Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
Från årsskiftet har regeringen höjt bidragen för installation av nätkopplad solenergi. Då man tidigare bara fått i praktiken momsen tillbaka är det först nu det handlar om riktiga bidrag för privatpersoner. På det personliga planet har min solcellsanläggning idag slagit effektrekord.
Dagens väder gav soleleffektrekord trots moln och partiell skuggning av kala trädtoppar på grund av låg sol så här års. |
Det så kallade solcellsbidraget var tidigare 20%, vilket bara innebar att man som privatperson fick tillbaka den 25%-iga momsen. På sätt och vis var det alltså inte ett bidrag, då den bara ersatte den statliga straffskatten på solcellsinstallationer. Från årsskiftet har bidraget höjts till 30%, vilket gör att man faktiskt får stöd för installationskostnader och materiel, och inte bara straffskatten. Solcellsbranschen har dock själva kritiserat höjningen, visa av erfarenheter från andra länder.
Men nu är det alltså fritt fram att söka för kommande eller nyligen installerade installationer och få 30% i stöd, vilket alltså även överstiger momsen. Ansökningsdatumet gäller, så även om man installerade före årsskiftet får man alltså 30% om man söker först nu. Därtill utgår statliga bidrag för såld el. Stora problemet med bidragen är de extremt långa handläggningstiderna. Som innehavare av en anläggning kan man få räkna med över ett år innan pengar betalas ut och kassaflödet måste alltså kunna hantera den faktiska kostnaden. Min egen installation från Solkraft Sverige består av 4.76 kW(p) via 17 solcellspaneler och en 5 kW växelriktare från amerikanska Solaredge, med tillhörande optimerare per panel. Själva panelerna är 280W monokristallina från tyska Astroenergy (kinesiska JA Solar). Att vi passerat vintersolståndet där min anläggning gick online och nu går mot ljusare tider märks snabbt. Idag slogs ett effektrekord på nästan 900 W av 4 760 möjliga Watt. Detta trots moln och partiell skuggning ifrån trädtopparna så här års. Det har nu mulnat till, men sannolikt passeras 1 kWh i energiutvinning på en dag för första gången för anläggningen. |
Det nya effektrekordet ligger på nästan 900 W av 4 760 W möjliga vid full sol sommartid. Själva historiska rapporteringen av effekten i SolarEdges webtjänst sker som ett stickprov var 15:e minut och missar därmed ofta de extrema topparna, så här tog jag foto på växelriktarens display. Webtjänsten rapporterade 838 W när jag gick ner, men i historiken är 585 W det högsta. Rapporteringen av utvunnen energi är dock korrekt och baserar sig inte på effektstickprov. Finns alltså en del förbättringsmöjligheter hos SolarEdges webtjänst. |
Om det bara blir helt molnfritt känns det givet att 1 kW med lätthet kan överträffas redan idag, trots partiell skuggning. Det innebär att jag snart kan se den första produktionen gå ut på elnätet, eftersom bostadens förbrukning normalt ligger runt 1 kW även så här års, undantaget vid dusch (varmvattenberedare, vattenpump på 1200 W), tvätt, diskmaskin eller matlagning. Skuggningen ska vara helt borta i februari, och är oavsett ett minimalt problem så här års när det dels sällan är sol, och solen dels ger väldigt lite på grund av läge solstyrka när solljuset måste passera genom mer av vår atmosfär.
Rent realistiskt kanske den första försäljningen först nås när anläggningen producerar 2 kW och lite mer varaktigt än under de korta perioder som gäller nu. Kanske mot slutet av februari? Det finns ju inget självändamål i att sälja elen – det bästa är att förbruka den själv, så jag får passa på att tvätta eller laga mat när solen skiner framöver.
Sommartid kommer panelerna producera runt 20 kWh per dygn i snitt, dvs betydligt mer under bra dagar, mot ett snitt under 1 kWh per dygn just nu. Beräknad årsproduktion ligger på knappt 4 000 kWh och kommer räcka till att en elbil inte kommer höja årskonsumtionen av nätel, åtminstone inte netto. Exempelvis drar Hyundai Ioniq runt 1.2 kWh per mil, Tesla Model 3 verkar dra 1.5 kWh per mil. 2000 mil blir då 2 400 kWh respektive 3 000 kWh givet att all laddning sker via bostaden.
