Sportkedjan XXL vinstvarnar idag, och samtidigt talar experter om svag julhandel. Bloggen har också anekdoter från en läsare med detaljerad insyn i en av Sveriges största och centralaste köpcenter i en av våra storstäder, där läget inte är muntert. Många talar om 50% sämre julhandel i år än förra året.
![]() |
Generisk bild. |
Den norska sportbutikkedjan XXL vinstvarnar alltså och VD:n har avgått med omedelbar verkan. Bolaget sägs ha rasat 40% på Oslobörsen. Orsaken ska vara svag försäljning under fjärde kvartalet.
Hos SvD följer experter upp med att julhandeln inte längre kan rädda butikernas försäljning. Det skylls som vanligt på e-handeln, men jag är inte så säker på att det kan förklara allt. XXL mfl har även e-handel, men lyckas uppenbarligen inte kompensera.
Snarare är det nog konjunkturen som spelar in, men det är förstås enkelt att skylla på e-handeln. Det är inte så att e-handel uppstod det senaste året.
En läsare har detaljerad insyn kring butikerna i en av Sveriges största och centralaste köpcenter, och rapporterar om dålig till mycket dålig stämning.
Samtliga butiker klagar på dålig julhandel, väsentligt sämre än förra året. Flera butiker rapporterar om 50% färre kunder mot förra året.
Detta inkluderar så kallade flaggskeppsbutiker för etablerade varumärken.
Personalen skyller förstås på e-handeln och Black Friday. Anekdotbaserat så ska kunderna som kommer in i butikerna fråga när rean börjar eller om det finns några aktuella erbjudanden. Att köpa till ordinarie fullpris är inte så intressant, inte ens i julhandelns akutaste fas.
En butik uppger att de inte kommer betala sin hyra utan omförhandling, vilket är rätt spektakulärt. I praktiken att man alltså hellre sätter sig i konkurs om hyresvärden inte går med på detta. En annan att de tappat 30% av sin försäljning mot förra årets julhandel, medan andra uppger 50%.
Samtidigt har åtgärder gjort att köpcentret är tryggare och lugnare än tidigare år, så det handlar inte om att folk inte vill röra sig på stan längre.
E-handeln har cirka 10% av den totala handeln enligt Svensk Handel (PDF). Det är svårt att med denna fortfarande låga volym kunna förklara femtioprocentiga julhandelstapp hos attraktiva centrumbutiker i en av våra största städer.
Konjunkturbarometern blir intressant när KI publicerar den, och sedan får vi se om konkursvågen tar fart efter årsskiftet. Efter svag julhandel kommer årets förmodat fattigaste månader i januari – februari.
Bli inte förvånade om några klassiska butiker “som alltid funnits” lägger ner framöver.
Uppgifterna är anonymiserade för att inte peka ut uppgiftslämnaren. Bloggen har namnet på ett antal av de specifika butikerna och berörda kedjorna, men publicerar inte detta.
82 kommentarer
Betänk att julhandeln har slagit rekord på rekord under decennier….liksom räntenedgångar och boprisuppgångar. Allt det senare har stimulerat konsumtion. När kloka människor börjar ana slutet på boprisuppgången, räntehöjningar och lågkonjunktur då lär samma människor visa att de även kan tröttna på shopping. Ta ledigt från pryl-marknaden. För en del är nog så att fallande bopriser kan leda till depression t.o.m., särskilt om man är skuldsatt i överkant.
Det är då Mammon visar sig som bäst. Min granne köpte en vräkig tv. en sån som är böjd. Han var så nöjd att butiken han köpte den i gav honom 10 månader räntefritt! Tv-n kostade över 20k! och han hade inte råd att köpa den kontant. Blir nog pulvermos varje dag efter de 10 månader. 🙂
Jovisst, en del har fortfarande en resonansbotten i amygdala!
För de med långvariga och allvarliga beroendesymtom krymper också amygdala med tiden, säger forskningen.
