Har IT-bubblan 2.0 spruckit på världens börser, och då i synnerhet Internetjättarna FAANG:s aktier (plus eftersom vi är svenskar förlustbolaget Spotify vilket ger FAANGS)? Eller handlar det bara om antingen konjunktur eller högre marknadsräntor och med det högre avkastningskrav och lägre aktiekurser?
Veckochart Facebook. Logaritmisk skala. |
Internetjättarna i FAANG(S) har som bekant fallit mer eller mindre hårt de senaste månaderna. Bäst klarar sig antagligen Apple och allra sämst lilla svenska förlustbolaget Spotify, som är nere under sin introduktionskurs och även lyckats notera historiskt lägsta kurs (eng all time low, ATL).
Det har under de senaste åren diskuterats om vi har en IT-bubbla 2.0, med övervärderade IT-bolag. Således kan den senaste tidens nedgångar tolkas som att denna bubbla spruckit.
Veckochart Apple. Logaritmisk skala. |
Veckochart Amazon. Logaritmisk skala. |
Veckochart Netflix. Logaritmisk skala. |
Veckochart Google. Logaritmisk skala. |
Veckochart Spotify. Logaritmisk skala |
Dock är det denna vändan hos jättarna solida bolag med ordentliga affärsidéer och kundkretsar. Egentligen har alla visioner från IT-bubblan 1999-2000 nu realiserats i verkligheten, men som alltid tar det lite längre tid då vi har en tendens att överskatta utvecklingen kortsiktigt.
Nu är dock inte FAANG de enda övervärderade Internetbolaget. Spotify är ju som förlustbolag snarare ett gott exempel på den nya IT-bubblans företag. Storstilade planer, men helt oförmögna att visa vinst. Annat än för aktieägarna och alla de skivbolagsjättar som sålt av sina aktier med god timing uppe på toppen.
Så ser vi början på IT-kraschen 2.0? Man ska komma ihåg att IT-kraschen 2000 – 2002 var en långdragen affär. Först i efterhand blev det uppenbart att det var en krasch. 2001 fanns fortfarande hoppet om att det bara handlade om en liten rekyl och vinsthemtagningar. Det är svårt att skriva historieboken när man befinner sig mitt i historiens vingslag. Det var inte så att aktierna kollapsade över en natt i en formell börskrasch.
Så nedgången kanske bara börjat den här gången, och kommer som alltid fortsätta en dag i taget.
Eller så handlar det bara om att konjunkturen toppat? Således vill smart money ta hem sina vinster.
Ett annat fullt rimligt alternativ är de stigande amerikanska räntorna. Dessa höjer avkastningskraven även på aktier, och högre avkastning får man vid lägre kurser. Således korrigeras dessa i konkurrens mot obligationsmarknaden.
I slutändan ska vi komma ihåg att väldigt många privatpersoner och även yrkespersoner som idag är på marknaden inte upplevde IT-kraschen år 2000. Det är trots allt över 18 år sedan och varje generation är dömd att upprepa den förras misstag.
Blanda nu inte ihop bolagens aktier med deras verksamhet. FAANG kommer överleva en krasch i sina börskurser, möjligen undantaget Netflix i den mån bolaget behöver ytterligare finansiering. Spotify är en annan femma. En kinesisk storägarna i bolaget har dragit igång en egen musiktjänst och redan fått ett tiotal miljoner lyssnare. Musiktjänster är enkla att skapa, konkurrensen är stenhård, lönsamheten obeftintlig och strömningstjänsten äger inte musiken, och erbjuder alltså ingenting som är unik.
22 kommentarer
Alltid intressant att fundera på. Amerikanska företag, även de stora FAANG, har ju varit tämligen högt värderade sett till konjunkturjusterade vinster (CAPE10). Då kan man enkelt skylla på förändrade avkastningskrav via höjda räntor för att förklara nedgången.
1999/2000 var det lite annorlunda läge, som du minns, och en ganska trist utdragen nedgångsperiod. Fast jag uppfattade det som större aktiefeber 1999/2000 jmf med 2017/2018, alla "ekonomisk frihet"-bloggar till trots så tycker jag gemene man varit betydligt mer skeptisk denna gången.