Jag kommer oavsett att rapportera hur det går framöver. För en beräkning av ekonomin, se detta inlägg som visar på 8% skattejusterad årlig avkastning på investeringen. Priserna och effekten i det exemplet ligger nära vad jag själv får och vad jag själv betalat.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
47 kommentarer
Alla blir glada när deras hjärtefråga subventioneras mer av andras skattepengar…
Även ROT avdraget kan användas för installationskostnaden. Här antar jag att det är viktigt hur fakturan från säljande bolag är utformad
Nope, har du använt ROT får du inte använda solcellsbidraget.
Man kan använda ROT avdraget samtidigt som man har ansökt om investeringsstödet till solceller. Man kan dock inte få båda stöden samtidigt, så när/om man får investeringsstödet beviljat får man betala tillbaka ROT avdraget.
Hej ! Man får visst använda sig utav ROT vid installation av panelerna. Man måste dock betalar tillbaka ROT-avdraget när man gör en ansökan om utbetalning av solcellsstödet hos Länsstyrelsen.
Ett möjligt problem är kanske att priserna inte pressas ordentligt om det finns ett statsstöd i botten?
Nja. Bidraget var 60% förr i tiden och har successivt sänkts i takt med prispressen. Fast nu höjs det istället. 20% (momsfrihet) var en bra nivå, som är kostnadsneutral för staten. Jag skickar nu förstås in ansökan på 30% istället.
Får man fråga vad totalkostnaden är för att investera i en sådan här anläggning? Före o efter bidrag.
Mellan tumme och pekfinger i alla fall.
Mitt länkade räkneexempel säger 90000 efter bidrag. Det ger 128500:- SEK vid 30% bidragoch 112500 vid 20% bidrag. Så någonstans runt 120 000:-.
Nils Nilsson;
Du ställde frågan fel.
Hur mycket är totalkostnaden i att INTE investera i en sådan här anläggning. Räkna på ökat värde på huset, lägre elräkning, beräkning av el-priset framöver, el-behovet (om man har tonåringar inom nägra år), mm. Mindre kostnad på slösaktigt lyxliv (eftersom pengarna användes till solceller). Det är mer intressant. Bara det att en thai-resa blir inställd för att en familj valde att satsa på solceller gör också väldigt mycket för klimatet.
Mellan tumme och pekfinger och cirka 20 år framåt.
I Phoenix var det ett garage som brann häromdagen. Brandkåren fick problem med släckningen på grund av solpanelerna.
Kan vara bra att tänka på vid installation.
Därför jag har optimerare, som bryter strömmen för varje panel vid strömbortfall.
Vad för problem?
Taket är normalt obrännbart, det är bara större fastigheter som räddningstjänsten går genom tak för att bekämpa eld uppifrån.
DEt är förenat med stor fara nämligen att öppna upp taket om det ger fritt drag för elden inomhus. Oavsett kommer räddningstjänsten ta fram tekniker för detta allteftersom det behövs.
Gällande installationen skall den vara tydligt uppmärkt så att skadade kablar inte innebär så stor risk. Solcellerna ger ifrån sig hög spänning redan vid låga ljusinflöden.
Är inte ovanligt att räddningstjänsten sågar hål i taket för att ventilera bort brandgaser.
Nä, det går inte att generellt säga att tak är obrännbara. Takpapp är resistent mot flygbränder men är inte direkt obrännbart, sen är ju många takkonstruktioner i övrigt trä, cellplast och annat gött.
Problemet är i huvudsak att panelen inte går att stänga av. Den alstrar alltså ström fram till brytaren, var den nu är placerad.
Se vidare t ex:
https://www.nyteknik.se/nyheter/varningen-solceller-kan-orsaka-elchock-6395907
Villor övertänds snabbt, så det är rätt osannolikt att brandkåren hinner fram för att rädda en villa. I stället är min killgissning att de koncentrerar sig på att rädda intilliggande byggnader och låter villan brinna ner. Solceller på taket gör då varken till eller från i den villa som brinner.
Just i mitt fall har jag två grannar som är i deltidsbrandkåren och 1.5 km till brandstationen så chans att rädda huset existerar. En brand i ett hus inne i byn, 500 m från stationen för några år sedan räddade man huset så det räckte med röksanering och lite renovering.