Men för några år sedan så handlade vår familj allt i JUL-handeln. Nu sker shoppingen utspritt från Black Friday och framåt. Att JUL-handeln inte slår rekord längre är ju inte förvånande med tanke på att det är så utspritt.
Säkert så @månskensbonde
Ett internationellt fenomen förstås:
https://www.nakedcapitalism.com/2018/12/don-quijones-retail-melts-christmas-uk-spreads-continent.html
"Blir nog pulvermos varje dag efter de 10 månader."
Va?
Att det kan bli knapert under dessa 10 månader kan jag förstå men efter?
Annars är räntefri avbetalning smidigt då man kan låta kapitalet ligga kvar där det ligger och istället betala av det på t ex 10 månader från den löpande budgeten men se upp med aviavgifter och uppläggningsavgifter – kan bli ganska hög effektiv ränta.
Att handla räntefritt brukar handla om att butikskedjan har bra tillgång till billiga krediter där räntan redan ingår i priset på den belånade produkten.
Högremarginal-produkter är särskilt intressanta för den typen av erbjudande.
Hsr prövat men inte fått rabatt om jag betalat cash 🙂
Någon som har koll på hur mycket man kan pruta om man köper nya vitvaror o TV etc i samma affär?
Räntan motsvarar t.ex på vad det kostar att ha produkten liggande på lager. I dagens lågränte-miljö med extremt låg lagerhållning (sker idag under transporterna) är det inte så mycket. Om man däremot kan ha produkten liggandes på "kundens eget lager" (i dennes tv-rum t.ex) så slår man två flugor i en smäll. Ingen kapitalbindning att tala om samt vinsten direkt. Alla större teknikkedjor har ju använt sig av tekniken "räntefritt". Hahaha…..ska du inte ha en försäkring också?
Många analytiker tror att det ökande antal transporter som vi sett de sista åren bara handlar om ökande försäljning. Det handlar också om minskad lagerhållning, alltså den som sker på båtar och lastbilar istället.
Klimatvänligt? Knappast!
@Rickard
Hur många handlar cash jmf med avbetalning i det stora hela?
Varför låta de som har råd pruta? Den riktigt köpsugna gruppen är väl 18-30 år och där brukar avbetalning vara den vanligaste betalningsformen inom hemelektronik. Rätta mig gärna den som har siffror!
Istället för att ge prutmån använder man ständigt "rea-varor" istället. Prutar du så går försäljaren alltid till produkter med "nedsatta priser". Det är bestämda erfarenhet.
Vet inte om ni såg mitt inlägg med länk om USA´s senaste BNP-siffra kv 3 för ett tag sedan. Den visade en oerhört stor ökning av lagerinvesteringar men med bibehållen hyfsad privat konsumtion. Här ingår förstås inte julvarorna ännu men siffran är en tydlig markering att lågkonjunktur kan vara på väg (indikativt). Ska bli intressant med Q4 i januari.
Chicago-ISM toppade ur kring max-nivå i november. Börsen i USA har oftast backat efter sådana siffror….och ganska mycket också. Ser ut att göra det igen(bröt ner och fick säljsignal i fredags).
@kverulantus, är du ett rysstroll eller är du bara en lögnare?
@D. Då du verkar vara ett specialkomponerat konto föreslår jag dig titta på en av mina mediafavoriter. Kanske kan du lära dig något?
https://www.youtube.com/watch?v=eNgmoOy1dC0
Låtsaspengarna från bostadsbankomaten har tagit slut och följande åren kommer bli än värre.
Precis som om det skulle finnas riktiga pengar.
+1
Finns inga riktiga pengar! Kansk tror folk att det inte heller finns riktiga lån
Finns riktiga lån om det inte finns riktiga pengar?
Att åtgärder vidtagits innebär väl inte självklart att folks uppfattning hunnit ändras? Så din slutsats att folk inte undviker Nordstan är väl långt ifrån självklar?
