“Med vad kan man då begära, än att recesenterna skildrar sina intryck av den bok de har läst? Att de hjälper oss förstå boken. […] Man kunde önska sig, att kritikern försökte foga in boken i något sammanhang. […] [Författare] begär inte en hoprafsad hög av konstateranden, utan en organisk helhet av insikt.” – Karin Boye
Det är alltid kul med recensioner, och en del recensioner är roligare än andra. Lokalblaskan Borås Tidning har recenserat Höstsol och Höstregn, och dessa recensioner har också återpublicerats i samtliga av Gota Medias andra lokalblaskor. Särskilt kul är det att bli jämförd med George Orwell eller Karin Boye.
Soldaten från spanska inbördeskriget Eric Arthur Blair, mest känd under sin författarpseudonym George Orwell. |
Glädjande nog har alltså både Höstsol och Höstregn blivit recenserad av Borås Tidning, vars kulturredaktion håller en mycket hög ambitionsnivå och strävar efter att inte stå storstadspressens kvalitet efter. Det är förstås positivt, eftersom man återpublicerar sina spalter i samtliga Gota Medias lokaltidningar, med hundratusentals läsare som alltså får sina själar fyllda av BT:s finkulturella strävanden.
Förra året recenserade Mats Palmqvist Höstsol åt Borås Tidning, vilket var mycket glädjande. Rubriken var “Tröttsam domedagsthriller”. Han verkade fokusera på en enda rad i boken, där den fiktive Christian kallar ett gäng anti Nato-demonstranter för foliehattar. Ett citat ur Palmqvists recension:
“Machomännen (och dito kvinnan) ser med förakt på hur vi vanliga simpla människor blir rädda när det smäller. Vi som inte vet hur man hanterar några som helst vapen. Och som heller inte vill lära oss. Vi som föraktfullt kallas “foliehattar”.”
Därefter följer ett långt stycke där recensenten diskuterar författarens personliga egenskaper, eller åtminstone recensentens uppfattning om författarens personliga egenskaper. Tyvärr finns inte denna kulturella höjdpunkt i mitt författarskap kvar på nätet, så jag kan dessvärre inte länka.
Nu har BT återkommit med en recension av Höstregn, denna gång signerad Per-Axel Svensson. Trots allt skrev Mats Plamqvist att han inte klarade av att läsa en bok likt Höstsol igen och tyckte att jag skulle tagga ner “en ganska stor smula”.
Svensson kallar istället Höstregn för en dystopi, och jämför mig med George Orwell och Karin Boye, och kallar mig för vapenfetishist. Det är också vad han kallar alla mina läsare genom rubriksättningen “Sätilabons spänningsroman är läsning för entusiastiska vapenfetischister”.
Svensson förklarar att han personligen har en idiosynkrasi mot vapenskrammel och konspirationsteorier. Idiosynkrasi är ett svårt ord, som enligt Wikipedia betyder
“Idiosynkrasi är en intensiv motvilja eller överkänslighet som inte utan vidare kan förklaras. Den är ofta starkt personligt präglad.”
Jag tackar den beläste Per-Axel Svensson för sin självinsikt och tar med mig detta citat ur recensionen, där en samtidsroman kallas dystopi, något som normalt avser en framtidsskildring, vilket borde vara etablerat hos våra litterära experter:
“Dystopier, för det här är en dystopi, kan vara intressanta – ta Orwell eller Boye som exempel – men inte när de tycks författade av en vapenfetischist.”
Ni kan läsa hela Svenssons recension här, även om den inte är skriven enligt Boyes recept. Mycket nöje och välkommen in på finkulturens kultursidor.
För övrigt – att spekulera och hänga ut någon för vederbörandes sexuella läggning, i synnerhet som tillhörande sexuell minoriteten vapenfetishist, torde inte bara vara djupt intolerant och fobiskt, utan även vara grund för förtal, hets mot folkgrupp samt brott mot GDPR.
Vad George Orwell – eller Eric Arthur Blair – tyckte om skjutvapen är vida känt. Han var till och med en av dem som i egenskap av frivilliga i spanska inbördeskriget tog till vapen mot fascismen. Lika känt är vad Boye tyckte om recensenter.
Avslutningsvis utpekades Jan Guillou på sin tid för att “ha vapenkomplex” i direktsändning hos SVT. Du kan aldrig gissa vad som hände sen.
28 kommentarer
Den recensionen var i nivå med salig Jan Agheds sågningar av Hollywood blockbusters (vilket var en stark maekör att ville man se en rolig film så…) om än sämre språkanvändning och lite torftigare.
Bry sig inte, du aspirerar inte på att bli som Zweigbergk.
Vem?
Sydsvenskans legendariske filmrecensent som i princip verkade hata allt utom Ingemar Bergman och fransk avantegarde.
Är Helena von Z hans dotter?
Jag vill recensera resecenten, han verkar ha bestämt sig på förhand, man måste ge mera fakta och jag undrar om han egentligen läst boken
Betyg 1av 5
Foliehattarna tål inte vare sig verklighet eller fiktion som på något sätt motsäger deras ideologi, dvs anti Nato, antivapen etc (så länge det inte handlar om en beväpnad vänster el den ryska armen förstås).
Var väl den bästa recension du kunde få. Vi som gillar genren och som inte redan läst skulle ju köpa och läsa direkt efter att ha läst den trötte Svenssons. Det är väl inte för inte som din bok ligger högt upp på topplistorna och därmed får du automatiskt denna typ av bokrecension.
(Tog lång tid innan jag kunde förstå vad Sätilabon betydde…läste snabbt och undrade om det var något finskt/franskt kulturord….)
