Nordea-ekonomen Jan von Gerich menar att år 2020 kommer USA vara drabbat av recession och krympande BNP på 1%. Detta oräknat handelskrig och tullmurar, vilka kommer ge en ännu skarpare inbromsning.
Recesison på gång. |
Det går fort i amerikansk fotboll. Från att vi haft en superkonjunktur verkar nu även ekonomerna tvärvänt och pratar nu rent av om inte bara dålig tillväxt utan recession.
Enligt en enkät Reuters genomfört ska risken för recession i USA vara 35% följt av Storbrtiannien med 30% pga Brexit. Eurozonen ska ha en risk för recession på 25%.
Nordeaekonomen Jan von Gerich tror enligt en artikel i Sydsvenskan (inte en länk www.sydsvenskan.se/2018-08-05/global-tvarnit-lurar-runt-hornet) att recessionen slår till i USA år 2020, och att “2020 slår alla bromsar till samtidigt”. Denna prognos är oräknat handelskrig. von Gerich tror att handelskrig kan påskynda och fördjupa recessionen.
Rekommendationen att stå kvar vid sidan om börsen kvarstår förstås, men det är inget nytt, precis som att konjunkturcykeln inte heller är något nytt och att tillväxten alltid kraschar, och att det inte finns någon superkonjunktur och sedan kommer oppositionen skylla nedgången i världsekonomin på den nya svenska regeringen. Stor humor väntas alltså.
Nu återstår att se om någon ledande politiker vågar ta upp detta i valrörelsen. Sannolikt inte, alla går till val på allt åt alla deras väljare, och inte på nödvändiga åtstramningar och neddragningar. Verkligheten kommer politikerna först tala om efter valet.
43 kommentarer
KI säger ju dock att för svensk del ser dom inte att vi snart kommer att hamna i en lågkonjunktur utan snarare en konjunkturavmattning på högkonjunkturen 😀 Det går bra nu!
Ha! Well, det är ju "tekniskt" korrekt men en avmattning först, alla kurvor som vänder börjar med en avmattning 😀
Hehe. Det gamla "lokalt är allt linjärt"?
2020- "stå kvar vid sidan av börsen". Vad är det för rekommendation? 2 år utan avkastning!
Bolagen på börsen värderas normalt sett inte enbart på nuläget, utan på förväntningar om framtida vinster.
Just nu är förväntningarna på framtida vinster för åren 2019 och 2020 höga. Generellt sett förväntas de flesta bolagen öka sina vinster både i år, 2019 och 2020.
En större lågkonjunktur och ett handelskrig skulle kunna ställa till det för dessa prognoser, och det skulle i så fall redan nu göra att kurserna sjunker som svar på sänkta framtidsförväntningar. Framför allt amerikanska tillväxtbolag skulle kunna åka dit ordentligt på en sådan utveckling.
Att en lågkonjunktur är på väg kommer alltså att intecknas långt innan faktum sker och tillväxten blir negativ. Det kan man se tydligt i utvecklingen omkring 1990 och 2008, som exempel. Sverige hade positiv (om än avtagande) tillväxt 1990 och negativ 1991-1993, men det var 1990 som var det stora börsfallsåret (-36,3%).
Går ju att få avkastning vid sidan om börsen. Och föredrar du t ex -20% på aktierna eller 0% i avkastning?
@Joakim: Verkar som om det är helt safe att köra all in på börsen 100% aktier och maximerad belåning i 1 år till då. Förväntningarna är ju ändå extremt höga.
Toni: Det blir nog bra. Den här gången kanske börsen går ner 10, 20, 30% eller nåt sånt. Vem vet. Eller så står den stilla eller går upp.
Saken är ju den att samma varningar upprepas ständigt och jämt, till exempel 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017. Nu har vi haft en väldigt lång uppgångsperiod och jag tror personligen att 2020 blir ett dåligt år för konjunktur och företagsvinster. Vi får se vad inkommande data visar.
@Joakim: Är det någon idé att ens försöka förutspå framtiden eller analysera data? Tur slår ju alltid skicklighet på börsen.
Ingen aning, alltid roar det någon.
Oraklet Joakim har talat så nu är det bara att köpa aktier för alla dina stålar Toni lol 😂!
Mr Perfect: Man vet ju aldrig vad som händer. Vi kanske får se en repris av 1999 när börsen hypade särskilt i SEK. Eller så kommer börsen gå någonstans mellan -40% till +70% inom 12 månader. 🙂
Det roar ju oss JP.
