Valueguard rapporterade i morse sitt kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex. I Stockholm har priserna nu fallit till nivåer från juli 2015, dvs för mer än två år sedan. Undantaget det fåtal som köpte sommaren 2016 sitter statistiskt “alla” som köpt lägenheter i Stockholm sedan sommaren 2015 på en latent förlust.
Kvalitetsjusterat lägenhetsprisindex för Stockholm. Källa: Valueguard |
Priserna på bostadsrätter föll 4.2% i Stockholm under november och är ner 9.5% på tre månader och 6.0% på ett år rapporterar Valueguard.
Bostadspriserna föll i hela landet, både för villor och lägenheter, men raset var alltså störst i den svenska huvudstaden.
Sverigeindex föll 2.9% på en månad.
Bostadsrätter föll 3.5% på en månad, och för Stockholm var raset 4.2%, Göteborg 3.4% och Malmö 1.8%.
Villor föll 2.5% på en månad, för Stockholm 3.9%, Göteborg 3.9% och Malmö 2.9%.
För Stockholms lägenheter är priserna tillbaka till juli 2015 års nivåer, nivåer som också sågs tillfälligt vid dippen sommaren 2016. För att sitta på en (generell) vinst på lägenheten i Stockholm behöver den generellt vara köpt före sommaren 2015. Undantaget sommaren 2016 sitter övriga på förluster. Det handlar om tusentals förlustaffärer. Husmasken rapporterar 72 989 lägenhetsaffärer via Booli (alltså ej inkluderat all nyproduktion) för Stockholms kommun sedan 2014. Halvera det, så handlar det likväl om över 36 000 latenta förlustaffärer. Om prisutvecklingen är den samma i Stor-Stockholm så har det skett 125 446 affärer sedan 2014 och om hälften skett sedan sommaren 2015 är det nästan 63 000 latenta förlustaffärer för de köpande hushållen.
Inget överraskande för bloggens läsare, men de som köpt en lägenhet de senaste två åren i Stockholm alltså inte längre “fått betalt för att bo” och kan tvärt om rent av sitta på en förlustaffär. Tur att alla “köpt för att bo” och inte alls räknat med framtida prisstegringar…
Frågan är när det går upp för lägenhetsköparna att de sitter på förlust på senaste lägenheten?
88 kommentarer
Håpp… Så kan det gå. Lär väl fortsätta..
I norge ligger nyförsäljning back med 36%…
Lär väl följa mer eller mindre samma spår för svenska bostadsrätter som är nya…
Karma'n hann ikapp svenska bomarknaden. Revenge is a dish best served cold. Bättre sent än aldrig…etc 🙂
Jag behöver inte pensionsspara eller amortera, min villa kommer vara värd många miljoner mer än vad jag köpte den för när jag blir 65 /Flera av mina vänner av vilket några har hunnit bli rejält gråhåriga.
Flera av dina vänner kommer nog att bli ännu mer gråhåriga när de inser att de kommer leva som fattigpensionärer på ålderns höst.
Konstigt resonemang, du vet inte vad din villa kommer att vara värd den dagen du fyller 65.
Hello.
Ja du kan ju knapra på villans gavlar så du håller dig mätt ettag. Sen beror ju allt på vilken standard man vill leva som pensionär. 10 000 i månan efter skatt räcker ju inte jättelångt?
Noreas Andreas Wallström skriver i en kommentar att priserna i December har planat ut och tom ökat något i Stockholm med hänvisning till Boolis data.
Stämmer inte alls med vad man ser i Husmask där det ser ut att vara fortsatt ner även i December.
Någon som förstår hans kommentar?
Kollar du Penates var det för Sthlm innerstad en liten uppgång första veckan i December, vilken sedan dess är mer än utraderad. Om något så tror jag det är detta han syftar på, men känns ju lite som ett försök att prata upp marknaden att fokusera på just den veckan.
Många av dessa "experter" från Stockholmsområdet har nog en helt del "skin in the game" i Stockholms bostadsmarknad. Det är nog framför allt det som är orsaken till hans kommentar.
Han hänvisar till Boolis data så jag antar att de tankar ner data direkt från databasen.