Bara för att tydliggöra: Du är en respektabel författare, men har ändå en bit kvar innan du är i nivå med Guillou
Du menar att Lars ska låta kroppen förfalla och även tappa all sin allmänkunskap?
Kan faktiskt inte komma på ngt bra att säga om Guillou, däremot väldigt mycket negativt.
Det är en fördel för en recensions kvalitet om dess författare har dels hyggliga insikter i de allmänna förhållanden som boken ifråga rör sig inom, dels inte har en privat agenda som lyser igenom. I detta fall valde BT helt fel person, vilket framstår som märkligt när de har en inom området så kunnig person som NS hos sig. Avsiktligt?
Det sagt kan man ha vilka åsikter man vill på genren "technothrillers", men onekligen så säljer den. Att Lars W kan ha ibland väl grovhuggna personbeskrivningar och tekniska tvivelaktigheter får man ha överseende med när handlingen flyter på så bra med stridsskildringar som – mycket subjektivt – känns "riktiga".
Själva ordet foliehatt är väl ungefär lika fräscht som knyppling – jag trodde man sade NPC nuförtiden?
Hatt av igen för ditt författaskap. Jag läser dina böcker med stor glädje. Jag skulle emllertid inte kalla dem stor konst. Men å andra sidan är det konst du aspierar på att framställa? Vad beträffar recenssionerna så ta emot dom med stolthet. Jag skulle tom gå så långt att om jag vore i dina kläder att sätta dom på framsidan av din boks nästa upplaga. Vi, som gillar dig, skulle alla skratta gott. Glöm "Bästa techothrileern …bl ..lbla.." och sätt "Dystopier, för det här är en dystopi, kan vara intressanta…men inte när de tycks författade av en vapenfetischist."
Nulli secundus
… alias Sätialabon …
Nåväl, jag brukar aldrig ha samma smak som tidningarnas recensenter vare sig det gäller böcker, musik eller mat, thrillers av Tom Clancy, Baldachi, m.fl. ligger inte högt i kurs hos de "kunniga" så varför skulle bloggaren göra det ?
Hehe, det är annars kul med författare som inte har så bra vapenkoll.
Efter att ha lyssnat klart på Höstregn på Bookbeat provade jag en bok från "Lars Kepler", och där "osäkrar" skurken sin Glock-pistol i "kaliber 45 millimeter" osv. 🙂
Nästan som klassiska "glock 7 porcelain gun" från Die Hard.
I övrigt kändes det som att alla karaktärerna endera var snälla vänsterpersoner eller elaka högerpersoner.
Det där med vapenfetischismen håller jag helt med om. Det blir väldigt tröttsamt med detaljerade utläggningar om diverse vapensystem som knappast för handlingen framåt. Jag gillade den första boken om det gråa dammet (stjärnklart) men kan inte med att läsa resten.
Du är välkommen att peka ut några långa detaljerade utläggningar om diverse vapensystem i Höstregn och Höstsol. Ange utgåva och sida.
Ingen slår Tom Clancy i Summan av skräck på fingrarna där när terroristbomben detonerar. Nästan så man kan se hur röntgenstrålningen reflekteras från TV bilarnas paraboler och skickas upp i atmosfären som en horribel EMP mot de intet ont anande kommunikationssatelliterna 🙂
Eller hur neutronstrålningen absorberas av atomerna i polismannes polismannes kropp mikrosekunden innan den också förvandlas till plasma.
Har inte läst dom. Stått och bläddrat lite i någon annan bok i bokhandeln och noterat väldiga sjok med närmast pedantiskt noggranna redogörelser för diverse militära företeelser. People who like this sort of thing will find this the sort of thing they like. Men jag förstår varför vissa tycker det känns lite väl detaljerat.
Så du uttalar dig om böcker du ej läst. Tack, då vet vi.
Snowflakes..
Det var på tok för lite. Saknade tugget från de tidigare böckerna:)
Eftersom jag läste klart Höstsol i förrgår kan jag påpeka att det förekommer en detaljerad utläggning om diverse luftvärnssystem i ett kapitel om ett amerikanskt skepp. Själv tyckte jag att det var ett särdeles bra kapitel i en spännande bok och ser fram emot att fortsätta med Höstregn ikväll.
Att böckerna får skit av den pårökta PK-vänsterns självförhärligade mobbarelit på kultursidorna är ju att ses som ett positivt betyg. Skulle aldrig vilja läsa något de idioterna tycker är bra. Själv tycker jag att Höstregn och Höstsol är bland de bästa böcker jag har läst. Absolut i klass med Tom Clancy som annars är en av mina favoritförfattare.
Ett vapensystems egenskaper/prestanda/fiffiga användning kan vara en väsentlig förklaringsvariabel för ett viktigt skeende i en bok och förtjänar då en beskrivning. Ta t ex målspårning med passiv sonar i Clancys första bok. Annars kan det bli slöseri med trycksvärta (motsv). Vad jag dock tycker man kan kräva av författare (och ännu mera av översättare) är en korrekt terminologi och skildringar som inte strider mot grundläggande fysik, t ex jetplan som flyger i M=2 på lägsta höjd.
Har precis tuggat igenom båda böckerna och hatten av Lars! Ser framemot kommande böcker.
Keep up the good work och hata slumpen!
BKogg
Min äkta hälfts syster, dvs min svägerstka är lärare i språk på högstadiet och gymnasiet.
Hon säger att Wilderängs böcker fått pojkar som aldrig läst eller ens kunnat tänka sig att läsa en bok annars närmast sträckläst dem.. !