Om du är under 20 år gammal får du inte läsa nedanstående text. Klicka på denna länk istället.
Etikettens framsida. |
Nu har mitt eget utvalda lagringsvin anlänt till Systembolagets beställningssortimentet. Vinet heter Lars Wilderängs Preparatus Supervivet och är en fransk Côtes du Rhône lämplig för lagring. Man kan beställa det sex flaskor åt gången från Systembolagets websajt och välja till vilken butik eller ombud man vill få vinet levererat för avhämtning.
Min tanke är ett gott och användbart vin att preppa för lagring – allt från för att växa till sig över åren, till att använda vid gäster, eller med fördel ge bort som present. Extra uppskattat brukar vara att ge bort ett vin man har lagrat några år själv, då det blir en unik gåva som inte kan köpas över disk av vem som helst. Och i ett krisläge kan preppsen förstås kombineras med ett gott vin.
Preparatus Supervivet går utmärkt att dricka omgående även utan ytterligare lagring.
Vinet passar också till grillat så här sommartid, men pga eldningsförbuden har det inte varit särskilt aktuellt än så länge.
Texten från vinflaskan lyder som följer:
“Preparatus Supervivet. Den förberedde överlever. God planering och proaktivitet är en investering i framtiden – det här vinet är noga utvalt för att kunna lagras länge, och vinna på det. Det kommer att utvecklas positivt fram tills du väljer att avnjuta det – oavsett om det är till en enkel kvällsmåltid eller ett scenario som äger rum om flera år.
Vinet består av Grenache, Syrah och Carignan från gamla rankor som odlas i Cairanne i södra delen av Rhône-dalen. Det ger vinet komplexitet och djup. Druvorna plockas för hand när de har nått optimal mognad, och sorteras noggrant.
Resultatet är ett fylligt, fruktigt, kraftfullt och balanserat vin. Med några års mörk och sval lagring kommer det att mjukna och dra mer mot läder, svarta oliver och tobak. Vinet passar till rätter av nöt, lamm och vilt, med smakrika tillbehör som t.ex svamp och rotfrukter. Hårda lagrade ostar som Västerbottenost eller Parmesanost är också en god matching, även andra smakrika ostar som t.ex Roquefort.
Författaren Lars Wilderäng har skildrat flera framtidsscenarier och inspirerat många till att förbereda sig för framtiden och lägga upp egna lager. Han har valt ut det här vinet på grund av dess karaktär, smak, möjligheter att matcha med mat – men framför allt för att det vinner på att lagras för framtida bruk.”
Lite informationstext nedan.
Den förberedde överlever
Det finns flera bra anledningar till att lagra vin. Det är en ren investering när ett välvalt vin blir ännu bättre och ger en större smakupplevelse av att lagras i några år. Sedan har vi begreppet prepping som har blivit bekant för de flesta – generellt sett är det en klok riskminimering, som underlättar det praktiska. Vill du kunna dricka ett riktigt bra lagrat vin även efter apokalypsen så får lagringen påbörjas i god tid. Apokalypsens dimensioner kan förstås variera.
Preparatus Supervivet är ett vin som både kan avnjutas direkt, och kan med fördel lagras i flera år.
De flesta vet att ett vin kan vinna på lagring, men få vet hur länge lagringen kan ske innan vinet tappar sina kvaliteter. En flaska rött vin kan vanligtvis sparat i ett par år. Vissa klarar över 5 år, och ännu färre vinner på att lagras längre. Ett vin som inte är avsett för lagring förlorar sin fräschhet och ungdomlighet och blir rentav sämre.
Lagringsprocessen
Vinet utvecklas genom att den minimala mängden syre som fångats i flaskan interagerar med vinet under en längre tid. Den lilla mängden luft binder samman de ämnena som ger vinet dess säregna smak, och göra att det blir mer komplext då smakerna har hunnit bindas samman. Tanninerna oxideras och garvsyran ger plats till mjukare och mer komplexa smaker. Druvsorten, jästsorten, jordmån och klimat där druvorna odlades har stor betydelse här, liksom eventuella blandningen av druvor samt tidigare lagring på olika fat.