Visst har många experter "skin in the game" och gör allt för att prata upp marknaden men jag tror ändå inte att chefsanalytikern på Nordea vågar gå ut med direkt desinformation, speciellt när den data han hänvisar till är enkelt att kolla upp.
Penates och Husmask tankar samma data från samma databas, så man kan med ganska stor säkerhet säga att han sprider desinformation, ja.
Tittar man på hela kommunen på husmask skulle man kanske kunna hävda att priserna börjat plana ut i stockholm – men då tas ingen hänsyn till att bara 48% av lägenheterna i November låg innanför tullarna, medan 55% av lägenheterna i December låg innanför tullarna, vilket naturligtvis drar upp snittet (och är anledningen till att Valueguards kvalitetsjusterade statistik är den enda som egentligen säger något på riktigt).
Jag har nyligen köpt en gård på Gotland, och där står det fel försäljningspris inlagt i Boolis data. Det står att gården är köpt för utgångspris när vi i själva verket fick gården för 15% under.. Hur mycket kan man egentligen lita på statistiken?
Blir även väldigt tydligt på länsstatistiken hos penates där rådatat stiger, medan datat justerat för område som försäljningen skett i sjunker (tyder på faktiskt sjunkande priser, med relativt färre försäljningar i billiga områden och fler i dyra).
Det fanns uppåttendenser i typ Sthlm innanför tullarna och även för Sthlms län under några dagar, men det verkar ju ha visats sig vara enbart brus. Några enstaka outliers som drog upp just den veckan under några dygn. Kollar man veckodatat nu så är det lite svajigt t ex i Sthlm kommun men det tror jag kan bero på att volymerna sjunker inför årsskiftet. Slutet av december är ofta väldigt ojämn.
Annars kul att notera att Valueguards siffror stämmer bra med Husmask (och säkert även Penates) med 12 månaders nedgång i Sthlm kommun på 6% resp 7%.
Kan inte bomarknaden, men om man tolkar grafen som alla andra där mänskligt tradingbeteende ligger bakom så är det dags för en större korrektion än nuvarande pyspunka, inte osannolikt att det ska tillbaks till 2010 nivån.
Men som nån kommenterade har man köpt för att bo och är troende på vårt förträffliga pensionssystem så finns väl inga problem.
Ja tittar man på den så kanske en tjurfälla först. Så är nog inte helt orimligt att många som inte säljer nu utan väntar får en chans till att komma ur relativt smärtfritt.
Så borde det vara, men till skillnad från ren värdepappers investering så är nog endast en liten del av bostads ägarna som vill (alla är ju inte ägda på spekulation/investerings motivet) eller har praktisk möjlighet att realisera förlust.
Sen är ju sälj/köp av bostad rejält utsmetat i tid jmf med värdepappershandel.
Ska bli intressant att se hur det utvecklas.
Själv är jag rejält investerad i räntepapper, som säkerligen kan följa med i fallet.
Intressant läge. Givetvis tror bankerna att de kan spå framtiden de också:
"Det var ungefär som vi räknat med, vi trodde på -2,5 procent. Nu är bostadspriserna ned ungefär 7,5 procent från augusti, men nedgången har troligen förstärks av säsongsmönstret där det brukar vara lite svagare under slutet av året. Det kommer antagligen att fortsätta ned i december, men vår huvudbild är att bostadspriserna kommer att plana ut under den första halvan av nästa år, säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt."
Fortsätter det ner efter nästa sommar så har vi ett riktigt intressant läge, för då kommer konjunkturen också att kännas lite svalare.
Nedgången är snarare 10-15% i Stockholm när man tar hänsyn till vad som faktiskt blivit sålt.
SEB förband sig tidigt till att priserna bara skulle sjunka 5-10% max, därför måste de häva ur sig stollerier nu.
En del omogna histoie- och perspektivlösa "25-nånting" är väl nu helt chockskadade.. 😉
Det är nog en hel del omogna historie- och prespektivlösa "45-nånting" som är ännu mer chockskadade. Det är ju framför allt de som levt med ständigt stigande bostadspriser och använt bostaden som bankomat för att finansiera en lyxtillvaro, med dyra bilar och årliga lyxsemestrar till varmare länder. Det är framför allt i områden som Danderyd/Täby/Bromma som belåningsgraden är extremt hög. Det är inte 25-åringar som sitter med 10 miljoners villor belånade till 85%+.
