Fredagens handel stängde med nya bottnar i de amerikanska börsindexen. Index har inte varit så här lågt sedan runt april, vilket förstås är betydligt bättre än Stockholmsbörsen, som varit och nosat på nivåer från 2016.
Dagschart S&P-500. |
Det var ingen vidare vecka för de amerikanska börserna, där de flesta index stängde på lägsta nivån för den aktuella nedgången. Bland de stora indexen var det väl bara Nasdaq Composite, som höll sig över tidigare lägsta stängningskurs från i november.
Även i Europa och Stockholm var det ner som gällde på fredagen, men mer måttliga siffror än exempelvis S&P-500 ovan med -1.91%. Dock har ju Stockholmsbörsens index varit nere och nosat på nivåer inte från maj, utan från slutet av 2016, så glaset kan knappast sägas vara halvfullt.
Fast på Dagens Industris hemsida är ordet uppsida frekvent förekommande i skrivande stund.
10 kommentarer
Chartet visar den första signifikanta sälj-signalen igår för S&P500. Varken DJIA eller Nasse100 har ännu lämnat sina. Apple hade i förrgår en liten köpsignal som igår växlade till en lite större sälj. Apple under 160 dollar ger den första signifikanta d:o.
Nedan visas Nasse´s trendkanal från 2002-botten. Utbrottet över kanaltaket 2017 är tydligt liksom att index nu vilar ovanpå taket igen 2018 beredd att bryta ner tillbaks igenom. Trendlinjen från 2009 resp. 2016 har brutits för 2:a gången på kort tid. Notera de två sista topparna där ni kan lägga in ett större momentum-divergens som tydligt talar för en topp-process med en åtminstone medelfristig tidshorisont(>1 år). Större lower low <6157 är i vilket fall som helst ett riktmärke men 5791(fib 50), med paus vid 6237, torde vara det första kursobjektivet så snart kanaltaket brutits. Storleken av denna cykeltopp återstår att spekulera om men priserna lär avslöja detta varefter.
https://invst.ly/9j249
Alla ni med era fancy TA-verktyg; kan man inte få se en liknande graf för tidigare kriser (Asienkrisen, 90-talets bankkris)?
Jag vet inte vad du är ute efter? Fancy? Hokus pokus? Inte alls! Grundläggande handlar det om beteendemönster som upprepas, dvs vi pratar om förutsättningar och sannolikheter. Inte att vi i förväg vet vad som kommer att hända eller sånt trams. Mer att likna vid en jämförelse att spela Black Jack och ha koll på vilka kort som delats ut och vilka som finns kvar i leken. Enbart sannolikhetslära. Här har vi en betydligt större verktygslåda med många fler variabler. Det underlättar dock att kunna sin fundamentala analys, makro såväl som mikro. Och lämna känslorna därhän. Och det gäller att ompröva fortlöpande.
ex.
https://kimblechartingsolutions.com/wp-content/uploads/2018/11/joe-friday-spy-looking-like-2000-and-2007-tops-nov-16.jpg
https://kimblechartingsolutions.com/wp-content/uploads/2018/02/dow-testing-top-of-70-year-channel.jpg
Ovanstående bevisar INTE att vi är på väg mot mycket dåliga tider. Däremot att vi står inför en paus av någon storlek. Hur mycket analyserar vi forlöpande vartefter.
Din graf du postade en länk till. Den grafen med data från 1990 med trendkanaler från bankkrisen och asienkrisen skulle vara intressant.
Bankkrisen 1990 i Sverige och Finland var inte ett internationellt fenomen utan resultatet av dålig avreglerings-politik i framförallt dessa länder.
Försök istället först förklara vad du är ute efter?
Asien-krisen främst pga dålig kreditgivningspolitik i Asien kombinerat med upplåning i utländsk valuta(som i Sverige på 80-talet). Världen hade inga problem med varken vår kris eller Asien-krisen. IMF och våra centralbanker såg till att inga banker i väst förlorade de pengar de borde ha gjort. Då hade det blivit problem. Precis som när Baltikum(utländska lån) räddades av vår RB och IMF och skattebetalarna(i mindre omfattning). Bankerna i Sverige kom undan billigt, mycket billigt för sina dåliga beslut.
Russel 2000 som kan vara ett mer ledande index ser än mer bedrövlig ut. Nivån vid 1350 verkar vara viktig och sammanfalla med MA200.
USA börserna ner i Okt i år. Men har klarat flera Fed höjningar i flera år, även QE-unvind ett tag. Samtidigt har EU stora ekonomiska problem och har inte kommit tillbaka efter 2007 krisen. Kan ses på tex den Italienska börsen Mib som är ner -56% sen 2007 och Spanska börsen Ibex -46%. Svenska omx30 har gett +18% sen 2007. 1,8%/år, riktigt dåligt. Trots ECB's QE. Kapitalet försvinner tydligen från Euorpa, trots stödåtgärder. Globalisering har vi sett förut, i början på 1900 talet, det resulterade i WW1 och WW2. Efter ww2 infördes restriktioner på kapitalflöden, vilket resulterade i stabila ekonomier. Runt 90-talet infördes "globalism", det tog 15 år och sedan fick vi den största ekonomiska krashen i människans historia. Slutsatsen är att "globalism" ÄR problemet.
Fri rörlighet gör att kapital rör sig i grupp och söker sig oftast till redan välmående områden. Problemområden tex EU, som behöver kapital, undviks. Samma gäller Sverige. Hur många nya fabriker med 10.000 jobb har ni sett? Noll! Vi kommer ha kvar problemen tills en annan ordning införs. Värsta fall ww3. Som sagt, Globalisering ÄR problemet.
Ehum.
Vill du utveckla det där med Globalisering och globalism? Globalisering har alltid pågått på olika sätt.
På din beskrivning låter det som Europa ekonomiskt dras isär. Kanske dags för Euro A och B?
Sen – behöver vi verkligen fler just jättefabriker specifikt?
Sen delar jag farhågan att man just nu macro-macro ekonomiskt kör gemensamt lite på det som gjordes efter WW2+Sovjets sönderfall (dvs nya postmoderna epokens tillverkningskedjor) men utan att riktigt bygga nytt ekonomiskt fundament utan det rullar lite på av sig självt.
Men jag skulle knappast beskylla Globalisering för detta. Den är ett fenomen och flera processer.
På SVD säger Oscar Properties idag att det är barnsligt att peka finger och skylla på någon för bostadsmarknadens problem men han vill vara tydlig med att det är FIs skuldkvot som man ska skylla på och inte byggarna.