Har inte kollat på hur värderingarna ser ut för S&P 500 exkl FAANG, men höjda räntor slår såklart mot alla bolags värderingar i USA — inte så mycket pga lånen utan pga avkastningsjämförelsen.
Håller med att det är en kombinationer av orsaker till avförsäljning.
1. För höga värderingar givet att konjunkturen går på övertid(ökad risk). Konj. är ändå hyfsat stark i USA vilket ökar risken för fortsatta ränteuppgångar.
2. Lätt att glömma bort att en mängd aktier typ 30-50% av olika index redan ligger i björnmarknad långt före FAANGS
3. Alla vet att vi nått tunga tekniska motstånd på ovansidan
4. I ett mer osäkert läge tillkommer ytterligare osäkerhetsfaktorer som t.ex fördjupat handelskrig och valuta-oro.
Det ser inte ut som att vi går mot en sekulär björnmarknad. En rejäl sättning kan ändå innebära 30% ner från toppen(DAX) utan att ngn skada är skedd tekniskt sett.
Just nu kommer det efterlängtade testet underifrån av 200EMA för SP500. DJIA kommer med hög säkerhet gå en bit över eftersom man bara penetrerat 200EMA ovanifrån intradag.
Vad som därefter blir det intressanta. Fortsätter vi upp går vi sannolikt mot ny ATH. Annars kommer botten att testas igen med stor sannolikhet för ny våg-bottnar.
Det är väl bra egentligen. Då måste företagen leverera mer istället för att andra spekulerar med billiga och ibland inte deras pengar eller hur?
Det du skriver om att det inte blir/varit en formell börskrasch är intressant.
Blir det inte lite såhär som beskrivet nedan?:
Då ("förr i tiden")
Förutsättning: Inga/Färre skyddsmekanismer (reglering?).
Resultat: Klassisk börskrasch deluxe på kort tid.
Idag.
Förutsättning: Fler skyddsmekanismer och tillsyn (regleringar?).
Resultat: Mindre sannolikt med klassisk börskrasch deluxe på kort tid. Utan snarare långsam utdragen nedgång medan skydden nöts ned.
Dock utesluter ju inte skyddsmekanismer och regleringar egentligen en enorm börskrasch utan gör den mindre sannolik att hända på det gamla sättet. För om det finns en stort tryck neråt kan det fortfarande hända.
Börskrascher är knappast mindre sannolika idag än förr. Snarare tvärtom.
Men eftersom börsen anses så värdefull numera(finansialiserad konsumtion) av ekonom-etablissemanget så är frågan snarare när även regeringarna(cb) i väst börjar stödköpa aktier? Men vi är ännu inte riktigt japaner!
Vill du utveckla det där om Japan? Nyfiken.
Japanska centralbanken köper breda ETF:er ("marknadshandlade indexfonder") i framför allt Topix och Nikkei-indexen, och har gjort så under lång tid. Man kan alltså säga att BoJ stödköper japanska aktier. Känns lagom hållbart, men man gör ju i många länder (även Sverige) samma sak på räntemarknaden.
Räntemarknaden är trots allt direkt kopplad till i 1:a hand inflationsmålet och styrräntan samt i 2:a hand kronans värde. Men trenden går inte att ta miste på sedan QE, zirp och nirp och köp av ett allt bredare sortiment av papper efter GFC(som aldrig tycks ta slut :)).
BoJ däremot har ju nästan gått "All-in" av monetisering i syfte att investera i tillväxt utan tillräckliga skatteinkomster. Något som fungerar utmärkt sett till alternativet.
Facebook är i björnmarknad(36% ner från toppen). Nu nere på fib 38,2(av rörelsen från botten 2012 och toppen i år) vid stängning igår. Här touchar kursen knappt 200 WEMA ovanifrån. Detta kan vara vändningen, dvs botten eller endast en rekylbotten för vidare rörelse mot fib 50 vid 118 usd. För att det ska vara en hel cykel(5 vågor) borde dock erfarenhetsmässigt 200 WEMA penetreras. Vi har dock redan en Lower Low så kanske det är dags för en Lower High?
