Konjunkturinstituets (KI:s) konjunkturbarometer fortsätter som väntat att falla nu när högkonjunkturen är på väg ut ur överhettningen. KI menar dock att konjunkturen förstärks och kommer toppa först 2019.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607 – 201803 |
Som väntat fortsätter vandringen bort från överhettningen av ekonomin och konjunkturindikatorn föll vidare. Tjänstesektorn och hushållen stod för den stora avsvalningen och är snart i lågkonjunktur, medan bygg- och anläggning något överraskande faktiskt stärktes. Makroindex hushåll är redan nere i lågkonjunkturläge, även om mikroindex håller sig över nollan.
Min redovisning av index baserar sig på index -100, så negativt läge blir negativt istället för under 100. Konjunkturinstitutet håller benhårt fast i sin “analys” om guld och gröna skogar i en evig superkonjunktur. T ex är raset hos tjänstesektorn att betrakta som positivt och optimistiskt.
“Tjänstesektorns konfidensindikator föll till följd av svagare signaler om hur företagens verksamhet utvecklats de senaste månaderna. Förväntningarna på efterfrågeutvecklingen de närmaste månaderna är dock oförändrat optimistiska.”
Även hushållen är förstås positiva trots fallet.
“Konjunkturen förstärks och toppar 2019. Hushållens konfidensindikator föll för fjärde månaden i rad men pekar trots dämpningen på att hushållen är något mer positiva än normalt.”
Låt oss ignorera att de var betydligt mer positiva för några månader sedan. Så länge index är över nollan så anser KI att läget är positivt och inte att det försämrats.
I sin separata analys konjunkturläget tar man i så man nästan äter baklänges och menar att högkonjunkturen förstärks och toppar först 2019.
“Högkonjunkturen i Sverige förstärks och konjunkturuppgången i omvärlden driver på den svenska exporten. Det höga kapacitetsutnyttjandet gör att näringslivets investeringar ökar snabbt, trots att bostadsinvesteringarna planar ut.”
Fast lustigt nog lägger man en BNP-prognos om 2.1% i tillväxt år 2019, i kontrast mot 2.8% för 2018. Ändå så ska alltså 2019 vara toppen på konjunkturen. Så nu vet vi det. En tillväxt på 2.1% är starkare än 2.8%.
Så inga problem i sikte enligt KI.
Följer man bloggens konjunkturmodell för börsinvesteringar är man redan likvid på grund av konjunkturläget, och den rekommendationen kommer inte ändras förrän konjunkturbarometern är nere i misär och på -10 eller lägre.
13 kommentarer
Men vad säger Magdad-Bob?
Kan det vara en valprognos månne?
Intressant är ju att exporten och byggsektorn ser fortsatt oväntat starka ut. Det blev en lång högkonjunktur helt enkelt, sen blir det säkert svagare.
Längre in i rapporten står "Högkonjunkturen förstärks i år.", så det är lite slarvigt formulerat i rapportens början, förmodligen för att trigga bloggare.
Mycket info i konjunkturläget som vanligt, rena julafton…
Det är ett rykte att det är en myt att vi står inför en lågkonjunktur.
Haha!
Om vi bortser från de senaste 30 åren så kanske det är så. Men ser vi tillbaks till slutet av 80-talet så ligger vi risigt till.
Så länge vi kan depreciera SEK mot EUR så fungerar exporten ok. Kronförsvagningen följer rätt väl exportindustrins utveckling. Och så länge hushållens enorma skuldberg får växa så hålls privatkonsumtionen uppe. Och RB vill elda på optimismen ytterligare genom att nu flagga för räntesänkningar. Jotack, detta race kan nog fortsätta ett tag till utan nödvändiga strukturella förändringar. Men notan blir dyrare och dyrare. Tror tigerekonomin mer liknar en mager kissemiss som handlar kattmat för SMS lån. Men man kan ha fel.
USA ser fortsatt starkt ut även om det ganska länge funnits en divergens mellan olika diffusionsindex och reala siffror. EU däremot tycks ha saktat in sett till olika PMI.
Ang inflation har FED tagit fram ett nytt mått(Full Set)som kan ses som ledande index. Kan tänkas att CPI Core tar ett litet steg upp med en halv % till runt 2,5% framöver. Inflationen har ju en tendens att exporteras.
https://www.advisorperspectives.com/images/content_image/data/aa/aa9fe84da31071ec8e9c665a99ff8f15.png
Hur definieras högkonjunktur respektive lågkonjunktur?
Kul=högkonjunktur Tråkigt=Lågkonjunktur
Tycker att "iblandekonomi" har en viktig poäng. För mig är det inte självklart vad som definierar en högkonjunktur. Spontant tycker jag jag att resursutnyttjande är viktigt. Då borde arbetslösheten vara mycke låg i en högkonjunktur, och tvärt om.
Konjunkturinstitutet var helt galet ute i sina prognoser 2007.
"Svensk BNP växer med 3,5 procent 2007, 3,8 procent 2008 och 3,1 procent 2009".
BNP föll 0,6% 2008 och 5,2% 2009. Det är en miss på mer än 8%!
Här kan ni hitta gamla prognoser:
https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget/konjunkturlaget-2001-2011.html
Cred till myndigheten att de iaf. har dem kvar på hemsidan. Det tyder iaf. på att de har ett öppet sinne och inte ser kritik som ett problem.