En opinionsundersökning från Novus, beställd av Fastighetsbyrån visar att svenskarna anser att nyproducerade lägenheter helt enkelt är för dyra.
Nyproduktion på gång. |
Undersökningen visar att hälften av svenskarna är negativa till att köpa en nyproducerad bostad, en minskning med sju producentenheter på ett år.
Orsaken anger 63% till att lägenheterna helt enkelt är för dyra och det konstateras att affärsmodellen inte fungerar när priserna inte stiger – vem vill teckna sig för en lägenhet flera år i förväg när priserna faller innan man kan flytta in?
Var fjärde anser att de ekonomiska planerna och möjligheten att förutse vad boendet faktiskt kommer kosta hindrar dem från att vilja köpa nyproduktion. Med tanke på de fria fantasier som många ekonomiska planer består av så är det en fullt rimlig slutsats. Synd bara att 76% inte har denna insikt.
Fastighetsbyråns affärsområdesansvarige konstaterar att lägenheterna behöver bli billigare och ropar förstås på politiska åtgärder i tron att de som skapat problemen kan åtgärda dem:
“Det finns ett stort behov av att få fram fler billigare alternativ – både bostadsrätter, hyresrätter och villor. Det finns flera exempel där man lyckats men både riksdags- och kommunpolitiker kan göra mer för att underlätta möjligheterna att bygga billigare. Vi mäklare kan bli bättre på att upplysa spekulanterna om vad de betalar för när de anser en att ny bostad är för dyr. Även vägleda mer kring hur man bedömer ekonomiska planer och kalkyler för att öka tryggheten.”
Fastighetsbyråns pressmeddelande (ej en nyhetssajt alltså länkbar) hittar ni här. Andra sk gammelmedia kör med antydningar om exklusivitet som “undersökning som [vi] tagit del av”. Men den finns alltså för alla att läsa.
Min slutsats är att nyproduktion av bostadsrätter nu är en dödfödd affärsidé, men liket är ännu inte informerad om att det har dött. Hushållen kommer helt enkelt inte vilja teckna och köpa en dyr gris i säcken så länge man inte tror att bostadspriserna återigen kommer stiga för all framtid. Byggande måste ställa om till budgetbostäder eller hyresrätter, vilket inte är ekonomiskt möjligt för de flesta projekt i Stockholm pga markpriserna. Utanför stor- och universitetstäderna kanske det är möjligt.
Glöm inte heller att konjunkturen viker framöver och med det kommer hushållens vilja att betala svindyrt för lägenheter med bluffar till ekonomiska planer att bli ännu sämre.
53 kommentarer
Exakt detta har det varnats för, en situation med tomma, dyra lägenheter byggda för en kundgrupp som i stort redan är mättad, samtidigt som en större, men betydligt kapitalsvagare grupp saknar bostäder de har råd med.
Dyrt eller inte? De flesta som jobbar vill ha högre och högre löner/sociala omkostnader och pension blir då en följd av detta för att inte tala om mtrl-kostnader, markpriser, kvalitetsansvariga,you name it!
När sen byggherren ska ha sin ersättning blir det droppen som urhålkar stenen, ett ex.1992 på 150 lägenheter, parhus och lägenhetshus tog han (Lundberg) ut 30 miljoner, alltså i runda slängar 2 mille/lägenhet, som föreningen fick låna upp.
Låt lägenhetsinnehavaren själv köpa in t.ex vitvaror, köksinredning och atteraljer till badrum i stället för att man slår på 100% på dessa som sen ändå slängs ut utan att hyran påverkas nedåt.
Är det ngn som har ytterligare ide’er?
Köp begagnat, kanske?
Valet mellan att köpa en lgh i en gammal brf med stabil ekonomi för 80-90 kkr/kvm, eller en nyproducerad lgh med barnsjukdomar för 120 kkr/kvm i en nybildad överbelånad brf känns inte så svårt.
Priserna typiska för oss i Tokholms innerstad, men multiplicerat med en factor < 1 inte helt fel i resten av landet.
Att sälja halvfärdiga BR utan kök/badrum och köparen själv får färdigställa lägenheten är på ett sätt ingen dum ide.