25-åringen är väl glatt chockade över att kunna ta 20 % mindre lån…
Blir intressant framöver när den klassiska psykologin kommer in i bilden. Hur man beter sig i uppgång är en sak. Däremot när det man äger börjar tappa i värde och även om det inte understiger inköpsvärdet så tycker man ändå förlorar pengar. Många här som aldrig varit med om något sådant och vad det innebär.
Vi i ålder mellan 25-30 är enligt mig förlorare på bostadsmarknaden på så många sätt oavsett om man köpt eller inte. Vissa har såklart tvingats belåna sig högt för att få en chans att tillslut flytta hemifrån medan andra av oss bor i andra hand: dyrt och osäkert. Alla bor trångt och oroar sig mycket men det är svårt att hitta lösningar om man inte har tur. Shit vad jag och många andra i min ålder lägger tid, energi och pengar på att leta efter någorlunda trygga boenden. Andra generationer som redan varit inne på marknaden har kunnat göra stora vinster på vad jag till viss del anser vara vår bekostnad. Tror varken vi är perspektivfria eller chockskadade nu även om det såklart finns undantag.
Vi som var med och har erfarenheter av 92-94…
Vi VET..
När räntorna var 500%
När BR där Ingvar Carlsson bor gick för 1:-
När det var HELT HOPPLÖST att som nyexad öht få ett jobb …
När det bara var etniska svenskar som körde buss..
Var inte så bitter Bengt, alla i vår generation är inte idioter. Själv är jag akademiker i IT-branschen. Jobbar i en av Sveriges större städer, hög lön för min ålder + mycket sparat kapital. Tyckt det varit bubbelpriser sedan 2010. Fick istället "lida" med att bo hemma till 24 och flytta sedan, men det gjorde dock min ekonomi gott, nu i hyres.
Det finns mycket dom kan hända. Absolut. Och det är knepigt för både unga och andra som haft svårt att hitta bostad. Men längre fram innebär resultatet av detta att:
1. Unga kommer inte kanske behöva belåna sig lika mycket (lägre priser).
2. De kommer ha lärt sig lite mer på vägen, spara mer kanske.
3. Social housing krav återkommer och kommuner kanske tvingas till att ha lite variation i standarden och inte bara önska/beställa lyx i jakten på enbart höginkomsttagare.
Jag tror fortfarande att det är personer kring 45+ som har mest att förlora i dagsläget. Det är många hus i 10 MSEK klassen som är ute till försäljning nu där pantbreven ligger på över 70% av husets värde. Man kan gissa att paniken börjar sprida sig hos dessa säljare snart. 10% nedgång betyder en förlust på 1 mille på sessa fastigheter. Det tar lååång tid att spara ihop 1 mille, även med ett välbetalt jobb i storstaden.
Så kan det vara. Har inte tittat på datat själv men får väl ta och se runt i mitt hemområde i Stockholm bla (Enskede). Bor inte kvar där själv dock just för att det är för dyrt.
Hur mkt är priserna ner från absoluta toppnoteringen nu? Är det 9,5% som gäller…?
9.70% sedan toppnoteringen i mars 2017.
Ok. Tack. "Utöver" det ska vi alltså "väga in" det faktum att många dragit bort sin försäljning i hopp om att detta är just en "dipp". Så det ligger en hygglig andel "orealiserad försäljning" och väntar på att komma ut på marknaden? Utöver all nyproduktion som ska ut de närmaste två åren…
@unknown ©cornucopia? hur mycket måste det ner tills man utropar att bubblan har spruckit? -15% -20% ?? så som det känns just nu så är allt "de" säger bara bortförklaringar och "det kommer att stabiliseras"
Om man tar bort sitt objekt från marknaden kan det bero på att man inte är nöjd med den nuvarande prisnivån. Om det är det som är anledningen dröjer det troligtvis tills nivån kommit upp igen innan objekten kommer ut på nytt.
iblandekonomi.