Några trygghetsvärdar och kameror i Nordstan är inte tillräckligt för att hjälpa upp de senaste årens förfall i framförallt Brunnsparken och nere vid lilla bommen. Vettiga människor rör sig inte här annat än påväg någon annanstans. Kan ju tilläggas att Frölunda Torg är oerhört mycket trevligare än Nordstan. Och då ligger det ändå granne med skjutbanorna i Tynnered och Västra Frölunda.
Ett kompani serbiska poliser i Nordstan och ALLT böss o slödder drar bort fortare än kvickt!
XXL – jag kan gå in där i en butik full av allt och inte hitta något alls.
Sist jag handlade köpte jag ett kikarsikte på deras webshop.
Folk är nog trötta på deras mailutskick och söndagsspecialer. Det kommer ju alltid en ny. De har rabatterar ihjäl sig.
Samma sak med leksaksaffärerna, de beklagar sig över att barn inte leker som förr.
Tror som du att en del är att det alltid är rea eller rabatt av något slag både på nationell nivå som Black Friday mellandagsrea och sedan dessutom på butiksnivå som rabattkuponger och medlemsrabatter. De har vant oss vid att inte handla till ordinarie pris och det blir ingen försäljningsökning som man hoppas kompensera det lägre priset
Tror inte att folk är trötta på XXL, det är nog snarare så att deras "offering" inte är attraktivt nog.
XXL har tecknat kontrakt för att öppna två butiker i Malmö under nästa år. Undrar hur det blir med det nu.
I Amerikkat har man länge skylt på e-handel(spec på Amazon) att vanliga butiker inte går runt och stänger. Men det är verkligen inte huvudorsaken. Hörde nyligen en intervju med en ekonom som säger att det är 20% lediga butikslokaler mitt på Manhattan (Nyc). Det borde väl inte slå mot dem eftersom där bor det (för det mesta) rika och det är turisttätt. Då borde det ju gå!
För några år sedan såg jag Mall of Scandianvia i Solna, precis innan det var färdigbyggt. Då tänkte jag: shit vad stort och vem är dum nog att etablera sig här!
När det gäller min hemstad Kalmar så kan jag bara säga att Hansa city är galet lite folk på lördagar. Följde med sambon dit för 2 veckor sen och satt på en bänk utanför en butik och tittade runt. Det var inte många inne i centret. 70-80 personer allt som allt…
"När det gäller min hemstad Kalmar så kan jag bara säga att Hansa city är galet lite folk på lördagar."
Bor i i samma värld? 😉
Har ju varit trafikkaos varje helg på Hansa City och smockat med folk. Fick en chock då det var rejält mycket folk i Måndags förra veckan kl 10.00 på förmiddagen.
Nej, jag tror inte du och jag lever i samma värld…. tolka fritt….
Kronan faller ivf idag mot dollarn. Kvällens besked från FED avgör om det blir ytterligare fall ned till ett stöd som väntar på vår egen RB´s besked under torsdagen. Då bestäms nämligen färdriktningen för flera månader framåt tror jag.
faller mot dollarindex skulle det stå, dvs kronan blir svagare mot de stora handelsvalutorna i väst + yen.
OT: Det kostar svenska företag att göra "satir" på Stasiservice:
https://www.svd.se/satir-har-drabbat-svenska-foretag-i-kina/i/senaste/om/naringsliv
Självklart ska man buga åt den stora ledaren i kina. Det är vår plikt att buga åt en diktator.
Exakt!
Våra älskade svenska ledare har ju i så gott alla tider bockat och bugat för diverse diktatorer i alla tider..
Bara en viss Olle P och hans ständige utrikeskabinettssekretare svassade och kröp för Castro, Mugabe, Honecker, Amin m.fl andra stora och älskade ledare i lite olika folkdemokratier mm.
En hel svensk regering gav bort några 100 splitter nya (då) Volvobilar till en ledare i en folkdemokrati i öster i den naiva tron att denna folkdemokrati skulle bli en ekonomisk och industriell stormakt…
Konjunkturbarometern är ute, och det ser väl sådär ut förutom för dagligvaror. Men är nån förvånad? Handeln är mitt inne i en stor omställning som bekant (vilket bland annat H&M problem och Ikeas omorganisation är de tydligaste svenskrelaterade tecknen — förutom att all annan massmarknadsmodeshandel också går risigt).