Problemen är dock flera, byggkrediter är dyra och omvandlas först till bolån när bostaden är beboelig. Går det systemet att ändra?
Sen undrar jag hur kvaliten på bostäderna blir i slutändan om inte ngn form av kvalitetskrav/kontroller införs. Framförallt undermåliga men billiga armaturer för kök & badrum kan bli riktigt dyra historier.
Ang byggnorm och hög/låg standard. Går det att bygga bra utan att för den skull lyxa till det?
De flesta som köper har ju jobb och langar in skatt, det går ju då att utnyttja rot som då kommer betalaren till godo!
Går ju att göra när när man är 2:a på objektet eller senare, så varför inte när det är nytt?
Banker är måttligt förtjusta i byggkrediter, därav kostnaden. Ännu värre för små dito. Att låna ut stora volymer över tid och sälja fonder ger pengar. Banker gillar dessutom inte osäkerhet. Om du inte kan flytta in snart eller riskerar att få flytta in senare än tänkt ska förutom lånet och byggkrediten dessutom kostnad för det gamla boendet med i kalkylen under några månader. Om det drar mycket över tänkt inflytt blir det snart ganska surt.
Ur bankens perspektiv är det bättre att låna ut mer till ett färdigställt boende än mindre till ett icke färdigställt.
Det här spelar kanske ingen roll för bloggens mer kapitalstarka läsare, men av erfarenhet törs jag påstå att majoriteten av målgrupppen som söker billigare nybyggda lägenheter INTE heller har pengarna till ett kök/badrum. Jo om de lånar blanco så fort bostaden är tillträdd. Om de lånar blanco innan eller huvudbanken misstänker detta kommer kalkylen se mycket sämre ut. För de som har råd ÖHT är lån på 200 tusen för kök och badrum inget problem. De står ju bara för en bråkdel själva genom insatsen. Och medelsvensson räknar med att hyra av banken är inte homo ecomomicus. Han är glad att insatsen räcker.
Så tanken är trevlig men krockar nuvarande regelverk liksom kund och bank-tänk. För den som har pengar eller bra möjlighet att låna och vill fixa saker på egen hand är det mycket enklare att köpa befintligt.
Ingen ROT första fem åren om jag minns rätt. Tanken med ROT är ju att byggindustrin ska ha jobb med just Renovering. Visst kunde man ha ett installationsavdrag, men svårt att sälja in politiskt om kunden ska göra jobbet själv i alla fall.
Rimligare men likaledes politiskt och bekvämlighetsmässigt omöjliga tankar är en mental omställning till enklare standard och finesser som delade barnrum och lägenheter som enklare kan delas av och hyras ut. Beakta antalet rullstolsburna i kommunen och dubbla siffran. Det behövs ändå inte hissar i alla trevåninghus, speciellt om understa våningen inte ligger en halvttrappa upp.
Problemet är att det blir ett juridiskt minfält att försöka sälja "halvfärdiga" lägenheter, dels så kommer ju köparen att plötlisgt ta på sig ett byggherre ansvar för lägenheten då den inte går att klassa som en färdigsställd bostad utan fungerande kök och badrum. Skulle det senare bli problem i byggkvaliteten så blir det fruktänsvärt komplicerat att reda ut någon form av ansvar när det varit flera byggherrar involverade.
ROT är heller inte möjligt att använda vid nybyggande, så att tro att man kan köpa en icke färdigställd bostad och använda ROT för att färdigställa kommer inte att fungera, ROT gäller enabart vid renoveringar.
Varför inte tjäna lite på mycket istället för mycket på litet… ?
En viss smålänning gjorde sig just till Miljardär på att inte ha så stora avanser på varje enskild produkt…
Men detta kanske är för svårt för en del "projektörer" att ta till sig och som enbart ser snabba cash…
@Skolfrågan:
"..Rimligare men likaledes politiskt och bekvämlighetsmässigt omöjliga tankar är en mental omställning till enklare standard och finesser som delade barnrum och lägenheter som enklare kan delas av och hyras ut…"
När jag läser vad du skriver går tankarna till de "kommunalkor" som byggdes i Sovjetunionen på sin tid..