Lagringstips
För att maximera lagringstid bör lagringstemperaturen vara sval, helst mellan 10-12 grader. En källare är ett bättre val för vinlagring än ett skåp eller kylskåp; det är tex. enklare och mer energieffektivt att hålla rätt temperatur i en källare. Utrymmet där vinet lagras skall vara helt mörkt. Ljuset är en av de faktorerna som kan förstöra det lagrade vinet, likaså vibrationer från kylskåpskompressor eller hemelektronik som står för nära. Vinkorken kräver en luftfuktighet på ca 60-80% för att inte torka ut, och det är också naturligt lättare att uppnå detta i en källare. Se till att vinflaskor ligger ned så att insidan av korken är fuktad, detta förhindrar uttorkningen ytterligare. Många andra livsmedel skall lagras svalt och mörkt, så en bra vinkällare ger synergi vid seriös prepping.
125 kommentarer
Du dricker väl inte denna själv? Never get high on your own supply!
Nu blir man väl knappast hög av vin, men ja, det är ett vin jag absolut har som "husvin" om jag ska ha ett rött vin till smakrik mat.
När jag såg rubriken tänkte jag direkt att detta är resultatet av Georgienresan, någon som äntligen vågar ta deras viner till Sverige.
Trist att det blev ännu en fransos, men kul att du till skillnad från resterande kändisar vågar satsa på kvalitet istället för typ "Lasses nu har ryssen kommit depp-supa"-tetra. Hoppas det är i nivå med Steffos cigarrer som är det enda med kändisnamn jag blivit imponerad av.
Kommer nog köpa då jag är en storkonsument av "dyra" viner. Men preppardrycken i mitt förråd är och kommer alltid vara sprit, det har ju dessutom fler användningsområden än moralstärkande.
Det ena utesluter inte det andra.
Det finns ju georgiska viner på systemet. Pheasants Tears t.ex.
Pheasants Tears är väl en brandy 😉
Men ja i princip allt man kan beställa hos tillverkare finns på systemet. Det jag menar är att någon tar produkten specifikt till och brandar den mot Sverige.
Om dagens datum varit ett annat hade jag nog trott att det här var ett aprilskämt men icke. Ser fram emot recensionerna. Ett gott vin är alltid värt att prova.
Samma här. Trodde först att det var skämt och sen klickade jag på länken och såg 175kr per flaska och förstod att det ÄR ett skämt!
Utgår från att det bjuds på ett litet, litet glas när vi köper Höstregn vid signeringen nu strax i Gamla Stan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ej möjligt bjuda på vin, då det inte är ett slutet sällskap.
Räknas inte de närmaste sörjande från bloggen ;)?
Starta en intern bokklubb/bokcirkel med "exklusiv" mailinglista mm
Och "vips" har man ett slutet sällskap! 😉
6 flaskor just beställda. Det måste provas. Dricker zombier vin?
Fast or slow zombies?
Jag har sett en och annan zombie med vinglas i handen så svaret på den frågan är tveklöst ja. Även om jag sett fler med andra drycker i glaset.
Annars så är väl en smartphonr det vanligaste objektet i zombiehänder.
Det vet vi väl alla att zombies dricker rosévin?
Vid plötsligt och oväntat besök. Fast or slow. Stämningshöjare?
Framåt kl 0200 är de flesta besökare på krog mer zombie än levande. Får ofta leda ut dem i yrket. Fördel att de sällan bits vid den tidpunkten..
Jag tänkte direkt när jag läste att det är varningsflagg på det här, men efter att noterat att länken gick till Systembolagets sida och allt verkar ok så är jag böjd att tro på det som en sanning. Jag blir besviken (på mig själv givetvis) om jag gått på en nit…
Du verkar ha många strängar på din lyra! Författare, bloggare, föreläsare och nu vinimportör… 😉
"tt riktigt "prepper-vin" torde man även kunna använda som bränsle i multi-fuel-köket om det kniper likt Mekong-"Whisky"
Men… 175:-/flaska tycker jag är lite väl dyrt om jag får säga det så!
Då rekommenderar jag hellre Penfolds Koonunga Hill! fruktig smakrikt och som en smekning mot gommen med smak av björnbär etc.
Finns även i en vit variant.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/penfolds-koonunga-hill-625301
Eller amerikansk ekologisk Bonterra zinfandel.
Och vad kostar två glas ute på lokal? 175 kr är väl inte så farligt om det är bra grejor.
