SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist upprepar med anledning av en artikel i DN bankens prognos om att bostadspriserna faller 5% i höst.
Ska falla vidare enligt SEB. |
SEB:S Robert Bergqkvist menar att ett fortsatt boprisfall om 5% inte kommer få några dramatiska effekter på svensk ekonomi. Bostadspriserna verkar alltså existera i en isolerad bubbla utan överspillningseffekter på övriga ekonomin. Det känns ju tryggt.
En nedgång på 5% under ett halvår motsvarar en årstakt på 10% om nedgången sedan fortsätter, men det är väl inget att oroa sig över får man förmoda.
I sammanhanget kan vi dra oss till minnes att bostadsrätter på Östermalm föll 15% 1990 – 1991, för att sedan plana ut och rent av återhämta sig lite innan raset och krisen 1992. Precis som Reinhardt/Rogoff konstaterade i This time it’s different, så dröjer det två år från att bostadspriserna toppar till man får en bank och finanskris.
Priserna toppade i Sverige 2017. Nästa år heter 2019. Men som sagt, att priserna faller får inga dramatiska effekter på övriga ekonomin. Det känns tryggt.
Mäklarkåren menar att priserna bara faller någon enstaka procent i höst, enligt en rundringning som DN gjort. Låter ju inte så dramatiskt, men när de alltid egenkära mäklarna är överens om att bostadspriserna ska falla och att det kommer råda rekordutbud, så kanske man ska dra öronen till sig?
44 kommentarer
Finns säkert de som tror priserna kommer öka. Tex jag.
Det beror ju självklart i vilken valuta man tror att priserna ökar. Jag tror inte att priserna ökar mätt i EUR/USD/CHF. Däremot kan priserna öka i samma takt som SEK försvagas.
Fastighetspriserna i Sverige (USD) har gått ner i år.
Lika säkert som att Japan har gått om Kina som nästa största aktiemarknad mätt i USD.
De små stegens tyranni ner, troligen bättre än ett okontrollerat ras.
Svensk banksektor är förvånansvärd stark. Swedbank, med hög exponering mot svensk bostadsmarknad, har gått som en raket senaste tiden. Jag kan inte se någonting fundamentalt som pekar på att bankernas intjäningsförmåga skulle förbättras. Det som dock talar för bankerna är att de är inofficiellt uppbackade av centralbankerna. Blir intressant att följa utvecklingen framgent.
Det gjorde man inte förra gången heller det begav sig. Man ser inte liken i garderoben innan dom tas fram.
2007 stod Swedbanks aktiekurs liknande som nu. Toppade på runt 220 kr. Två år senare handlades den för 14 kr.
Bankerna är väl officiellt uppbackade. Det där med finansiell stabilitet är det många som är intresserade av att upprätthålla.
Är verkligen svenska banker så viktiga?
Det måsta finnas åtskilliga banker i Europa eller resten av värden för den delen som borde kunna göra svenska bankers jobb.
Låt marknadsekonomi råda och Svenska banker konka om det behövs denna gång.
De svenska bankerna är mycket lönsammare än andra banker i Europa, och har dessutom väldigt mycket färre dåliga lån. Vi verkar ha lärt oss en del av 90-talskrisen, för 2008 blev inte lika allvarligt för den svenska banksektorn som då — framför allt likviditetsproblem, men inte soliditetsproblem.
Jag hoppas tyvärr att någon Svensk bank går omkull helst Nordea. Fick återigen bankkontot stängt då de betydligt oftare än mina andra banker kräver uppdatering av frågorna enligt penningtvättslagen.
Och då lägger man in varje gång ett helt kapitel med frågor om hur mycket och ofta jag tar ut kontanter ur bankomaten, om jag sätter i kontanter på banken och hur ofta. Om jag för över kontanter till andra banker.
De ser ju för tusan vad som händer på mitt konto hela tiden.
Förra gången fick jag frågan per telefon vart jag hade mina försäkringar för att kontot skulle låsas upp, jag försökte med att de inte hade med de att göra men det vara bara att ge sig. Jag anser inte att de har med det att göra utan utnyttjar penningtvättslagen och tvingar fram uppgifter i sin kamp mot kontanter eller egna syften som är irrelevant avseende penningtvätt.
Bra att dom flyttar, bättre vore girbukarna gick i konken.
Det bästa med konkade banker är att folk blir av med sina pengar. Men pengar är väl inte så viktigt, eller?
Skitsnack, finns bankgaranti, har man mer än vad den täckter, skyll sig själv.
Folk drabbas av kånkande företag som inte är banker, varför ska fe köra gräddfil !
Min erfarenhet är det så att dom som sitter båten. Alltid går ut precis innan det går åt helvete går ut och talar om att båten säker. För mig är att insiders säljer att allt är bra med båten en varning signal
Fast nu köper insiders mer än normalt.
"STOCKHOLM (Fonder Direkt) Fondbolaget Insiderfonders insiderindex noterade 170 i juli, vilket innebär att insynspersoner på Stockholmsbörsen köpte mer än normalt.