Man räddade också en av de största arbetsplatserna för några år sedan, när en förbipasserande på kvällen såg lågor inne på kontoret. Även där räckte det med sanering.
Och sedan skulle det bli flyktingförläggning i gamla fängelset i byn, vilket då råkade spontant börja brinna någon vecka efter beskedet. Även där räddade man byggnaden.
Har man larmcentralkopplat brandlarm eller upptäcker branden själv så tror jag oddsen just i och runt byn är rätt goda att rädda hus här, iaf utifrån empirin. Ett annat hus totalförstördes, men där fanns inte någon hemma, inga grannar som kunde se och branden upptäcktes först när lågorna stod 10 m upp över trädtopparna. Det huset totalförstördes förstås. Lärdom är att det är mkt bra att ha larmcentralkopplat brandlarm.
Ursäkta mitt ofullständiga inlägg. Befinner mig i San Diego och skrev det i sängen. Men nu har jag fått frukost och klockan är 8:23;
Det var ett garage fristående till en villafastighet som började brinna inne i garaget (hade inget med solpanelerna att göra). Brandkåren försökte begränsa branden till garaget så att det inte spred sig till boningshuset. Det var i det läget då lågor slog ut från taket det blev problem med att få vattnet till taket då panelerna gjorde så att vattnet rann av.
För övrigt så var det väldigt imponerande solanläggningar på vägen hit inte långt från Yuma (som är den stad med mest soltimmar i världen).
Klockan 10:00 öppnar USS Midway som blir dagens höjdpunkt.
Hälsningar
FD Bokhandlaren
Cornucopia;
Lärdom är att satsa mer på att förebygga brandrisken i sin bostad än att koppla det till larmcentral. Jag lägger inte ugarnas liv i händerna på nån okänd larmoperatör/installatör. Se till att alla kommer ut. Se till att du får veta vad som sker i huset. Se till att ev. grannar blir uppmärksamma. Och se till att det finns brandsläckare och brandfiltar och välplacerade fungerande brandlarm (LÄS PÅ). Gärne ett för mycket än ett för lite. Byt batteri varje år. Testa dem en gång i månaden. Lär ungarna och frugan vett om brandfaran. Sen går det inte skydda sig mot allt hela tiden – men det får att rädda liv och det går att spara pengar så man har råd att ha ett liv. Hus går alltid att bygga upp igen. Liv kan aldrig återuppväckas. Se även till så att viss belysning fungerar oavsett om strömmen går eller inte.
Larmcentralskopplade (brand)larm ger bara en falsk trygghet.
Och det var en gubbe på räddningstjänsten som höll med mig om detta.
https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/dyra-hemlarm-fungerar-daligt
Nej, vi ligger kvar inne t brandkåren kommer.
Är du dum i huvudet eller sosse?
Larmcentralen är till för brand om ingen är hemma.
Jahaja, är det på den nivån nu. Jag kan väl säga att jag är både och. Dum i huvudet och sosse på en gång. Men jag är åtminstone man nog att vara mindre beroende av andra män än vad du verkar vara.
Det plingar till i mobilen (hos mig, frugan, närmsta grannen och hos en släkting) om det blir rökutveckling hemma hos mig. Jag går in i övervakningskameran som slår på med detsamma och kollar. Brinner det så ringer jag väl brandkår OCH alla grannar OCH eller vem jag själv känner för innan jag själv åker dit. Det finns tillräckligt med utrustning att börja bekämpa branden med på plats innan brandkåren kommer och huset är alldeles övertänt. Något jag aldrig sett hos folk med larm kopplat till larmcentral. Där finns sällan ens en brandsläckare. Med ett larm kopplat till larmcentral invaggas man snabbt i en trygghet i att nån annan tar hand om allt. Det har jag allt märkt ser du.
Men att det ens börjar brinna – det får inte hända. Och om det gör det så är huset av mindre prioritet än att någon skulle vara kvar därinne.
Det gäller väl att lära sig att tänka med eget huvud – hur extremt dum i huvudet man än är – istället för att förlita sig på att andra (som tjänar på det) ska börja tänka åt en.
Du gör som du vill och du drar dina lärdomar, men det finns andra bättre och billigare sätt att skydda sitt hus och som kan spridas ut till folk som inte öppnar plånboken för minsta otrygghetsfaktor i livet.