Rapporten var över förväntan men dock med utropstecknet; fallande FB-användning i Europa. Från Q3 2017 till idag har FB bildat en s.k megafon där kursen nu ligger nära botten efter att ha avslutat sin 5´e våg i topp. Statistiskt sett är detta tecken på svaghet och inte nya toppar inom närmaste tiden/året. Som vanligt är inget skrivet i sten.
Att analysera Facebook via teknisk analys är att missa målet. I vilket scenario har Facebook (som social plattform) en framtid?
Öh?
Håller med Linus. Tillväxten eller för den skull brukandet av FB stagnerar kraftigt med minskande ålder i populationen.
Lägg dessutom till den allt mer besvärande kritiken kring fake-news, drev, filterbubblor, tveksamma censurbeslut och att tjänsten egentligen inte erbjuder något unikt innehåll utan endast lever på att man har över en kritisk mängd användare.
FB kan snabbt komma att bli gårdagens plattform om de inte hittar nya sätt att skapa mervärde för sina användare och för sina betalande kunder.
https://ritholtz.com/2018/10/have-we-hit-peak-facebook/
Potentialen för dem är inte så enorm som många tror. Se till ex. på Google, de har slängt in så enormt mycket reklam att deras söktjänst börjar bli jobbig och störande att använda (de har blivit giriga). Konkurrenter ger lika bra sökresultat men man slipper scrolla förbi all reklam innan de relevanta resultaten syns.
Det är väl iofs ofta just när konjunkturen går mot trendrott som man ser bubblor spricka.
Men det börjar väl komma fram att tillväxtpotentialen för dessa inte längre är så enorm, det är ju just tillväxtpotentialen som brukar ge dessa företag de vansinniga värderingarna.
På minussidan ser man också att dessa bolag får mer och mer dålig press, kvalitefrågor kring apples produkter, integritetsfrågor med Facebook, google, amazon osv.
Folk börjar faktiskt aktivt leta alternativ till dessa jättar.
Tror det är ett bra köpläge nu. Apple o Amazon kan ju knappast sägas vara i björntrend. Facebook är väl ett litet frågetecken med tanke på användartrender. Netflix är ju om man ser på nytta samt tillväxt ett klart köp
Den som bara visste vad AI-potentialen är värd.
Pratade med en inom grannbransch eller vad man kan kalla det och den allmänna uppfattningen är att bara någon nämner något kring AI/digitalisering/molntjänster o.s.v. regnar finansieringen in utan frågor.
Känns det igen från IT-bubblan?
+1
maniskt driv mao
Det där med AI är väl dubbelt. Å ena sidan är det teknik under utveckling, och redan användningar i en hel del grejer. Men samtidigt lovordas den vilket driver upp förväntningarna och pengaflödet.
Finns mycket skräpbranscher i en rejäl konjunktursvacka. Vem behöver bostadsutvecklare, spelbolag, gaming, e-sport osv. då? Hälften av alla lycksökande medicinbolag med hårutvecklande medel i fas I går fetbort också, plus hälften av alla förhoppningsbolag med kanonideer kring förnyelsebar energi och återvinning. Börsnoterade skolor och äldreomsorg?
I en rejäl utförslöpa blir det inte mycket kvar. Den svackan blir dessutom långvarig.
Allt handlar om att hitta på nytt och att konsumenterna finns med på tåget. Vi får se vad som lämnas på dynghögen denna gång!
Finns ingen IT-bubbla 2.0 (motsvarande 1.0). Tvärt om (typ) har vi gått igenom hela cykeln: plötslig distruption -> eufori och tidig övervärdering (IT-bubblan 1.0) -> mognad och fundamentala värden -> stagnation (här är vi) -> distruption (börjar rimligen så sakteliga prisas in).
En stor del av dagens tech-giganter drivs av utdaterade modeller som står i startgropen för ett jobbigt skifte. Det är inte 2008 längre. Detta är egentligen inget vi inte sett förut; förvirringen beror på att det gått så mycket snabbare än vi är vana med.
Ja då förstår jag dina synpunkter om TA för FB 🙂
Nu är TA mest ett timing-instrument som du vet. Så varför inte som Sälj-argument.