Minnet är kort, eller så är man inte i mäklarbranschen särskilt länge. Svensk Fastighetsförmedling hävdar nu i ett adresserat utskick att “Vi ska vara helt ärliga. Det har aldrig varit mer förmånligt att köpa lägenhet” och gör reklam för nya ej färdigställda bostadsrätter som prissänkts med 500 000:- SEK.
Mäklare från Husman Hagberg försöker ragga köpare och säljare på Jakobsbergs pendeltågstation. Läsarfoto. |
Texten i det onönskade med adresserade utskicket, som landat i folks brevlådor via IDM Adress som källa lyder som följer (Svensk Fastighetsförmedlings fetstil och versaler)
“Spara pengar på lägenheten. Slösa dem på dig själv och det du älskar. VI SKA VARA HELT ÄRLIGA. Det har aldrig varit mer förmånligt att köpa lägenhet. Marknaden har förändrats det senaste året och priserna har sjunkit rejält. Vi vill att så många som möjligt ska kunna investera i sin framtid och ett eget boende. Därför sänker vi nu priserna med upp till 500 000 kr/lägenhet.”
Hur nu en utgift kan vara sparande. Fast det är klart att i det självcentrerade Sverige ska man slösa pengarna på sig själv istället. Och det (inte dem) man älskar.
Undrar vad priserna före 2016 kallas? Som det är nu har priserna i Stockholm fallit tillbaka till 2016 års nivåer, så det känns som det var mer förmånligt så sent som 2015. Men aldrig kanske definieras som efter 2015? Trots allt är ju Svensk Fastighetsförmedling helt ärliga.
De är så ärliga så att det är de (“vi”) som sänkt priserna, inte den säljande bostadsutvecklaren.
Projektet man menar att “vi” har sänkt priserna på ligger i Hässelby, men existerar inte än annat som datorrenderingar och foton på glada coola människor som sitter i någon godtycklig säng och äter torkade bananer och filmjölk eller leker med sin dotter och en gitarr. I etapp ett är 14 av 56 lägenheter sålda. I andra etappen är endast fyra lägenheter sålda.
De aldrig tidigare så förmånliga prissänkningarna verkar vara på cirka 5 000:- till 6 000:- SEK per m2. Det är uppenbart att Svensk Fastighetsförmedling anser att kunderna är dumma i huvudet.
Jag hittar inte någon ekonomisk plan för de två föreningarna. Bostadsutvecklaren Hökerum Bygg säger sig köpa alla osålda lägenheter för att hyra ut dem tills de kan säljas. Som det ser ut just nu blir det mellan tummen och pekfingret en utgift på 270 MSEK om man inte säljer fler lägenheter. 2016 hade man tillgångar på 499 MSEK och skulder på 270 MSEK, med en vinstmarginal på 5.82%. Bokslut för 2017 är inte inne än, så det är inte möjligt att avgöra hur realistiskt det är att bostadsutvecklaren har muskler att köpa för tillfället ca 90 lägenheter …
20 kommentarer
De sänker alltså priserna för att fler ska kunna investera i sin framtid och gör därmed frivilligt avkall på sin vinst. Vilka altruister de är. 😉
Det är fanimej ett skämt att inte mäklarbranschen är hårdare reglerad. För många är köp av bostad den klart största affären man gör i livet. Ändå är det rena vilda västern. Skamligt att våra politiker inte tar tag i detta.
Nja, det finns ju ett mäklarsamfund som man kan bli utesluten ur. Advokater fungerar ju på samma sätt. Ska staten reglera advokater också?
@Ben Dover, det finns alltså saker du inte vill att staten ska sköta åt dig? Gör gärna en lista på dessa så vi vet.
Det här gick väl att avfärda redan i inledningen när mäklarfirman sade sig vara ärlig?
En som jag känner säger alltid: Mäklare är bottenskrapet av mänskligheten!
Nej, nu tänker du nog på fotbollsfans.
Politiker?
Tycker att det flösar över med reklam I sociala medier just för att köpa nyproduktion. Om alla frågar efter ekonomisk plan och framförallt belåning per kvm bostadsrättsyta saboterar man ännu mer. Och sabotage I form av konsumentundervisning.