…..eller att man tvingas sälja till ett lägre pris än man kunde ha fått nu. En spiral nedåt. Om man nu av någon anledning måste sälja
Min tro är att vi inte är i närheten av panikläge. Ännu. Alltför lång tid av ständig uppgång har fått råda för att bostadsköparna ska bli skräckslagna av denna "dipp". Men vänta lite, säg 5-10% ytterligare ner…då kommer paniken som ett brev på posten och säljtrycket ökar dramatiskt. Otäckt läge för många. Räkna med att detta påverkar konjunkturen inom snar framtid. Folk kommer att hålla i pengarna på ett annat sätt framöver…
Vilka säljer i panik då? Snarare så att omsättningen rasar och det är endast dödsbon, skilsmässor o.dyl. som triggar försäljning. Känns nog hårdare att sitta med en realiserad förlust jämfört med en potentiell för de flesta. Det som blir surt i längden om det blir t.ex. en 30% nedgång som sen planar ut och ligger hyffsat stabilt under många år är att många inser att deras bostadskarriär tog stopp i den lägenhet de har, oavsett om det är en etta i Årsta eller annat.
Exakt. Det värsta som händer är att man sitter fast i den lägenhet man har under längre tid än man tänkt. Inte direkt som värdepapper att man paniksäljer och lägger sig under en bro.
Ja, just nu är folk oroliga. När det går ner 10% till så kommer du få se äkta skräck i ögonen på BLT när de inser att de kan gå/är back SJUSIFFRIGT i sin privata balansräkning.
Följdverkningar kommer inom bilförsäljning, resor, bygg-renovera mm. mm. Statens inkomster kommer att minska betydligt.
Om vi har en bubbla, när började den blåsas upp? Är det rimligt att anta att, förutsatt att vi har en bubbla och den kommer att punkteras, priserna kommer att falla tillbaka till den nivå de befann sig på när bubblan började blåsas upp?
Min generella analys landar runt millenieskiftet. Släng på inflationen sedan dess så kanske 2003-2004 års priser är back to normal?
Låter som en halvering från toppen då?
Men borde vi inte gå ner under jämnviktnivån innan det vänder upp igen eller landar en kraschad bubbla på rätt nivå direkt? Vid vilken nivå når vi botten och vad är "normal"-pris?
Ja ungefär, bubblor har ju en tendens att bottna lägre än den långa trenden också
Finns ju även några faktorer som rimligtvis ändrar normal pris långsiktigt framförallt sänkt fastighets skatt
Lite så tänker jag också. Om Riksbanken börjar normalisera räntenivån under 2018 (inte troligt kanske) så lär det förstärka trenden. Nu kommer de antagligen inte hinna börja höja räntor innan det är dags att ta till nya sänkningar.
2003-års nivå, då ska jag fan köpa Bengt Hansves grannhus och hyra ut till en polygamist
Jag säger att bubblan började blåsas upp 97/98 någon gång med ett hack 2002/03
Vilket inflationsmål använder du i den analysen Cornu? KPI eller din egna som säger att inflationen är typ 8%?
Jag har inget eget, utan det är sedvanliga KPI.
instämmer med Cornu – realprisnivån borde backa minst 10 år, kanske runt 2005/2006
En intressant detalj i Husmasks data är att prisnedgången nästan till 100% matchar nedgången i säljpris/listpris. Med andra ord har inte listpriserna justerats ned än. Säljarna lever fortfarande i förnekelse och rädslan har inte hunnit sprida sig än på marknaden. När säljarna väl börjar springa mot utgången kan effekten förstärkas ytterligare.
Är det inte dags för en omröstning om när och vilken bank som säger "sitt still i båten" först?
Bra kommentar, den gilla jag!!
Riksbanken var väl först att säga just det?
Det kommer krävas något mer för ett långsiktigt ras. En räntehöjning eller dålig arbetsmarknad till exempel.
Förhoppningsvis sker det inte, men det ena kan ge det andra. Julhandeln kanske kan användas som indikator över läget och dess olika delar som en indikator på hastigheten i utvecklingen?