Men Bengt, nu gäller det ju viner som tål lagring. Det du länkar till bör drickas inom ett halvår. Jag har aldrig hittat ett rödvin mellan 13-15 vol% för max 100 kr som inte stinker alkoholångor när man kör ned näsan i glaset. Har du någonsin druckit dyrare rödviner?
Pröva nedan två viner. Häll upp den i varsitt glas. Kör först ned näsan i glaset med Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux. Dra in djupa andetag genom näsan likt tjuren Ferdinand. Dofta och njut av en fruktexplosion. Kör sedan ned näsan i Delas Côtes-du-Rhône och du känner nästan enbart stanken av alkohol. Om du inte känner skillnaden mellan dessa två och inte kan förstå och motivera det högre priset, så kan ja inte hjälpa dig. Kvalitetsviner som Châteauneuf-du-Pape är dessutom gjorda att kunna lagras i minst 10-15 år.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/delas-saint-esprit-7183201
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateauneuf-du-pape-7912101
@Doktor Syn!
15% är nog för dåligt för att köra Multi-Fuel-köket på.. 😉
Själv tycker jag att "Penfolds Koonunga Hill" är oerhört prisvärd för sin kvalitet men, som du skriver, det finns ju alltid något bättre!
Jag har för länge sedan lämnat "Viking Line Collection"… 😉
Jag känner mig mera hemma bland öl av pilsnertyp! Helst skall de ha ett namn med Trettio-11 konsonanter och vara närmast omöjliga att uttala om man inte inmundigat några flaskor – ALDRIG BURKÖL !! – av det!
🙂
Det gäller att skilja mellan prisvärda och eller till och med goda viner med korrekt tillverkade och komplexa goda viner.
Jag tycker inte det är något fel på typ en Gato Negro, men jag är fullt medveten om att det snarare än vinmäsk med socker, färgämnen och smakämnen än ett vin. Det leder till att viner saknar många av de lager lukt, smak och eftersmak som kommer av ett korrekt tillverkat bra vin. Sen finns det såklart gott om röda för 100-120kr som är av god kvalitet.
Men det är lite som Söderslätt säger, många rynkar inte på näsan för att dega 160 kr för en 6a gordons med fat-tonic och en torr citronskiva på krogen. Men bjuder man på en flaska rött som kostar det i hemmet tror folk att man är arvtagare till Kung Carl Gustav.
"Preparatus Supervinet" menar du?
För en gångs skull känns det som en särskrivning fyller en funktion: "Preparatus super vinet" 😁🍷
Om man googlar får man förklaringen. Det är utrikiska med militära konnotationer.
"praeparatus supervivet"
Den förberedde överlever, betyder det tydligen på utrikiska.
Lägger det på minnet… Tror dock inte att det blir speciellt användbart.
Vem har designat etiketten? Hade varit rejält "coolare" utan ditt namn på lappen.
Kanske med ett F-nummer? 🙂
Eller ett M-nummer.
Ett k nummer
Sponsrar du oss på FÖS med denna? För det är ändå skolans motto 😀
Vin är nog en bra preppinggrej. Bloggaren Ferfal som skrev mycket om krisen i Argentina på 90-talet menade att när det onormala blivit normalt så fick vin ( och choklad ) ett väldigt högt bytesvärde. Ett par glas vin blir en moralhöjare trots att alla lever i halvsvält. Vänligen.
175kr!!!! Det är bara Fredrik Reinfeldt som har råd å köpa det vinet. Här dricks det vin för 65kr litern!
Det märks…
Vino Tinto?
Algerie?
Kir?
😉
Reinfeldt eller de som gjort sig en förmögenhet inom det asylindustriella komplexet som "asylbaroner"!
Black Mountain eller nåt heter det tror jag.
Jag har inte råd att köpa viner för 100+kr flaskan. Måste spara varje krona till pensionen.
FR har ju råd med det med tanke på 1 mil i vinst varje månad. 🙂
Varför samarbete med Systembolaget istället för nån av de fristående kedjorna, exempelvis Winefinder? Det är smidigt att kunna få det levererat till dörren, och skönt att slippa Systembolagets unkna lukt av socialism smitta av sig på vinet.
Har flaskorna plastkork eller skruvkork?
Behöver öppnas med korkskruv.
Min fråga var lite dum, det jag egentligen vill veta är om vinet är fritt från naturkork som riskerar att läcka.