Det som gör dig dum i huvudet och sosse är din mästrande attityd att bara du vet bäst och att alla andra skiter i brandsäkerhet bara för att de dessutom har ett larmcentralkopplat larm vid brand. Att du ens tror att folk skiter i brandsäkerhet visar att du har en del utmaningar att jobba med.
Jaja, absolut. Visst är det så. Du vet ju bäst i vad som gör mig dum i huvudet. Därför påstår jag sällan saker som jag inte har några som helst belägg för.
”Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. I regel är det SLARV som förorsakar brand men även tekniska fel är vanliga brandorsaker.”
https://www.brandskyddsforeningen.se/sakra-hemmet/forebygg-brand/
”Bränder i bostäder är mer än dubbelt så vanliga som bränder i alla andra byggnader tillsammans.”
https://www.brandskyddsforeningen.se/sakra-hemmet/
Det finns bra tips som t.ex. spisvakt, brandfilt, brandsläckare, mm. Spisvakt har jag ju själv eftersom spisens kontakt är sammankopplad till brandvarnaren. Hur många vanliga svenska hushåll har det? Trots att det på alla utbildningar tjatas om hur många bränder uppstår vid spisen? Jag tror inte jag är så djävla smart att jag alltid kommer ihåg allt, utan gör det istället svårt att göra fel. Jag tar ansvar för mina många brister och det som går att förebygga. Men det är det få som gör, alla går omkring och tror att de är perfekta varelser ända tills de (förhoppningsvis) står där vid resterna av sitt nedbrunna hus.
”Ska man enbart läsa statistiken så finns det många föremål i vår vardag som är potentiella brandfaror. Men till 80% beror detta faktiskt på den mänskliga faktorn och inte föremålet i sig.
Många föremål i svenska hem är inte så farliga som många tror. Anledningen till att de börjar brinna behöver inte vara fel på produkten. Ofta handlar de om handhavandefel.”
http://www.hassleholm.se/omsorg-och-hjalp/trygg-och-saker/din-sakerhet/brandsakerhet-i-hemmet/brandrisker.html
Men ingenstans hittar jag att de vill att man kopplar en brandvarnare till en larmcentral.
Ingen på alla brandutbildningar (jag har varit brandskyddsansvarig tidigare och gått en hel del brandskyddsutbildningar) har någon förståsigpåare sagt att detta vore nödvändigt. Det jag hört är att det är rätt onödigt och dyrt. Ett behov som försäljare försöker skapa. De har ringt till mig med och försökt pracka på mig skiten.
Jag är glad om du kan lära mig något nytt kring brandskydd. Men du får allt anstränga dig bättre än att bara förespråka att jag ska betala till dyra larmcentraler.
För att sammanfatta: i regel är det SLARV som orsakar brand men även tekniska orsaker kan orsaka brand. Av dessa tekniska orsaker är till 80% den mänskliga faktorn (”SLARV”) som ligger bakom brandorsaken. Det är en väldigt liten andel av alla bränder i privata bostäder som inte beror på SLARV. Det jag kan tänka mig att betala extra för är det som åtgärda eller varna mig för mitt eller någon annans slarv i mitt hem.
Visst, man kan kolla de vanligaste brandorsakerna och försöka skydda sig med det med t ex timers, moderna elinstallationer etc. Dessutom bör man nog undvika att handla elprylar via Lightinthebox och sånt där, finns ju en del billiga kinaprylar som fattat eld vid batteriladdning osv.
Dock bör man inte förutsätta att detta gör en immun mot brand.
Förutsatt att brand inträffar är följande framgångsfaktorer för att överleva:
-Att man var nykter när man gick och lade sig,
-Att man har fungerande brandvarnare
-Att man är mellan 18 och 65 år gammal.
När det gäller att rädda huset ska man inte lita på brandkåren. Övertändning sker inom 10 min + att om det inte är livräddande insats blir det eventuellt s k utvändig släckning. Men där finns ju normalt försäkringar.
I Kalifornien helsprinklar man privatbostäder, nåt vi borde börja med i Sverige också. Givet att man har rimligt vattentryck in från kommunalt nät kan det kosta sisådär 200 kr/kvm, alltså i klass med ett billigt parkettgolv. M h t att folk ska bo hemma med hemtjänst tills de är nästan döda skulle det nog kunna rädda en del liv faktiskt.