Det framgår av rapporten insiderindex för juli månad och följer på siffrorna 189 i juni, 109 i maj och 182 i april. Ett insiderindex över 150 indikerar att insynspersoner köper mer än normalt.
I rapporten noteras att världens insynspersoner ser ut att ta den globala handelskonflikten med ro och att globalt insiderindex i juli uppnådde 187, under en månad präglad av låg aktivitet till följd av rapportperioden."
Intressant att SEB tror att SEK kommer att falla med 5% mot årets slut.
Efter en så pass lång uppgång på bostadsmarknaden är det inte konstigt att vi får en lång period av "state of denial". Efter det kommer det stora raset…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-sodra-centrum-fredriksdal-goteborgs-kommun-ebbe-lieberathsgatan-16a-14404455
I Göteborg är det full fart på priserna på nybyggen. Snart uppe i 100 000 SEK/kvm. 🙂 Det går bra nu. Räknar man med föreningslånet är vi uppe i över 10 000 EUR/kvm.
Ser fram emot att se Göteborg hamna i topplistan i pris ihop med andra världsmetropoler som London, Paris och New York.
I top vad gäller dödade I skjutningar alltså? Där är ni väl redan? 🙂 Sveriges Chicago. Blåsigt, corrupt och kriminellt.
Som alla andra städer i Sverige beror det ju på var i staden man bor. Jag är aldrig i dom områdena sånt inträffar. Precis som Limhamn är en välsegregerad fin plats att bo på i Malmö 🙂
Hahaha,
Krokslätt är nu Södra Centrum?
Det var den värsta mäklartext jag läst. Lycka till!
Krokslätt är mer södra centrum (5 min cykling till Korsvägen) än vad Sannegårdshamnen rimmar med "Bo som på Manhattan men mitt i centrala Göteborg"
Booli har sänkt det uppskattade värdet på vårt hus med 13% sedan nyår, enda sura är nu att belåningsgraden inte är under 50% längre.
Fem procent?! Milda Matilda! Hur ska vi klara detta?? BUBBLAN CHOCK-KRASCHAR!
På samma sätt som svenskarna klarade lönerevisionen i år. Alla var nöjda med 2-3% i lönehöjning i SEK men ingen brydde sig om att SEK hade minskat i värde mot EUR/USD med minst det dubbla. Nöjda privata arbetsgivare som fick se sin personal få en lönesänkning med några procent och nöjda svenskar som fick se sin lön höjas trots att dom i år får mindre för pengarna. Win win situation.
Det fina med detta är att tyngden på lånen som tagits innan, minskade med 2 – 3 % helt utan amortering.
Tja, Vi är så blinda i utlåningsbubblan så 5 eller 15 % är inget längre. Även om det i pengar är stora summor. Generation "1.5%" som inte upplevt något annat än stigande priser kan handla på. Bankerna är också så utlämnade att man står och faller med bolånen, dvs i sämre läge än 2008 vilket är en mkt farlig faktor. Speciellt nu gäller det att som sitt eget hus när bubblan börjar pysa.
https://privatapengar.sevenday.se/2018/07/lana-till-kontantinsats-sa-fungerar-det/?utm_campaign=privatapengar&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev
Här tipsar sevenday om att man kan låna till kontantinsatsen då det handlar om mycket pengar. Sedan kan man baka in skulden i bostadslånet när man omvärderat lägenheten och den ökat i pris.
Själv tänker jag att om man tycker att 15% är mycket i kontantinsats så ska man nog ge fan i att köpa något.
Det är så vännerna på Onsala har köpt sina villor. Det gick fint för ett par år sedan! Låna till kontantinstts av föräldrar (som lånar på sina hus). Sedan sitt still en stund och sedan omvärdera… Sunt?
Vilken sida om LV940? (a.k.a "Onsalavägen" från Kungsbacka)
Rejäl skillnad om villan ligger på "Fjordsidan" eller den lite mindre "finare" landsidan.
I ett land där bostadspriserna för evigt stiger finns det väl inga risker med ovan nämnda tillvägagångssätt? =)
Observation från mitt letande efter hus utanför sthlm (halvtimme med bil från centrum):
Bolånetaket slår massivt. I Princip är max för ett hus nu 4 miljoner I områden med två "ok" loner. Landsbyggden utan närhet till spårbunden trafik har aldrig lockat högavlönade.
När man inte är nära kollektivtrafiken krävs det även två fordon om inte en I familjen ska bli sittande hema (med separation som följd efter två år)
Som det ser ut nu är det en korrigering på 25-30% från toppen. En top som flera av mäklarna (som ändå ska sälja huset till mig) sager "den kommer vi inte se på 10 år igen. Så här ska du köpa om du _verkligen_ vill bo).
Det finns ingen bank idag som lånar ut mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten när hushållets totala inkomst börjar gå över 50TSEK brutto. Enda undantagen är om du får en väldigt låg belåningsgrad.