En dålig arbetsmarknad blir det garanterat när krediterna till bostadsköp slutar flöda. Det finns ingen högkonjunktur i Sverige som beror på något annat än krediter. Så nedgången kommer att göda sig själv. Det kan en 5-klassare räkna ut.
Det långsiktiga raset kommer nästa år när alla som i år drog tillbaka kommer försöka sälja och inte få sina fantasipriser då heller. Kollaps. God natt BLT år 2018.
Märkligt…men alla "Vi-värderar-din-lägenhet-gratis"-skyltar har bara försvunnit…
Senast idag pratade jag med ett företag som arbetar med grund arbetet pålning mm i Sverige mycket stora. Intressant info som säkert media kommer skriva om inom 1-2 månader Max och det är alla byggbolag som nu börjat skjuta på byggstartenena Dvs du får inte sätta igång ett bygge innan minst ett antal lägenheter sålts. Och med det reslutat man ser med de byggen som redan är pågående är det ganska enkelt att räkna ut vad som händer, speciellt när amorteringskravet kommer om 2.5 månader
Lägg det på minnet när ni ser rubriken "byggbolagen skjuter på första spadtaget"
Detta kommer snabbt slå mot alla kopplade till byggprojektet = varsel inom max 2-4 mån
Jag har väntat på att vi får se om minskad omsättning och försäljning innebär en minskning av gästarbetare i byggbranschen.
Vet en vvs firma som jobbat åt JM på b.l.a kvarnholmens lyx brf:er som gick i konkurs nyligen 13 rörisar som trodde att allt var bra för 8 månader sen nu arbetslösa.
ByggBolagen bromsar ….
har du missat de rubrikerna? Det ju ju inte exakt så men utvecklarna skjuter fram projektstart, säljer projekt etc.
Ytterligare lite intressant info är att jag även pratade med en mäklare i norrort en av de finaste kommunerna ( säger inte vilken) men där var det snarare att släcka bränder Dvs objekt som inte säljs där vissa redan köpt och mäklaren hamnar som slagträdet mitt i mellen människor vill alltid skylla på någon än sig själva. Så mäklarna har det nog het om öronen mer än vad de vill säga, men då jag själv jobbar med försäljning så har jag stor respekt för alla yrken, men läser någon mäklare här som
Gjort sitt bästa att sälja på en trögare marknad så är det bara tänka att människor i panik söker alltid någon att skylla på
Kan tänka mig att många nya mäklare med lån och lite erfarenhet kommer slås ut inom kort, inga höga löner med låg volym
.. ingen BMW, ingen AUDI, ingen Range-Rover på firman..
Kanske inte ens en begagnad Skoda eller Opel (Rexona)…
😉
Bor själv i hyresrätt inom tullarna. I mitt område finns dock många svindyra bostadsrätter också. Nästan alla kör runt i anti-jante-extrembilar (läs: Range Rover och dyl), som de inte ens kan köra eller hantera (lol?). Blir kul att se om de bilarna fortfarande rullar om något år eller två när bostadsrätten är värd 1-2 miljoner mindre än i dag. Själv kör jag en bil för 20tkr. Äger den. Gött att vara skuldfri och garva åt BLTs kommande misär. 🙂
Tänk att det bara är pengar som skapats ur tomma intet som försvinner. Inget viktigt. Då gör det inte lika ont.
Om bostadspriserna går ner lite mer än 30% har den genomsnittlige bostadsägaren förlorat hela sin kontantinsats plus ev överskott. Och icke minst helt förmågan att ta nya lån. Även för de som tänkt bo kvar och inte ta nya lån så blir det psykologiskt hämmande. Det kan få rejäla konsekvenser för hela ekonomin. Hoppas detta blir en pyspunka bort från vansinnesnivåerna.
Jag vill bara citera en av Sveriges mest intervjuade mäklare Erik Olsson:
"Priserna kan gå upp eller ner, eller stå stilla"
….Lysande!
… och på morgonen går solen upp och på kvällen går solen ned.."
Begåvningsreserven .. 😉
haha… japp. Sveriges framtid!
…Men samtidigt är ju detta sant.
Vem är expert att sia om nästa års utveckling på bostäder, aktier och guld.