Problemet var att panelerna förhindrade vattnet att nå yttertaket.
Tror du räknar lågt på elförbrukningen för elbilarna du nämner. Laddaren är inte 100% effektiv, och bilen drar mer på vintern osv. Vilka källor ska man ha för elbilsförbrukning egentligen?
Säkerligen. Tror i praktiken att Ioniq ligger runt 1.3 kWh, dvs ca 21 mils räckvidd vid normala förhållanden. Dock, förvärmning vid inkoppling kostar ju en del kWh.
Första kommentaren här på bloggen då du nästan alltid har så bra koll Lars (samt att Google-konton är vidriga, detta är såklart en throw-away).
1. Det är *inte* ansökningsdatum som gäller utan det är beslutsdatum. Vi har verifierat detta både med installatören (SVEA Solar) samt Länsstyrelsen då vi annars hade dragit tillbaka vår ansökan (blir rätt stor skillnad med 10% på en nära 20 kWhs anläggning).
2. Vi har även pratat med Skatteverket angående ROT och du har fel även där. Man får visst ansöka om ROT-avdrag för installationen och kan efteråt söka solcellsbidraget precis som vanligt. Däremot måste du, om/när du beviljas solcellsbidraget, betala tillbaka ROT:en till SKV. Finns ju många anledningar att göra så men för en stor installation är det ju den direkta kostnaden som är trevlig att få ner litegrann medans man väntar på eventuellt framtida solcellsbidragsbeviljande.
1. Tack, bra att veta. Kul med en 20 kWh anläggning? Gård eller en enorm villa för den storleken?
2. Det du skriver stämmer säkert, jag har bara i mitt minne abstraherat det till att man inte kunde använda både ROT+solcellsbidraget, vilket på sätt och vis stämmer. Men som du säger kan ju ROT göra att man inte behöver ligga ut med allt kapital, vilket är speciellt trevligt när man har en 4x så stor anläggning som jag.
Förstås intresserad av hur skalfördelarna påverkar den storleken på anläggning (=totalkostnad)? Materiel är ju i princip linjärt, men det finns ju installationskostnader att spara, inklusive ställningsbygge etc.
Jag blir lika förvirrad varje gång kW o kWh blandas ihop, begåvningsutmanad som jag är…
Lustigt att branschen ondgör sig över installationsbidraget på 30% till privatpersoner, men nämner inget om överskottsbidraget på ca 60% (skatterreduktion på exporterad el) .
Man kan nästan tro att de inte vill installera hos privatpersoner …
Hur går bidrag till installation med EUs importtull på kinesiska paneler?
Byråkrater får liksom jobb i bägge ändar, borde inte båda delar snarare avskaffas?
Solceller i Sverige och Tyskland må vara privatekonomiskt lönsamt, men gör i stort sett ingen skillnad alls för globala CO2-utsläpp. Och eftersom vi både har vinter och långa nätter så måste elproducenterna man ha back-up på nästan 100% av den installerade kapaciteten = dåligt kapitalutnyttjande.
Kan du bryta ut EN panel och montera den så att den följer solen, i ett plan eller två? Hade varit intressant att kunna jämföra och se OM det skulle löna sig.
Solceller i Sverige är oftast greenwashing. Vårt land ligger nära nordpolen och vi använder mest el när det är mörkt och kallt. Att spara stora mängder energi under långa perioder är dyrt och ineffektivt. Om man tycker det är viktigt att avskaffa kärnkraften till förmån för förnyelsebar energi så är vindkraft ett mycket bättre val än sol i Sverige.
Anledningen till att politikerna vill ha stöd för solceller i Sverige är PR. Det finns nämligen studier som visar att människor som installerat solceller pratar och sprider idéer om förnyelsebar energi och klimatförändringarna. Gissningsvis finns en ren väljarkalkyl bakom MP:s stöd till solcellssubventioner.
När nu större och större summor läggs på solcellsbidrag i olika former (direkt bidrag, stöd per såld kWh och FIT) så börjar det bli dax att ta en ordentlig titt på vad som är greenwashing och vad som faktiskt fungerar.