Liten julafton för statistiknördar idag eftersom både konjunkturbarometern och KIs konjunkturprognos släppts idag. Det kommer väl säkert något rent negativt inlägg om dessa med tanke på innehållet.
DI´s ingress(för 30 min sedan) avseende KI´s prognos liknar dock revisionism.
Går den att misstolka? Högkonjunktur 2019 och 2020 = BNP = +1,3% 2019
Håller med, det är möjligen högkonjunktur i industrin, ingen annanstans.
Tufft för Ingves nu när marknaden inprisat en höjning. En normalisering lär dock dröja tror jag. Om vi inte får stagflationsimpulser men det vore en hemsk tanke.
USA kan förstås överraska positivt framöver. Dock tror jag det också dröjer.
KI kallar sin prognostiserade lågkonjunktur för högkonjunktur för att vi kommer från bra tillväxt och att ekonomin därför inte skulle "känna av" en stagnation.
Alltså att vi känner av det först som lågkonjunktur när "lagging indicators" som arbetslöshet börjar ge sig till känna. Vi ska mao ha låg tillväxt några år för att vi ska se att det verkligen är lågkonjunktur. Så de som drabbas tidigt räknas inte! Typ investeringsvaror i konsumentbranschen etc.
Som tidigare arbetande med utveckling inom klädhandel kan jag helt klart se en del problem med Black Friday.
Principen för den här typen av handel har alltid varit att inte sätta ned priser alls före jul. Då säljer man med full bruttoförtjänst, 50-70%.
Sedan kom Black Friday. Vi sänker priserna EN dag på ett fåtal varor, och hoppas det sätter fart på julhandeln. Det höll ett år. Sedan blev det många varor, en helg. Nu är det en hel jävla massa varor i 10 dagar. Det tar två minuter att sänka priset på en vara och två år att få tillbaka acceptansen för det höga priset. Enligt handlarna har Black Friday inte bara slaktat priserna i julhandeln; fenomenet stoppar också handeln före Black Friday. November var förut årets näst bästa månad i många klädaffärer; nu säljer de mindre volym pga att kunderna väntar in erbjudanden, och dessutom går de lägre volymerna till lägre priser.
"Competition kills"
Det är inget tvång att delta i Black Friday-galenskaperna.
Att "ni" sänker acceptansen för era normalpriser kan endast ni själv ansvara för.
"Men då säljer vi inget ju!"
Nej, så kan det vara.
Bara att välja, sälja nu till förlust eller sälja framöver till usla marginaler.
Kan det vara så att ni inte säljer varor som skiljer sig från konkurrenten?
Säljer ni endast på pris?
Undrar hur många som höjer priserna successivt under hösten för att sedan ha "rea" till Black Friday?
Prisjakt har svaret på detta. Ingen hemlighet att marginalerna pressats över tid.
Konkurrens funkar väl så, att det bir ett måste att vara med i evenemang när de blir tillräckligt stora. November går från en toppmånad till en rätt kass månad. Januari är redan usel för de flesta, och februari årets sämsta. Med traditionell butikshandel i kläder tar man alltså bort perioden med mest intäkter och en stor del av vinsten. Om man inte vill ha butiker kvar, så är ju detta inget problem alls. I annat fall kommer det att bli ett stort problem. Personligen tycker jag stadskärnan blir trist utan affärer.
least, om du inte har uppfattat det är det de affärerna som säljer, eller snarare sålde mest på produkt och minst på pris som konkade först, typ enskilda klädhandlare med kvalitetsvaror exempelvis. De som säljer enbart på pris är ju Amazon och liknande.
Kvalitesvaror leder till konkurs? Det var underligt.
Snarare beror en konkurs på att man har för låg marginal och/eller för låg omsättning i förhållande till kostnaderna.
Men att driva en butik i konkurrens med andra som säljer samma saker, leder bara till ett prisrace nedåt.