De som bergsäkert påstår hur det går är inget att lyssna på. Utan.
"Priserna kan gå upp eller ner, eller stå stilla"
Folkets Hus avbryter planer på att byga ett nytt hotell i Göteborg..!!
"..Tanken var att detaljplanen för Masthuggskajen och Järnvågsgatan skulle antas av byggnadsnämnden på tisdag i nästa vecka. Så kommer det knappast att bli. Under onsdagskvällen fattade styrelsen för Folkets Hus beslutet att inte gå vidare med bygget av ett nytt hotell.
…Hotellet skulle bli den högsta byggnaden i området, med 31 våningar. Med en placering bakom Folkets Hus och i anslutning till den park som planeras ut mot en konstgjord halvö skulle det få en central plats i området. Beskedet att bygget inte blir av kullkastar planerna helt… "
GP betalvägg:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/folkets-hus-stoppar-hotellplaner-1.4925439
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Någon som har erfarenhet: hur mycket nedåt ska priserna tills alla säger "bubblan har nu spruckit" -15% -20% eller ännu mer?
Det handlar mer om tid än exakta procentsatser. Ingen pratar om krasch när man är mitt inne i den. Om ett halvår-år kommer "experterna" börja prata om bopriskraschen hösten/vintern 2017/2018. Det är lätt att vara efterklok
Det finns inget botten i idiotin. Det finns ju fortfarande folk som tror att förintelsen inte inträffade.
Mina vänner! Under mina 8 års följande av bloggen så kan jag nu motvilligt erkänna att Cornucopia fick rätt tills sist. Bonedgången är inledd och här för att stanna. Tror att det bottnar vid – 30% från toppen.
Har själv sålt av och tjänat pengar på bostadsbubblan.
30% räcker inte långt. Där är vi om ett par månader. Minst 60%, ffa i Stockholm.
Alltså det här är så sjukt gött! Ja ja, jag vet även vi skötsamma kommer betala en del av priset men det känns ändå som att min julklapp kom tidigt i år. Detta är den bästa julklappen någonsin!
Trist att vara BLT dock, men så kan det gå. Är man med leken, får man leken tåla. Livet är hårt om man inte vill ta ansvar för sina handlingar som en vuxen. Så fungerar det i resten av världen. Välkommen till jorden Sverige.
Du,med många andra här, mår således bra när andra far illa?
Sadism, är väl en korrekt benämning? Eller bara skadeglädje. Oavsett, en oskön samling själar som orerar.
Det finns bara uppsida i en katastrofal nedgång för mig med tre barn som behöver bostad. Sverige och svenskarna behöver korrigeras. Det är vad som händer nu. Man får helt enkelt skylla sig själva. Som man bäddar fäår man ligga och bäddandet består i vad man har röstat fram för inkompetenta idioter. I uppsidan får vi se om det kan vaskas fram kompetens som kan styra utvecklingen åt rätt håll. Det är där jag möjligtvis tvivlar.
Blir inte så lätt med bostad när bostadsbyggandet och ekonomin går ner. Utan fast anställning var det inte lätt för unga under 90-tals kraschen och lär inte bli det nu heller.
Jag drabbades av den första bobubblekraschen 1981 som varade i ett par år och det tog totalt ca 6 år innan matknaden vände och jag fick tillbaka det jag förlorade i värdeminskning på mitt hus.
Sedan var det kraschen 1991-94 och det började vända upp igen först 98-99.
endast korta hack i kurvan har det därefter varit 2002,2007,2008,2011.
Nu är det dags för megabubblekraschen den som kommer att prägla samhället radikalt.
Den överstora flyktinginvandringen gör att en osäkerhet om framtiden sprider sig i landet. En känsla bara som ärt svår att ta på. Knivmord och väktare inne på på gymnasieskolor?
Vill man investera i ett storhotell i innerstaden i en miljö präglad av knarkhandel och gäng som drar omkring? Nej, jag tror inte det. Kombinationen av en svagare konjunktur och en alltmer synlig mångkultur gör alla investeringar osäkra.
Tror bara en stor nedgång i ekonomin/börsen och/eller större ränteuppgång kommer skapa en större och längre nedgångstrend i bostadspriserna.