Jag vill gärna föreslå att vi istället lägger miljonerna på att hjälpa svenska bolag att sprida miljöteknik till andra länder. Med ordentliga stöd till Nibes värmepumpar, Climeons generatorer, ABB:s HVDC ledningar mm. så kan svenska politiker faktiskt påverka den globala energimixen. I alla fall i större grad än om vi (med ~0.1 % av världens befolkning) använder lite solceller för vår elproduktion.
Du kan kalla det greenwashing bäst du vill. Mitt beslut baserar sig på att den ekonomiska kalkylen talar för en bra och stabil ekonomisk avkastning på investeringen, med motsvarande ca 8% i beskattad avkastning om året. Sedan har jag varit med och via nyemissioner finansierat Climeon. Det ena utesluter inte det andra.
Fördelen är att man kan förbättra sin egen privatekonomi, och därtill få en form av skatteåterbäring så länge det nu håller. Min egen situation förbättras inte av att ABB får pengar.
Cornucopia;
+1
@Martin,
Överskott på el exporteras. Ju mer el som tillverkas desto mer kan exporteras, speciellt till fossilländer som Tyskland och Polen. Att sälja klimatteknik har ingen motsättning mot att samtidigt satsa på tekniken hammavid. Sen kan man diskutera vad du menar med VI, någon form av socialistisk centralstyrning och femårsplaner för att erövra världen?
BW;
Socialism, men bara för storföretag /rikaste = liberalism. 5-års plan? Nejdå. Jag tycker det mer liknar en 10-års plan i likhet med den Reinfeldt hade när han lanserade ”nya moderaterna”.
SvD, 2005:
”Jag intervjuade Reinfeldt innan boken kom ut våren 1995. Han sa att det egentligen räcker med ett borgerligt parti. Och moderaterna måste breddas: mot mitten förstås.
"Jag tror att om vi skall bli större så måste vi kunna rymma hela borgerlighetens idéer. Det är ett vägval vi måste göra."
Carl Bildt placerade efter kritiken Reinfeldt i moderaternas Sibirien, men på partistämman i Örebro tio år senare blir Reinfeldt fullkomligt rehabiliterad.” […]
”Fredrik Reinfeldt förefaller alltså genomföra något han planerat i ett decennium.”
https://www.svd.se/reinfeldt-foljer-gammal-plan
Lär väl vara detsamma med den där Kristersson. Han har väl en 20-års plan.
Men jag håller med: det räcker med ett borgerligt part (centerpartiet). Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, miljöpartiet och Krisdemokraterna kan NI väl få lägga ner om ni vill. Så kan VI i utbyte lägga ner vänsterpartiet här på vänsterkanten. Miljöpartiet läggs väl ner när Fridolin går i pension och därmed inte har någon kvar.
Jävla miljötrams! "
Sprida miljöteknik för att godhetssignalera är så jäääävla bra, asså"
Vad sägs om att bara odla/sätta träd i t.ex. Indien? LOW TECH as fukk
Men det skulle ju bara slå ca. 3-4 flugor i en smäll och inte lämna godhetspoäng till signalister med existensiell problematik i Sverige
Om vi vidgar perspektivet lite så ger solcellsinstallationer hos privatpersoner i Sverige också en ökad elproduktion som minskar förlusterna i nätet för ägaren av lokalnätet. Produktion av något blir normalt billigare per styck ju mer som produceras så dagens installationer hjälper till att sänka kostnaden för hela jorden. Och med tanke på att Sverige nettoexporterade el varje vecka under 2017 undveks en hel del koleldning i övriga grannländer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Om vi breddar perspektivet ytterligare så ger det en lägre elräkning för dem som installerar solel. Ingen har tidigare förespråkat en hög elräkning förrän solel kom på tal.
Mike. Drop.
Solelen kommer till nytta någonstans var den än produceras i Europa. I värsta fall så sparas lite vatten i en kraftverksdamm i Norge till mörkare tider. I bästa fall så behöver man inte bränna lika mycket brunkol i Tyskland eller Polen samtidigt som Lars W laddar tvättar sin byk i varmt vatten eller laddar bilen med närproducerad el, och den elen behöver inte då heller förlora någon enstaka procent i överföringsförluster i nätet.
Cornu, inga tankar på powerwall så du kan tvätta och diska närsomhelst?