Naturkork. Extremt sällan de inte fungerar numera, och du får pengarna tillbaka från Systembolaget om så sker.
Systembolagsreklamation låter som småkul sysselsättning efter apokalypsen. 🙂
Om du följer instruktionerna gällande lagringen så är risken för korkskador minimala.
Påminner mig om en sketch ur Larson där en filur har stängt in sig i bunkern fylld med konserver under pågående atomvinter, men glömde konservöppnaren.
Fråga 1. Lämplig lagringsperiod på detta vin, jag har inte bråttom.
Fråga 2. Har numera 50% luftfuktighet i källaren mot tidigare 65-70%. Kommer detta att ställa till problem för korken?
Jag lagrar i 2-10 år. Tolv flaskor, fyra för konsumtion och gåvor närmaste året, och sedan öppna en om året i upp till tio år. Om jag upplever att vinet är "färdigt" om kanske 6-7 år, så får jag dricka upp samtliga flaskor då. Viner i den här prisklassen har jag aldrig upplevt problem att lagra i 5-10 år, och det här är en mycket bra Côte du Rhône från en riktigt bra producent. Om jag får säga det själv så är det vinet som GW borde valt.
Luftfuktighet. Min har pendlat mellan som lägst 58% och som högst 75%. Snarast är problemet för hög kluftfuktighet. Dels skadas etiketterna, men även korken om det är för fuktigt. Men man vill nog gärna ha 60%. Frågan är dock om det är ett problem vid 5-10 års lagring.
Låter vettigt. Jag har precis som du verkar ha lämplig temperatur i källaren för lagring så 10 år borde inte vara några problem för detta vin.
Kör som sagt 50% numer. Får prova mig fram och återkomma med rapport om 10 år.
50%, kan du vara lite mrr specifik. Är det Knob Creek, WeiRon (i ottan) eller Cutty Sark du kör med?
Bockens homebrew så klart.
Vi som vare sig har källare eller vinkyl…
Hur gör vi med lagringen?
Jag tänker inte lagra detta som mina "Viking Line Collection" vilka brukar få stå och "humma" bredvid frånluftsvärmepumpen i brist på annat utrymme…
Men de duger gott att göra goda såser med!
Klart mman måste testa efter att ha hängt med på bloggen sedan begynnelsen. Men en 6-pack är lite mycket när jag bara har lagringsutrymme i skåpet ovanför ugnen.
Finns det någon, eller helst några, som vill vara med och dela på halvdussinet, så kan jag lägga mitt mobilnr under en sten i Västra hamnen i Malmö och återkomma med en skattkarta.
Du har inte vägarna om typ Saluhallen?
Söderslätt, jomenvisst! Jag blir borta en dryg vecka och återkommer i ärendet i denna tråd. Du har väl Avisering påslagen?
Tyvärr, men skriver här när flaskorna dyker upp. Hur många vill du ha?
Tack Söderslätt, men det akuta behovet löste sig via Bengt H. Återkommer gärna när det blir dags för påfyllning!
Behöver du jaktmark så finns det möjlighet här norr om Höör.
Sent på det, men gör så! Jaktmark har jag mer än jag hinner med och snart blir det mer, men tack för erbjudandet 🙂
Kul. Kan definitivt komma att prövas. Bra att du valde ett Rhone-vin. Rhonedalens viner passar mitt smakregister då de är fylliga, fruktiga och eleganta på samma gång, dvs mest all-round och en höjdare till nästan allt kött. Krävs att man går upp i prisklassen runt 175:- för att det ska bli ett angenämt elegant drickbart vin, utan påträngande stickade alkoholdimmor när man sätter näsan i glaset.
Fråga: Har du någon sockerhalt att delge på vinet?
Enligt importören ska det vara helt torrt, och under 3 g/L, men återkommer med ett exakt svar.
Tack. Systembolaget brukat inte heller ange mer exakt än <3g/L.
Sockerhalten är 1.5 g/L.
Utmärkt. Kommer lägga en beställning.
Någon som skulle vilja dela ett 6-pack med mig ?
Se mail alt sms!
Beställde just ett 6-pack!
😉
Sexpack beställt,
kanske kan bli ett nytt trevligt ämne på bloggen – vinrecensioner? Det verkar ju finnas ett genuint intresse och sakkunskap angående lagring o.s.v.