Sanslöst korkat av handeln att börjar med svart fredag och sedermera vecka. Är man helt blind för verkligheten och lever kvar i gamla direktörvanföreställningar att allt från USA är bra?
Black Friday måste ju vara hål i huvudet för hela branschen.
Gissar även på att vi har en överetablering av citynära köpcentrum. I dom flesta städer som kan spela in.
Jag tror att det är överetablering rent generellt. Och cornus och hans källa har väll kollat på ett av de överflödiga köpladorna. På andra kryllar det med folk…
Intressant, i vilka köplador "kryllar" det?
Tomt i nästan alla som jag har besökt på senare tid.
Fast siffran 10% är ett medel där livsmedel, apoteksvaror och inredning drar ner snittet. Kläder och skor ligger på 16%, hemelektronik 30% och bokhandel på 56%. Enligt rapporten.
På sida 30 finns även ett citat "Vid en e-handelsandel mellan 10 och 15 procent börjar den fysiska handeln lida på riktigt" så det är inget orimligt antagande att det är e-handeln som är boven här. Vidare att julhandeln går ner extra mycket relativt sett är inte heller konstigt, säkert gjordes de fysiska köpen mer komprimerat i tid jämfört med e-klapparna som säkert redan är köpta sedan länge under hösten.
Även om det naturligtvis passar bloggarens tes bättre att det är den stundande konjunkturnedgången.
Om vi säger att det är en elektronikaffär bloggaren har en uppgift om 50% nedgång sen förra året så ska alltså e-handel gått från 30 till 65% på ett år?
Ja värst är det för handeln i mindre städer, de mindre små privata butikerna som slår igen. Gatuplanen lyser med "uthyres"! Inget kul heller att utbudet minskar för varor vi gärna handlar.
E-handeln sägs ju dessutom gå med förlust fortfarande. Kommer att bli tuffare om det blir recession. Många konkurser lär det bli. Sortimentsbegränsningar och prisökningar.
Erkänner att matematiken är lite skakig sett till enbart denna rapport. Men å andra sidan var bloggarens raportering väldigt anekdotisk och svepande. Vaddå "50%"? Har denna butik minskat 50% i omsättning? Intäkter? Eller är det en s.k. känsla butiksinnehavaren har att antalet kunder har minskat 50%?
Alla samband är inte linjära och mappar inte 1 till 1. Inte omöjligt att det finns vissa tipping points och liknande när proppen går ur som är helt olika för individuella butiker sett till bl.a. demografi hos kundgruppen. Finns många butiker i våra städer som "alltid har funnits" som FÖRTJÄNAR att gå i konkurs eftersom deras enda existensberättigande har varit att agera död mellanhand mellan grossist och slutkund. Det funkar inte längre.
Och kom inte dragandes med "expärtkompetens". Vilken "expärtkompetens" behöver jag från t.ex. Bauhaus när jag redan dragit upp mitt projekt månader i förväg och ställt alla frågor på Byggahus' forum? En fyisk byggvarukedja typ Netonnet, bara lager, inga anställda, man kör bara in och plockar det man behöver, till billigare priser, kommer att mörda Bauhaus, K-Rauta och Beijer.
XXL har väl legat lite risigt till länge?
Sen kan man ju fråga vem som köper till ordinarie pris? De flesta kanske borde skippa shopping i Sverige och istället åka till Billigtistan, trots resa så är det nog monetär vinst. Finns ingen anledning att fastighetsägare och stat ska få peng av individ, men, individ brukar vara korkad och bara agera med emotion.
Vidare, kolla kläderna i alla affärer. Smal o fit till förbannelse. Ofta är det brist på vissa storlekar. Svårt med breda och smala skor.
Kanske de flesta köper julklappar på den svarta marknaden därav dåliga försäljningsifror.. En söt liten handgranat till sin älskade är väl ganska aktuellt?
Ja, det flesta familjer ute i villaförorten önskar inget hellre än att deras barn spränger varandra i bitar. Eller?
