Annonstiden för nyproducerade bostadsrätter i Stockholm har ökat från 30 dagar till 350 dagar rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Även i Sverige som helhet har annonstiderna ökat. Samtidigt rapporteras det om kraftigt fallande bygglovsansökningar, och ökande byggkonkurser och de heter nu att byggbranschens tvärstopp hotar hela Sveriges ekonomi. Alla som är överraskade räcker upp en hand.
Nybyggen. |
Annonstiden för nyproducerade bostadsrätter har alltså ökat från 30 dagar 2016 till 350 dagar förra månaden. För ett år sedan var annonstiden 227 dagar lägre, och det annonstiden har alltså ökat alltså med två dagar per tre dagar som gått sedan dess. Även i Sverige utanför Stockholms bostadsbubbla har annonstiderna ökat och ligger nu på 194 dagar för nyproducerade bostadsrätter.
Antalet ansökningar om bygglov rasar, konkurserna ökar, och byggbranschen och dess gelikar går förstås ut i Dagens Industri och önskar att politikerna ska agera. Annars hotas svensk ekonomi. Som alltid vill byggbranschen få fritt spelrum under de goda åren, och ropar sedan på hjälp när de kört in i väggen. Och som alltid kan vi väl räkna med att de ska få detta. Om vi får en regering någon gång. Annars kan den intressanta situationen uppstå att vi får en byggkris som byggbranschen för en gångs skull får klara av själva.
Fastighetsnytt anger att byggloven för flerbostadshus har fallit med 30% under 2018 än så länge, och för småhus 25%. Enligt UC har nästan 1 000 byggbolag gått i konkurs i år och konkurserna i byggbranschen ökade med 7% under oktober. Det är dock inte en speciellt stor relativ ökning, då antalet konkurser i landet, alla branscher, stigit med 6% i oktober.
En banal kontroll av BNP från produktionssidan ger vid handen att cirka 6% av Sveriges BNP kommer från byggverksamhet, 76 miljarder av 1 208 under andra kvartalet 2018. Går byggandet ner 25% faller alltså svensk BNP-tillväxt relativt sett 1.5 procentenheter. Nu är dock inte allt byggande bostäder, utan detta är ett exempel.
Bloggen har varnat för den kommande utvecklingen, och nu står vi här med en perfekt storm av fallande byggande av bostäder som de som behöver en bostad ändå inte har råd med, samtidigt som allt för mycket av svensk ekonomi baserat sig på en ohållbar bostadsbubbla, och vi oavsett är på väg in i en konjunktursvacka. Och nu ropar man på de politiker som under 10+ år inte gjort ett dugg åt detta, i tron att de nu ska kunna agera när lavinen redan börjat få fart.
Ett radikalt förslag till byggbranschen vore ju att börja bygga bostäder till de som inte har råd med dagens bostäder, för att fortsätta bygga överprissatta lyxobjekt är inte en lösning när behovet snarare är så kallat socialt boende.
Fast det är klart – för att bygga socialt boende måste det finnas en fastighetsägare som faktiskt vill ha den kundkretsen som hyresgäster.
44 kommentarer
Kan bara instämma. Svensken eller ivf dess ombud, t.ex politiker och media med samma "skin in the game" låter sig avnjuta bankernas villighet att låna ut över traditionella kreditrestriktioner under prisuppgångarna. Men så fort samma klientel ser hot mot sina tillgångsvärden så ropar de på staten och vräker ur sig sin ilska över bankernas girighet(marginaler).
Staten valde att ta bort fastighetsskatten, arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten, sänkte inkomstskatten i flera steg, sänkte räntan till minus, införde reavinstuppskov på bostäder, valde på tok för låga kapitalkrav på fastigheter(bostadsägande ska vara en allmän rättighet från 18 års ålder typ), tog bort amorteringskraven(70% maxbelåning) förr), sålde ut allmännyttan, subventionerade privatuthyrning, tillät lönedumpning i byggsektorn, struntade i nya lagregler för svarthandel av bostäder. Jag skulle kunna fortsätta länge till!
Vad fan begär folk? Alla som avgudar marknaden men som ropar på hjälp så fort marknaden fungerar! Dvs gör det marknaden alltid gjort när den fått extra stöd på vägen men till slut inte orkar längre! Ska vi då fortsätta att höja priserna? Ska ägarna få mer hjälp?
Lustigt att först nu när tidvattnet är på väg ut(?) så skriker tidningsledarna efter skydd av förskott till nya brf-köp! Vem fan bryr sig(så länge det går upp)!
Jag tror inte folk begär ett dugg.
De betalar sin fastighetsskatt(avgift) på 7812 SEK för inkomståret 2018. Det är 30% mer än för 10 år sen då taket var 6000 SEK.