Uppenbarligen. Får lyfta frågan.
Hmmm, om man nu ska kombinera prepping och klimatförändring, hur långt norrout kan man plantera vinstock tror du?
Som kan bli vin man kan dricka menar du?
Definera drickbarhet. 🙂 (Gissar att var gränser går skiljer sig markant mellan pre- och postapokalyps).
Men om man anger det som att det finns tillräckligt socker för att uppnå en alkoholhalt där jäsningen avstannar?
Labruskadruvor (Fox Grape på engelska) trivs i svensk klimat, det är de som kallas för staketdruvor ibland. Concord är en Labruskasort, men är inte så härdig tyvärr. Är du ute efter härdiga Labruskadruvor har du Eldze (tål ner till -20°C), Sukribe (tål ner till -30°C), och Zilga (tål ner till -40°C). Lars och jag har en ungranka Zilga hemma. Väntar skörd redan i år, bör räcka till en näve russin eller ett glas druvsaft än så länge 🙂
Staketdruva är tydligen en marknadsföringsmässigt mindre lyckad översättning. Det borde vara spaljedruva. Vips så låter det bättre.
Själv är jag självförsörjande på gott rött vin och druvor men min erfarenhet säger att de skall växa i ett rejält växthus. Ute blir de inte tillräckligt söta.
Himrod är annars att rekommendera tycker jag.
Du Lars är som en hel stab själv. Jag förstår inte hur många järn i elden hinner med. Otroligt produktiv och kreativ. Inlägg efter inlägg år ut och år i bloggen. Nya artiklar med krav på inläsning av nya fakta och koll på världen och även administratör. En liten gård med djur och odlingar och det arbete med mark och byggnader som krävs. Författare med god research och egen marknadsföring där till. Nu lanserar du också vin. Förmodligen sover du och äter också. Smått imponerad.
Han jobbar väl inte ihop till skatten till september och sedan för sig själv.
Gillar inte kändisviner, men som fanboy kan jag inte motstå. 🙂
Då får jag hoppas att du blir nöjd. Har inte försökt välja ut något billigt för massmarknad, utan satsat på kvalitet.
Tar med en flaska och får den förhoppningsvis signad tillsammans med boken nu i slutet av månaden 🙂
Coolt.
Om jag beställer får ditt vin stå bredvid Ron Jeremys rom 'Ron de Jeremy'. Känn dig hedrad.
Hedrad.
Äter själv mycket rådjur och har provat mycket vin till men aldrig riktigt träffat rätt – någon som har något tips?
De på systemet har sällan ätit rådjur och många man träffar som jagar dricker sällan bra viner.
150-300 kr typ.
Det ovannämnda vinet blir kanon till rådjur och övrigt vilt. Servera det välkryddade rådjursköttet med knaperbakad palsternacka och en sallad på ruccola, olivolja, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Vill du fördjupa dig ännu mer rekommenderar jag Nebbioloviner till vilt. Servera gärna med blandsvampstuvning till, och spetsa potatismoset med tryffel – gifter sig väldigt fint med druvan.
Tack för tipsen, misstänker att kvaliteten på Nebbiolon svikit – får bunkra upp inför bockjakten.
Rådjurskött är ju i princip det bästa köttet man kan äta.
Rådjur finns på City Gross i Kungälv bl.a
Ja, speciellt vinterskjutet.
Det vägs dock upp av det kontemplativa i ensamjakt i aug-sep från ett bekvämt torn.
Soluppgången är fin, den missar man ju lätt annars.
Intressant att vinterskjutet rådjur smakar bättre. Hur skiljer sig smaken menar du? Jag antar att det har att göra med kosten som är tillgänglig på vintern vs sommaren, eller kan det ha andra förklaringar också? Hormoner under brunstperiod som ger köttet viss smak? Avmagring under vintern som ger annan karaktär? Eller det faktum att man bara skjuter bockar i aug-sep medan det blir mer kid och getter på vintern?
Själv har jag bara ätit augusti-skjutet rådjur.
Brunsten för bockarna hänger kvar lite som allt från något ständigt närvarande till något avlägset i smaken.
Åt mitt första icke-bockkött ganska sent i karriären så länge var tonen synonym för köttet.
Inför vintern äter de upp sig, så fetthalten går upp något.