Tja om man ska tro försvarsmakten så är ju handgranatsprängning en verksamhet som hela familjen. https://youtu.be/4vojUoFX15E
Det märks ingen katastrof i de flesta av Värmdös köpcentra. Det har blivit istället allt svårare att hitta en ledig parkeringsplats i Mölnviks köpcentrum och på Värmdö Marknad. Det byggs otroligt mycket villor och lägenheter samt smygpermanentas sommarstugor och kommunen växer så det knakar.
Säkert så men Värmdö-expansionen är medelklassen och uppåt. Och medelklassen krymper sett till totalen. Bruttokonsumtionen kan dock stiga tack vare den sedan 90-talet dolda invandringspolitiken som är tänkt att rädda pensioner och tillväxt i en värld där staten inte får skapa resurser pga teoretisk okunskap.
Sverige är inte heller en suverän stat pga EU-villkoren.
@Marjatta L medelinkomsten i Värmdö kommun är hög och som du säger det växer så det knakar men de har inte hunnit bygga ut köpcentrumen ännu.
Sedan är det frågan om vilken tid man kommer dit.
De har systembolag så alla som vill supa får åka dit för att handla.
Var på värmdö marknad förra året runt 14:00 och det var inga problem att hitta parkeringsplats.
Kan jämföra med Barkarby handlesplats de som går bra där är ica och systembolaget och lager 157 (en lågprisbutik för kläder) . Det är fullt på utomhus parkeringarna.De underjordiska parkering finns det gott om platser.
Det är inte mycket folk i resten av butikerna.
Så ska man få veta sanningen så är det bara de som driver butikerna i köpcentrumet som kan svara på detta.
Varför ska man vilja ut och trängas med alla andra?
Damen ville ha en parfym, snabb uppletning igår så hittade man den till ett överkomligt pris på nätet i kombination med 11% rabatt vid anmälan till nyhetsbrev. Valde budbee med gratis hemleverans och idag så mellan 20.30-21 så kommer paketet stå utanför min dörr.
Varför ska jag då pallra mig till köpcentrumet och gå och leta efter vart jag hittar den billigast eller riskera att ingen har den?
Helt anekdotiskt men jag tycker mig se ett skifte bland mina trendkänsliga medelklassvänner hos vilka det nu är inne att ha lite klimatångest samt oroa sig för hållbarheten i dagens konsumism. Detta gör att det inte ger lika många statuspoäng att visa upp den senaste prylen eller alltid ha de nyaste säsongskläderna i jämförelse med för några år sen. En bidragande orsak?
Eller så är det bara ett alibi för att man känner sig fattigare nu när viss tvekan infunnit sig kring det tidigare axiomet om evig boprisuppgången?
Min magkänsla säger samma. Gissar att bägge stämmer.
Men det var tokigt överfullt på posten med paket, veckan efter black friday.
Jag handlar mest och ofta friluftsprylar. Aktörerna i branschen konkurrerar stenhårt och det är alltid rea någonstans. Addnature, Outdoorexperten, Outnorth Stadium, XXl, etc. alltid 25-40% rabatt någonstans. Kommer knappt ihåg när jag köpte något på ordinarie. Och detta påverkar ju också indirekt gammelhandeln – de gånger jag ska köpa i butik så tar det emot att köpa på ordinarie – det ska ju alltid vara rea…
Den här rådande shoppinghysterin… Kanske
folk börjar skaffa sig vettigare intressen? ”Att
shoppa” har ju legat högt på listan vad folk tycker om. Rätt platt om nån frågar mig.
Funderar också när peak tatuering och thaimassage ska inträdda. Branscher som knappast fanns för 20 år sen.
"Att shoppa" är så himla 90-tal. En förlegad könssyn kombinerad med falsk liberalism för fortsatt tillväxt, som då sågs som naturlig efter Sovjetunionens fall. Det talades om historiens slut. Ingen behövde bekymra sig om några som helst strukturella vägval längre. Paradiset var nära.