Lägg till den ständigt dyrare elen + skatten + elcertifikaten som rakar i höjden pga import av kolkraft.
Renoveringskostnaden har även den rakat i höjden trots/pga ROT/RUT så ingen vinst där heller för fastighetsägaren.
Däremot ser det ut som att inbromsningen i nybyggnation kommer att stabilisera priserna på befintligt bestånd då utbudet bromsar in och nybyggen allt för ofta har kvalitetsproblem.
Jag tror du har fel! Men det är klart tidningarna kanske far med osanning?
Däremot har du rätt i att övriga driftkostnader är på väg upp efter ha varit låga under lång tid men det har inte direkt med mitt inlägg att göra. Bortsett från nysvenskarna bor vi fortfarande på fler kvm än några andra i världen(typ).
För övrigt redogjorde jag för ett antal drivkrafter för priset(efterfrågan)!
De som har kapital i egentlig mening(1% typ) har alltid parkerat sitt kapital i fastigheter. Därför var strategin att se till att vanligt folk så långt som möjligt skulle få äga(via banken) sin bostad. Staten skulle inte bara ta bort fingrarna(avreglering) utan naturligtvis även stödja prisökningar på olika sätt. Därför var även stads- och bostadsplaneringen i stort långt efter när vi gick in i 2000-talet. I princip finns det inte någon självklar rättighet eller ens samhällsbärande idé att folk bör äga sin bostad. Däremot är det en frihet för de som har råd(men utan att beskattas för hårt). Paradigm-skiftet är bara en politisk medveten konstruktion.
Vår övriga ekonomi och entreprenörskap behöver inte gå sämre för att fler bara hyr sin bostad eller att det tar längre tid att få råd att köpa den. Historien har visat att fastighetsboom alltid varit det som förstört ekonomier mest. Alltså nyttan av positiv "ekonomisk smitta" upp har inte överstigit kostnaden när ekonomin kraschat. Kanske lyckas vi denna gång? Men enligt Charles P Kindleberger är utsikterna inte så stora.
@Stefan;
Stabilisering av priserna? Vore det inte bättre om priserna föll så där en 20%. Enligt "ekonomerna" klarar vi det liksom att räntorna normaliseras. Då kommer väl de unga politikerna,(som aldrig varit med om en fastighetscykel) som idag klagar på att 1:a gångs-köpare inte har råd idag(för 3´e gången under mitt liv säger predikas det), att se positivt på det? Problemet är bara att bankerna då antagligen intagit en annan position! Visst, för många har reallöneökningarna varit goda länge men alla måste inse att bostadspriserna har varit och är en funktion av räntenedgången. Vi får se hur länge fuskbygget EMU håller.
Reavinstskatten på bostäder är en mycket mycket skadlig skatt då den förlamar bostadsmarknaden och förstärker prisuppgången. De som vill flytta från en större till mindre fastighet hindras ekonomiskt att göra det pga reavinstskatten(Uppskovet kostar ännu mer än reavinstskatten och är till för att lura okunniga fastighetsägare och väljare). Anekdotiskt känner jag personer som är just i den situationen att de vill byta till mindre men som tycker att efter skatt blir det för dyrt.
Det går förstås att utforma ett bättre system på många sätt men årlig uppräkning med ett fastighetsindex och endast för bostad man själv bebott under minst viss tid är ett sätt. Fastighetsskatt är förstås helt förkastlig förutom för socialister och skattediarnas nyttiga idioter. Vi skall gynna att svenskar köper och investerar och förfinar i svenska fastigheter – inte motarbeta det med fastighetsskatt.
Jag antar att ingen kan förneka att tidningar som DI har bostadspriserna som manisk huvudrubrik i mer än 13 år nu. Manin är givetvis delad av deras läsare.
Ja RB, det gäller som allt annat i livet att planera och ta höjd. Inte bara konsumera upp krediter(som t.ex skatter). Uppskovets konstruktion kan leda till det du pekar på men egenansvar står liberalen närmast eller hur? Själv tycker jag uppskovets konsekvenser talade för sig själv. Effekterna kända på förhand mao. Alla hade vi ett val!
Nej jag ser ingen fördel med att bostadspriserna sjunker med 20%
Om du tycker DIs läsare lider av bostadsmani, vad tycker du då om Cornus läsare?
Naturligtvis påverkade som "alla" andra….hjärntvättade dagligen.
Nej, precis. Det är inte något självändamål att ägd bostad skulle generera mer entreprenskap etc. Idag – i just fallet Sverige – tror jag det är snarare tvärtom: en blandning av olika bostadsformer och till viss del standarder (inte liktydigt med dålig standard) från basic och bra till obscen lyx för den som nu vill ha det och en rörligare bostadsmarknad hjälper snarare jämfört med en marknad där många är fastlimmade vid sina bostäder.