Sedan kan man ju också ifrågasätta det nyttiga i att flytta människor från lågt konsumerande länder till höga dito och där både byggkostnaderna och de resurser som krävs , inte bara för att värma upp bostäderna utan även för att utrusta dem är 100-falt större än i ursprungsländerna…
Har inte "bloggarjäveln" skrivit något liknande ?
Utöver markpriserna är byggnormen ett stort hinder för att bygga billigt, billiga låghus likt de som byggdes på 50-60 talen är otänkbara med kraven på hiss, stora badrum, väl tilltagna kök osv.
Byggnormen behöver diversifieras, och rättigheten att bo kvar i en bostad som inte är handikappanpassad om man inte längre klarar av det måste ses över, eftersom kostnaderna för handikappanpassningen faller på kommunerna så har dessa också drivit fram en byggstandard där allt numera måste vara handikappanpassat, med väl tilltagna ytor, hiss osv.
Detta är inget problem. Kostar inte alls mycket att tänka på det direkt, ytsnålt är för det mesta dumheter, omskrivning för trångt.
https://www.boverket.se/contentassets/1335ce31e45a4c7a9b3c78dec999d594/sbuf-13271-fler-billigare-och-battre-bostader.pdf
Läs s 20-21 med slutsatser. Behandlar iofs inte bara tillgänglighet, utan lite andra grejer som brukar vara jävligt krångliga att få till.
Intressant, de verkar ju vara nyurbanister som föreslår enklare lägenheter för vissa och slutna kvarter. Jag tror dock fortfarande att många byggbolag inte är så intresserade av att bygga billigt och enkelt för mindre bemedlade såvida inte de tvingas till det.
Tror ni att företag kommer börja köpa på sig lägenheter som deras anställda får bo i som löneförmån?
Nu skall det såklart omvandlas till hyresrätter och sen har ju det gamla förslaget med insatslägenheter dammats av och kallas nu något nytt.
Det görs väl också försök att gömma mer av kostnaden i föreningen för att sänka priserna?
"Tror ni att företag kommer börja köpa på sig lägenheter som deras anställda får bo i som löneförmån?"
Det borde sjukvården (nedläggningshotade småsjukhus) ha börjat med för länge sedan…
Om vinstmarginalerna ligger på 25% måste det ju finnas en del att hämta på priset. Kriser brukar dessutom som regel framkalla en förmåga att hitta möjligheter att kapa priserna!
Jobbade i Norge när oljepriset gick ner i källaren, på bara något år hade man "trollat" bort 20-30% av kostnaderna. Det var ett ohyggligt slöseri med pengar så man kanske inte kan frambringa 20-30% i byggbranschen men åtminstone 15%.
En ankedot från införandet av ID-06 på byggarbetsplatser, när ID-06 infördes så minskade svinnet på byggena med 90%, ingen byggherre vill fortfarande erkänna hur mycket svinn det handlar om. Men innan erkände några byggare att dom räknade på att köpa in alla vitvaror 2 gånger pga av svinn.
Det säger ju en del om branschen….
Anekdot från tiden med ID06… fortf en jävla massa svinn. Alla verktyg och mindre-medelstora maskiner måste köpas nytt inflr varje projekt osv… materialkostnaderna drar alltid iväg, trots att man räknat alldeles flr dyrt i budgeten…
Så jag tvivlar på att 90% av svinnet försvann… om inte qnnat kom det tillbaka efter några år kanske…
Har väldigt svårt att se kopplingen mellan ID09 och svinn. För så sent som 5-10år sedan var det däremot mer regel än undantag att det beställdes extra som anställda tog hem eller som åkte ut till någon sommarstuga. Var även vanligt att bilarna tankades med dieseln avsett för fasadvärmare. Detta har helt försvunnit på de stora företagen vad jag märkt men har inget med ID06 att göra
Första steget måste ju vara att sänka markpriserna tills det blir säljbart. Lönar det sig inte att bygga med noll markpris i Stockholm så ska det nog inte byggas alls tills byggkostnaderna går ner eller köpkraften går upp.
Problemet för Stockholm och del andra städer är att man planerat för projekt som kräver höga markpriset för att inte gå tokminus. Tänker på tex Hagastaden där bostäderna betalar för en överdäckning av motorvägen eller Uppsala som köpt in mark apdyrt.