Det var väl acceptabelt även på 00-talet, men idag är det ju helt efterblivet. Att ha själva konsumismen som nöje är direkt utvecklingsstört. Jag tyckte det redan då, men då var man väldigt ensam om det
Det var bara mer eller mindre radikala vänstergrupper, som då ännu var någorlunda funktionella, som kritiserade det. Ingen "normal" opolitisk mittfåreperson (som ju var så inne då) begrep det och man sågs själv som ett mongo för det, som störde vägen till paradiset. Så man gjorde bäst att hålla mun för att undvika dålig stämning. Jag jag jag jag jag ska ha ha ha ha ha. Varje lyckad människa skulle tänka så.
Tack vare klimatdebatten har folk fattat det vrickade i det nu. Det var längesedan jag hörde någon ens ta ordet "shoppa" eller "shopping" i sin mun.
Ironiskt nog har t.o.m. miljörörelsen gett upp tillväxtkritiken. Nu svamlas det mest om "grön tillväxt". Kan förstå den pragmatiska hållningen efter alla decennier med först Keynes och sedan nyliberalism som hamrats in i folk, men jag tror ändå det är kontraproduktivt. Ingen nämner förresten överbefolkningen heller längre. Kinas ettbarnspolitik är borta, det enda bra med det landet.
Det är bara Cornu kvar. Alla andra kör rakt in i kaklet.
"Kursade butiker svarar inte på enkäter". Så kanske lika eller mer intressant i framtiden att se på antalet svarande i konjunkturbarometern jämfört med tidigare.
Det där med att hänvisa att XXL har e-handel visar nog att man missförstått varför man handlar på postorder. Det är ju inte det att man har överlägsna möjligheter att känna och klämma på varorna som gör att man väljer postorder. Ej heller är det att man får varorna direkt som är skälet. Nej det är priset som gör att man väljer e-handel och där har ju inte XXL någon edge ens över sina fysiska butiker.
Kort och gott när det gäller e-handels andelar så rör det sig om folk som avstår XXLs fysiska butik till förmån til någon ANNAN s e-handel.
"Nej det är priset som gör att man väljer e-handel och där har ju inte XXL någon edge ens över sina fysiska butiker. "
Nej, jag väljer det oftast för att jag inte känner att jag har tid att åka till en butik och KANSKE köpa det jag är ute efter, tar oftast 1-2h medans att beställa det online tar några minuter.
Om det vore pris som var avgörande så skulle väl inte mathemkörningstjänsterna alls användas?
Jag hör allt fler vuxna i min omgivning som pratar om att "vi har kommit överens om att inte ge varandra några presenter". Även vuxna som man vet har råd. Och svenska barn i största allmänhet verkar numera få sina presenter mer löpande under året än förr.
Julen verkar IMHO vara på väg att gå tillbaka till att vara/bli mer av en träffas-för-att-äta-mat-tillsammans-helg. Det enda stora frågetecknet kring det är väl om alla inblandade klarar av att åtminstone denna enda gång om året lägga ifrån sig sina smartphones och verkligen prata med varandra över matbordet.
Vilket i så fall säkert för många äldre är/blir den verkliga presenten.
Håller med. Vi har begränsat oss till att ge en julklapp var (lottade vilken som man skulle ge till för min del blev det svärmor).
Känns härligt eftersom man lätt kan köpa en julklapp och få mycket mera tid med mat pyntande …
Kanske är det inte enbart att folk har mindre pengar/förutspår dåliga tider utan ändrade köpmöster hos en köpstark del av befolkningen. Ett kvinnligt perspektiv är att konsumtion av icke begagnat har fått skämsstämpel. Det är finare och mer kred att köpa lite, skala ner på julklappar, besöka second hand osv. Märks tydligt i Facebook-grupper, bland bekanta och jobbarkompisar. Det man shoppar sker gärna vid black friday eller efterföljande reor. Flera företag jag generellt tidigare handlat på i mellandagarnas rea har slutsålt på de produkter jag är intresserad av redan nu & det beror nog mest på reorna innan. Om det innebär plus eller minus för företagen vet jag däremot inte.