Tycker jag har noterat mycket renoveringar som har startat nyligen, tänkte mest att det verkade vara extremt dålig timing men kanske kan finnas utrymme att föra rimliga förhandlingar om pris på renoveringsarbeten nu.
Oscar söker efter trollkarlen från Oz som kan trolla fram pengar åt dom och hela beskrivningen talar väl för sig själv.
https://www.stepstone.se/ledigt-jobb-i-stockholms-stad/Rubino-Rekrytering-AB/Finanschef-till-Oscar-Properties/1617086
Sannolikt kommer vi snart att se en ny byggvåg där målgruppen främst är migranter. De har ju ingenstans att bo! Alltså, volymbyggnation till låga priser – det lär fortsätta pressen nedåt på marknaden. Sälj nu, ta pengarna och spring, säger jag.
Det tror jag faktiskt är politiskt omöjligt oavsett vem som bildar regering.
@Stefan, varför då? Det är faktiskt 2018 nu.
Isak
Det är förvisso 2018 men jag tror inte på en V MP C L-regering.
Dvs jag tror att de som kommer att styra landet framöver kommer att ha en relativt restriktiv immigrationspolitik.
Sen tror jag även att det är omöjligt rent byggnadstekniskt. Ingen kan bygga billigt i Sverige förutom i fantasin.
Jo Stefan, rent byggnadstekniskt är det fullt möjligt att bygga billigare. Det borde väl du om nån förstå. Tomtpriset sätter dock marknaden/kommunen så denna bit är lite svårare att påverka.
Vem skall åstadkomma socialt boende för folk som inte kan få jobb eller inte vill jobba och och om de skulle råka få ett jobb som inte är bidragsfinansierat, inte får tillräcklig lön för att varken hyra eller köpa? Skall det regna manna från ovan? Från vem? Kommunerna är bankrutt(se you tube Hans Jensevik som exempel, kommunerna massanställer), staten kan inte hantera skolan, polisen, sjukvården, försvar, infrastruktur, eller annat valfritt område som vi betalar skatt för. Möjligtvis skattemyndigheten undantagen. Lycka till säger jag.
Skattebetalarna förstås.
Ja, förutsatt att det finns tillräckligt många skattebetalare kvar att mjölka och att det verkligen innebär några ökade skatteintäkter visavi dagens intäkter. Särskilt i en lågkonjunktur.
Socialt boende är stort i USA. I Sverige är det nästan obefintligt(bostadsbidrag istället). Socialt boende finns inte bara i socialt utsatta områden. Man försöker att sprida det.
Som det utvecklar sig idag kommer samma sak nog hit vad det lider. Självklart blir det som i USA under statligt huvudparaply, dvs delvis skapat med "pengar ur luften"(hur skulle USA annars klara sig?).
I flera områden söder om söder är 4 av 5 boståder till salu, nyproduktion.
Iofa har nog bostäder ur befintligt bestånd som är till salu närapå halverats jämfört med "normalt", och de säljs väl ngt långsammare, men de säljer fortfarande.
Värre är det då med nyproduktion, särskilt större lägenheter, ettor i nyproduktion säljer fortfarande.
"Fast det är klart – för att bygga socialt boende måste det finnas en fastighetsägare som faktiskt vill ha den kundkretsen som hyresgäster."
Du glömmer att det även måste finnas en kommun som vill ha dessa också, tomträtter är en stor intäktskälla för många kommuner, samtidigt som höga markpriser ser till att de fattiga inte har råd att köpa…
Det kommer snart förslag på höjda bostadsbidrag från Bostadsutvecklarna och fastighetsbolagen så man kan fortsätta producera för dyra bostäder.
Antar att du köpt på dig aktier hos bostadsutvecklarna i väntan på detta beslut? :O
Peak nybyggnation har redan varit. Grattis till Tonis kompisar som timade rätt och nu är ur bostadsteckningen av nyproducerat.
@Stefan: LOL. Japp men det kommer nya peakar. Frågan är bara hur länge man behöver vänta på dom. Inför staten subventionerat sparande för unga förstagångsköpare så kan du nog förvänta dig en ny peak för 1or i storstadsområdena inom kort. Jag litar på våra politikers välvilja.
Överskatta inte politikernas välvilja, de har ju inte ens kapacitet att bilda en regering, än mindre komma med nya sparförslag för unga.
I bästa/sämsta fall hänvisar de väl till HSB eller Oscar Properties.
@Stefan: Att dom inte bildar regering har väl med välvilja att göra? Dom vill ju inte samarbeta med SD :).
"Hårdbromsat byggande ger ”social bomb” citatet är hämtat ur DN och tillhör egenintresset Lennart Weiss.
Konjunkturcykler…..finns de?