"Vi mäklare kan bli bättre på att upplysa spekulanterna om vad de betalar för när de anser en att ny bostad är för dyr. Även vägleda mer kring hur man bedömer ekonomiska planer och kalkyler för att öka tryggheten"
Ja det kan ni. Sist jag frågade fick jag motfrågan varför jag undrade det. Fick förklara till honom varför jag tyckte det var en intressant fråga hur stor belåning/kvm föreningen kommer att ha när den är nybyggd. Det blev en mailforward till Sthlm kontoret för att få reda på belåning/kvm på ett nybygge i GBG då detta för mäklarna inte kändes som någon relevant uppgift. Det är helt enkelt ingen som är intresserad av det när dom köper en 2a för 3,5 miljon.
Jag har haft samma erfarenhet. Tror oviljan kan bero på att mäklaren vet att den som frågar om föreningens ekonomi kommer inte vara den som köper lgh.
Bedömningar som har gjorts gör gällande att spekulationsgraden är 20-30%. Ibland ännu högre så det kan säkert vara en förklaring. En annan är att desto fortare något säljs, desto mindre information krävs.
Samtidigt borde dessa uppgifter vara obligatoriska att tydligt uppge för varje objekt – lika tydligt som priset i sig.
@Laban: Du har nog rätt. Blev lite mörkrädd när jag lägenheten såldes för 65000 kr/kvm med ett föreningslån på 25000 kr/kvm (som mäklaren kallades "väldigt låg belåningsgrad" och blev märkbart irriterad när han inte fick medhåll från mig).
@Fredrik L: Det är ju en del av priset men många har inte känslan av att det är något dom indirekt också betalar för.
Jag fick bekantas papper till en ny lägenhet i en nybildad förening i en medelstor stad. Inflyttning i vintras.
Föreningens lån: ca 15 000 kr/kvm
Andel av månadsavgiften som är räntor: ca 50 %
Beräknad snittränta för föreningen under 11-årsplanen: 1,5 %
Amorteringstakt: 120 år (om 11 år finns alltså 91 % av lånen kvar)
Jo, tjena! Riksbanken och marknaden kommer inte höja räntan de närmaste 11 åren!?
En försiktig ökning till 3 % innebär alltså 50 % högre månadsavgift. Vad händer med bostadsrättens marknadsvärde? Hur många kommer kunna bo kvar när deras egna låneräntor stiger i samma takt?
@Mama: Det beror ju på hur dyr bostaden var också. Tror inte Riksbanken kommer höja så länge Ingves sitter kvar. Om räntorna nu skulle öka beror det ju oftast på inflation och då ökar väl även hyror och löner?
Löner och inflation kommer inte upp i samma takt alls. Vid 3 % ränta stiger alltså månadsavgiften ca 50 % och de egna lånen dubblas ju i räntekostnad från 1,5 -> 3 %. Skulle räntan bli 4,5 % har egna lånen blivit 200 % dyrare per månad och månadsavgiften dubblats.
För en ung person med mindre marginal i ekonomin blir detta katastrof. Lönen efter skatt kommer inte dubblas, utan man får snåla på konsumtionen istället vilket sänker vår ekonomi.
@Mama: Ett singelhushåll kan inte dra på sig mkt mer i lån än 2 miljoner nu för tiden. Med dagens ränta på ca. 1,5% och ränteavdrag blir detta 1750 kr/mån och ponera att månadsavgiften går upp med 1500 kr d.v.s. 3250 kr mer i månaden.
Lönen p.g.a. kollektivavtalen vi har i Sverige lär i så fall öka med 3-4%. På en lön på 30000 blir detta ca. 1000 kr mer netto i månaden första året. Tror inte man har så knappa marginaler nu för tiden att cirka 2000 kr mindre i månaden i konsumtionsutrymme sänker den svenska ekonomin. Det är väl ändå pengar man sparar till sin pension idag.
Ja, tycker mäklare generellt är mkt non-informativa. "Det löser vi" är ett vanligt uttryck. Vad gäller nya bostadsrätter som Laban säger så handlar det i princip om icke-affär om man ger kunden alla fakta. Så då är man nog hellre restriktiv.