De är mycket mer aktiva i aug-sep så jakt utan drev ger dålig utdelning senare plus att det ju blir kallt = dåligt för skyttet.
Bockar tas också som bonus på älgjakten, då blir det både trofé och bra kött.
Kid bör tas från december mtp vikten samt jägarens hjärta och getter inte alls om man inte har örnkoll på sitt bestånd.
Nu när jag uppenbarligen har en expert här: Upplever du att rådjurskött vinner på att hänga länge? Eftersom jag som sagt bara skjutit rådjur i augusti då det är varmt har jag inte låtit det hänga mer än att likstelheten har gått ur. Eftersom rådjurskött är så mört tycker jag inte det behövs någon ytterligare mörningsprocess. Men vinner köttet i smak på att hänga lite?
40 dygnsgrader och viltsäck är min enda vettiga erfarenhet, samt att alltid behålla pälsen på.
Vet inte när likstelheten släpper men 40 dygnsgrader ska alltid gå om man håller bort flugorna.
Fick slänga min andra bock på återvinningen då det saknades viltsäck, det blev en del larver vid 22 grader. (man kan ju undra om de trodde att någon slängt ett lik på fjärrvärmeverket..)
Men ja, är helt övertygad om att lång hängning påverkar smaken positivt. Vikten sjunker något, men det är bara vätska som försvinner.
Finns guider hur man gör om ett gammalt kylskåp till viltkyl också, är nog inte fel men man får se upp med fukten.
Köttflugan och deras larver är inte farliga. De bär till skillnad mot husflugan inte på sjukdomar. Bara skära bort eventuellt skadat kött. Äggen kan man borsta bort innan de blir larver. Dock viltsäck är alltid att föredra.
Aj f-n, det hade varit bra dejtmat på den tiden. (utan att berätta vad som skrapats bort)
Tack så jättemycket för infon.
Kid ska man passa sig för att hänga för länge för då kan det bli som pastej annars ska det hänga minst 40 dygnsgrader. Jag låter alltid djuret hänga med päls första dygnet så att inte djuret kyls för snabbt sen in i ett kylskåp och så får det hänga där tills rätt dygnsgrader uppnåtts. Tycker rådjur faktiskt är i en klass för sig när det gäller viltkött.
Vad är "dygnsgrader"?
Två dygn i 20 grader blir 40 dygnsgrader o.s.v.
Denna "näringsverksamhet" av Wilderäng är nog mest ett sätt att kunna göra avdrag för "tjänsteresor" till franska vingårdar. Mer skatteplanering än vinmakeri, om du frågar mig.
Nej, jag tror att bloggarn varit hos en större generell vinimportör där man kan välja ut ett vin som man tycker om och sätta sitt ("tjändis")namn på. Likt andra dito! 🙂
Denna större vinimportör / -agent håller sedan ett lager (vinkällare) enligt vad som krävs av livsmedelsverket.
Även Leif G.W har ju ett "eget" vin numera!
https://www.cafe.se/gw-slapper-eget-vin-och-sagar-andra-kandisviner-vid-fotknolarna/
"Svenskan" gjorde 2016 en genomgång av just kändisviner !
https://www.svd.se/kandisarnas-usla-viner-smutsar-ner-sitt-varumarke#sida-4
Korrekt Bengt. Möten m vinimportör i Sverige.
Söker någon som vill dela ett 6-pack med mig!
Din känsla för verklighetstrogna detaljer i dina böcker gör att jag anar att vinet är noga utvalt – och inte "Viking Line Collection"
GW:s röda är ju inte heller det av kvalitet som går att lagra. Inget prepping-vin således. Sedan kan jag hålla med om att kändisarna solkar ned sitt "varumärke" med dåliga viner, speciellt om man dessutom är TV-kock. Antar att de riktar sig till målgruppen som inte kan något om vin och inte är villiga att lägga mer än max 99:- och litar blint på att kändisen har "god smak". Psykologi mao. Att Morberg dricker sitt eget vin är helt uteslutet.
GW borde valt mitt vin, då han själv säger att han föredrar viner från Rhone, vilket är exakt det mitt vin är. Istället valde han något för bredare konsumtion via ett lägre pris och ett vin han inte själv skulle köpt. Vågar hävda att jag kan stå för mitt vin och mer än gärna dricker det själv. Älskar också viner från Rhonedalen. Sedan är det inte fritt att välja, måste vara en tillverkare som är okej med private label, och i detta fall dessutom ha tillräcklig kvalitet.