Eller gäller fortfarande, trots GFC, The Great Moderation?
Eller behöver västvärlden istället ständiga "Boom Busts" drivna av staten(för att citera Larry Summers).
Så vad anser ni?
Beklagar felskrivning, Weiss citerades i DI, inte DN(kanske där också).
Socialdemokraten(politikern) och bostadsutvecklaren har alltså suttit med i S bostadspolitiska expertgrupp men låtit vanligt folk teckna sig och betala ej garanterade förskott till nya klubb-medlemsskap. Förskott vars avsikt är att binda köparen inför byggstart men inte att finansiera byggnationen.
Varför blir man aldrig förvånad!
Ingenting förvånar längre.
Är väl snarare kutym det du beskriver.
Två bekanta på Lidingö som försöker sälja villorna. Prisjustering ned med dryga miljonen på bägge. Ännu inget intresse från köpare öht…
De säljer inte eftersom priset är för högt satt. Så mycket har vare sig löner eller material gått upp de senaste 5-10 åren.
För min del får värdet gärna sjunka mer. Det var ju det som var avsikten men amorteringskraven -att bromsa/sänka priserna.
Ny regering ska rivas bort amorteringskraven:)
@zte test: Puh. Vilken lättnad.
Ifall man kan luckra upp på byggnadskrav samt tillåter utländska byggarbetare arbeta här så ska ni se på lägre byggkostnader. Vårtrumsmattor, kompositfönster och laminatgolv, ja man kan spara på materialet också..
Niklas: Problemet är väl inte de detaljerna, utan t ex mark, skatter, markarbeten och arbetskraftskostnader.
Särskilt marken tar kommunerna riktigt bra betalt för där folk vill bo. Jag har svårt att se faktiskt hur man kan bygga riktigt billigt i Sverige om man tittar på de förutsättningarna!
Sveriges byggindustrier har en liten sammanfattning om kostnader. De är givetvis part i målet men jag tror knappast siffrorna är felaktiga.
Notera att marken blivit sex gånger dyrare sedan 1998. Visst är material en stor del, men jag tror inte att t ex val av golv och våtrumsmaterial är den stora boven i dramat.
Jag hoppas amorteringskraven blir kvar. Hoppas på lagar som hindrar snabblån till ockerräntor också. Vissa krav vid byggen är nog bra att ha för att undvika fuskbyggen som inte håller (en del nybyggnation verkar inte byggas för att hålla i längden om man jämför med tidigare (tror mer krav behövs typ som de i Australien). Utländsk arbetskraft finns ju redan men att dumpa svenska löner kan man inte göra i samma veva . Kostnader för mark har höjts mer än rimligt och kostnaden för det företagen går i vinst har också höjts orimligt mycket. Min man är snickare (vitt) hans lön har inte ökat motsvarande den extrema prisbonansa som gjort att bostäder varit ett säkert vinstlott. I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent.
Nej, även om man kan banta vissa kostnader så är det nog dyrt i längden, det går inte att gentrifiera helt ocharmiga hus på sämre läge. En sak jag hörde var "bygg fint och rejält, annars bryr sig inte folk om det".
I Stockholm finns det kanske mycket att välja på? Där jag bor nära Uppsala är utbudet av villor och radhus väldigt litet och har varit så i några år. Det håller priserna uppe med konstgjord andning.
@Joakim,nja jag menade förstås inte att våtrumsmattorna var den stora dealbreakern här. Utan mest en liten bäck till floden. Dock tror jag just lönekostnader står för en väldigt stor del, jag har själv studerat hur arbetare ifrån östländer levererar/utför sina tjänster här, förvisso med byggfacket som mellanhand. Men jag är imponerad av kvalitet och effektivitet. Jobbar helger, inget vabbande samt ej sjukskrivna för de fått en fis på tvären.. Så visst kan byggkostnader minskas, dock stretar förstås kommunalpolitiker emot då de vill ha kommunalskattepengar.
IT kan ju köpas från Indien till en bråkdel av priset. Det borde ändå inte leda till lönedumpning här eller dåliga arbetsvillkor. Förstår inte varför en tillbakagång till tiden innan fackförbunden fick in avtal på något sätt skulle vara eftersträvansvärt. En snickare med ett krossat finger/ryggskada/magsjuka ska självklart vara sjukskriven. Ingen ska behöva arbeta 12 timmarsdagar i vissa branscher eller 7 dagar i sträck. Tycker man det är jättekul kan man göra det själv på egen bekostnad.
@Niklas: Precis, man sparar nog inte jättemycket ändå på byggare från öst. Men ja, många bäckar små, men jag tror stora fasta kostnader (som sagt mark och markarbeten) hindrar att man kan bygga radikalt mycket billigare där folk vill bo.