-11 såg det illa ut, -12 hade vi som institutioner mer god kalkyl på sikt, -14 höll det på att stanna, -16 fick vi konjukturrally efter många år av fear och med en avvaktande FED kom himlen till marknaden, sen Trump taxcuts för rika som köper aktier. Kommer en till gåva från fastighetsmagnaten, han kan ju grejen med avkastning.
Toni: Du har en liten poäng här, innan börskrascher brukar det ju vara en del mani (som just 1999 är ett perfekt exempel på), och värderingarna kan då sticka iväg. Nu har värderingarna på svenska aktier inte ökat så värst mycket (värre i USA), samtidigt som jämförelseobjektet (räntor) ligger så otroligt lågt. Jag har ritat en liten bild på det där, direktavkastningen är rekordmycket större än räntan (det är inget perfekt mått att använda, men ändå).
PMA: Ja, det är kul och intressant att fundera på vad som ska hända.
Väldigt fin bild Joakim. Säger en hel del. Det kan nog inte vara ett perfekt mått men det är ett viktigt. Jag har inte bra data och program men kan ju undra hur det ser ut på de tyska, engelska, amerikanska japanska.
Det är ingen jättebra indikator egentligen, vore bättre att titta på "vinstyield" istället för direktavkastning eftersom andelen utdelning (och återköp, som inte fångas av en sådan graf) nog har ökat på sistone.
Onekligen har du en poäng men samtidigt så är det långt ifrån säkert att återköp kommer aktieägaren till del. Kursen behöver inte gå upp. Det finns ju en egentligen negativ anledning att man återköper.
Utdelningen är ju utdelad. Cash. Man kan peka på avkastning utan att vara ekonom.
Fast utdelning följs alltid av en omedelbar kursnedgång av samma storlek som utdelningen (allt annat lika). Aktieåterköp har en liknande effekt på sikt. Cash för den som säljer, en större andel av företaget för de som behåller.
Det verkar som att Jan Von Gerich är Finlands motsvarighet till Andreas Cervenka.
Helt OT
https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/BAE-Systems-Haegglunds-nya-stridsfordon-har-vaeckt-stort-intresse-hos-amerikanska-militaeren-Di-1027432685
Fast att USA:s ekonomi skall krascha har vi ju hört varenda månad nu sedan Trump blev vald – att folk orkar – verkligheten är ju att det slås rekord på rekord åt andra hållet, t.ex så är tre av de tio lägsta arbetslöshetssiffrorna sedan 1970 satta nu under 2018 såg jag i går – och arbetslösheten för s.k svarta är den lägsta någonsin överhuvudtaget.
Om sossarna ändå hade skickat över Maggan och Steffe på ett studiebesök i vintras, typ…
S.k. svarta eller african americans lär fortsätta slå rekord i (lagligt) arbetande. Sverige lär få det svårare med folkgrupper. Den helt retarderade extremist-feminist inspirerade icke-debatten är närvarande i både Sverige och USA, och precis lika idiotisk i båda länder. Skillnaden är att problem, exempelvis racism, ligger på ytan i USA. Så till skillnad från här finns även en verklig och mer rationell bearbetning av problemen. Sverige har typ störd känslobaserad identitetspolitik på ytan men sedan knäpptyst racism ingen vill ta i med tång ute i verkligheten.
Hur kunde rasism bli en fråga i Sverige?
Fler amerikaner har flera jobb och lönerna står stilla.
Sorry, ÖB, men detta tangerar dåligt omdöme…
https://nyhetsbyran.org/2018/08/06/sorry-ob-men-detta-tangerar-daligt-omdome/
Är nog snarare journalisten (och troligen du) som har mycket dåligt omdöme. Delar av försvaret och polisen är alltså där i uniform, för att avleda uppmärksamheten från att det även finns civilklädd personal som är där för att skydda deltagarna i ett av de mest attentatshotade arrangemangen som existerar i världen.
(Att Svenska Pride har börjat vänsterkuka ur totalt och t.o.m portat en av sina gamla invigningstalare, landets mest internationellt kände bög Alexander Bard, är förstås en helt separat fråga. Som förhoppningsvis leder till konsekvenser redan nästa år. Men att ÖB signalerar försvarets närvaro på ett arrangemang där 7 av 8 partiledare deltager är helt enkelt det nya normala i informationssamhället).
Nu är inte Alexander Bard på något sätt portad utan välkommen att delta i paraden. Däremot är en av organisationerna som han är med i portad från att gå med sina flaggor i paraden.