Sen är situationen sådan att priserna är anpassade till 1.5% ränta (eller lägre) och dopad konjunktur med minimal arbetslöshet. Känns som nedsidan framöver är enormt stor med sådana ingångsvariabler. Enskilda hushåll klarar kanske 3% ränta men för Sveriges ekonomi som helhet ger det stora konsekvenser.
Och räntan är en rysare. Kan RB på egen hand verkligen fortsätta styra räntan evigt låg. Jag tror chansen är minimal. Speciellt som Sverige behöver låna stora summor om välfärden skall bibehållas.
Det är ändå intressant att fundera på vem som kommer att få pengarna som betalas in om räntorna ökar. Någonstans hamnar de, och det är troligtvis hos svenskar.
Problem uppstår främst om resultatet blir stora kreditförluster för bankerna, eller om pengarna koncentreras på ett sätt så att de omsätts långsammare.
Ja, det hamnar inte hos en medelklass eller fattiga svenskar. Några rika blir rikare. Bl.a bankerna, men bara så länge folk kan betala sina lån. För de får samtidigt problem om bara så lite som kanske 5 % av lånestocken inte kan betalas in. Stor arbetslöshet, vilket inte alls är ett otänkbart utan sannolikt scenario i Sverige, kan ge bankerna (indirekt skattebetalarna) stora problem.
@toni visnjic
Kan du länka projektet med 25k/m2 i lån?
@Bengt Eriksson: Kan korrigeras genom skatteväxling mellan de som får stora ränteutbetalningar och folk som jobbar.
@Toni Det finns många som fungerar lite som lyxfällans gäster (inte riktigt lika extremt). Många av dessa kommer att få stora problem med en ökning av kostnaderna på 1000 kronor. Sedan kommer nog ränteavdraget fasas ut om räntan går upp. staten kommer inte ha råd med denna subvention
@Stefan: Det finns det säkerligen men är det dom som får låna med dagens höga krav? Bankerna är rätt tuffa nu för tiden.
@Toni Višnjić Dom får säkert bara låna till bostaden enligt bankens regler men dom har många konsumtionskrediter som gör att dom har svårigheter med kostnadsökningar.
Eftersom länkar är förbjudna snart och vill underlätta livet för cornu så kan du söka på "Svenska konsumtionslån 2018 Finansinspektionen" så kan man se att mitt i högkonjukturen så ökar konsumtionslån kraftigt
De är dessa personer som är ganska många som kommer att starta låg konjukturen.
Anekdot: Känner två som passar in i profilen väldigt bra
Good point ! Do en utredning osv av vad det faktiskt kostar att bygga, och vad byggarna sen tar ut för kostnader och vinst osv av dom stackars boende. AP to Cornu.
Jag gissar att om jag betalar xx för att bo per månad i nya lgh, så är någons vinst på detta xx * 1.yy, där yy är mkt stort.. Speciellt för nya …
Ut med gåslever och champagne,Ut med Porsche Cayenne och Tesla och in med Opel, Skoda och boende för verklighetens folk !
Det är där man kommer att kunna göra en viss vinst framöver!
Tyskarna bygger för halva priset i Berlin. Neoliberalismen i Sverige klarar inte leverera! Privatisering skall pressa priserna påstås det. Men som vanligt, kartellerna tar över och priserna blir galna. Såg några byggbolag med 75% rörelsemarginal. Dom hade uppenbarligen glömt "trolla" bort vinsterna.
65% av totalkostnaden för nybyggda hus är skatter och avgifter, och då är inte den räntebelastade aspekten på varje krona inräknad, vilket ligger runt 30%.
Klart som fan att den inte går att bygga billigt i Sverige. Politikerna vill ju ha det så här.
Tja, en majoritet av svenskarna tycker nog en ny BMW eller Volvo är för dyra också…tur då att man kan köpa bättre begagnade.
Betyder ju inte att BMW ska börja sälja billiga trabanter för det.
Självklart kommer de flesta nya lägenheter och hus vara dyra. Men det är inte unga barnfamiljer som kanske är målgruppen för dessa…utan de kan köpa det bättre begagnade huset när paret i 50-årsåldern flyttar in i det nyproducerade.