Tror näthandeln är den största orsaken.. Vem orkar stressa runt på stan och leta julklappar som inte finns när man kan köra ett par knapptryckningar på google och hitta det man söker (oftast iaf).. sen tror jag även många drar ner.. egentligen helt galet att man ska köpa prylar som oftast inte behövs bara för att det är jul..
"Snarare är det nog konjunkturen som spelar in, men det är förstås enkelt att skylla på e-handeln. Det är inte så att e-handel uppstod det senaste året"
Såklart, men kanske att marginalerna är mindre påverkar på större spelare har gett sig in i spelet.
Det är dels att folk shoppar på webben. MEN. Det är så att en stor del av handeln (kläder, elektronik) har vant sina kunder att det alltid är reor på 50% dagen efter julafton.
Vilket gjort att samtliga kunder av normalintelligens numer ger presentkort att användas vid rean vid sånna gåvor.
(En stor del av min släkt handlar numer via amazon.de Snabbare leverans. Bättre kundtjänst och Inga eventuella konstiga MP skatter. Till skillnad från Adlibris blir inte leveranstiderna 4 veckor bara för att det är högsäsong)
Jo fast även om näthandeln funnits länge innebär det inte att alla handlar där, i synnerhet julklappar. Nu är det global konkursens inte lokal. Det påverkar!
Sen är det ju knappast lågkonjunktur nu snarare tvärt om.
Tror som du, att det kan ha med ändrade köpmönster att göra. Upplever en ny trend både bland personer i min omgivning men också bland bloggare och influencers att minska på konsumtion, köpa mer långsiktigt – gärna second hand etc. med hänvisning till klimatfrågan. Är däremot en smula osäker på om detta verkligen är ett skifte i attityder som kommer bestå eller bara en trend.
Butiksdöden togs upp på nyheterna idag. "Stora omställningar att vänta". Läser man listan på amerikanska butikskjedjor som gått i konkurs förvånas man. Den är lång. Förra årets julförsäljning var inte så bra som dom hade hoppats och man skyllde på Black Friday. Men troligen är det bostadsprisfallen som spelar in. En lägenhet på söder i Sthlm har gått ner ca 20% från toppen förra sommaren. Dvs 1,6 miljoner för en 3a på 8 miljoner. Det mostvarar ungefär 5.000/mån amortering i 26 år. Nästan hela arbetslivet för en utbildad person. Klart det känns och påverkar konsumtionen.
Det kanske är så enkelt att man tröttnar på julstressen och denna jul var spiken i kistan. Fler barn får pengar istället, som de spar och konsumerar digitala produkter för senare. Leksaker… det har iaf vi tröttnat på, bara en massa skräp man inte använder. Speciellt inte om barnet får välja mellan plattan och leksaken – det var såklart annorlunda förr då barn faktiskt kunde ha tråkigt och rota fram de gamla sakerna!!
…och barnen blir utvecklingsstörda på köpet när de slipper utveckla motorik, fantasi, självkänsla, tålamod, kroppsspråk och sociala färdigheter. Perfekt!
Jag kommer ihåg 2007, före dippen på Stockholms bostadsmarknad och ett år före Lehman. Då var det också en dålig stämning, något låg i luften. Detta är givetvis helt ovetenskapligt men jag tror att många känner på sig, speciellt med den nyhetsrapportering som varit, att detta är toppen och nu kan det bara gå ner. Bara att inse att alla konjunkturer är en cykel och det kan inte alltid gå upp. Sverige är ändå ett rikt land.
Läste om toys r us konkurs. Tydligen leker barn bara med leksaker upp till 6 årsålder nu, sen är det padda/datorspel som gäller. Förr gick gränsen vid runt 11 år. När det gäller nordstan/centrala Göteborg så är nog trafikkaoset/bortagna parkeringar/höjda p avgifter en stor faktor. Finns ju dessutom till och med galleria i Mölndal nu tillsammans med Allum, Sisjön Bäckebol etc gör det att ingen behöver åka till "stan" längre