Naturligtvis kan akademiker med lägre löner få en högre multippel. Men frågan är om man ska riska det nu
Om ni inte tycker att detta ras har synts I statistiken så är det för att under våren såldes I princip bara de "bra" objekten. De dåliga drog tillbaka från marknaden då säljarna där inte accepterat att skillnaden I pris nu återigen kommer vara väsentlig för bra läge och bra skick.
Enda trösten är att…. Priserna på lägenheter I föreningar med låg belåning ligger platt eller svagt ökande.
Bostadsrätter I nyproduktion eller med hög belåning är som döda fiskar… De flyter på ytan och ingen vill ha dem. Marknaden för befintligt har 30 par per visning eller mer. Nyproduktion är glada om 3 får in 3 st torskar som mest vill ha godis.
Det må gälla för Stockholm där man haft en övertro på efterfrågan men så är det inte i Göteborg. Jag märker inte av några direkt prissänkningar mer än att nybyggda föreningar lockar med 30-50 tusen kronor i rabatt (12 avgiftsfria månader) vid köp. Oftast handlar det om några få osålda lägenheter. Dessutom har man lagt i princip alla nybyggnadsprojekt på is i Gbg och det som redan är igångsatt är ju till 70% sålt.
Gamla bostäder sticker inte iväg i budgivningen men däremot är det inte särskilt vanligt med prissänkningar. I dom områdena jag kollar på är det fortfarande dyrare idag än vad det var i Juli 2017.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vid Björlandavägen – bakom Backaplan – fanns förut en järnaffär – "Järnbröderna" – som lades ner och tomten med tillhörande plåthall planades. Antagligen skulle det byggas bostäder därstädes. Stena bygger f.n både BR och HR vid Wieselgrensgatan precis i närheten. När jag nu i morse åkte förbi med bussen såg jag dock att det placerats ut basketkorgar och mål på den i annars öde med fint planade tomten…
Ett projekt som lagts på is ?
@ Tony
Nu ökade antal påbörjade nybygnationer kraftigt i Göteborgs kommun första kvartalet 2018 (jan-mar 2017: 752, jan-mar 2018: 1572) medan antalet påbörjade nybyggnationer i Stockholms kommun minskade kraftigt (jan-mar 2017: 1113, jan-mar 2018: 510). Källa: SCB
Priserna i Göteborg verkar också ha gått ner i ungefär samma storleksordning som priserna i övriga Sverige, inklusive Stockholm, 8% sedan toppnoteringen 2017. (Källa: Valueguard)
Min slutsats är att Göteborgs bostadsmarknad är mer sund än Stockholms och att en priskorrigering inte ledde till samma panik som i Stockholm och att bostadsmarknaden i Göteborg kommer att fungera relativt bättre i Göteborg. Dock kan också priserna förväntas återhämta sig långsammare (alternativt sjunka snabbare) i Göteborg än i Stockholm.
@Mopongo: Men fortfarande är det dyrare nu än för 1 år sedan. Ser man på 2orna i Örgryte kostade dom 2,5 förra året och 2,7 i år (ja dom säljs för det). I Eriksberg är det också dyrare. I Linné är det också dyrare men sen har dom problem att sälja 2or för 3 miljoner i förorter som Kviberg och Frölunda ja.
@Toni
Det finns med all säkerhet lokala variationer men det ändrar i faktumet att enligt den statistik som finns att tillgå så har priserna på begagnade lägenheter fallit med ca 8% i Göteborg på ett år. Precis som i resten av Sverige.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Mopongo: Ja dom har fallit om man ser till hela marknaden. Personligen är det helt ointressant för den som ska köpa då jag aldrig haft för avsikt att köpa i en förort ändå. Vill man köpa i centrum så har det inte fallit. Det blir lite som att titta på statistik över världsfreden och konstatera att det är mer fred i världen idag än för 3 år sedan (exempel). Var planen från början att bosätta sig i Damskus så spelar det ingen roll att statistiken talar för att det är mer fredligt i världen idag.
På samma sätt kommer inte en prisnedgång på 70% i Rinkeby få mig att köpa en bostad i Djursholm till samma pris som förra året men om det hjälper någon velig själ att lätta på plånboken är det givetvis en bra statistik att kunna tillgå.
Det har fallit i centrum också enligt mäklarstatistik, dock inte med särskilt mycket. Med det menar jag att priserna är lägre än i juni förra året. Sen har det stigit på ganska bra sen botten i mars.
Fastighetsindex i Sverige på den kommersiella sidan är dock upp både i SEK och USD. Skilda världar mot privatsidan med andra ord.
@JP: Ok…Knappt märkbart med 3% upp eller ner. I EUR/USD har det dock fallit. Får väl se om SEK fortsätter att falla så att bostadspriserna kan fortsätta att öka.
En halvtimme med bil från centrum i GBG? Knappast Stockholm för 4 miljoner va?
Alltså jag vill bara veta var du är någonstans, jag försöker inte vara dryg – jag får erkänna att jag självklart förutsatte "Stockholm" för du skrev centrum 🙂