Av JOHAN WENDEL di.se
Publicerad: 19 juni 2018, 20:10
Bostadsutvecklaren Bonava försöker nu locka kunder med ett ”sommarlovserbjudande”. Ett antal lägenheter i Stockholmsområdet prissänks nu ut med upp till 1,1 miljoner kronor – en rea på drygt 15 procent.
Jag tror folk kommer att avvakta ytterligare för vi har inte sett botten riktigt än ?!
Ja, det kommer många lov att ge erbjudande på. Skoda är ju flitigt omnämnd i bloggen och för verklighetens folk så med en Octavia på toppen blir det affär.
Nej, det ska nog mer till än rejäla rabatter. Sen också försäkran om att inte kommunerna går in och köper lägenheter, eller delar i beståndet blir hr. Men en sådan kommer inte upp på bordet. Så botten är definitivt inte nådd för nyproducerat och vi ska nog vara glada för inbromsningen i vansinnet.
Blir intressant att följa vad som händer i övriga städer som t.ex Göteborg där man inte alls byggt lika mkt nytt som i Sthlm och Uppsala. Nu slutas det byggas även här samtidigt som köpkraften är väldigt god och allt fler unga får jobb och hyfsat bra betalt. Antalet unga vuxna som efterfrågar bostäder kommer bli fler samtidigt som det inte tillkommer nya bostäder.
Toni, trots eventuell efterfrågan ökar så undrar man när de vågar gå in på marknaden. Det skrivs mkt negativt och man tror att priserna skall sjunka så då väntar nog många. Även om man är 30 och lånelöftet bränner i fickan. Och kommer som befarat lågkonjunkturen kan vad som hest hända.
Såg du denna länk i annat inlägg ?: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-18/trade-battle-cry-catches-sweden-at-the-worst-possible-juncture
@Bengt Eriksson: Så kan det vara bland en del ja men samtidigt finns det inga hyresrätter att få tag på och då står man mellan att flytta till en annan stad eller land eller att köpa och hoppas på det bästa. Jag pratar med många i min egna ålder och lite yngre och dom säger ungefär så här: "Det är skönt att priserna fallit tillbaka. Nu har man ett gyllene tillfälle att gå in innan det blir för dyrt igen". Jag själv resonerar inte så utan tycker fortfarande att det är orimligt att bostadspriserna i Göteborg är högre än Berlin och i synnerhet med tanke på vad det är man betalar för egentligen när man köper en bostadsrätt. Du äger ju inte rätten att förvalta över din lägenhet som du vill och dessutom tillkommer ett föreningslån. Tycker det är för dyrt men samtidigt verkar halva svenska ekonomin bygga på bostadsbubblan och andra halvan på teknikexport av halvbra varor fast till ett bra pris p.g.a. krondevalveringen.
Har inte läst artikeln. Ska kolla nu.
Nu har jag läst artikeln. Säger ju egentligen inte så mkt mer än att det finns risker med handelskriget och att man drar ner på byggandet som också driver den svenska ekonomin men att man inte tror att handelskriget kommer att eskalera p.g.a. det även kommer skada amerikanska intressen.
@Toni, tja, tycker artikeln väl sammanfattar alla "utmaningar" som diskuteras: MKt lite stimuli kvar, hushållens rekordskulder, den stora immigrationen, sjunkande export, den turbulens valet kan skapa, ett exportberoende som inte tål störningar som handelskrig.
Vad gäller bostadspriser så har de realt gått upp troget med fallande ränta sen mitten 90-talet. Om räntan nu går upp långsamt samtidigt med lågkonjan slår in och negativ inverkan från en eller flera av ovan faktorer så kan vi lika gärna få 20 år med fallande priser. Det här med att man blir rik på bostad är rätt nytt historiskt. Så jag tror inte det är fel att resonera som du i nuläget.
@Bengt: Vet inte riktigt om jag gör rätt då jag inte vågar gå in på börsen nu efter 10 års uppgång p.g.a rädslan att förlora ca. hälften inom ngt år samtidigt som korrelationen mellan kronan och handelskrig/bostadspriser är väldigt stark. Risken är väl att jag om 5-6 år står med besparingar ingenting värda och med liknande bostadspriser. Är bara så trött på att alla som missköter sig i Sverige belönas. Till slut blir man också en av dom då systemet formar en till det.