Det är uppenbart att nyproduktion och nyss bildade bostadsrättsföreningar är riktigt illa till vad gäller finanserna.
Äldre föreningar som har bra ekonomi och 'är lågbelånade torde snarare se en uppgång.
Det är dags att visa priset per kvm PLUS föreningslån per kvm i alla bostadsannonser.
Appropå ingenting så har jag kikat lite på husmaskens fantastiska tjänst och förundras över en graf. Jag gillar att titta på månadsvis, rullande medelvärde, områdesjusterat. Är det ngn bugg i funktionen "områdesjusterat" eller håller priserna på att gå i taket senaste tiden?
jag kan tillägga att det bara gäller om man väljer Hela Landet
Det är en effekt av områdesjusteringen. Den gör så att volymmässigt små kommuner har samma vikt som stora. Dvs säljs det en enda, extremt dyr lägenhet i en kommun så kommer det att påverka medelvärdet precis lika mycket som de hundratals billigare lägenheter som säljs i någon annan kommun. Så områdesjusteringen är bra om man vill undersöka t ex om medelpriset för ett län ökar pga stigande prisnivåer generellt eller bara en omfördelning av i vilka ingående kommuner affärerna sker.
Observera också att grafen är trunkerad dvs börjar inte på 0 kr/kvm, vilket kan överdriva storleken på förändringar som sker. Detta är ett val man kan ha åsikter om men jag har valt att göra så. Och har inte orkat implementera en knapp för att byta.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ok men kan man inte volymvikta kommunerna också för att undvika den effekten?
Sker områdesjusteringen f.ö bara på kommunnivå eller är även stockholm justerat för stadsdelar?
Poängen med områdesjusteringen är just den effekten, att inte vikta efter volym. I vissa fall ger det den data man är ute efter. Bocka ur "Områdesjusterat" så får du volymviktad data (dvs vanliga medelvärden).
Områdesjusteringen ger på kommunnivå om man tittar på län. Tittar man på Stockholms kommun så sker områdesjusteringen på stadsdelsnivå. I alla övriga fall sker ingen områdesjustering även om man bockar i rutan. Detta pga att man måste ha några underområden att justera på, och de enda som finns är kommunnivå (för län) samt staddelsnivå (för Sthlms kommun).
Jag har undersökt lite mer och i t ex Uppsala län verkar det vara så att t ex Knivsta och Enköping har haft mycket få affärer under den senaste månaden, vilket får det områdesjusterade medelvärdet att nästan helt styras av Uppsala kommun, där medelpriset alltid ligger betydligt högre. Resultatet blir att när det glidande medelvärdet omfattar perioden där inga försäljningar skett i Knivsta hoppar områdesjusterade medelvärdet direkt upp till Uppsalas nivå.
Ursprunget till funktionen var att kunna detaljstudera just Sthlms kommun med avseende på omfördelning av försäljingsvolym mellan stadsdelar vilket utåt såg ut som prisförändringar, trots att medelpriserna i varje stadsdel för sig låg oförändrade.
Men att detaljstudera alltför mycket ökar risken för att enstaka händelser ska förvanska resultatet, så som i detta fall.
Mäklare är dagens dammsugarförsäljare d v s ett enda stort skämt.
++ 100 !!
Hur många spontanköper en lägga för det står en gatuförsäljare och kränger dessa på pendeltågsstationen?
Bra illustration över vad som kommer att hända med nyproducerade lägenheter. Kommer finnas gott om nya hyreslägenheter att flytta till för dem som vill spekulera i fallande bostadspriser.
Men vänta lite.
Vadå "hyra ut tills de ska säljas". Rätt mig om jag har fel men en hyresgäst får väl ändå besittningsskydd vilket gör att den enda köparen som är aktuell är hyresgästen.
En sak att hyra en ful lägenhet av låg kvalité i semi-bra läge – en annan sak att köpa samma lägenhet.
Hur funkar detta rent tekniskt? Är utvecklaren ägare till X antal BRF:er som sedan andrahandsuthyrs? Och sedan vräker man andrahandshyresgästen när man hittat en köpare till BRF:en? Tillåts lång och systematisk andrahandsuthyrning av föreningen? Antar att man skriver om stadgarna så att det går.
Anyway, låter ju som en toppenaffär för de som faktiskt redan köpt.
Gud bevare