan gissa att man har tagit fel beslut när man valt att bosätta sig norr om Linköping 😛
Jag tror inte det finns underlag för för bostäder i den prisklassen i Luleå, det finns billiga hus i utkanterna av stan och det är ren förlust att sälja sitt hus och köpa en dyr lägenhet. Finns antagligen inte så många högavlönade utan barn och det är väl målgruppen för dessa bostäder, pensionärer har för låg inkomst för att komma ifråga.
Jag tror du pekar på något viktigt här med hus i utkanten. I många städer under en viss stotlek är nog hus det som familjer siktar på isf en 4-rummare.
Är det någon som vet hur det går för Karlatornet i Göteborg, enligt vad jag har hört så skulle 80% av lägenheterna vara sålda, vet inte om det stämmer. Byggnationen är igång, grundarbetet påbörjat.
Är också nyfiken! Också hört om siffror kring 80%.
Toni kanske vet? Invänta hans kommentar 🙂
Det är bara att gå in på deras hemsida, och ja, 80 % verkar stämma.
Om jag minns rätt så var det en period i Luleå när relativt nya centrala bostadsrätter inte ens gick att sälja för 1 kr.
Nya kuststaden ligger dikt an bostadsområdet Södra Hamnen med en 300 lägenheter som uppfördes av Riksbyggen i början på 90-talet lagom till bostadskrisen. För att bli av med lägenheterna fick Riksbyggen halvera priserna, från ohemula 250-300tkr till mer rimliga 150tkr för trerummarna år 1992. Bostadsrättsföreningen genomgick senare också en rekonstruktion. MEN, för några år sedan så såldes trerummare i föreningen för ca 3,5 MSEK. Ligger fint nära stan och precis vid vattnet så jag förstår att bostadsutvecklare ville bygga fler bostäder i området. Dock verkar de byråkratiska förvecklingarna ha tagit för länge och bygget färdigställs lagom till att luften gått ur bostadsmarknaden även denna gång.
Ja räntorna bröt ju inte upp på allvar i USA och nu ser de ut att vända ner igen. Möjligtvis ser vi ännu en höjning på korta sidan i USA idag men sannolikt inser Powell att man måste börja ta det försiktigt eftersom inflationen (t.ex PCE-inflatorn) också har toppat.
Även om räntorna nu går nedåt så innebär det istället att lågkonjunkturen obönhörligen närmar sig samtidigt som bankerna sedan några år stramat åt kreditkranarna. I alla bostadsbubblor jag varit med om har det varit s.k "brist" på bostäder. Den stora skillnaden mot förr är att det finns nysvenskar som i flertalet fall varken har råd att hyra nya lägenheter eller köpa. Kronisk bostadsbrist inom en sektor möjliggör ändå prisfall. Så segregerat är det. Sverige har blivit ett otroligt segregerat land på 30 år.
Många Nyproduktioner har i den ekonomiska kalkylen ganska "flexibla" kostnader kring föreningens kostnader pga lån, och en annan bubbla men är osäker på hur det fungerar är
1. Om ett projekt drar i väg i tid, och räntan höjs innan föreningen spikat föreningslånet så har kalylen inkl avgiften som köparen slår till på skönmålats,
Två räntehöjningar på 6 månader är inte omöjligt och då är ränteläger högre,
även här sänker de priset och ändra förutättningarna för köpare.
Dröm projekten en byggare skall göra nu är
1. Små lägenheter, smart planerade max 1.3- 1,7 miljoner kanske 25-35 kvm brf
eller samma storlek för hyresrätt men max 7500 i hyra,
Per kvm tjänar man bra och de boende kan få lån eller känna att man får pengar över
och många ungdommar kan köpa då kontantinsatsen är 200 tkr eller lite mer, men det går att spara ihop till på 2 år, om man bor hemma eller har haft lite sparkapital för att starta sitt liv.
vi får se om jag har rätt
NSD – Norrländska Social Demokraten.. Inte Norrbottniska …
Eller bara "Norrländskan" ..
Norrbottens-Kuriren kallas för "Kuriren" i vardagslag…
Finns det skotergarage för (el)skotrarna inlagda i byggplanerna ? En tur med skotern långt ut på Bottenvikens is i vårsolen när himlen är blå och allt annat vitt är en upplevelse i sig !
Jag tror man ska tänka på att denna självutnämnda norrbottens huvudstad har haft en enorm utveckling vad gäller bostadspriser. Man har mångdubblat priserna i vissa lägen.
MEN detta är främst en effekt av att stadsplaneringen och infrastrukturen varit extremt eftersatt av den Socialistiska LO-ledningen som styrt kommunen.
Avsaknaden av nya bostadsområden trots ett antal stadsnära lägen som kunnat bebyggats har drivit upp priserna kraftigt på bostäder. detta utan att näringslivet har kunnat utvecklas i samma takt (då inga vettiga boenden funnits för att det ska kunna ske någon inflyttning annan än migranter som anvisats).
Att det som i andra städer nu tar stopp då det inte finns fler befintliga löntagare att mjölka är spännande. I kombination med att kommunen nu måste bygga ut infrastruktur samtidigt som demografiska förändringar satt staden i en speciell situation ser intressant ut.
Sossarna i staden har dessutom lierat sig med Moderaterna för att behålla makten bland de befintliga pamparna. Så nu kan man fortsätta bygga serverhallar och glömma bort resten av det en kommun ska ägna sig åt 🙂
Men. EN sak kan vi vra säker på. Luleborna kommer alltid hävda att det är de som driver norrbotten framåt. När norrbotten klarar sig utan lule men lule inte klarar sig utan norrbotten 😉
(Det är även intressant att lilla norrbotten har tre dagstidningar… Men med EXAKT samma innehåll (och alltid bakom betalvägg))
Man kanske brände sig när man byggde stora hyreslängor inför det kommande Stålverk 80 i sann Sovjetisk modell…
Och att dessa sedan blev svåra att hyra ut och oattraktiva
"Prisexempel. En trea på 88 m2 går på 2 481 000:- SEK.". Amorterar man 5.000kr/mån, tar det 42 år. Dvs hela arbetslivet. Lägg sedan till ränta och föreningsavgift. Luleå har villor från 400k till 4.5miljoner. När man har villa/bostadsrätt vill man ha inflation som på 70-talet. Men med Globalisering och import av billiga varor hålls inflationen nere. Sverige har tom haft deflation flera år under 2010-talet.
Om du hittar villor i Luleå för 400 köp den! Som att vinna på lotto.
Däremot kan du nog få en tomt för 400 brukar vara snittpriset
Villa för 400k? Nja.. För en tomt, visst. För ett hus även i utkant av Luleå, nope. Inte ens i grannstäderna som är mindre finner man hus för 400k. Priserna här är helt vansinniga. Flickvännen sålde radhus byggt runt 80, halvt renoverat för 2.7M för inte så länge sen.. Visserligen gavel i ett hyfsat område men ändå..
Villa för 400k, finns inte här.
Njae.. Kanske inte för 400k men går man upp lite får man en stor egen kåk i Boden eller Älvsbyn! 🙂
Hur många kvm skrubb får man för 800k i Fjollträsk?
https://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-brannberg-bodens-kommun-brannberg-10-14598657
Och detta objekt har faktiskt sänkts med 8%
https://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-ostermalm-alvsbyns-kommun-garvargatan-8-14353638
Eftersom Riksbanken hela tiden verkar ligga ur fas kan man anta att en lågkonjunktur vankas runt hörnet.. men det är klart ska man ha nån marginal att sänka igen behöver man kanske höja lite