Fy för den lede vilket vidrigt rävgift. Lägg pengarna på något vettigare, t.ex. sydafrikanska Groot Constantia, en fin Shiraz producerad av boer som är en utsatt vit minoritet (på gränsen till att bli folkmördade) i det fantastiska, S-understödda regnbågsriket Sydafrika.
Imponerande då inget vin levererats till kund än.
Apropå apokalyps och alkoholhaltiga drycker…
I filmen "The Day After Tomorrow" sitter några forskare isolerade på en station i skotska högländerna och ute är det -90 grader eller lägre. De funderar på om deras dieselgenerator skulle kunna köras någon timme längre på den dyra whisky de har lagt undan men de bestämmer sig för att istället dricka upp den…
Alltmedan generatorn hostar och går allt sämre…
https://www.youtube.com/watch?v=Ku_IseK3xTc
Oväntat men kul! Vilka volymer krävs för att komma in i det ordinarie sortimentet?
Att Systembolaget bestämmer det, eller att försäljning i enskild butik når en okänd volym eller att det är producerat lokalt i kommunen.
Stout rekomenderas varmt till lagret, för diversifiering av lagerportföljen.
Åldras väl och man behöver inte dricka några mängder för att en hel afton skall kännas smakligen berikad.
Kan man "karaktärisera" vin efter "klädtyp"? Kostymvin (J Bond) vs Rutig-flanell-skogshuggar-vin (Zeb) , M59/M90 etc. ? Rustikt vs polerat
Absolut. Bag in Box går under Ullared.
Funkar även att kategorisera politiskt. Sofiero, som i princip bara består av skatt drickes med fördel av Vänstersympatisören.
Jag skulle vilja ha ett rustikt , lite grovt och "ohyvlat" vin med styrka och smak som kan associeras till vilt, kött, rök, rutig flanellskjorta, M59 och kängor..
Du vet väl att Alf Robertsson dricker aldrig BiB ! 😉
Bor i lgh, så svårt med sval långtidslagring och kylen är tydligen inte heller bra. Vad tror ni om att man vaccar hela jävla flaskan och förvarar liggande i en flyttlåda med frigolit i källarförrådet? Skulle man vinna tid på att vacca? 25 grader varmt i källaren just nu, men det är ju extremt nu. Ligger på 17-18 vintertid.
Hellre förvara oförpackad i källaren, vacuumförpackning och dylikt gör att det blir minimalt fuktighet och korken riskerar torka ut. Satsa istället på att ha stabilt temperatur och så mörkt som möjligt. Förvara flaskan snett liggande, så att insidan av korken är fullständigt fuktad, men eventuellt sediment sjunker till flaskans botten. Om det finns ett genuint intresse för viner och vinlagring, bör ett vinskåp kunna införskaffas. Behöver inte kosta skjortan, finns begagnade på marknaden. Då får du full kontroll på fuktigheten och temperaturen.
Hämtade precis ut 6 flaskor. Ikväll blir det provsmakning!
Hur f-n fick du så snabb leverans? Min beställning blir leverans först nästa torsdag.
Vinet har 90-90 på robertparker.com:
"I suspect a great value (I wasn't able to get the retail price), the 2016 Cotes du Rhone from the young Romain Roche offers up loads of peppery herbs, rich black and blue fruits, leather and dried flower-like aromas and flavours. It's medium to full-bodied, textured, front-end loaded and about as delicious as they come."
Åtta arbetsdagar anges som leveranstid. Vilken butik beställde du till?
Jag blev förvånad jag med. Beställde igår via nätet till Systembolaget i Söderhallarna (Medborgarplatsen, Stockholm). Det stod att det skulle ta ca 8 dagar som du skriver, men det blev visst bara en dag! SMS kom idag, och det var bara att gå och hämta.
Någon som kommer ihåg 80-tals-hajpen kring "Bäjålää Nåvåå"?
Varenda börsmäklare och dito Wannabee hängde ju på bolagets lås när det släpptes sent på hösten…
Totalt odrickbart !
Jag la beställning via Bolagets app 6/8, idag kl 12:53 kom mess om att flarrorna kan hämtas upp på Bolagets butik i Högdalen.