Mestadels av Amerikanska börsindexens uppgång är baserad på företag som köper sina egna aktier. Det är en mycket hälsosam marknad så att säga!
Aktieåterköp är absolut inget konstigt, utan bara ett sätt att föra över pengar från företaget till dess ägare, i likhet med utdelningar men mer flexibelt.
Ja, aktieåterköp är inget konstigt och kan vara ett tecken på att företagen själva (som sitter med inside info) tycker att aktien är undervärderad. Men det kan också innebära att företagen har svårt att hitta vettiga investeringar i sin kärnverksamhet.
Exakt, och då är det bättre att föra över pengarna till ägarna.
På USA-börsen handlar det också om teknikbolagen som gått extremt starkt de senaste åren.
Nog är det konstigt i den skala som sker och har skett och likaså att låna upp för att utdela/återköpa.
Många bra företag har alltså svårt att finna möjlighet att investera i tillväxt trots real nollränta i samhället.
Mitt företag är stort och fint, jag bestämmer mig för att ge ut obligationer och återköpa. Strunta i skulderna. Så fort jag vet att marknaden inte straffar mig för överskuldsättning vs peers så…
I längden?
https://www.creditsafe.com/se/sv/om-oss/var-affaerside/nyheter-konkursstatistik/arkiv-2018/rekordmanga-konkurser-i-sommar.html
OT men inom bloggens ramar: https://www.di.se/nyheter/sol-vind-och-vatten-ger-negativa-priser-pa-el/
Tisdag OT: Morgonens nyhet så här långt är att Margot Wallström, "partiledaren" som importerat 9000 toyboys åt sina batikvänninor, är upprörd över att en liten MUF:pojke klappat en ännu mindre MUF-flicka på rumpan för tre år sedan.
Only in Sosse-Sweden people, only in Sosse-Sweden…
Nu tittar jag på lite amerikanska ekonomi youtubekanaler då och då och enligt många så kommer det hända innan 2020. Jag hoppas redan till hösten eller början på nästa år.
Men vem vet? Alla verkar gissa bara!
Men med info som detta tror jag är bäst att lyssna på vad Joakim Persson har att säga. Han verkar ju ändå mest påläst, minst sagt 🙂
Jag tror det kommer att se olika ut i varje delstat.
Ja, Joakim Persson, även kallad JP har tagit över tronen från Cornu och är nu vårt nya orakel. Han har dessutom haft flest rätt hittills!
Adam: Kan mycket väl vara så! 🙂
Mr Perfect: JP är ju guru här! Alltid intressant det han skriver! 🙂
Utan tvekan. Lite orolig för hans privatliv, när han svarar inom 2 min och oftast utförliga långa varianter. Aldrig under 10 svar i en och samma tråd när han väl går igång.
Tackar för uppmärksamheten, den värmer nästan lika mycket som Skånesolen idag (dagens tips: Tvedöra).
Jag är riktigt intresserad av finanskriser, och denna blogg är ett bra samlingsställe för spekulationer och analyser kring nästa möjliga krissituation (Sveriges största ekonomiblogg brukar det väl heta?). Det roar mig mycket!
Som jag skrivit innan, jag följer de flesta inlägg som berör detta via flöden, så lämplig kommunikationsenhet plingar till om nån skriver nåt intressant.
USA har väl en del utmaningar som hotar tillväxten.
Stigande räntor bör ha en avkylande effekt då de ökar konsumenternas kostnader, liksom att det ökar det offentligas kostnader för att förnya kortsiktiga lån.
Handelskrig är ett tveeggat svärd. Importvaror blir dyrare och det drabbar konsumenter. För USAs del finns ofta inga inhemska alternativ, så konsumenten får snällt betala mer, vilket bör leda till att den köper färre produkter.
Sedan kan jag själv tycka att det finns något konstigt med rapportering runt ekonomin. Den sägs vara urstark, samtidigt ökar statens lånebehov. Obalansen i handeln med utlandet ökar också. Jag tycker att det osar katt om det hela, men jag är inte ekonom, så jag har begränsad förståelse.
My two cents som ekonom.
Räntan i US känns låg med hänsyn till det ekonomiska läget. Precis som du säger gasar de på bra och många over there börjar nu prata om 10-åringen närmare 5% än dagens 2.95%. Det kan så klart bara vara snack då 10-åringen studsat på 3% så många gånger att man tappat räkningen för länge sen.
Sen är det ett högt spel de spelar. Precis som du är inne på ökar statsskulden oroande mycket om man är en orolig själ.